Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do Bambrów którzy mają buraki w KGS np Werbkowice. 

Ponoć cukrownia urywa do 50 proc ilość buraków i dają ten limit na Podkarpacie . Wczoraj dzwonił gość do mnie z wichury obok i jemu 60 ton zabrał a jego sąsiadowi z 15 h po 2,5 h bo tamten areał na 3 podzielony .

Opublikowano

Nie wiem, może patrzą na jakieś statystyki gdzie kto ile buraka miewał  czy w mikroregionie, u mnie niby region buraczany bo pomiędzy lhr a ltm i mowil mi inspektor że tyle ile miałem teraz posiane to na pewno będę mógł siac. Słyszałem że urywają zwlaszcza tym co teraz pierwszy raz posiali albo tym co mieli 2 lata temu przerwę w uprawie.. 

• Like 1
Opublikowano

Sąsiad miał przerwę w tym roku bo chciał być królem fasoli ale że już się z niej wyleczył to chciał buraki, no i z wielką bieda oddał jemu to samo co miał rok wcześniej ale mówił że prawie musiał z gardła wydrzeć inspektorowi. 

Dziwna sprawa o co chodzi bo teraz gadałem z typem jeszcze to  z 8 ha dostał tylko 2,5 h i płacz bo nawóz rozsiany kredyt i prow jest i p...a mówi . 

Ja mam 100 ton i tyle chciałem ma przyszły rok bo mam taki sam areał ale nikt mi nic nie zmniejszał a może zaocznie to zrobił bo z hobbysta to po co nawet gadać . Z Zawalowa typ  miał 50 a dostał 30  tak dziś się dowiedziałem. 

No nic myślałem że może ktoś coś wie więcej 

Opublikowano
55 minut temu, Zenonim napisał:

Ci co zawsze siali, sieją średnia z 3 lat . O zwiększeniu nie ma mowy. 

Ponoć organizator protestów oszukana wieś  z Zamościa z 200 h ma zwiększone na 300 h bo nowy kombajn mają brać 

Kierowca mówił że wozi od 2,7-3 zł 

Opublikowano
10 minut temu, wojtek424517 napisał:

Przez cukrownie załatwiany 950 netto, prywaciarz 1150 netto. 

U nas w Wlkp bynajmniej po 2700-2800  brutto transport

Mi daje po 1800 za auto

Opublikowano

Mi obciął jakieś 10% ale rozmowy trwają.  Mam przeczucie że to jest celowa zagrywka pod następny sezon. Na wiosnę  wszyscy dzwonili że chcą zwiększyć to teraz powiedzieli że zmniejszą a na koniec dadzą tyle samo i każdy będzie przeszczęśliwy. Ceny cukru na giełdach są najwyższe od 10 lat i dziwne gdyby chcieli ograniczać produkcję.

Słyszeliście coś o dopłatach ok 6 euro do zeszłorocznych buraków?

Opublikowano

Już dali te pieniądze za ubiegły rok. 

No mi miał dać tyle co mam w tym teraz dzwoniłem to już mniej ale ze skoro chce to niby mi to da, oj dla mnie trochę nie poważne . Ale ogólnie lament chłopy mają i ścisk d*py bo nigdzie nie mogą dokontraktowac 

Opublikowano
43 minuty temu, Ulman napisał:

Mi obciął jakieś 10% ale rozmowy trwają.  Mam przeczucie że to jest celowa zagrywka pod następny sezon. Na wiosnę  wszyscy dzwonili że chcą zwiększyć to teraz powiedzieli że zmniejszą a na koniec dadzą tyle samo i każdy będzie przeszczęśliwy. Ceny cukru na giełdach są najwyższe od 10 lat i dziwne gdyby chcieli ograniczać produkcję.

Słyszeliście coś o dopłatach ok 6 euro do zeszłorocznych buraków?

A slyszales że z Ukrainy przyjechało w ostatnim czasie 400tys ton gotowego cukru a teraz ma przyjechać w analogicznym okresie 800tys ton ?? Dla porównania wcześniej było 40tys ton... Ja bym powiedzial że dlatego nie zwiększają, tak jak we Francji..  ostatni sezon przyszły rok na dobrą cenę później cena na giełdzie rypnie jak ze zbozem i rzepakiem 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, skywalker89 napisał:

A slyszales że z Ukrainy przyjechało w ostatnim czasie 400tys ton gotowego cukru a teraz ma przyjechać w analogicznym okresie 800tys ton ?? Dla porównania wcześniej było 40tys ton... Ja bym powiedzial że dlatego nie zwiększają, tak jak we Francji..  ostatni sezon przyszły rok na dobrą cenę później cena na giełdzie rypnie jak ze zbozem i rzepakiem 

Też tak podejrzewam 

Opublikowano

Na farmerze jest artykuł o cukrze albo wpr. A czemu rypła na zboza I rzepak? Niech Brazylia tylko ogłosi że jednak zmniejsza udział cukru z trzciny w produkcji paliwa czy tam niech zwiększą produkcje, tutaj Ukraina też zwiększy i brdziemi mieli naprodukcje i spadki cen

Opublikowano (edytowane)

Tylko weź pod uwagę ile krajów na swiecie produkuje cukier a ile pszenice czy oleiste. Kiedy to mniej więcej na tym farmerze było?

UPAdlina zwiększy?O.o😃😆

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
54 minuty temu, Ulman napisał:

Tylko weź pod uwagę ile krajów na swiecie produkuje cukier a ile pszenice czy oleiste. Kiedy to mniej więcej na tym farmerze było?

UPAdlina zwiększy?O.o😃😆

W polskim Carrefourze w tym roku mogłeś kupić ukraiński cukier.  Ukraina to narzędzie do zaniżania cen. Rekordowe zasiewy soi, rekordowe zasiewy buraków, a prawda jest taka, że pola nie są z gumy i jak areał danej uprawy zwiększą, to czegoś innego będzie mniej, ale na giełdach  zbijają ceny praktycznie wszystkiego. Jeżeli przywiozą płody do Europy to zabraknie w innej części świata, gdzie dostarczali kilka lat wcześniej.