Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

600 mm opadów na dobrej ziemi to sporo, jak przekracza 500 jest OK

Opublikowano

A pola macje zdrenowane czy nie? U mnie zdrenowane i do tego nie są płaskie tylko trochę z górki i na wiosnę moment schnie u mnie musi padać na bieżąco bo melioracjia szybko odprowadza wodę. W tych czasach na moich Polach drenacja jest zbędna

Opublikowano
15 minut temu, miwigos napisał:

600 mm opadów na dobrej ziemi to sporo, jak przekracza 500 jest OK

Zależy jak rozłożone, u nas w 2021 roku było koło 1000mm tak rozłożone ze plony zepsute całkowicie 

• Sad 1
Opublikowano
XTRO napisał:

ostatnie lata leciałem na Maximusie 

i dobre to ? bo widzę że tańsze niż dr green. Znowu przy stosowaniu Greena nie trzeba wody zakwaszac. a ja od tego roku chce pobierać wodę do oprysków ze studni

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Andpol napisał:

Stosowałeś i w jakich dawkach? Lepszy od axiala bo na pewno tańszy?

Nie stosowałem nie będę kłamał .

Mam zamiar na wiosnę na 3 ha zastosować . 

CEVINO 500 SC  w dawce -0,3 l na 1 ha .

Na 2 liścienie -   Mattera 

florasulam (związek z grupy triazolopirymidyn) - 5 g/l (0,54 %)
halauksyfen metylu – Arylex™ (substancja z grupy związków arylopikolinowych) – 6,25 g/l (0,76 %)

Edytowane przez galan99
Opublikowano
10 minut temu, galan99 napisał:

CEVINO 500 SC  w dawce -0,3 l

Na 2 liścienie -   Mattera 

florasulam (związek z grupy triazolopirymidyn) - 5 g/l (0,54 %)
halauksyfen metylu – Arylex™ (substancja z grupy związków arylopikolinowych) – 6,25 g/l (0,76 %)

CEVINO to środek typowo jesienny, nawet w etykiecie jest wskazanie stosowania tylko jesienią

florasulam  plus Arylex to może być za mało na chwasty, Rexade zawiera jeszcze piroksysulam i ma działanie "średnie"

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Ma też w etykiecie i na wiosnę .

w etykiecie rejestracyjnej jest:

Pszenica ozima
Terminy stosowania:
Środek zastosować w jednym z następujących terminów:
1. jesienią, przedwschodowo (BBCH 00 - 09).
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,3 l/ha
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,24-0,3 l/ha

W celu zwiększenia skuteczności środka zaleca się stosowanie środka Cevino 500 SC w mieszaninie
ze środkiem Saper 500 SC/Adiunkt 500 SC/Herubin 500 SC w następujących dawkach:
Cevino 500 SC 0,24 l/ha + Saper 500 SC/Adiunkt 500 SC/Herubin 500 SC 0,2 l/ha
lub
Cevino 500 SC 0,3 l/ha + Saper 500 SC/Adiunkt 500 SC/Herubin 500 SC 0,2 l/ha
2. jesienią, powschodowo od fazy pierwszego liścia do początku krzewienia zboża (BBCH 11-20).
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,35 l/ha
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,24-0,35 l/ha
W celu zwiększenia skuteczności środka zaleca się stosowanie środka Cevino 500 SC w mieszaninie
ze środkiem Saper 500 SC/Adiunkt 500 SC/Herubin 500 SC w następujących dawkach:
Cevino 500 SC 0,3 l/ha + Saper 500 SC/Adiunkt 500 SC/Herubin 500 SC 0,2 l/ha
lub w mieszaninie ze środkiem Saper 500 SC/Adiunkt 500 SC/Herubin 500 SC i środkiem Galmet 20
SG/Primstar 20 SG/Superherb 20 SG w następujących dawkach:
Cevino 500 SC 0,3 l/ha + Saper 500 SC/Adiunkt 500 SC/Herubin 500 SC 0,2 l/ha + Galmet 20
SG/Primstar 20 SG/Superherb 20 SG 15 g/ha
Zalecana ilość wody: 200-300 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: średniokropliste
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym 1

Opublikowano
9 godzin temu, hardkor113 napisał:

tribenuron i starane albo mustang forte. Po expercie zazwyczaj trzeba poprawiac

Po Expert Mecie Fundamentum poprawiałem i polecam. Zero chwastów.

Opublikowano

A masz doświadczenie jak działa na miotłę zbożową to fudamentum bo dziś pochodziłem po polach i trochę jej zostało po jesiennym odchwaszaniu? Cenowo w miarę ok wychodzi w porównaniu do innych środków 

Opublikowano

mam dość gęste pszenicę i pytanie jak ruszyć wiosna z nawozem biorąc pod uwagę że mocznik praktycznie w cenie saletry zakładane nawozenie 170N dac 150 mocznika na 1 dawkę a na 2 300 saletry? mocznik bez inhibitora biorąc pod uwagę że marzec raczej mamy suchy i chlodny ma to sens czy lepiej sama saletra

Opublikowano
pablo6234 napisał:

A masz doświadczenie jak działa na miotłę zbożową to fudamentum bo dziś pochodziłem po polach i trochę jej zostało po jesiennym odchwaszaniu? Cenowo w miarę ok wychodzi w porównaniu do innych środków 

Co znaczy zostało trochę po jesiennym odchwaszczaniu ? czym było pryskane, w jakiej fazie ?

Opublikowano

Dziwne żeby Expert przepuścił miotłę. Chyba że to coś innego.

Fundamentum tylko dwuliścienne dawka taka jak w etykiecie chyba 0,3 na ha o ile dobrze pamiętam. Jeśli do tego chcesz coś do poprawki na miotłę to Yodo możesz dać jeśli nie jest mocno wyrośnięta miotła to zadziała. 

Opublikowano

Sam chlorotoluron szedł , zawsze wiosna pryskam  goldem bo mam pola co jest przytulia  na lżejszych ziemiach ok ale tam gdzie mokrzejsze kawałki to trafia się miotła właśnie i szukam czegoś co by załatwiło tę miotłę razem z dwuliściennymi zboże typowe na pasze

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Ja tam normalnie dam 80N w saletrze a tez mam gęsta pszenice . Nic tam kombinować nie będę . 

Takim sposobem rozkrzewisz ją jeszcze bardziej.

• Root Admin
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Ja tam normalnie dam 80N w saletrze a tez mam gęsta pszenice . Nic tam kombinować nie będę . 

jak gęsta daj 30-40kg w saletrze a resztę przenieś na n2

Opublikowano

No to jedynie by mi pasowało narazie rzucić te 100/150kg a reszta przy drugiej dawce z Rsm . Albo przerzucę więcej saletry na rzepak a mniej Rsm dam w drugiej dawce w rzepaku a więcej w pszenicy . Kurde coś pokombinuje jednak . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v