Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Planuje do budynku gospodarczego zrobić drzwi przesuwne. Światło przejazdu to 4.5m szerokości i 3.2m wysokości.

Chciałbym zrobić je z kątownika bo chyba będzie najtaniej?  Ewentualnie profil. 

Doradźcie jakie przekroje użyć? 

Drzwi będą pokryte blacha falistą.

taki wstępny zamysł na wykonanie jak na rysunku

Dzieki

drzwi.png

Edytowane przez Okisz
Opublikowano

Też będę robił na dniach bramę przesuwną o podobnych wymiarach tyle że bez drzwi. Góra profil, boki profil dół profil z prowadnicą , środek profil i do tego 2 poprzeczki z kątownika.

Opublikowano (edytowane)

W mojej ocenie - skoro bramy będą przesuwne to ukosy nie są potrzebne , wystarczy rama i poprzeczka . To ma przecież wisieć ,a dodatkowa sztywność zapewni blacha trapezowa przykręcona na wkręty. Z kolei kątownik na górze będzie zbyt delikatny , ten element będzie przenosił cały ciężar bramy . Najlepiej wykonać bramy z profila kwadratowego, ma stosunkowo dużą wytrzymałość na zginanie i ma symetryczny przekrój co jest ułatwieniem przy spawaniu bo nie krzywi w jedną stronę jak to dzieje się z kątownikiem .

Edytowane przez andrzej78
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, andrzej78 napisał:

W mojej ocenie - skoro bramy będą przesuwne to ukosy nie są potrzebne , wystarczy rama i poprzeczka . To ma przecież wisieć ,a dodatkowa sztywność zapewni blacha trapezowa przykręcona na wkręty. Z kolei kątownik na górze będzie zbyt delikatny , ten element będzie przenosił cały ciężar bramy . Najlepiej wykonać bramy z profila kwadratowego, ma stosunkowo dużą wytrzymałość na zginanie i ma symetryczny przekrój co jest ułatwieniem przy spawaniu bo nie krzywi w jedną stronę jak to dzieje się z kątownikiem .

profil 40x40x3 wystarczy? Do poprzeczek (i ewentualnie zastrzałów) moze 40x20 juz by starczył?

Opublikowano

Niech się inni też wypowiedzą, ja bym robił z profila 50x50x2, nie musisz wówczas szukać bardzo krótkich wkrętów , dodatkowo jest więcej miejsca na zamocowanie wózka z rolkami , bo szyna i rolki mają swoje wymiary, to też trzeba brać pod uwagę . W ojej ocenie ścianka profilu 3 mm jest zbyteczna. Takie moje zdanie.

Opublikowano
1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Niech się inni też wypowiedzą, ja bym robił z profila 50x50x2, nie musisz wówczas szukać bardzo krótkich wkrętów , dodatkowo jest więcej miejsca na zamocowanie wózka z rolkami , bo szyna i rolki mają swoje wymiary, to też trzeba brać pod uwagę . W ojej ocenie ścianka profilu 3 mm jest zbyteczna. Takie moje zdanie.

Myslałem zeby blachę przynitować. Ale w sumie wkrętów z montażu dachu zostało mi od groma, to bym mógł je wykorzystać.

No własnie co do wózka, rozglądałem się za takim z kątownikiem zeby móc go przykręcic do drzwi na śrubach.

dzieki za podpowiedz.

Opublikowano

Ja u siebie mam podobny wymiar, profil 30x40x2 beż zastrzałów tylko kratownica czyli poprzeczki tak aby dobrze było blachę przykręcić. Drzwi sobie odpuść bo jak brama przesuwna to nikt drzwi nie będzie używa, ja zrobiłem miejsce na drzwi ale ich nie zrobiłem i uważam za zbyteczny koszt. Bramy już wiszą 5lat i codziennie po parę razy są otwierane.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Zefir napisał:

Też po żniwach będe drzwi zmieniał , jaką blache proponujecie ? 

Taka żeby Ci kolorem pasowała i była jak najtańsza :) a tak to chyba jakiś nisko profilowy trapez. Ja tak daje bo mi do drugich drzwi pasuje 

Opublikowano
Okisz napisał:

1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Myslałem zeby blachę przynitować. Ale w sumie wkrętów z montażu dachu zostało mi od groma, to bym mógł je wykorzystać.

No własnie co do wózka, rozglądałem się za takim z kątownikiem zeby móc go przykręcic do drzwi na śrubach.

dzieki za podpowiedz.

zwykłych wkrętów z dachu nie skręcisz w metal, muszą być specjalne wkręty z grubszym rdzeniem

• Like 1
Opublikowano

wkręci jak pierwsze przewierci mniejszym wiertłem, ja tak robiłem bo kupiłem zwykłe farmery bo nie wiedziałem że są specjalne do metalu, ale w profil 3mm to i te do metalu łatwo urwać. Drzwi przesuwne to wygoda jak tylko jest miejsce gdzie je przesuwać. Jakby nie te chore ceny to wszędzie bym takie porobił.

Opublikowano
31 minut temu, Grzechooo napisał:

wkręci jak pierwsze przewierci mniejszym wiertłem, ja tak robiłem bo kupiłem zwykłe farmery bo nie wiedziałem że są specjalne do metalu, ale w profil 3mm to i te do metalu łatwo urwać. Drzwi przesuwne to wygoda jak tylko jest miejsce gdzie je przesuwać. Jakby nie te chore ceny to wszędzie bym takie porobił.

Jeszcze się nie orientowałem co do cen...

Ale dla porównania drzwi podnoszone do góry segmentowe bez napędu elektrycznego 12.8k PLN brutto...

Myślę że wyjdzie mi taniej zrobić samemu ;)

Opublikowano

Brama segmentowa to całkiem vo innego ja swoje parę lat temu zrobiłem dosłownie za grosze i żałuję ze wiecej nie zrobiłem bo parę budynków mam. Ja mam tak, dzisiaj już bym miejsca na drzwi nie robił bo bez sensu, bramy bardzo lekko chodzą dziecko je przesunie. jak będziesz robił tak jak ja to dolny profil możesz zrobić ciut szerszy np 30x50 żeby sobie fajnie w prowadnicy z ceownika przesuwać bo na dole na początku i na końcu mam taki ceownik żeby bramą nie machało i zeby było prowadzenie  na górze profil kablowy 50x50 i w nim dwa wózki z trzema rolkami.

20220620_084301.jpg

20220620_084336.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, Grzechooo napisał:

Brama segmentowa to całkiem vo innego ja swoje parę lat temu zrobiłem dosłownie za grosze i żałuję ze wiecej nie zrobiłem bo parę budynków mam. Ja mam tak, dzisiaj już bym miejsca na drzwi nie robił bo bez sensu, bramy bardzo lekko chodzą dziecko je przesunie. jak będziesz robił tak jak ja to dolny profil możesz zrobić ciut szerszy np 30x50 żeby sobie fajnie w prowadnicy z ceownika przesuwać bo na dole na początku i na końcu mam taki ceownik żeby bramą nie machało i zeby było prowadzenie  na górze profil kablowy 50x50 i w nim dwa wózki z trzema rolkami.

20220620_084301.jpg

20220620_084336.jpg

Dzięki za zdjęcia. Ja myślałem co by od środka na dole dać rolki takie dwie małe żeby trzymały ja. Muszę od dołu dobrze usztywnić bo mam ścianę już z tynkiem i ociepleniem.  Szkoda mi żeby się zniszczyło.

Mówisz że profil 50x50 starczy na górę?  Takie rolki metalowe chyba do 150 kilo mają obciążenie 

Opublikowano (edytowane)

Profil 40x40 scianka 2mm lub 3mm   lub  wersja lux profil 60x40  poprzeczki w środek 40x40 Pz szyna 60 lub 80  w 80 lepiej lata.Z tymi profilami to nie do konca musza byc grube  tu blacha trzymac bedzie całośc.Po ile macie profile 60x40 x3 i x2 scianka oraz 40x40x2 i x 3 oraz szyna  60 i 80 scianka 5.

Edytowane przez kiko8
Opublikowano
19 minut temu, kiko8 napisał:

Profil 40x40 scianka 2mm lub 3mm   lub  wersja lux profil 60x40  poprzeczki w środek 40x40 Pz szyna 60 lub 80  w 80 lepiej lata.Z tymi profilami to nie do konca musza byc grube  tu blacha trzymac bedzie całośc.Po ile macie profile 60x40 x3 i x2 scianka oraz 40x40x2 i x 3 oraz szyna  60 i 80 scianka 5.

40x40x2 29

40x40x3 43

40x60x2 36

Szyna 70 87

Szyna 80 122

Ceny brutto

Opublikowano

Ja mam 50x50 i po dwa wózki na bramę a bramy dwie na jednej szynie szyny zespawałem że sobą długość 15m. Wózki mam coś takiego tylko zamiast 5rolek mam 3 ale teraz takich nie widzę https://allegro.pl/oferta/wozek-jezdny-do-szyny-podwieszany-bramy-50x50-11575163570 i chodzi to pięknie jak już wyżej pisałem parę lat nie pamiętam czy to robiłem w 2017 czy 2018r. Bramy mam dwie jedną 4,2m x 3,5m i druga 4,2m x 3,8 że względu na spory spadek terenu na długości tych 15m.

Opublikowano
13 minut temu, Grzechooo napisał:

Ja mam 50x50 i po dwa wózki na bramę a bramy dwie na jednej szynie szyny zespawałem że sobą długość 15m. Wózki mam coś takiego tylko zamiast 5rolek mam 3 ale teraz takich nie widzę https://allegro.pl/oferta/wozek-jezdny-do-szyny-podwieszany-bramy-50x50-11575163570 i chodzi to pięknie jak już wyżej pisałem parę lat nie pamiętam czy to robiłem w 2017 czy 2018r. Bramy mam dwie jedną 4,2m x 3,5m i druga 4,2m x 3,8 że względu na spory spadek terenu na długości tych 15m.

https://allegro.pl/oferta/wozek-bramy-drzwi-3-rolkowy-profil-50x50x3-100kg-7257672334

Ja takie myślałem wziąć.  Albo na szynę 70. Zależy Co kupię