Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.05.2023 o 17:59, PawelWlkp napisał:

A nie masz jakiegoś siewnika talerzowego w okolicy ? 

Będę musiał się rozejrzeć. Zastanawiam się czy faktycznie słoma+ obornik + poplon bez orki czy słomę i obornik zaorać standardowo a poplon w postaci facelii i owsa na to. Obawiam się zbyt dużej ilości resztek przy siewie

IMG_20230529_154233.jpg

IMG_20230526_093648.jpg

Edytowane przez wojtek424517
Opublikowano
1 godzinę temu, roni9411 napisał:

jeszcze jednoliścienne i temat herbicydy zakończony 

IMG_20230529_153423.jpg

A liście pokręcone od czego? Po herbicydów posklejało czy mszyca taka? 

Opublikowano

1 godzinę temu, Broody napisał:

A liście pokręcone od czego? Po herbicydów posklejało czy mszyca taka? 

mszyca, poszedł oprysk który nie zwalczył i poprawka 

Opublikowano

Mam problem w pierwszym zabiegu dałem safari 10g w drugim też dałem safari 10g i rzepak tylko przypaliło a był w fazie liścieni😕 a na nakładkach buraki popalone 😭 co zrobić aby skasować ten rzepak?

Opublikowano
Przed chwilą, ENDURAK91 napisał:

Mam problem w pierwszym zabiegu dałem safari 10g w drugim też dałem safari 10g i rzepak tylko przypaliło a był w fazie liścieni😕 a na nakładkach buraki popalone 😭 co zrobić aby skasować ten rzepak?

u mnie 1 dawka  13 g jak się nie myle, druga 25 i rzepak wyczyściło, co cię podkusiło żeby tak okroić dawkę safari?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, tommmek napisał:

Etofumesat podobno tak skleja u mnie też bardzo mocno.

a to możliwe ( aczkolwiek nie wiedziałem o tym ) , bo i u siebie takie znalazłem co prawda nie dużo, a w tych skręconych mszycy brak, a właśnie myślałem że tam mszyca siedzi może, ze takie skręcone niektóre ;d a innym losowym buraku tak samo skręcone, ale mszyca była ;d a wizualnie tak samo poskręcane ;d 
co prawda, bardzo mało takich liści znalazłem, ale sie zdarzają 😜

Edytowane przez Michall51
Opublikowano
1 godzinę temu, ENDURAK91 napisał:

No dobra a co i ile dawałeś? W dzień pryskasz że buraki palisz a chwasty nie? 

Opublikowano

zabiegi robione co 7 dni pryskam ok. 5-7 rano

9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

u mnie 1 dawka  13 g jak się nie myle, druga 25 i rzepak wyczyściło, co cię podkusiło żeby tak okroić dawkę safari?

dlatego po 10g safari bo buraki małe a rzepak rosnie

Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie fitotoksyczność po herbicydach ? W sobotę był zbieg i jest sucho , przed herbicdami była robiona mszyca , na zwykłych odmianach są takie przebarwienia , na conviso praktycznie wcale a jak jest to sporo mniej i mniej poskręcane liście spacer.png

7FAEC236-6A6B-4EC5-8E04-F17DB05C24F7.jpeg

5607FA84-3638-431B-933D-7F1BAA0677D2.jpeg

Edytowane przez john_deere7430
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał:

Jaka zupe umieszales? Wyglądacmi to na fito safari+ lontrel

3 zabieg 10/11 dni po 2 ,mieszanina metamitron 700g etufumesat 200g fenmedifan 160g lenacyl (venzar0,2)100g 

safari 10g , atpolan bio 1l/ha  

Opublikowano
1 godzinę temu, john_deere7430 napisał:

3 zabieg 10/11 dni po 2 ,mieszanina metamitron 700g etufumesat 200g fenmedifan 160g lenacyl (venzar0,2)100g 

safari 10g , atpolan bio 1l/ha  

Chyba conviso tym nie pryskales?

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Chyba conviso tym nie pryskales?

Pewnie ze nie to zabieg w zwykłych odmianach 

2 godziny temu, adams452 napisał:

Te jasne plamy to po safari. Po jakimś czasie samo zniknie.

Pewne ? Miałeś taki przypadek ? Nie chciałbym spalić 70 ha buraków … tym bardziej ze beczka czysta wypłukana po kukurydzy 3 razy także jedyne co się mogło stać to wlanie fito ale już kombinuje co mogło pójść nie tak …

Opublikowano
12 godzin temu, ENDURAK91 napisał:

zabiegi robione co 7 dni pryskam ok. 5-7 rano

dlatego po 10g safari bo buraki małe a rzepak rosnie

u mnie buraki były tydzień po dobrym wyjściu, więc wyobrażasz sobie jakie były, i takie dawki jak były wyżej i nawet ich nie ruszyło, a rzepak spalony na 0

Opublikowano
1 godzinę temu, john_deere7430 napisał:

Pewnie ze nie to zabieg w zwykłych odmianach 

Pewne ? Miałeś taki przypadek ? Nie chciałbym spalić 70 ha buraków … tym bardziej ze beczka czysta wypłukana po kukurydzy 3 razy także jedyne co się mogło stać to wlanie fito ale już kombinuje co mogło pójść nie tak …

Ja dałem ostatnio jednorazowo na buraka w fazie 6 lisci 40g safari i nawet za bardzo nie widać tej marmurkowatosci.. Ja powiem tak, jeżeli przed takim wrażliwym zabiegiem robię coś wczesniej co mogłoby zaszkodzić to dla pewności przedmuchuje główne filtry i sekcyjne i zawsze praktycznie jest jakiś osad czy syf.. ale czy po czyms takim było by fito ? Robilem w poprzednich latach rozne mieszanki i buraki niezle pod d*pie dostawały i byly takie przebarwienia.. w tym roku 3x metamitron, etofumesat, venzar i jest git, buraki tak nie odczuły tych oprysków bo wyjątkowo jakoś chwasty nie wychodziły, może dlatego że trafiłem na superwilgotne warunki przy tych zabiegach, z czego 1szy przedwschodami z glifo..

Opublikowano

A te mszyce to jaki jest próg szkodliwości?

Czym zwalczacie bo nie wiele na nie działa? W jakich godzinach jak teraz w dzień pali A w nocy ziębi i  sucho bardzo się robi.  Z czym ewentualnie można połączyć. Ja po zabiegu conwiso więc jakis czas jedynie jakąś odżywkę mógł bym dołożyć, ale czy to nie obnizy skuteczności? 

Opublikowano
10 godzin temu, skywalker89 napisał:

Ja dałem ostatnio jednorazowo na buraka w fazie 6 lisci 40g safari i nawet za bardzo nie widać tej marmurkowatosci.. Ja powiem tak, jeżeli przed takim wrażliwym zabiegiem robię coś wczesniej co mogłoby zaszkodzić to dla pewności przedmuchuje główne filtry i sekcyjne i zawsze praktycznie jest jakiś osad czy syf.. ale czy po czyms takim było by fito ? Robilem w poprzednich latach rozne mieszanki i buraki niezle pod d*pie dostawały i byly takie przebarwienia.. w tym roku 3x metamitron, etofumesat, venzar i jest git, buraki tak nie odczuły tych oprysków bo wyjątkowo jakoś chwasty nie wychodziły, może dlatego że trafiłem na superwilgotne warunki przy tych zabiegach, z czego 1szy przedwschodami z glifo..

No właśnie u minie przed tym 3 zabiegiem sucho i po zabiegu zaraz tydzień jak tez nic nie popadało może dlatego takie fito poszło 

Opublikowano
13 godzin temu, john_deere7430 napisał:

Miałem w tym roku coś takiego po safari. Buraki normalnie dalej rosły, a po ponad tygodniu plamy same znikły.

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

A te mszyce to jaki jest próg szkodliwości?

Czym zwalczacie bo nie wiele na nie działa? W jakich godzinach jak teraz w dzień pali A w nocy ziębi i  sucho bardzo się robi.  Z czym ewentualnie można połączyć. Ja po zabiegu conwiso więc jakis czas jedynie jakąś odżywkę mógł bym dołożyć, ale czy to nie obnizy skuteczności? 

Mospilan (zamiennik Apis), Inazuma (taki Mospolan + Karate) + adiuwant