Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

To Ty jeszcze chcesz pryskać buraki , kiedy je siałeś , 2 dni starcza jak się spieszy

przesiany kawałek początkiem maja 

Opublikowano

Ale resztę powinni Ci zrefundować z programu pomocowego - w tamtym roku miałem tak samo: najpierw rabat a później refundacja tego co pozostało. Trochę to rozciągnięte w czasie było...

Opublikowano
W dniu 22.06.2025 o 08:22, wilkołak napisał(a):

I po przesianiu było OK ile razy pryskałeś , na szarka, nasina w gratisie , czy trzeba  kupić 

po przesianiu okej, 2x od chwastu i od szarka 2x. 
Nasiona tak jak koledzy wyżej piszą ;) 

Opublikowano

Dwa tygodnie temu poleciałem azoksystrobina 0,4l muszę wyjechać na trzy tygodnie i zastanawiam się nad zastosowaniem azoksystrobiny 0,6l        difekonazolu 0,6l   plonuranu Duo 1,25l.    Wiem,  że powinienem obserwować i dać jak trzeba ale nie mogę. Uprawa buraki po burakach Dolerosa cr+

Jak myślicie?

Opublikowano
W dniu 24.06.2025 o 18:18, wilkołak napisał(a):

Po uj na tej odmianie już pryskasz , w sierpniu powinneś zacząć pryskać

Dziś lustracja i niestety chwoscik rozpoczyna życie(widoczne punkty ), w ćwikłowych był dwa tygodnie temu więc wszystko jak w zegarku. Jadę wieczorem po deszczach.

Opublikowano

Lubelskie LCH wczoraj i dziś coś pod 20 mm deszczu i nie ma co czekać potem wysokie temperatury presja juz jest więc jutro albo po niedzieli wjeżdżam z opryskiem na pierwszy rzut 200g tebukonazolu plus 100g krzemu (optisil 0,5l) za 3 tygodnie azoksy 1l plus 0,5l optisil i bardzo tanim kosztem mam 5-6 tygodni spokoju potem dopiero jakas mieszanka albo ten nowy co cukrownia rozprowadza. Jak bedzie trzeba to i 4 zabieg zrobie np protiokonazol kosztujący grosze w tym roku. 

Opublikowano

Tani zabieg zrobisz ale czy skuteczny to czas pokaże, ostatnie lata pryskałem podobnymi  środkami i szału nie było. 

Pytanie z innej beczki. Pryskał ktoś na skośnika buracznego? ktoś coś o tym słyszał widział:)? znajomy z P&L ma zalecenie pryskać w KGS cisza

Opublikowano
34 minuty temu, Mario81 napisał(a):

Tani zabieg zrobisz ale czy skuteczny to czas pokaże, ostatnie lata pryskałem podobnymi  środkami i szału nie było. 

Pytanie z innej beczki. Pryskał ktoś na skośnika buracznego? ktoś coś o tym słyszał widział:)? znajomy z P&L ma zalecenie pryskać w KGS cisza

Z tanim zabiegiem jest tak że musi być przed pojawieniem się kropek na liściach bo jak już są to i drogi nie bardzo pomaga

Opublikowano
43 minuty temu, Mario81 napisał(a):

Ja pryskałem ponad tydzień temu bo pełno motylków było i podejrzewałem że to skośnik, miałem coragen z tamtego roku na połowę a drugą połowę zrobiłem acymiprydem pełno dziadostwa fruwało przed opryskiwaczem i jak się chodziło po polu, skasowałem to. Teraz byłem na polu to znikome ilości są.

Opublikowano
W dniu 27.06.2025 o 17:20, kamil2509 napisał(a):

Lubelskie LCH wczoraj i dziś coś pod 20 mm deszczu i nie ma co czekać potem wysokie temperatury presja juz jest więc jutro albo po niedzieli wjeżdżam z opryskiem na pierwszy rzut 200g tebukonazolu plus 100g krzemu (optisil 0,5l) za 3 tygodnie azoksy 1l plus 0,5l optisil i bardzo tanim kosztem mam 5-6 tygodni spokoju potem dopiero jakas mieszanka albo ten nowy co cukrownia rozprowadza. Jak bedzie trzeba to i 4 zabieg zrobie np protiokonazol kosztujący grosze w tym roku. 

Kamil jak ty takimi słabymi środkami SB radzisz to nie wiesz co to chwoscik. I nas to same konkrety idą a i tak zezarte do cna. W hektarze wiedzy polecał elatus era. Ciekawe jak to wytrzyma

• Like 1
Opublikowano

Viola siana orkowo siewnikiem gamma 

IMG_20250701_102603.jpg

W dniu 30.06.2025 o 09:00, Mario81 napisał(a):

Możesz napisac jakie to ,,konkretne,, środki idą bo w działanie azoksy ,tebu to juz dawno przestałem wierzyc w buraki

u

Ja dałem tebu difo i umber ok 6 tygodni temu. Mam na liściach plamki ale tylko na Violi z uwagi że zrobiłem zupę grzyb odżywka stymulatory mikro i aminokwasy i ją przepaliłem a odziwo wojownik przy tej samej kombinacji nic . 

Opublikowano
W dniu 30.06.2025 o 09:00, Mario81 napisał(a):

Możesz napisac jakie to ,,konkretne,, środki idą bo w działanie azoksy ,tebu to juz dawno przestałem wierzyc w buraki

u

Najwyższa półka, wszystkie po kolei były sprawdzane, od priaxora po queena a i takie co były kiedyś dobre. W tym roku mieszanki będą jeszcze bardziej wybuchowe więc napiszę na jesieni co podziałało. Elatus era na początek tak myślę. Niektórzy proqinazid zalecają . Ma to sens skoro fenpropidyna też na mączniaka dobra a i w buraku niby skuteczna 

Opublikowano

Jak myślicie na pierwszy zabieg od chwoscika lepiej dać 1l daxura czy 0,8 praxiora ? Buraki czyste bez żadnej plamki chowscika zabieg zapobiegawczy 2 tygodnie temu poszła miedź +siarka w postaci yukona 3,8l/ha 

Opublikowano
12 minut temu, john_deere7430 napisał(a):

Jak myślicie na pierwszy zabieg od chwoscika lepiej dać 1l daxura czy 0,8 praxiora ? Buraki czyste bez żadnej plamki chowscika zabieg zapobiegawczy 2 tygodnie temu poszła miedź +siarka w postaci yukona 3,8l/ha 

0.8 priaxora to za mało, poza tym fluksopyroksad niby słabo działa na chwoscika