Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, bizon1 napisał:

Ja tam piszę wszystkie zabiegi łącznie z opryskami na bieżąco bo nigdy nie wiadomo co ARIMR będzie wymagała a odtworzenie zabiegów z kilku miesięcy wstecz i jeszcze się dopatrzą że oprysk wykonałem    w deszczowy dzień to może być problem ,w tym roku napisałem 8 stron - niech czytają w razie co

Myślisz że ktoś będzie sprawdzał jaka była pogoda pół roku temu i może czy to nie była niedziela przypadkiem ?

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bizon1 napisał:

Ja tam piszę wszystkie zabiegi łącznie z opryskami na bieżąco bo nigdy nie wiadomo co ARIMR będzie wymagała a odtworzenie zabiegów z kilku miesięcy wstecz i jeszcze się dopatrzą że oprysk wykonałem    w deszczowy dzień to może być problem ,w tym roku napisałem 8 stron - niech czytają w razie co

jak przyjada na kontrol to masz pokazać na formularzu  udostępniomym przez arimr wykaz zabiegów do ekoschematu a nie pamiętnik

Opublikowano
14 minut temu, damian12345 napisał:

Gdzie jest napisane że musi być na formularzu udostępnionym przez ARiMR?

- Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 marca 2023 w sprawie szczegółowych warunków i szczegółowego trybu przyznawania i wypłaty płatności w ramach schematów na rzecz klimatu i środowiska w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 (Dz. U. z 2023 poz. 493), zwanego dalej „rozporządzeniem EKO PS”, rolnik zobowiązany jest do prowadzenia na formularzu udostępnionym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rejestru działalności zabiegów agrotechnicznych zawierający w zależności od deklarowanej płatności: oznaczenie powierzchni, nr działki ewidencyjnej, wielkość powierzchni, datę wykonania zabiegu, rodzaj uprawy, rodzaj wykonanego zabiegu, nazwę nawozu, zastosowaną ilość nawozu, nazwę środka ochrony roślin, zastosowaną ilość środka ochrony roślin.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

czyli jak kto ma plan nawozy to by wynikało że musi pisać nawożenie, kto ma biologiczną ochronę to pewnie o nią chodzi a nie o zwykły oprysk.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
1 godzinę temu, jajanek1 napisał:

jak przyjada na kontrol to masz pokazać na formularzu  udostępniomym przez arimr wykaz zabiegów do ekoschematu a nie pamiętnik

Jest chyba tylko jeden formularz do wszystkich ekoschematów 

Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał:

zasada jest prosta, im mniej  bedziemy wpisywać w te rejestry tym niej bedziemy musieli sie z tego tłumaczyć poźniej 

Pisać można sobie wszystko, kwestia tylko co się innym udostępnia

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Tigon napisał:

czyli jak kto ma plan nawozy to by wynikało że musi pisać nawożenie, kto ma biologiczną ochronę to pewnie o nią chodzi a nie o zwykły oprysk.

ten plan  za 100 to wystarczy tylko zrobić w odpowiednim czasie , nawozić nie musisz chociaż z niego wynika

ten za 300 bardziej skomplikowany plan w odpowiednim czasie  , badanie że ph poniżej 5,5 na danej działce  , faktura na wapno , oswiadczenie że nie miałeś dofinansowania wcześniej  [4 lata ] wysłać w odpowiednim czasie do arimr , i zabieg agrotechniczny w rejestrze

badania nie starsze jak 4 lata w obu przypadkach

a biologiczna ochrona jeszcze co innego , faktura że kupiłeś biologiczy  , wysłać do arimr w odpowiednim czasie  i rejestr  zabiegów

Edytowane przez jajanek1
s
Opublikowano
17 minut temu, jajanek1 napisał:

ten za 300 bardziej skomplikowany plan w odpowiednim czasie  , badanie że ph poniżej 5,5 na danej działce  , faktura na wapno , oswiadczenie że nie miałeś dofinansowania wcześniej  [4 lata ] wysłać w odpowiednim czasie do arimr , i zabieg agrotechniczny w rejestrze

badania nie starsze jak 4 lata 

Trzeba przedstawiać fre na wapno? Chyba nie do końca, a jeżeli już, to dlaczego w pierwszym roku? Bo np w pierwszym roku robię badanie, ph poniżej 5,5. Składam na 3 punkty do hektara. Wapno mogę kupić za rok, kolejne badania dopiero za 4 lata, i tak jakby te 3pkty biorę przez 4 lata wg mnie. Inaczej należałoby robić badanie co roku. Robi się niezły pierdolnik z interpretacjami.

Opublikowano
34 minuty temu, toooomaszewski napisał:

Trzeba przedstawiać fre na wapno? Chyba nie do końca, a jeżeli już, to dlaczego w pierwszym roku? Bo np w pierwszym roku robię badanie, ph poniżej 5,5. Składam na 3 punkty do hektara. Wapno mogę kupić za rok, kolejne badania dopiero za 4 lata, i tak jakby te 3pkty biorę przez 4 lata wg mnie. Inaczej należałoby robić badanie co roku. Robi się niezły pierdolnik z interpretacjami.

ma być ważne badanie deklarujesz ekoschemat faktura do wglądu w razie kontroli , oświadczenie że w ostatnich latach nie brałeś dofinansowania wysłane do tego a tego dnia  do tej działki  i dowidzenia , majac fakture za wapno i rejestr że powapnowałeś  ph ma wzrosnąć i dopiero za 4 lata możesz wnioskować na podstawie nowych badań o ekoschemat z wapnowaniem , ekoschemat z wapnowanie wyklucza dowinansowani  z NFOŚ

8 minut temu, toooomaszewski napisał:

A druga sprawa, czy do planu nawozowego za 1pkt, jest wymagana faktura za nawóz npk itp?...

mają być aktualne badania w domu , plan zrobiony są terminy a nawożić nie musisz wcale , tu bardziej w tej zabawie chodzi o nie przekracznie nawożenia w stosunku do aktualnych badań

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

W przypadku biologicznej ochrony wszystkie zabiegi dotyczące ochrony roślin. Tak wynika z tabelki przytoczonej przez kolegę Celownik07.

Opublikowano
9 minut temu, jajanek1 napisał:

ma być ważne badanie deklarujesz ekoschemat faktura do wglądu w razie kontroli , oświadczenie że w ostatnich latach nie brałeś dofinansowania wysłane do tego a tego dnia  do tej działki  i dowidzenia , majac fakture za wapno i rejestr że powapnowałeś  ph ma wzrosnąć i dopiero za 4 lata możesz wnioskować na podstawie nowych badań o ekoschemat z wapnowaniem , ekoschemat z wapnowanie wyklucza dowinansowani  z NFOŚ

mają być aktualne badania w domu , plan zrobiony są terminy a nawożić nie musisz wcale , tu bardziej w tej zabawie chodzi o nie przekracznie nawożenia w stosunku do aktualnych badań

A widzisz, pani z agencji prosiła mnie o takie oświadczenie, że w ogóle nie korzstałem z dof do wapna z nfośigw, a nie do konkretnych działek. 

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

Pisać można sobie wszystko, kwestia tylko co się innym udostępnia

mówi się nawozów nie stosuje bo są za drogie nic wtedy nie trzeba pokazywać ani pisać haha

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

Tylko tu na logike standardowe śor nie moga byc wpisane przed biologicznymi bo sie wkopiecie. 

biologiczny srodek może być stosowany na plantacji hybrydowo np na chwasty herbicyd , ochrona grzybowa biologiczna  łapanie szkodników ręczne

ale istnieje taka możliwość  [celownik ją ma na uwadze ] iż stosując środek biologiczny w pełnej dawce na te grzyby i według jego ulotki i jak nie zadziała można walić chemie  w te grzyby

stosując srodek biologiczny 1 raz daną dawką którą podaje producent na ulotce   , a na ulotce jest napisane że można stosować 3 x ta dawką  łapiemy się na ten ekoschemat stosują  go 1  raz  tylko wiadoma ma być faktura dostarczona w odpowiednim czasie

3 godziny temu, toooomaszewski napisał:

A widzisz, pani z agencji prosiła mnie o takie oświadczenie, że w ogóle nie korzstałem z dof do wapna z nfośigw, a nie do konkretnych działek. 

jak nie korzystałeś w ogóle to pani miała łatwiej i ty również , problem się rozwiązał w jednym zdaniu , natomiast jak byś korzystał np z dofinansowania z NFOIŚ IGW  z 7 działek a działek poniżej 5,5 ph masz jeszcze 4 np  [oprócz tych 7 z dofinansowaniem]  i teraz chcesz w tym roku dostać za ekoschemat i  je zwapnować to by trzeba było napisać oświadczenie że na te 4 działki nie dostałeś dofinansowania w 4 ostatnich latach  . Nie bardzo rozumie po co się pchać w ekoschemat z wapnowaniem za 200  zł [przy dobrych wiatrach  na dodatek obecność w jednym dofinansowaniu blokuje finansowanie drugiego  na kolejne 4 lata  na danej działce ] jak można z NFOŚIGW dostać więcej w obu przypadkach faktura potrzebna  kasa z NFOSIGW podobno się wyczerpała ale  może będzie kolejny program

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, jajanek1 napisał:

stosując srodek biologiczny 1 raz daną dawką którą podaje producent na ulotce   , a na ulotce jest napisane że można stosować 3 x ta dawką  łapiemy się na ten ekoschemat stosują  go 1  raz  tylko wiadoma ma być faktura dostarczona w odpowiednim czasie

Cos sie zmienilo tu tez? Mialo byc ze jezeli producent zaleca 3 razy zastosowac dany produkt to na tyle ma byc faktura, wczesniej niz po 3 razie nie mozna bylo normalnej chemii. Nie mam biologicznej to nie sledze bo szkoda na to kasy. 

Opublikowano
4 godziny temu, toooomaszewski napisał:

fachowo to powinno lecieć to tak robisz plan nawozowy według aktualnych badań [ nie starszych niz 4 lata ] i tu pojawia się problem bo znowu terminy tego planu [ jak deklarujesz we wniosku o dopłaty 2023 oziminy to plan musi być zrobiony przed siewem owych ozimin , jak deklarujesz jare uprawy to plan można zrobić póżniej niż w tych ozimych

jak z  badan wynika że na niektórych działkach masz  ph, poniżej 5,5  to możesz ten plan nawozowy rozbudować o podniesienie ph. tzn, odkwaszanie wtedy plan nawozowy liczy ci ile tego wapna trzeba sypnąć ty robisz x  w dopłatach przy ekoschemacie plan nawozowy z wapnowaniem , kupujesz wapno i wapnujesz a fakture wysyłasz do agencji z tego co mi wiadomo

ile tego wapna ma być na fakturze i kiedy to ma być wysiane nie mam pojęcia nie wydaje mi się żebyś w 2023 wnioskował o płatność do ekoschematu a wapno kupił w 2024  sypał po kilka łopat przez kolejne lata i wnioskował o ekoschemat , równie dobrze możesz 200 dostać a tą działkę zgłosi do dopłat w 2024 roku sąsiad do NFOŚIGW

przypomniało mi się jak wcześniej pisałeś o tym oswiadczeniu że pani kazała wpisać że wogóle nie brałeś dofinansowania , moim zdaniem pani popełnia błąd , bo dofinansowanie jest do działki a nie do rolnika który w danym roku bierze dopłaty , bo ty weżmiesz w tym roku dofinansowanie i na drugi rok ktoś inny złoży na tą działkę wniosek o dopłaty i wystapi o dofinansowanie do wapnowania

• Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, Celownik07 napisał:

Cos sie zmienilo tu tez? Mialo byc ze jezeli producent zaleca 3 razy zastosowac dany produkt to na tyle ma byc faktura, wczesniej niz po 3 razie nie mozna bylo normalnej chemii. Nie mam biologicznej to nie sledze bo szkoda na to kasy. 

swego czasu jakiś mądrzejszy ekspert się wypowiadał że tym ekoschematem za 400 zł biologiczna ochrona upraw  chcemy zachecić rolników do stosowania biopreparatów  i tłumaczył to tak kupujemy i stosujemy co najmniej jeden zabieg z tego co pisze na ulotce  biologicznego środka zarejestrowanego w danej uprawie i jak zadziała i obejdzie się bez kolejnych zabiegów tym biopreparatem  [chociaz na ulotce dopuszcza się kilka zabiegów ]  i  chemii  to dostarczamy fakturę na zakup tej pojedynczej dawki  do ARIMR i dopłatę do ekoschematu otrzymujemy   ., pryskać chemią nie można dotąd aż nie zrobimy wszystkich zabiegów zalecanych na etykiecie

tych środków w rolnictwie stosowanych i zarejestrowanych w uprawach rolniczych jest kilka tanie nie są  , była taka opcja żeby zastosować minimalną dawkę  z tego co pamiętam jak by przeszedł jeden zabieg to by można się pokusić o ekoschemat i za srodek by zwrócili i jeszcze zostało  i chciałem się upewnić czy tak jest  i już druga ekspertka interpretowała to tak iż maja  byc  faktury na wszystkie zabiegi które zaleca producent i trzeba było dać spokój bo impreza droga  ale ta ekspertka raczej pojęcia nie miała  w tym temacie miała odpisać ale nie zdażyła  😀

Opublikowano
3 godziny temu, jajanek1 napisał:

fachowo to powinno lecieć to tak robisz plan nawozowy według aktualnych badań [ nie starszych niz 4 lata ] i tu pojawia się problem bo znowu terminy tego planu [ jak deklarujesz we wniosku o dopłaty 2023 oziminy to plan musi być zrobiony przed siewem owych ozimin , jak deklarujesz jare uprawy to plan można zrobić póżniej niż w tych ozimych

jak z  badan wynika że na niektórych działkach masz  ph, poniżej 5,5  to możesz ten plan nawozowy rozbudować o podniesienie ph. tzn, odkwaszanie wtedy plan nawozowy liczy ci ile tego wapna trzeba sypnąć ty robisz x  w dopłatach przy ekoschemacie plan nawozowy z wapnowaniem , kupujesz wapno i wapnujesz a fakture wysyłasz do agencji z tego co mi wiadomo

ile tego wapna ma być na fakturze i kiedy to ma być wysiane nie mam pojęcia nie wydaje mi się żebyś w 2023 wnioskował o płatność do ekoschematu a wapno kupił w 2024  sypał po kilka łopat przez kolejne lata i wnioskował o ekoschemat , równie dobrze możesz 200 dostać a tą działkę zgłosi do dopłat w 2024 roku sąsiad do NFOŚIGW

przypomniało mi się jak wcześniej pisałeś o tym oswiadczeniu że pani kazała wpisać że wogóle nie brałeś dofinansowania , moim zdaniem pani popełnia błąd , bo dofinansowanie jest do działki a nie do rolnika który w danym roku bierze dopłaty , bo ty weżmiesz w tym roku dofinansowanie i na drugi rok ktoś inny złoży na tą działkę wniosek o dopłaty i wystapi o dofinansowanie do wapnowania

No właśnie, tylko wchodząc w ekoschemat plan nawozowy z wapnowaniem, w ogóle w jakikolwiek ekoschemat, to jest to plan obowiązujący w roku kalendarzowym. I wg mnie, jeżeli mam wyniki z 2023 i są na 4 lata, to co roku moge dołączać do ekoschematu te same. Jedna faktura i tak jak napisałeś doaypywanie po łopatce co roku z jednej pryzmy. Mozna się przyczepić, że przecież robię plan nawozowy i na bieżąco wpisuje nawożenie i wywóz składników z plonem, ale tak naprawdę żaden program z planem nawozowym nie określi nam jakie mamy ph aktualnie. Cały czas jedziemy na tym samym badaniu przez 4 lata. Chyba, że będą wymagać co roku badania gleby. 🤔

A no i jeżeli chodzi to o to oświadczenie o niewapnowaniu, to jakoś w sierpniu do mnie dzwonili. I o żadnym załączaniu faktury nie wspominali. Może będą chcieli zaskoczyć po nowym roku.

Opublikowano

Dziennik Ustaw – 4 – Poz. 493
§ 7. 1. W przypadku praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3, w wariancie podstawowym punkty są przyznawane do
powierzchni gruntów ornych i trwałych użytków zielonych, z wyłączeniem powierzchni gruntów:
1) do których rolnik ubiega się o przyznanie:
a) płatności do obszarów z roślinami miododajnymi, jeżeli praktyka ta została zrealizowana przed dniem 31 sierpnia
roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności, albo
b) płatności do integrowanej produkcji roślin, albo
c) pierwszej płatności rolno-środowiskowo-klimatycznej w ramach interwencji, o której mowa w art. 42 ust. 1 pkt 7
ustawy, w ramach wariantu Wieloletnie pasy kwietne, o którym mowa w przepisach wydanych na podstawie
art. 71 ust. 1 ustawy dotyczących płatności rolno-środowiskowo-klimatycznych, albo
2) objętych zobowiązaniem rolno-środowiskowo-klimatycznym, o którym mowa w art. 70 ust. 1 rozporządzenia
2021/2115, zwanym dalej „zobowiązaniem rolno-środowiskowo-klimatycznym”, w ramach wariantu, o którym mowa
w pkt 1 lit. c.
2. Punkty, o których mowa w ust. 1, są przyznawane, jeżeli rolnik posiada plan nawozowy opracowany do powierzchni
gruntów, o których mowa w ust. 1, w terminie:
1) 25 dni od dnia, w którym upływa termin składania wniosków o przyznanie płatności, albo
2) do dnia 30 września roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności – w przypadku upraw ozimych
wysiewanych w roku złożenia tego wniosku.
3. W przypadku praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3, w wariancie z wapnowaniem punkty są przyznawane do
powierzchni działki rolnej raz na 4 lata, jeżeli rolnik:
1) spełnia warunki, o których mowa w ust. 1 i 2;
2) posiada imienny dokument potwierdzający zakup nawozu wapniowego albo inny imienny dokument potwierdzający
jego nabycie, w którym wskazano jego ilość;
3) zastosował wapnowanie na powierzchni gruntów w gospodarstwie o pH niższym lub równym 5,5 określonym w wy-
nikach chemicznej analizy gleby;
4) do działki rolnej, do której ubiega się o przyznanie płatności w ramach ekoschematów, w terminie 4 lat poprzedzają-
cych rok złożenia wniosku o przyznanie płatności, nie otrzymał z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gos-
podarki Wodnej decyzji w sprawie przyznania dofinansowania na zakup nawozu wapniowego;
5) złoży za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji w sposób określony w przepisach o Agencji Restrukturyzacji
i Modernizacji Rolnictwa albo kierownikowi biura powiatowego Agencji w terminie 25 dni od dnia, w którym upływa
termin składania wniosków o przyznanie płatności, oświadczenie, że nie otrzymał decyzji, o której mowa w pkt 4.
4. Plan nawozowy, o którym mowa w ust. 2, sporządza się w oparciu o bilans azotu i chemiczną analizę gleby wykony-
waną w:
1) laboratorium wykonującym badania agrochemiczne gleb;
2) oparciu o próbki gleby pobrane zgodnie z normą w zakresie pobierania próbek do badań agrochemicznych gleby z po-
szczególnych działek rolnych położonych na gruntach ornych i trwałych użytkach zielon

• Thanks 1