Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Z tym obornikiem to chyba można tyle nawieźć i wymieszać dziennie ile się zdąży? Bo nic nie pisze chyba jak działa ewidencyjna ma np.20ha to logiczne że jest to nie do zrobienia w 12h

Edytowane przez krzysiek277
  • Like 1
Opublikowano

ja nie mogę, ręce opadają............... chodzi o to, żeby oficjalnie nie mieć możliwości zrobienia foto a nie rzeczywiście, np. brak zasięgu w miejscu położenia pola jest jedną z możliwości nie robienia foto, tylko napisania oświadczenia

Opublikowano
8 minut temu, 3grosze napisał:

Już o tym kiedyś pisałem. Mają system AMS i dwa satelity do sprawdzania. Jeden optyczny drugi radarowy. W lutym przeleciały nad nami 12 razy, co 2 i 3 dzień. Jak zdążysz ściąć, zbelować, zwieść i z talerzować w tym czasie to możesz spróbować.   

Trochę liznąłem ten temat bo mam na tym tle pierdolca satelity przelatują rzeczywiście bardzo często ale zdjęcia robią co 2 tygodnie (myślę oczywiście o Landstat i o Satinel a zdjęcia są robione w widmach odbicia fal i bardzo wątpię aby ARiMR mieli serwery które są w stanie zmagazynować dane z częstszych zdjęć .Google ai owszem co dziennie dokłada serwery o pojemnościach które jeszcze 3 lata temu były nie do wyprodukowania 

Opublikowano

Może ktoś napisać coś więcej o tym planie nawozowym. Co gdzie i jak to ugryźć.  Wiadomo trzeba mieć  badania gleby. Z ilu ha jedna próbka? Tuz też trzeba mieć zbadaby?  Co dalej z tym zrobić?

Opublikowano

1 próba na 4 ha plan nawozowy jest oprogramowanie Próby z wyszczególnieniem nr działek czas na zrobienie prób to już 2 miechy a trzeba mieć przed nawożeniem więc oziminy już zdechły a badanie trzeba okazać tylko przy kontroli 

• Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, v11 napisał:

Trochę liznąłem ten temat bo mam na tym tle pierdolca satelity przelatują rzeczywiście bardzo często ale zdjęcia robią co 2 tygodnie (myślę oczywiście o Landstat i o Satinel a zdjęcia są robione w widmach odbicia fal i bardzo wątpię aby ARiMR mieli serwery które są w stanie zmagazynować dane z częstszych zdjęć .Google ai owszem co dziennie dokłada serwery o pojemnościach które jeszcze 3 lata temu były nie do wyprodukowania 

Wykorzystują  Sentinel 1 i 2 z programu Copernicus. Może dane gromadzi ESA a państwa członkowskie je wykorzystują w zależności od potrzeb.

Opublikowano

Może mi ktoś powiedzieć jaką teraz dopłatę będą dostawać ci do 10 ha ? bo rozumiem ze podstawową dostaną bez spełniania warunkowości . ale jeżeli zechcą dostać coś więcej niż podstawę to też będą musieli się bawić w ekoschematy ?

13 godzin temu, 3grosze napisał:

Proszę Cię, to że ktoś wypisuje głupoty, to nie znaczy że musisz je powielać. Możesz o dopłaty nie składać a piorin i tak Cię odwiedzi. 

przynajmniej mu dopłat nie zabiorą 😁

12 godzin temu, daron64 napisał:

Produkujesz i wprowadzasz na rynek towar to bez problemu mogą Cie namierzyć. Co byś nie sprzedawał, przecież jest wystawiany dokument z tym związany. Za pięknie (a może jednak nie?) by było jakby można było sobie wprowadzić do obiegu jakaś żywność i nie szloby namierzyć jej źródła.

Co do drapania się po głowie - na to bym nie liczył. Albo inaczej - pewnie byłaby redukcja etatów, ale tych na samym dole. Kierownik nie straci stanowiska, tylko wywala parę osób, najniżej uposażonych, ktore faktycznie wykonują jakaś pracę, ich obowiazki rozbije się na innych najniżej uposażonych, którzy będą mieli jeszcze więcej roboty, a Ty po przyjściu do danego urzędu będziesz jeszcze bardziej wkurwiony, bo wszystko będzie trwało jeszcze dluzej i tyle. 

To tak samo mogą namierzyć jak to zboże z ukrainy ?

3 godziny temu, 3grosze napisał:

Geac 7 będzie obowiązywał dopiero od następnego roku.

W uproszczonym systemie cała pocięta słoma zostaje na polu.

A sa jakieś wytyczne jak ma wyglądać ta uprawa uproszczona ?? czy jak przejadę talerzówką i potem uprawie scierniskowcem po rzepaczysku i zasieje w to pszenice to przejdzie to?

Opublikowano
9 godzin temu, 3grosze napisał:

Już o tym kiedyś pisałem. Mają system AMS i dwa satelity do sprawdzania. Jeden optyczny drugi radarowy. W lutym przeleciały nad nami 12 razy, co 2 i 3 dzień. Jak zdążysz ściąć, zbelować, zwieść i z talerzować w tym czasie to możesz spróbować.   

Ja pi3rdole myslalem ze sciemniasz wtedy z tym. Krowy planuja bez uwiezi a rolnika na uwiezi xd. Chichot losu. 

Opublikowano
6 godzin temu, robercikj100 napisał:

Może mi ktoś powiedzieć jaką teraz dopłatę będą dostawać ci do 10 ha ? bo rozumiem ze podstawową dostaną bez spełniania warunkowości . ale jeżeli zechcą dostać coś więcej niż podstawę to też będą musieli się bawić w ekoschematy ?

😁

Do 10 ha musisz mieć tylko okryte 80% gruntów ornych zimą , można uznać że warunkowość też obowiązuje ale nie trzeba 4% odłogować i robić zmianowania

Ekoschematy są dobrowolne 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Teraz dopłaty będą składane na jesienne zasiewy z 2022. Czyli że je sialiśmy powiedzmy w ekoschemacie bezorkowo?  Czyli takie uprawy jak kukurydza, burak już się złapią na żaden ekoschemat ...

Edytowane przez Maches
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, robercikj100 napisał:

A sa jakieś wytyczne jak ma wyglądać ta uprawa uproszczona ?? czy jak przejadę talerzówką i potem uprawie scierniskowcem po rzepaczysku i zasieje w to pszenice to przejdzie to?

– wykonywanie zabiegów uprawowych z odstąpieniem od uprawy płużnej w zespole uprawek pożniwnych i przedsiewnych,

– pozostawianie na polu po zbiorze uprawy w plonie głównym całości resztek pożniwnych w formie mulczu,

I tu jest problem bo agencja jeszcze nie wie czym jest mulcz. Nie dostała od ministerstwa definicji słowa mulcz.

6 godzin temu, Maches napisał:

Nie wiem czy dobrze to rozumiem. Teraz dopłaty będą składane na jesienne zasiewy z 2022. Czyli że je sialiśmy powiedzmy w ekoschemacie bezorkowo?  Czyli takie uprawy jak kukurydza, burak już się złapią na żaden ekoschemat ...

Teraz składasz za 22/23 r. Uprawy jare łapię się na uproszczoną uprawę.

Edytowane przez 3grosze
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, 3grosze napisał:

– wykonywanie zabiegów uprawowych z odstąpieniem od uprawy płużnej w zespole uprawek pożniwnych i przedsiewnych,

– pozostawianie na polu po zbiorze uprawy w plonie głównym całości resztek pożniwnych w formie mulczu,

I tu jest problem bo agencja jeszcze nie wie czym jest mulcz. Nie dostała od ministerstwa definicji słowa mulcz.

Teraz składasz na 23/24. Uprawy jare łapię się na uproszczoną uprawę.

Jeżeli obornik pod kuku i buraki był wywieziony na jesieni i zaorany to nie mamy do nich też żadnego ekoschematu. Czyli ten rok przepada jeżeli mówisz że uprawy. 23/24 plus wiosenne

Opublikowano

Panowie żeby skorzystać z ekoschematu wymieszanie obornika w 12godzin, muszę nazbierać 12.5pkt, I teraz wystarczy że nawiozę obornikiem 6.25ha x2pkt(1ha) czy muszę nazbierać z innych ekoschematów punkty żeby z tego korzystać? 

Czy obornik wywieziony w maju po życie na kiszonke będzie się zaliczać? I czy pod przyszłe oziminy jak bedzie wywożony to się zalicza do tego roku czy już na kolejny ?

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał:

Panowie żeby skorzystać z ekoschematu wymieszanie obornika w 12godzin, muszę nazbierać 12.5pkt, I teraz wystarczy że nawiozę obornikiem 6.25ha x2pkt(1ha) czy muszę nazbierać z innych ekoschematów punkty żeby z tego korzystać? 

Czy obornik wywieziony w maju po życie na kiszonke będzie się zaliczać? I czy pod przyszłe oziminy jak bedzie wywożony to się zalicza do tego roku czy już na kolejny ?

Wszystko co robisz w tym roku zalicza się do wniosku, czyli cały obornik który wywozisz w tym roku zalicza się o ile nie bedzie kolidował z innymi ekoschematami na danej działce

Opublikowano

A  jeśli  oddaje  ktoś  ziemię za  dopłaty  - to jak  teraz  będzie liczyć  od ha.  jak  rozbieżność  dopłat od 700   do  powiedzmy 1500  lub nic nie dostanie jak  warunków  nie spełni.  🤔

Opublikowano
26 minut temu, Szymi40 napisał:

A  jeśli  oddaje  ktoś  ziemię za  dopłaty  - to jak  teraz  będzie liczyć  od ha.  jak  rozbieżność  dopłat od 700   do  powiedzmy 1500  lub nic nie dostanie jak  warunków  nie spełni.  🤔

Rozbieżności były zawsze. Chce więcej jak podstawa niech uprawia sam i korzysta z dobrodziejstw ekoschematów.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Szymi40 napisał:

1500 zł po policzy ile można dostać już liczą .

Plan nawozowy za jakiś czas będzie dla wszystkich obowiązkowy nie jak teraz dobrowolny .

Trzeba  zmieniać siewniki . 

• uproszczone systemy uprawy,

W uprawie uproszczonej stosuje się siewniki z redlicami talerzowymi, które mimo dużej ilości resztek pożniwnych dokładnie wysieją nasiona. W okresie od zbioru rośliny poprzedzającej do siewu rośliny następczej istotne jest stosowanie herbicydów nieselektywnych, które niszczą chwasty i samosiewy.

https://wmodr.pl/informacje-ekonomiczne/platnosci-bezposrednie/4689

Zakres i wysokość wsparcia

Płatność roczna przyznawana do powierzchni gruntów objętych poszczególnymi praktykami w ramach ekoschematu. Podstawę do wyliczenia płatności za ekoschemat stanowi suma punktów uzyskana w ramach ekoschematu, uwzględniająca liczbę realizowanych praktyk, ich punktową wartość oraz powierzchnię, na której będą realizowane. Warunek dostępu do płatności w ramach Rolnictwa węglowego stanowi realizacja praktyk pozwalających na uzyskanie co najmniej 25% maksymalnej do osiągniecia liczby punktów.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB opracował kalkulację wysokości wsparcia w ramach poszczególnych praktyk. Wysokość szacowanej stawki płatności, wyrażoną wartością punktową, przedstawia poniższa tabela:

L. p.

Praktyki w ramach ekoschematu Rolnictwo węglowe

Proponowana liczba pkt
(1 pkt=100 zł)

1

Ekstensywne użytkowanie TUZ z obsadą zwierząt

5

2

Międzyplony ozime/wsiewki śródplonowe

5

3A

Opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia - wariant podstawowy

1

3B

Opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia - wariant z wapnowaniem

3

4

Zróżnicowana struktura upraw

3

5

Wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu
12 godzin od aplikacji

2

6

Stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo

3

7

Uproszczone systemy uprawy

4

8

Wymieszanie słomy z glebą

2

Stawka płatności

Warunkiem dostępu do ekoschematu jest uzyskanie minimalnej liczby punktów, która stanowi równowartość punktów, które rolnik otrzymałby w sytuacji realizacji najwyżej punktowanej praktyki na co najmniej 25% powierzchni użytków rolnych.

Przykład 1. Próg wejścia

Gospodarstwo o powierzchni 10 ha UR
– musi uzyskać minimalną liczbę punktów: 12,5 pkt (2,5 ha * 5 pkt = 12,5pkt)

Gospodarstwo o powierzchni 100 ha
– minimalna liczba punktów do realizacji: 125 pkt (25 ha * 5 pkt = 125 pkt), itd.

Wypełnienie tego minimum rolnik mógłby zrealizować dowolną liczbą praktyk. Co oznacza, że w zależności od tego jakie praktyki wybierze i jak wysoko będą one punktowane to na takiej powierzchni będzie realizował ekoschemat.

Przykład 2:

Gospodarstwo 10 ha GO.

Warunek dostępu stanowi realizacja praktyk pozwalających na uzyskanie:

25% * 10 ha (powierzchnia gospodarstwa) *  5 pkt (najwyżej punktowana praktyka) = 12,5 pkt.

Oznacza to, że gospodarstwo może np. zrealizować:

2 praktyki:

- Wymieszanie słomy z glebą:

2,5 ha*2 pkt= 5 pkt

- Zróżnicowana struktura upraw:

2,5 ha*3 pkt= 7,5 pkt

lub

1 praktykę:

- Zróżnicowana struktura upraw:

12,5 pkt/3 pkt= 4,17 ha

Punkty będą przyznawane do każdego ha, na którym będzie realizowana dana praktyka. Podstawę do wyliczenia płatności za ekoschemat stanowić będzie suma punktów uzyskana w ramach ekoschematu, uwzględniająca liczbę realizowanych praktyk, ich punktową wartość oraz powierzchnię, na której będą realizowane.

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał:

W ekoschematy które chce wejść to tylko obornik i plan nawozowy za 1pkt 

Nie korci Cię wejscie w ekoschemat poplony ozime?, mało kapitałochłonne a sporo punktów by w padło przy tym co chciałeś wejść, idzie w miarę ten ekoschemat wpasować

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@ws71 tylko że ja sieje dużo poplonów po żniwach na kiszonke dla bydła i tu chyba brakło by mi hektarów

Bo te poplony na ekoschematy do kiedy muszą być zasiane ?

W sumie to te pola co zostają pod jare to można by obsiać poplonem pod kasę i robiły by za okrywe gleby na zimę, dobrze myślę?

Bo zgłasza się pod ekoschemat pole które się chce czy całe gospodarstwo?

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
3 godziny temu, 3grosze napisał:

Teraz składasz na 23/24. Uprawy jare łapię się na uproszczoną uprawę.

no ale zawsze składało się na uprawy te które były zasiane już na jesieni i te co będą na wiosnę zasiane czyli w tym roku 2022/2023, więc jak to  jest ze mówisz ze teraz będziemy składać  na to co dopiero będziemy siać tej jesieni?