Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to wszystko prawda co piszecie, ale skoro rolnicy są w takiej sytuacji, to przy tych cenach np. maszyn, niezrozumiałe jest dla mnie nie pobieranie dopłat obszarowych. Unia nas dyma, ale niektórzy chcą być jeszcze bardziej.

Opublikowano

W tym momencie staliśmy się zakladnikami tego chorego systemu. Kto nie bierze dopłat to praktycznie nie masz szans na jakikolwiek rozwój gospodarstwa a stać w miejscu to w dłuższej perspektywie oznacza upadek gospodarstwa. Powinni jednak zmienić całkowicie system ich przyznawania. Ja też miałem taką toksyczne dzierżawę że ani właściciel nie brał dopłaty ani mi nie pozwolil. Chcialem mu więcej zapłacić bo szkoda żeby kasa przepadala ale co zrobić było. Nie to nie. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, damin1 napisał:

Przez dopłaty w różnej postaci ceny ziemi, ciągników ogólnie maszyn rolniczych urosły do niebotycznych sum.. Idąc do jakiegoś sklepu z maszynami pierwsze o co cię pytają czy kupujesz z jakiegoś programu czy za swoje. To się zrobiło chore. 

Tak jest jak piszesz , ale nikt ci nie sprzeda maszyny taniej tylko dla tego że nie składasz o dopłaty . Także trzeba ten wózek pchać dalej tak jak jest

Opublikowano

No zgadza się. Metaforycznie trzeba ten wozek pchać dalej. Ale czy nie sprzedadzą taniej to bym się kłócił. Nie chodzi o dopłaty bezpośrednie tylko inne modernizację, restrukturyzację, młodych rolników. Niedawno dzwoniłem za kosiarka rotacyjna to facet pierwszo co to pyta się jak ja to kupuje. Mówię że za gotówkę, czy na program się pyta, odpowiadam że nie, to mogę Panu 500zl spuscic. Tak samo agregat kupowałem. 11400 jak dobrze pamiętam kosztował a za 10000 kupiłem. Bez programu oczywiście. 2 strona medalu oczywiście jest to czy w ogóle ten sprzęt jest warty tych pieniędzy i ile ta cena jest zawyżona.

• Root Admin
Opublikowano

nie wiem, w sobotę poszedłem na jęczmień. to jęczmień daleko do kolanka. w pszenicę już nie poszedłem. jutro podjadę, ale ja mam mix późniejszych odmian. Agil ze zdjęcia jest bardzo wczesny

Opublikowano

Czy jako poprawka po jesiennym oprysku na chwasty może być Fundamentum 700WG 30g + Puma 0.9l?

Fundamentum: tribenuron metylowy 400 g  ,  metsulfuron metylowy135 g   ,  florasulam 165 g  /kg

Opublikowano

Expert 300g + dff 0,2. Warunki jesienią były "na styk". Rok temu w podobnych warunkach pryskane, przepuściło np przytulia, ostrożeń, mak, jeszcze jakiś kwiatek fioletowy był (chaber chyba) i do tego owies głuchy dlatego Puma.

Opublikowano

Ile N dajecie w sumie na pszenicę po rzepaku dobrze rozkrzewiona? Tak po cichu liczę na 8t jak się nic nie wydarzy. Papu jest dość, chodzi tylko o N przy cenach 2800 za rsm 32 i pszenicy np 800/900zł

Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

Kiedys na forum było napisane że od wirtuoza lepszy Artemis. Ja w tym roku robię właśnie artemisem tylko własnej roboty 😜

Jakich środków będziesz używał do tej mikstury ? :) Liczyłeś czy bardziej się opłaca robić mieszaninę , niż gotowy ?

Opublikowano
MateuszImiołek napisał:

2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

Kiedys na forum było napisane że od wirtuoza lepszy Artemis. Ja w tym roku robię właśnie artemisem tylko własnej roboty 😜

Jakich środków będziesz używał do tej mikstury ? :) Liczyłeś czy bardziej się opłaca robić mieszaninę , niż gotowy ?

simron, Andros, spekfree. Wyjdzie koło 110 zł/ha

Opublikowano
Mecha napisał:

Ile N dajecie w sumie na pszenicę po rzepaku dobrze rozkrzewiona? Tak po cichu liczę na 8t jak się nic nie wydarzy. Papu jest dość, chodzi tylko o N przy cenach 2800 za rsm 32 i pszenicy np 800/900zł

Czystego azotu około 160kg na ha klasa ziemi 3 a 3 b przewidywany plon 8 T

MateuszImiołek napisał:

Panowie 1 l Wirtuoza na T1, pszenica po pszenicy i owsie, będzie ok ?

Revy flex cena przy zakupie dużych plików 110 zł na ha

Opublikowano
10 minut temu, malinalbe napisał:

Czystego azotu około 160kg na ha klasa ziemi 3 a 3 b przewidywany plon 8 T

Revy flex cena przy zakupie dużych plików 110 zł na ha

W jakich dawkach ten revy flex bo coś mi się wydaje za tanio

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v