Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tez dostalem smsa z agencji ze pojawil sie nowy dokument jak to gówno otwarłem to 5 punktów do zrobienia .kto mi w starostwie w pare dni na pismie da pozwolenie na sciagniecie eternitu Tam trzeba czekac mc niz pochyla sie nad papierkiem WYMYSLAJĄ BYLE MIEC ROBOTE.kto mi zwroci 500 zl jak wniosek przepadnie tyle zaplacilem doradccy

Opublikowano (edytowane)

Ale chyba można przedłużyć termin na poprawki do 21 dni jeżeli nie potwierdzisz pobrania pismaz tymi poprawkami z arimr

ten zapis z instrukcji 

5. Po wysłaniu wniosku przez PUE, nadawany jest znak sprawy, który wnioskodawca może podejrzeć w kolumnie Znak sprawy w zakładce Moje sprawy/ Wnioski KPO, po wcześniejszym zalogowaniu się na swoje konto PUE.
Uzupełnienia do złożonego wniosku (w zakresie braków we wniosku lub w załącznikach do wniosku) lub wyjaśnienia są możliwe wyłącznie na wezwanie ARiMR. W przypadku złożenia wniosku nieprawidłowo wypełnionego lub bez wymaganych załączników, ARiMR wzywa wnioskodawcę do uzupełnienia wniosku w terminie 7 dni kalendarzowych od momentu potwierdzenia odbioru wezwania na PUE, lub gdy nastąpi domniemanie doręczenia tego wezwania. Potwierdzenie odbioru wezwania przez wnioskodawcę nastąpi w momencie, gdy wnioskodawca podejmie próbę pobrania lub wydruku (po raz pierwszy) tego dokumentu oraz potwierdzi jego odbiór (w osobnym okienku: Potwierdzam odbiór wezwania do uzupełnienia wniosku o objęcie wsparciem: Tak), skutkiem czego system automatycznie wygeneruje potwierdzenie doręczenia dokumentu (zwanego dalej: PDD). Jeżeli w ciągu 7 dni od daty powiadomienia o pojawieniu się wezwania na PUE (powiadamianie odbywa się drogą e-mailową lub sms-ową, w zależności od formy kontaktu, którą wnioskodawca wskazał we wniosku), wnioskodawca nie potwierdzi odbioru wezwania, wówczas wysyłane jest ponowne powiadomienie o znajdującym się na PUE wezwaniu. W przypadku gdy wnioskodawca nie potwierdzi odbioru dokumentu, korespondencję uznaje się za doręczoną w dniu następującym po upływie 14 dni od dnia wysłania pierwszego powiadomienia o wezwaniu (tzw. domniemanie doręczenia).

z tego wynika ze powinno się dać podejrzeć poprawki bez potwierdzania ich pobrania i mamy 21 dni

Edytowane przez vat
Opublikowano (edytowane)

Do kolegi cobra

Ze Starostwa wymagany jest tylko dokument potwierdzający złożenie zgłoszenia na wymianę, czyli ksero tego co składasz w Starostwie z załącznikami z pieczątką Starostwa że przyjęli wniosek. Nie jest wymagana wydana decyzja Starostwa. Także kolego  cobra  leć składać dokumenty zgłoszenia do Starostwa, wyślij skan do wniosku KPO i czekaj cierpliwie dalej 😉

Edytowane przez baksik
  • Like 1
Opublikowano

Dostałem pismo żebym wprowadził zmiany we wniosku,wniosek został poprawiony w ciągu 7 dni ale teraz wchodząc na pue na swój wniosek jest wersja pierwotna,tak powinno być?

Opublikowano
1 godzinę temu, cobra napisał:

Tez dostalem smsa z agencji ze pojawil sie nowy dokument jak to gówno otwarłem to 5 punktów do zrobienia .kto mi w starostwie w pare dni na pismie da pozwolenie na sciagniecie eternitu Tam trzeba czekac mc niz pochyla sie nad papierkiem WYMYSLAJĄ BYLE MIEC ROBOTE.kto mi zwroci 500 zl jak wniosek przepadnie tyle zaplacilem doradccy

To jak czytałeś regulamin przyznawania pomocy? Jak byk tam jest napisane. Teraz idź i proś, a może Ci się uda bo czasem wydają wszystkie dokumenty z załącznikami i zaświadczeniem w parę dni. Jakby Ci przez to odrzucili wniosek to chyba wiesz komu płaciłeś 500 zł i kto Ci nie powiedział co masz złożyć, chyba że mówił a Ty stwierdziłeś że a może nie będzie jednak potrzebne. 

1 godzinę temu, vat napisał:

Ale chyba można przedłużyć termin na poprawki do 21 dni jeżeli nie potwierdzisz pobrania pismaz tymi poprawkami z arimr

ten zapis z instrukcji 

5. Po wysłaniu wniosku przez PUE, nadawany jest znak sprawy, który wnioskodawca może podejrzeć w kolumnie Znak sprawy w zakładce Moje sprawy/ Wnioski KPO, po wcześniejszym zalogowaniu się na swoje konto PUE.
Uzupełnienia do złożonego wniosku (w zakresie braków we wniosku lub w załącznikach do wniosku) lub wyjaśnienia są możliwe wyłącznie na wezwanie ARiMR. W przypadku złożenia wniosku nieprawidłowo wypełnionego lub bez wymaganych załączników, ARiMR wzywa wnioskodawcę do uzupełnienia wniosku w terminie 7 dni kalendarzowych od momentu potwierdzenia odbioru wezwania na PUE, lub gdy nastąpi domniemanie doręczenia tego wezwania. Potwierdzenie odbioru wezwania przez wnioskodawcę nastąpi w momencie, gdy wnioskodawca podejmie próbę pobrania lub wydruku (po raz pierwszy) tego dokumentu oraz potwierdzi jego odbiór (w osobnym okienku: Potwierdzam odbiór wezwania do uzupełnienia wniosku o objęcie wsparciem: Tak), skutkiem czego system automatycznie wygeneruje potwierdzenie doręczenia dokumentu (zwanego dalej: PDD). Jeżeli w ciągu 7 dni od daty powiadomienia o pojawieniu się wezwania na PUE (powiadamianie odbywa się drogą e-mailową lub sms-ową, w zależności od formy kontaktu, którą wnioskodawca wskazał we wniosku), wnioskodawca nie potwierdzi odbioru wezwania, wówczas wysyłane jest ponowne powiadomienie o znajdującym się na PUE wezwaniu. W przypadku gdy wnioskodawca nie potwierdzi odbioru dokumentu, korespondencję uznaje się za doręczoną w dniu następującym po upływie 14 dni od dnia wysłania pierwszego powiadomienia o wezwaniu (tzw. domniemanie doręczenia).

z tego wynika ze powinno się dać podejrzeć poprawki bez potwierdzania ich pobrania i mamy 21 dni

Tylko jak wie że ma 5 punktów to już odczytał, a by odczytać musisz potwierdzić 

55 minut temu, baksik napisał:

Do kolegi cobra

Ze Starostwa wymagany jest tylko dokument potwierdzający złożenie zgłoszenia na wymianę, czyli ksero tego co składasz w Starostwie z załącznikami z pieczątką Starostwa że przyjęli wniosek. Nie jest wymagana wydana decyzja Starostwa. Także kolego  cobra  leć składać dokumenty zgłoszenia do Starostwa, wyślij skan do wniosku KPO i czekaj cierpliwie dalej 😉

Ja bym nie zwracał się do niego per kolego, bo jeszcze od Ciebie będzie chciał 500 zł, bo za późno mu napisałeś :D albo będzie miał pretensje czego Ty od niego chcesz xD

Teraz moje pytanie ile u Was ekipy biorą od metra za położenie dachu? Samej blachy na starych łatach i blachy z hydroizolacją (nowe łaty)? Oczywiście bez materiału. 

Opublikowano
1 godzinę temu, baksik napisał:

Do kolegi cobra

Nieprawda, przeczytaj instrukcję. Musi upłynąć 21 dni od złożenia zgłoszenia w starostwie, jeśli tak się stało i urzędasy nie mieli nic na przeciwko to dołączasz karteczkę do skanu zgłoszenia, że urząd nie wydał żadnego papieru czyli wyraził "ciche przyzwolenie". Jeśli nie minęło 21 dni to musisz iść do urzędu i prosić wydanie kwitu że urząd nie wnosi sprzeciwu do inwestycji. Ja tak robiłem, wydali mi na szczęście ten kwit od ręki ale urzędnik powiedział że "oni mogą wydać takie pismo, ale nie muszą". 

Opublikowano

Jeżeli czepiają się wszystkiego to pewnie  mnie będą czepiać się daty rozpoczęcia - we wniosku mam listopad 22, a w zgłoszeniu do starostwa wpisałem kwiecień 23.

Mam nadzieję, że będę mógł to poprawić we wniosku

Opublikowano

No tak ale zeby isc do starostwa po zgode najpierw musze z geodezji miec mape gospodarstwa a geodezja daje sobie czas tak jest w pow krotoszyn.doradcca mowil po uj otwieralem byloby wiecej czasu

Opublikowano

W Starostwie małe mapki wydają od ręki, a jeżeli zmiana pokrycia to robisz tylko zgłoszenie a nie pozwolenie (oczywiście jeżeli nie dotyczy nadzoru budowlanego) I w Starostwie dostajesz pieczątkę że przyjęli.

Roxer napisał:

50 brutto za metr kwadratowy? Przy jakiej ilości?

o papier nie pytałem no i oczywiście to cena za dach a za podbitki tz. opierzenie jest inaczej liczone z metra bierzącego dodatkowo, chyba. Ja sobie np nie wyobrażam nie zrobić podbitki.

Opublikowano
1 godzinę temu, vat napisał:

Jeżeli czepiają się wszystkiego to pewnie  mnie będą czepiać się daty rozpoczęcia - we wniosku mam listopad 22, a w zgłoszeniu do starostwa wpisałem kwiecień 23.

Mam nadzieję, że będę mógł to poprawić we wniosku

można zmieniać datę w tym wypadku pewnie będą Ci kazać

1 godzinę temu, cobra napisał:

No tak ale zeby isc do starostwa po zgode najpierw musze z geodezji miec mape gospodarstwa a geodezja daje sobie czas tak jest w pow krotoszyn.doradcca mowil po uj otwieralem byloby wiecej czasu

tak jak pisał grzecho, tylko weź sobie ksero załączników też oświadczenie i tą mapkę, aa i datę rozpoczęcia we wniosku zrób taką jak będziesz miał w zgłoszeniu bo będziesz miał problem jak u góry, a drugich uzupełnień nie ma

• Like 1
Opublikowano

Na wiosnę zmieniałem pokrycie na stodole to zapłaciłem 4 tys za robotę bez faktury jakieś 220m2 w tym wiatrówki gąsiory i jaskółki przeciwśnieżne,4 osobowej ekipie zajęło to 12 godzin 

eternit zdjęła darmo ekipa z funduszu wojewody

Opublikowano

Panowie pytanie jak to rozwiązać problem z zgłoszeniem o wymianie pokrycia, dostałem pismo wzywające do uzupełnienia. Załączyłem zgłoszenie na budowę ale nie zapisałem takich sformułowań jak wymaga ustawa, oraz zmieniony został  druk oświadczenia o wielkości przedsiębiorstwa (wniosek złożony dnia 25.10.22). Czy mogą żadać takiego dokumentu wstecznie? Czy pisać nowy wniosek do starostwa wydz. budownictwa z tymi sformułowaniami? 

image.png

Opublikowano
5 godzin temu, wacha89 napisał:

Panowie pytanie jak to rozwiązać problem z zgłoszeniem o wymianie pokrycia, dostałem pismo wzywające do uzupełnienia. Załączyłem zgłoszenie na budowę ale nie zapisałem takich sformułowań jak wymaga ustawa, oraz zmieniony został  druk oświadczenia o wielkości przedsiębiorstwa (wniosek złożony dnia 25.10.22). Czy mogą żadać takiego dokumentu wstecznie? Czy pisać nowy wniosek do starostwa wydz. budownictwa z tymi sformułowaniami? 

image.png

zależy co dokładnie wpisałeś w starym zgłoszeniu, jak nie ująłeś że wymiana pokrycia dachowego zawierającego azbest to będziesz musiał zrobić drugie zgłoszenie, radziłbym dopisać też że będą wymieniane elementy konstrukcji np łaty bez wpływu na kubaturę budynku i azbest odbierze urząd gminy w ..... 

Opublikowano
20 godzin temu, Kondominium napisał:

zależy co dokładnie wpisałeś w starym zgłoszeniu, jak nie ująłeś że wymiana pokrycia dachowego zawierającego azbest to będziesz musiał zrobić drugie zgłoszenie, radziłbym dopisać też że będą wymieniane elementy konstrukcji np łaty bez wpływu na kubaturę budynku i azbest odbierze urząd gminy w ..... 

akurat wpisałem "substancje niebezpieczne, azbest" Dzwoniąc do prowadzącego sprawę dowiedziałem ze chcą również wniosku jaki składałem do starostwa na szczęście miąłem drugi egzemplarz przy składaniu wniosku. Punkt 1 niezgodny z KPA nie można żądać dokumentów które zaczynają obowiązywać po złożeniu wniosku,  całe szczęscie ze były to trzy zaznaczenia to dosłałem to oświadczenie o wielkości przedsiębiorstwa. 

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Też wczoraj dostałem poprawki. I dziś byłem w starostwie. Nie dostałem tego zaświadczenia, że urząd nie znosi sprzeciwu. Pani powiedziała, że mają na to tydzień, Co w przypadku jak to nie dojdzie? 

Opublikowano

przy składaniu wniosku nie zgłoszenie nie było wymagane i że można było dostarczyć po rozpatrzeniu wniosku, nagle wszystko się zmieniło i teraz jest wymagane dają 7dni na poprawki a w 7dni nie da się wszystkiego załatwić. Burdel na kółkach. Dzwonię do baby co wysłała mi poprawki a ta z mordą, że nie widzi załączników a ja jej że biorę podgląd wniosku i że wszystko mam i że mogę jej screena zrobić, a ta że ją to nic nie obchodzi ona nie widzi i tyle to ja się pytam grzecznie czy założyła okulary a ta z mordą do mnie że ona jest specjalistą i że na szkoleniach była, a ja że ja nie byłem na szkoleniach a załączniki widzę. parodia🤒

Opublikowano

Skoro błąd z niewidocznymi załącznikami się powtarza u większości to raczej wiadome, że znowu system zawiódł... tak jak w suszowym. Robić screeny wszystkiego z datą i tyle

Opublikowano
4 godziny temu, wacha89 napisał:

akurat wpisałem "substancje niebezpieczne, azbest" Dzwoniąc do prowadzącego sprawę dowiedziałem ze chcą również wniosku jaki składałem do starostwa na szczęście miąłem drugi egzemplarz przy składaniu wniosku. Punkt 1 niezgodny z KPA nie można żądać dokumentów które zaczynają obowiązywać po złożeniu wniosku,  całe szczęscie ze były to trzy zaznaczenia to dosłałem to oświadczenie o wielkości przedsiębiorstwa. 

Dzięki za odpowiedź.

tylko na zgłoszeniu do starostwa pamiętaj o wpływówce z datą bo znowu się czepią 

4 godziny temu, sparta123321 napisał:

Też wczoraj dostałem poprawki. I dziś byłem w starostwie. Nie dostałem tego zaświadczenia, że urząd nie znosi sprzeciwu. Pani powiedziała, że mają na to tydzień, Co w przypadku jak to nie dojdzie? 

przy wniosku o płatność możesz dostarczyć oświadczenie, zaświadczenie że organ nie wniósł sprzeciwu także aby tylko było samo zgłoszenie z wpływówką no i załączniki do zgłoszenia