Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć,

Jako że powiększam swoje gospodarstwo, i nie chcę żeby maszyny stały pod chmurką i niszczały zamierzam wybudować wiatę. Najpewniej będzie konstrukcja stalowa z 3 ścianami i dachem na jedną stronę. Problemem jest natomiast fakt, że mam dosyć wąskie podwórko - całe 17,5 m szerokości. Jak wjeżdżam od frontu z maszynami to nie ma jak zawrócić bo stoją budynki i trzeba wyjeżdżać tyłem (ciągnik 4,5 m + 4m gruber).

Czy na tak wąskiej działce jak mam dotychczas 17,5m da się postawić jakąś sensowną wiatę? Stodoła na zdjęciach jest przejezdna. Myślałem nad jakąś 7m x 30m. I Jeszcze kwestia czy orientuje się ktoś, czy przy takiej zabudowie jak jest na zdjęciu (moje budynki i budynki sąsiadów) dostanę w ogóle pozwolenie na budowę / warunki? Moja działka to 73.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

podwórko.png

Opublikowano

Z sąsiadami żyję raczej dobrze, ale kto wie jak to wyjdzie w praniu.

Do stodoły średnio wyjdzie doklejanie, bo już wtedy nie będzie w ogóle jak się ruszyć.

Opublikowano

Pozostaje zrobić wiatę 17m szeroką. Lepszego wyjścia nie ma

Opublikowano

@Dm39 udaj się do Urzędu Gminy po Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Jak go nie ma dla Twojej działki, to pytaj o Warunki Zabudowy. Jak ich też nie ma, to Urząd wyda pozwolenie na budowę budynku, sugerując się zabudową na sąsiednich działkach, czyli także postawionych przy granicy działki.

Opublikowano

Nie chciałbym wprowadzać w błąd ale wydaje mi się że jak będziesz robił budynek z planami pozwoleniami itp to możesz postawić 1.5m od granicy jeżeli sąsiad się na to zgodzi a jak nie to min 3m. Ale jakbyś chciał postawić wiatę na zgłoszenie np 4wiaty obok siebie to wystarczy zgłosić i można stawiać tuż przy granicy, na zgłoszenie może być jedną wiata na 10ar działki. Warto rozeznać się na ten temat w Starostwie powiatowym. Sąsiad z działki 72/2 nie powinien się burzyć bo on sam ma parę budynków nigdzie nie zgłoszonych bo jakby były to na mapie by miały czerwoną obwódkę😉

Opublikowano
9 godzin temu, bergman31 napisał:

@Dm39 udaj się do Urzędu Gminy po Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Jak go nie ma dla Twojej działki, to pytaj o Warunki Zabudowy. Jak ich też nie ma, to Urząd wyda pozwolenie na budowę budynku, sugerując się zabudową na sąsiednich działkach, czyli także postawionych przy granicy działki.

Trochę mało dokładnie piszesz. Warunki zabudowy nie leżą i nie czekają. O warunki zabudowy składasz wniosek z Twoim pomysłem na budowę. Pozwolenie wydaje starostwo, nie urząd gminy.

Opublikowano

Wiele jest błędów i nieścisłości w tym co koledzy piszą. Wiadomo, że pewnie każdy pisze w dobrej wierze, ale mimo wszystko.... Masz trudną sytuację na działce bo jest wąsko, bo sąsiednie budynki są na granicy działek itd.  niemniej można coś wykombinować. Ja bym Ci polecał udać się do projektanta, czyli architekta. Tam wszystkiego się dowiesz. Trzeba się w to zagłębić, przeanalizować, pomyśleć. To nie jest takie 5 min i sprawa załatwiona.  Może będzie to Cię coś kosztować -  taka porada albo konsultacja ale lepiej zapłacić małą sumę na starcie żeby potem nie popełnić bardziej kosztownego błędu. Poza tym jak na serio chcesz budować to i tak projekt będziesz musiał robić więc tym bardziej architekt się nad tym pochyli bez kręcenia nosem.  Na pewno nie sugeruj się tym co tu piszą ludzie np. o zgodzie sąsiada albo o warunkach zabudowy które niby mają czekać w gminie. O pozwoleniu na budowę wydanym przez gminę nie wspominając..

Opublikowano

Bez zgody sąsiada musisz zachować 3m odstępu od granicy, przynajmniej w moim starostwie, wydając pozwolenie listy idą też do sąsiadów, z architektem zgoda najlepiej udać się do takiego który ma dobry kontakt z urzędami i umie ogarnąć kwestie administracyjne.

Opublikowano

Z tego co ja wiem jak budowałem to nie ma czegoś takiego jak zgoda sąsiada jak nie ma okien i drzwi w ścianie to stawias- 3m od granicy a jak są to 4m mozesz postawić w granicy tylko jezeli budynek będzie przylegał do takiego samego budynku na sąsiedniej działce czasem są wyjątki od tych zasad ale tylko jak jest plan miejscowy

Opublikowano
1 godzinę temu, jj napisał:

tego co ja wiem jak budowałem to nie ma czegoś takiego jak zgoda sąsiada jak nie ma okien i drzwi w ścianie to stawias- 3m od granicy a jak są to 4m

Nie wiem jak teraz, ale pięć lat do tyłu było coś takiego , sam skorzystałem z tej możliwości przysuniecia się na 1,5m do miedzy 

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Nie wiem jak teraz, ale pięć lat do tyłu było coś takiego , sam skorzystałem z tej możliwości przysuniecia się na 1,5m do miedzy 

Mogłeś się przysunąć na 1,5 m bo miałeś wąską działkę. Zgoda sąsiada nie ma znaczenia. Sąsiad jest po prostu czasami stroną postępowania i dlatego jest zawiadamiany o postępowaniu, ale ma prawo do protestów jeżeli formalności nie są spełnione, nie ma prawa decydować co do odległości od granicy.

Przepisy mówią w skrócie mniej więcej tak :

- jeżeli ściana od strony granicy działki ma drzwi albo okna - minimalna odległość 4m,

- jeżeli ściana od strony granicy działki nie ma ani okien ani drzwi - minimalna odległość 3m,

- jeżeli działka jest wąska w rozumieniu prawa budowanego (o ile się nie mylę jeżeli jest węższa niż 16m) to można w odległości 1,5m lub na granicy  - wtedy sciana też bez drzwi i bez okien

- jeżeli na działce sąsiedniej jest już budynek to można się do niego "przytulić" zachowując kilka zasad i wymiarów (w skrócie trzeba mniej więcej zachować gabaryty jego budynku)

W dwóch ostatnich przypadkach ściana od strony granicy musi spełniać wymogi oddzielenia pożarowego, czyli też musi spełnić szereg wymogów.

Jak widać każdy taki przypadek to łamigłówka którą trzeba przeanalizować.  Autorze tematu - szukaj architekta, forum rolnicze zostaw do rozmów o rolnictwie, bo z całym szacunkiem tu są rolnicy a nie budowlańcy  ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
14 godzin temu, Grzechooo napisał:

Sąsiad z działki 72/2 nie powinien się burzyć bo on sam ma parę budynków nigdzie nie zgłoszonych bo jakby były to na mapie by miały czerwoną obwódkę😉

serio tak jest?

Opublikowano
10 godzin temu, GranoDorato napisał:

Mogłeś się przysunąć na 1,5 m bo miałeś wąską działkę. Zgoda sąsiada nie ma znaczenia

Mam szeroką działkę, więc się mylisz. 

Do starostwa dostarczałem oświadczenie sąsiada że zgadza się na przysuniecie budynku do granicy na 1,5m