Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

w tym rzecz, jak zakryją międzyrzędzia to już nie posiejesz?

U mnie do zakrycia międzyrzędzi w tym roku jeszcze trochę zostało. Trochę może taka odmiana (KHBC Janulka), mało rozłożysta ale większy problem to nieciekawe stanowisko i duży deficyt wody. Wcześniej na tej działce z burakami problemu nie było. W tym roku to nawet komosa jak się trafi to nie ma chęci do rośnięcia. Do połowy lipca może bym coś jeszcze rzucił azotu, gdyby pozwoliła pogoda - a na to się nie zanosi. Najgorsze jest to że odbiór wrzesień - październik...

Opublikowano
45 minut temu, wlamaj1 napisał:

U mnie do zakrycia międzyrzędzi w tym roku jeszcze trochę zostało. Trochę może taka odmiana (KHBC Janulka), mało rozłożysta ale większy problem to nieciekawe stanowisko i duży deficyt wody. Wcześniej na tej działce z burakami problemu nie było. W tym roku to nawet komosa jak się trafi to nie ma chęci do rośnięcia. Do połowy lipca może bym coś jeszcze rzucił azotu, gdyby pozwoliła pogoda - a na to się nie zanosi. Najgorsze jest to że odbiór wrzesień - październik...

współczuję kolego, nie ma opcji odstawy buraków później? przecież jak pogoda nie pozwoli do połowy lipca to bylebyś kontrakt spełnił, dzisiaj byłem to u mnie te słabsze miejsca kończą te lepsze zakryły całkiem

Opublikowano (edytowane)

Przejazdem plantacja dość mocno zachwaszczona rumiankiem.

IMG_20230624_070924.jpg

IMG_20230624_070805.jpg

@PawelWlkp Zobaczymy jak w tym roku u mnie azotany wyjdą, nawożenie N zwiększyłem znacznie do 125 N ha tylko bez obornika uprawa, z reguły w porównaniu do sąsiadów to miałem wysokie zawartość mimo nawożenie N w granicach do 90 N na ha.

Edytowane przez Norman
Opublikowano (edytowane)

@AlioP L Glinojeck ponoć 200 ha na moim regionie do obcięcia - info od inspektora, co do ceny to chyba na ten sezon 40 euro - tyle w umowie było, ewentualnie przeoczyłem jakiś dodatek to niech ktoś poprawi. Start cukrowni - przerób 28.08 chyba także zwózka kilka dni wcześniej, może być ciężko z chętnymi.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
18 godzin temu, PawelWlkp napisał:

W p&l już ludzi nauczyli kiedy nawóz sie sieje w burakach.  Za przekroczenie zbyt duże azotanów potrącają bardzo dużo z ceny

Przecież średnio na buraka zalecali 170 kg azotu na hektar. 

To w jakiej fazie dajecie ten azot że takie pozostałości ?

No ja w tym roku dałem drogo azot na buraki bo ok 350 kg saletrzaku i 300 saletry na 1,35 h sól i Poli 6 

Ale dlatego że mam zakontraktowany spory tonarz i buraki były na tym polu w 21r 

Tyle że ja daję wszystko w korzeń a po wierzchu to tylko dałem tam gdzie typ potraktował mi buraki regulatorem wzrostu 

Opublikowano

Mineralne powyżej 100 to już wychodzą wysokie azotany i to przy przedsiewnym podaniu. 170 i jeszcze część w lipcu prawie to już może koło 20 zł z ceny iść w dół. Z tego azotu to głównie dla oka będzie dużo liścia,  korzenia pewnie nie wiele więcej. Czyli problem z chwoscikiem, słaby cukier wysokie azotany. Nie wielu sieje u mnie pogłównie choć byl azot kiedyś tani. A w tym roku już mi dzwonili jak z azotanami bo mam powyżej średniej. Ale w tamtym roku szedł mocznik i rsm 26s  to może przez to

Opublikowano

Ja mam nadzieję że moje buraki to przejedzą do września albo zazdxiernika. Z tym że za dużo azotu to słyszałem że cukier w dół idzie o chwosciku nie wspomnę bo ciężko się z tym walczy jak roślina ma dużo azotu. 

Ciekawe jak dostarczenie max dawek mikro składników przyczynia się do przetwarzania składników i jaki mają wpływ na zawartość cukru . Mówię tu o borze, cynku manganowa molibdenie żelazie i miedzi . 

W ubiegłym roku gość sypał i pryskał buraki po 2 razy dziennie i w sumie nie mogę powiedzieć bo tonarz miał lepszy niż ja o kilka ton, burak duży i ciemna zieleń ale cukier nie miał tragiczny bo 17 a u mnie coś ok 17.7-17-9 było jak dobrze pamiętam przy 150 kg saletrzaku na hektar. 

Ale nie słyszałem żeby ksc robiła próby i on miał z tego tytułu problemy bo pompował je naprawdę mocno. Ja max do 20 lipca odżywki i koniec później tylko z początkiem sierpnia grzyb i niby zawsze było ok. Teraz dałem im 4 l basfolisru na wszystko, jutro polecę mikro samym i jeszcze chce dać im 6-12-36 ok 5 kg odżywki *2 na hektar w tym tygodniu i za ok 1,5 tyg i niech ciągną z ziemi resztę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

a jak ma w planach siew zboża ozimego?

Siew zboża ozimego w tym roku w planach mam jak najbardziej (80% pod okrywą) ale podejrzewam że z moimi 4,3 ha buraka to na indywidualny termin nie mam co liczyć. Dzisiaj się przejechałem trochę po wsi i u sąsiada na dobrej ziemi (podejrzewam że nie gorszej niż druga klasa) buraki marnieją w oczach. U mnie też tam gdzie było dużo wilgoci sytuacja jest podobna. Jak pryskam i jeżdżę po poprzeczniakach to bardzo trzęsie - koleiny podczas siewu. Wygląda na to że było wilgotno, potem szybko gleba wyschła i buraki zostały zaciśnięte, "zabetonowane".  Ani sąsiad, ani ja nie jesteśmy "w gorącej wodzie kąpani" i z pracami polowymi się mocno nie spieszymy. Warunki podczas uprawy i siewu były dobre - kurzyło się. Brak wody jednak robi swoje...

Opublikowano
1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

Siew zboża ozimego w tym roku w planach mam jak najbardziej (80% pod okrywą) ale podejrzewam że z moimi 4,3 ha buraka to na indywidualny termin nie mam co liczyć. Dzisiaj się przejechałem trochę po wsi i u sąsiada na dobrej ziemi (podejrzewam że nie gorszej niż druga klasa) buraki marnieją w oczach. U mnie też tam gdzie było dużo wilgoci sytuacja jest podobna. Jak pryskam i jeżdżę po poprzeczniakach to bardzo trzęsie - koleiny podczas siewu. Wygląda na to że było wilgotno, potem szybko gleba wyschła i buraki zostały zaciśnięte, "zabetonowane".  Ani sąsiad, ani ja nie jesteśmy "w gorącej wodzie kąpani" i z pracami polowymi się mocno nie spieszymy. Warunki podczas uprawy i siewu były dobre - kurzyło się. Brak wody jednak robi swoje...

emu nie ma co liczyć? ja zawsze na początku kampanii jak tylko ruszają dzwonie do inspektora i umawiam się jak najwcześniej , czyli gdzieś połowa września, bo u mnie zawsze po burakach wchodzi jęczmień ozimy, aktualnie 2 dawki azotu poszły i 1 odżywka, wody narazie jest dosyć i niech rosną, co do siewu w tym roku było bardzo ciężko ja wielkopolska -pja,  wschody bardzo ładne, prawie bez zastrzeżen, 12 km odemnie siali 2 tygodnie wcześniej, nalało przyszło zimno i wymarzło, a też chciałem się spieszyć z siewem :D , na brak wody  nie ma reguły, wypatrywać opadów i wjeżdżać z nawozem

Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

a jak ma w planach siew zboża ozimego?

Można plany zmenić

2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Mineralne powyżej 100 to już wychodzą wysokie azotany i to przy przedsiewnym podaniu. 170 i jeszcze część w lipcu prawie to już może koło 20 zł z ceny iść w dół. Z tego azotu to głównie dla oka będzie dużo liścia,  korzenia pewnie nie wiele więcej. Czyli problem z chwoscikiem, słaby cukier wysokie azotany. Nie wielu sieje u mnie pogłównie choć byl azot kiedyś tani. A w tym roku już mi dzwonili jak z azotanami bo mam powyżej średniej. Ale w tamtym roku szedł mocznik i rsm 26s  to może przez to

100 N bez obornika to bardzo mało jak się chce zebrać 80 T albo więcej

Opublikowano

Ja obornik dałem ale pole jeszcze posne jest więc jestem dobrej myśli. Choć patrząc na górę na tym polu w pierwszym roku jak była pszenica później burak i patrząc na nią teraz i obecne buraki to jak by nie to pole góra i dołek rośliny okryły wszystko. Zobaczymy na jesieni i wtedy powiem jaki plon i cukier i czy taka ilość nawozu azotowego mocno wpłynęła na cukier , dodam że burak jest bardzo gęsty i celne nasionka 

Opublikowano
20 minut temu, miwigos napisał:

Można plany zmenić

nie zawsze można, ja mam sztywno określony płodozmian na dane pola np. 

być może kolega ma tak samo, jeśli inspektor nie zobowiązuje się do ustalenia terminu kopania i odbioru buraków w danym terminie to wolałbym zejść z buraków niż płodozmianu :D 

Opublikowano

Termin jest , ale jak mi za wcześnie to na koniec moge odstawić

Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

Ja mam nadzieję że moje buraki to przejedzą do września albo zazdxiernika. Z tym że za dużo azotu to słyszałem że cukier w dół idzie o chwosciku nie wspomnę bo ciężko się z tym walczy jak roślina ma dużo azotu. 

Ciekawe jak dostarczenie max dawek mikro składników przyczynia się do przetwarzania składników i jaki mają wpływ na zawartość cukru . Mówię tu o borze, cynku manganowa molibdenie żelazie i miedzi . 

W ubiegłym roku gość sypał i pryskał buraki po 2 razy dziennie i w sumie nie mogę powiedzieć bo tonarz miał lepszy niż ja o kilka ton, burak duży i ciemna zieleń ale cukier nie miał tragiczny bo 17 a u mnie coś ok 17.7-17-9 było jak dobrze pamiętam przy 150 kg saletrzaku na hektar. 

Ale nie słyszałem żeby ksc robiła próby i on miał z tego tytułu problemy bo pompował je naprawdę mocno. Ja max do 20 lipca odżywki i koniec później tylko z początkiem sierpnia grzyb i niby zawsze było ok. Teraz dałem im 4 l basfolisru na wszystko, jutro polecę mikro samym i jeszcze chce dać im 6-12-36 ok 5 kg odżywki *2 na hektar w tym tygodniu i za ok 1,5 tyg i niech ciągną z ziemi resztę. 

A ty masz na myśli 170 kg czystego azotu czy 170 kg saletrzaka? 

No u mnie robia badania, za azotany urywaja z ceny, cukier "rekordziści" w tamtym roku mieli 14! 

Średnio koło 16 było i co im zrobisz? Możesz nie zasiac chętnych nie brakuje. Bo to i tak lepsza kasa niż z innych upraw.

Opublikowano (edytowane)

Mówię o czystym składniku 170 kg na hektar ogólnie że zalecają . 

Mi w tym roku wychodzi ok 160 kg z nawozów sztucznych plus obornik .

W ubiegłym roku dałem tylko 150 kg saletrzaku na hektar i tyle. 

Kradną widzę lepiej niż w ksc 

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano (edytowane)

Gdzie masz te zalecenia 170 kg czystego azotu?

Mi wyliczyli 85 kg azotu w zaleceniach po oborniku.  Jak w kgs nie badają azotanów to może i 170 kg można dać. Ale na plon to wiele nie wpłynie a kosztuje w tym roku dużo.

U mnie w czerwcu 6 litrów w 3 opadach, więc nikt nie myśli o nawozie. Buraki to jeszcze są ok ale zboża na finiszu. 

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano (edytowane)

@Damianek20 W tym roku mam mieszankę 4 odmian, siane po 2 redlice jedna odmiana dosypana nigdzie nie widać różnicy. W tamtym roku miałem KWS Gracjana i SV wojownik to była duża różnica, kws dużo ciemniejsza zieleń mniejsza rozeta i liście ( do pielenia temat lux każdy wiedział gdzie jego 3 redliny), kiedyś z BTS miałem jakąś to też się odróżniały.

Gracjana vs Wojownik czerwiec 2022

IMG_20220628_140248.jpg.35ae8f8e5ea83a5d301e9fb5b02d1d0a.jpg

Mazowieckie zachód na słabszej suchszej ziemi padają już, na lepszej jeszcze się trzymają (26.06).

IMG_20230626_161354.jpg

IMG_20230626_164306.jpg

Na lepszej

IMG_20230626_164238.jpg

Edytowane przez Norman