Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Damianek20 napisał:

Już w tym roku na taką suszę KGS złoci d*pę rolnikom na zawartości cukru. Średni cukier Wacha się od 15-16,5 a związki cicho siedzą. Z pracy kolega mi mówił że w ubiegłym roku jego sąsiada cukrownia Werbkowice chciała oszukac 700 kg na każdym aucie. Przeważał każdy samochód na swojej wadze i robił zdjęcia a później pojechał z tym do cukrowni i ponoć mieli mu za to zapłacić . 

Średni cukier w tym roku 17.9, okolice Lublina, cukrownia Krasnystaw, odstawa była w środę. Więc to pewnie zależne od regionu, u znajomych też kręci się wokół 18.

Opublikowano
6 godzin temu, pawelski napisał:

Średni cukier w tym roku 17.9, okolice Lublina, cukrownia Krasnystaw, odstawa była w środę. Więc to pewnie zależne od regionu, u znajomych też kręci się wokół 18.

Średni cukier na dobę z całej cukrowni o to mi chodziło 

Opublikowano (edytowane)

Buraki wykopane odebrane za suchego , jedyny minus ze przy kopaniu zaczynało już rwać korzenie … plon bez rewelacji bo tylko 65t/ha z areału 70ha , cukier rewalcje z jednej umowy średnio 18,8 z drugiej równo 19% ;) Pierwszy i ostatni rok z conviso plon sporo niższy miejscami nawet po 50t/ha … ale cukier zaskoczył bo cały z samym conviso myśle ze wyszedłby koło 18,2-18,5 a każdy straszył ze będzie 15/16 … Zwykle odmiany szczególnie z KWS zrobiły robotę cukry po 20% ale i plon na najlepszych działkach w granicach 85t/ha , podsumowując bardzo dobrze buraki wyszły z racji ze wrzesień był bardzo sprzyjający na budowanie cukru co widać , plonow szczerze spodziewałem się lepszych ale ten sezon był specyficzny pomimo świetnych wschodów ,dużej obsady , sporych opadów w okresie czerwiec-sierpien pokazał ze pielnik by się przydał (nie do likwidacji chwastów a do napowietrzania ziemi , widziałem takie plantacje potraktowane piernikiem i buraki puchły w oczach , przynajmniej w porównaniu do moich ) . Cukrownia Krasnystaw 

Edytowane przez john_deere7430
Opublikowano
1 godzinę temu, john_deere7430 napisał:

Pierwszy i ostatni rok z conviso plon sporo niższy miejscami nawet po 50t/ha … ale cukier zaskoczył bo cały z samym conviso myśle ze wyszedłby koło 18,2-18,5 a każdy straszył ze będzie 15/16 … 

U mnie Conviso kopane 4 tygodnie temu, 75 ton i 15,7 cukier. Kopane u sąsiadów w tym tygodniu cukier 16-16,5 i plony ok 65 ton , na dobrych plantacjach 75 ton, więc różnie to bywa. 

Opublikowano

A co za problem zajechać od drugiej strony pryzmy i bedzie mu wygodnie w prwo , chyba że jest pod górke wtedy musi kłaść na  lewo, bo pod górke nie upcha maszyny

Opublikowano
22 minuty temu, miwigos napisał:

A co za problem zajechać od drugiej strony pryzmy i bedzie mu wygodnie w prwo , chyba że jest pod górke wtedy musi kłaść na  lewo, bo pod górke nie upcha maszyny

Jaka to musiałaby by być górka żeby to bydle nie wjeżdżało 

Opublikowano

Glina i pryzma 10 m szeroka usypana  tak wysoko jak sie da i  nie ma szans pod niedużą górke , mało wiesz o  mokrej glinie, , C-360  2 skiby , jak moro to ciapek ciągnął C-360 żeby zaorać w listopadzie pod buraki tak było 30 lat temu teraz są ciągniki ponad 200 KM

Opublikowano
Dnia 12.10.2023 o 21:31, miwigos napisał:

Glina i pryzma 10 m szeroka usypana  tak wysoko jak sie da i  nie ma szans pod niedużą górke , mało wiesz o  mokrej glinie, , C-360  2 skiby , jak moro to ciapek ciągnął C-360 żeby zaorać w listopadzie pod buraki tak było 30 lat temu teraz są ciągniki ponad 200 KM

No nie przesadzaj że nie da rady. Zawsze mogą być problemy jak zaczyna bo np. po deszczu....  ale jak złapie gruntu z pod pryzmy to już sobie poradzi. No chyba że rędzina lub ił i do tego było mokro jak sypana pryzma ale wtedy to i cała maszyna się zaklakstruje 😔

Opublikowano (edytowane)

Jak kopane w koniec listopada , to zawsze jest mokro, może w tym roku być wyjątek, ale brane będą w październiku, to będzie jescze sucho

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Miejsce pod pryzmę zawsze zostawiacie ' utwardzone ' ? Mi pasuje w tym roku zaorać od razu poprzeczniak a po pryzmie od razu zestawem siać? Zawsze orałem po pryzmie i potem dosiewałem ale te głupie ekoschematy to teraz od razu cały obornik i orka całości mi pasuję, żeby potem nie dosyłać kawałka z oświadczeniem itd heh