Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 3.01.2024 o 22:38, ONA77 napisał:

Czy ktoś przerabiał wyrobienie numeru producenta  na potrzeby złożenia tego wniosku o dofinansowanie przez małżonka (w tym przypadku musiałby wyrobić mąż), w przypadku gdy gospodarstwo prowadzone jest wspólnie ale numer producenta posiada teraz ten z małżonków (żona) który nie jest właścicielem budynku rolniczego na który chcą złożyć wniosek o dofinansowanie wymiany dachu?

Dnia 4.01.2024 o 07:54, Celownik07 napisał:

znam przypadek ze zona wyrabiala nr producenta pod restrukturyzacje małych gospodarstw a ziemia byla na meza. wniosek i platnosc przeszla bez problemu. w agencji sklada sie pismo i nadaja nowy nr.

To jest chore, przed ślubem z żoną mieliśmy dwa gospodarstwa i dwa numery, po ślubie kazali połączyć więc został mój, teraz budynki z eternitem są na żonę. Jak im lepiej to tak robią.

Dnia 4.01.2024 o 20:42, zmechanizowany napisał:

W poprzednim naborze dołączyłem oświadczenie małżonki ,

A czy też budynki w księgach wieczystych były na żonę ? i mieliście jeden numer gospodarstwa? i masz jakiś wzór oświadczenia?

Opublikowano
4 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

miał ktoś taka sytuację że kiedyś na części dachu wymienił eternit na blachę i teraz chciałby skorzystać z programu żeby zmienić resztę ewentualnie całość ?

W poprzednim naborze wujek wymienił na stodole jedną połać dachu, na drugiej była już blacha. Wszystko przeszło bez problemu.

Do całości raczej nie dopłacą bo chodzi tu o to by zdjąć azbest a nie starą blachę 

Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

o dzięki. czyli jest taka możliwość. Ostatnio tu pisali że nie można liczyć na dofinansowanie gdy inwestycja była już wcześniej rozpoczęta.

Tylko wiesz... Ta inwestycja z drugą połacią dachu u wujka była rozpoczęta wraz z budową stodoły ~30 lat temu. Pewnie, jak to mówią, z wagonu spadło tylko tyle blachy, że starczyło na jedną stronę 

Opublikowano
8 godzin temu, solek01 napisał:

To jest chore, przed ślubem z żoną mieliśmy dwa gospodarstwa i dwa numery, po ślubie kazali połączyć więc został mój, teraz budynki z eternitem są na żonę. Jak im lepiej to tak robią.

Informacyjnie, może komuś pomogę... właściciel budynków którego małżonek ma nadany numer producenta może wyrobic w ARiMR numer producenta tylko do tego typu dofinansowań jak to z azbestem. Pamiętać tylko trzeba że dofinansowanie przysługuje jeśli wnioskodawca otrzymał dopłaty bezpośrednie lub jest ubezpieczony w KRUS jako rolnik..Więc jest szansa powalczyć o to dofinansowanie w takich przypadkach gdy "podstawowy" numer producenta  jest wydany na małżonka który nie jest właścicielem budynków..

a teraz pytanie z innego tematu jak w tym naborze podchodzicie do zgłoszeń do starostwa.. w moim chcą zaświadczenie od firmy profesjonalnej i nie wiem co zrobić... 

Opublikowano (edytowane)

Moją intencją nie jest Cię obrazić ale twoja informacja nic nowego nie wnosi. Czyli założyć numer gospodarstwa żonie, złożyć na nią o dopłaty bezpośrednie lub płacić KRUS i złożyć o dofinansowanie  na azbest, ale jak skorzystałem z RMG to już takiego czegoś zrobić nie mogę bo mnie trzyma program.

Inna opcją jest dopisać do własności współmałżonka ale to się wiąże z kosztem aktu notarialnego i wpisu do ksiąg, ale to nie o to chodzi...

Zależy co później robisz z tym azbestem, jak ma go odebrać gmina to musisz się dowiedzieć czy oni potrzebują zgłoszenia do starostwa, jak np. płacisz sam za odebranie przez firmę do tego upoważnioną to bym to olał.

Po wymianie pokrycia czyli defakto remoncie budynków polecam sprawdzić zużycie przy polisie na budynki i ewentualnie powiedzieć agentowi wystawiającemu aby zaznaczył wymianę pokrycia.

Edytowane przez solek01
Opublikowano
26 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

prawda to że jak ktoś chcę zaliczkę to trzeba nowe konto założyć i dostarczyć załącznik umowy z banku?

Niby w instrukcji do wniosku jest ze trzeba i tez tak myslalem bo wnioskowalem o zaliczke. Jednak po glebszym wczytaniu sie w szczegoly to nie dotyczy tego dzialania KPO. 

Opublikowano
Przed chwilą, Celownik07 napisał:

Niby w instrukcji do wniosku jest ze trzeba i tez tak myslalem bo wnioskowalem o zaliczke. Jednak po glebszym wczytaniu sie w szczegoly to nie dotyczy tego dzialania KPO. 

tak mi się wydawało, czyli teoretycznie nie trzeba. bo jutro składam wniosek i zaznaczyłem zaliczkę ale podałem aktualne konto a znajomy mówi że trzeba nowe więc zwątpiłem, czyli w skrócie: nie trzeba?

Opublikowano
8 minut temu, solek01 napisał:

Moją intencją nie jest Cię obrazić ale twoja informacja nic nowego nie wnosi. Czyli założyć numer gospodarstwa żonie, złożyć na nią o dopłaty bezpośrednie lub płacić KRUS i złożyć o dofinansowanie  na azbest, ale jak skorzystałem z RMG to już takiego czegoś zrobić nie mogę bo mnie trzyma program.

żona dostaje numer producenta jako "potencjalny beneficjent" i nie może tego numeru wykorzystać do do dopłat bezpośrednich. Jak to się ma do zobowiązań RMG nie wiem.

Opublikowano
6 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

tak mi się wydawało, czyli teoretycznie nie trzeba. bo jutro składam wniosek i zaznaczyłem zaliczkę ale podałem aktualne konto a znajomy mówi że trzeba nowe więc zwątpiłem, czyli w skrócie: nie trzeba?

Tu masz o tym. A dzialanie 5 to wlasnie dachy. Ja podalem wkoncu normalne konto. 

Znajomy dlaczego tak twierdzi? Jakis doradzca mu mowil?

Messenger_creation_b17c67bd-bc4d-4483-9b1a-6869cb227a17.png

Messenger_creation_baa86c3e-4521-435d-bd1f-29f581030cb2.png

Opublikowano
20 minut temu, Celownik07 napisał:

Tu masz o tym. A dzialanie 5 to wlasnie dachy. Ja podalem wkoncu normalne konto. 

Messenger_creation_b17c67bd-bc4d-4483-9b1a-6869cb227a17.png

Messenger_creation_baa86c3e-4521-435d-bd1f-29f581030cb2.png

A te zaliczki to nie są  czasem oprocentowane , bo tak mi się  coś obiło o uszy , choć  mogło mi się  tak tylko wydawać bo nie składałem o zaliczkę,  bo niby co ci te 5- 8 tys wniesie w ten biznes ? Chyba jedynie zamieszanie .

Opublikowano

Zawsze te 5-8k bede mial szybciej na koncie i nie bede "wypatrywal" kiedy calosc przyjdzie i pytal po forach czy juz placa .  Widze ze niektorzy w sierpniu wnioskowali i jeszcze kasy nie maja bo pytaja na fb. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

prawda to że jak ktoś chcę zaliczkę to trzeba nowe konto założyć i dostarczyć załącznik umowy z banku?

tak lepiej darować sobie tę zaliczkę

2 minuty temu, Celownik07 napisał:

Zawsze te 5-8k bede mial szybciej na koncie i nie bede "wypatrywal" kiedy calosc przyjdzie i pytal po forach czy juz placa .  Widze ze niektorzy w sierpniu wnioskowali i jeszcze kasy nie maja bo pytaja na fb. 

Ja dostałem po trzech tygodniach od złożenia wniosku o płatność.

29 minut temu, mysza103 napisał:

A te zaliczki to nie są  czasem oprocentowane , bo tak mi się  coś obiło o uszy , choć  mogło mi się  tak tylko wydawać bo nie składałem o zaliczkę,  bo niby co ci te 5- 8 tys wniesie w ten biznes ? Chyba jedynie zamieszanie .

Chodzi o to chyba ,że z zaliczki trzeba się rozliczyć,czy aby nie wpłacisz na lokatę i sie przypadkiem nie wzbogacisz, 

Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Przy tak małych kwotach zaliczka nie ma sensu

Dokładnie tak.

file:///C:/Users/Ja/Downloads/Z5_3_Oswiadczenie_zgoda_na_zawarcie_umowy%20(5).pdf

11 godzin temu, solek01 napisał:

A czy też budynki w księgach wieczystych były na żonę ? i mieliście jeden numer gospodarstwa? i masz jakiś wzór oświadczenia?

Takie coś dołączyłem

file:///C:/Users/Ja/Downloads/Z5_3_Oswiadczenie_zgoda_na_zawarcie_umowy%20(5).pdf

16 minut temu, zmechanizowany napisał:

Takie coś dołączyłem

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Przy tak małych kwotach zaliczka nie ma sensu

jakich małych kwotach jak maksymalna na zaliczkę jest 10k, mam nadzieję że jak jesteś taki milioner to nie bierzesz tego programu żeby do nas biednych ludzi starczyło 😉

2 godziny temu, Celownik07 napisał:

tak, robi wniosek u firmy która prowadzi mu wszelkie dopłaty itp itd, ogarnięci ludzie. Co ważniejsze dzwoniłem na infolinię do agencji do warszawy i konsultant stwierdził że niby 11 grudnia zmienili w regulaminie to że konto musi być nowe, ale on za to nie poręczy, jeśli taka osoba nie jest pewna to kto ma być?

zapytałem więc czy jak podam to konto a będzie problem to po prostu zaliczka nie wpłynie, odpowiedział że w zeszłym roku jak kasa nie mogła wpłynąć bo numer konta był z jakiegoś powodu zły to nie dość że agencja nie wypłacała to jeszcze zrywała umowę, więc ja poddaję temat zaliczki :D