Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

200-220l/ha, choć niektórzy mówią że do doglebówki to więcej wody potrzeba (do 50% nawet)

podobnie

lancet- miotła

huzar- miotła

puma- miotła... i owies głuchy w najlepsze

Ale po zastosowaniu Expert+DFF (0,33+0,15) też widzę że po miesiącu nieliczne siewki miotły zielone jeszcze są- brzeg pola więc może na zakręcaniu bo gleba była raczej super wilgotna (aż zarywało miejscami) a i do 2 liści pryskane- wcześniej się nie dało :/ 

A Axial?

Opublikowano
17 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ja tez tak próbował rzadki siew i d*pa z tego wyszło . Wiec u mnie wyszło na odwrót że starsi mieli racje 😀 U każdego co innego . 

Haha, u mnie tak samo. Pszenica 280-300 szt./m2 dwa razy przegrała z tą sianą 350-400 szt./m2 :D Agrotechniki identyczne, pola max 300m oddalone od siebie

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

200-220l/ha, choć niektórzy mówią że do doglebówki to więcej wody potrzeba (do 50% nawet)

podobnie

lancet- miotła

huzar- miotła

puma- miotła... i owies głuchy w najlepsze

Ale po zastosowaniu Expert+DFF (0,33+0,15) też widzę że po miesiącu nieliczne siewki miotły zielone jeszcze są- brzeg pola więc może na zakręcaniu bo gleba była raczej super wilgotna (aż zarywało miejscami) a i do 2 liści pryskane- wcześniej się nie dało :/ 

Spróbuj kolego zasiać coś jarego gdzie miotła nie występuje i powinno być ok 

• Root Admin
Opublikowano

to by musiał być mocno przytkany opryskiwacz od brzegu, bo poszła dość dobra dawka na chwasty, w tym miotłę. Ruszałem z drugiej strony pola, więc tu już powinno iśc 100% właściwej cieczy i w odpowiednim ciśnieniu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Gimmeshelter napisał:

Spróbuj kolego zasiać coś jarego gdzie miotła nie występuje i powinno być ok 

Już zaczęła miejscowo występować 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
20 minut temu, yacenty napisał:

to by musiał być mocno przytkany opryskiwacz od brzegu, bo poszła dość dobra dawka na chwasty, w tym miotłę. Ruszałem z drugiej strony pola, więc tu już powinno iśc 100% właściwej cieczy i w odpowiednim ciśnieniu.

A wczoraj pisałeś że zapomniałeś co to miotła. Jak mokro to to cholerstwo wschodzi cały czas i czym ją teraz zaatakujesz?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

część miotły wchodzi wiosną, jak sa niekorzystne warunki w zimie i herbicyd zimowy pójdzie wgłąb gleby lub się rozłoży, to wiosenna miotła daje o sobie znac

nasiona miotły leżą w glebie wiele lat , a niosa się z wiatrem na wieleset metrów

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

No dobrze, zgoda że niech będzie tak że występuje, ale fajne słowo tam dodałeś, że w umiarkowanym stopniu. W takim co na pewno wpływu na plon nie ma, a ozime potrafi czasami mimo różnych oprysków zagłuszyć tak, że w czerwcu można sobie wybić z głowy jakies dobre plony. Temat przerabiany, nasi pradziadkowie nie byli tacy głupi że trójpolówke uprawiali. 

Opublikowano

Panowie mam pytanie mam po łąkach pszenice posianą pryskałem teraz expertmet legato ale kurde trawa mi na górkach wywala spowrotem (orane na razówkę bez glifosatu..) jakiś złoty oprysk na to jest żeby w pszenicy zwalczyć? 

Opublikowano

Zdrowie gleby wspierane precyzją

Sławomir Tupikowski, gospodarujący na 210 hektarach gleb klas od IVb do VI, pługa w swoim gospodarstwie nie posiada już wcale. Uprawę pasową na całym areale łączy z rozwiązaniami rolnictwa precyzyjnego, dzięki czemu, jak mówi rolnik - tam, gdzie kiedyś były właściwie tylko wydmy, dzisiaj uzyskuje się stabilne plony. To m.in. zasługa stopniowego wzrostu zawartości próchnicy i przede wszystkim poprawy magazynowania wody glebowej.

Innowacyjni Farmerzy stawiają na uprawę bezorkową

Opublikowano
1 godzinę temu, Palmusny napisał:

Panowie mam pytanie mam po łąkach pszenice posianą pryskałem teraz expertmet legato ale kurde trawa mi na górkach wywala spowrotem (orane na razówkę bez glifosatu..) jakiś złoty oprysk na to jest żeby w pszenicy zwalczyć? 

Zależy jaka trawa

Opublikowano
10 minut temu, VonVegans napisał:

Czasem oglądam tego co tam w Danii orze lemkenem.i gadał że tam po 10 latach bezorki wszyscy wracają do orki🤷

Ja zawsze jak go oglądam to kurczę ta ziemia , te pola takie czyste bez żadnego perzu itd . W dodatku na razowke w większości orze a za nim od razu sieje . 

Opublikowano (edytowane)

Są, ale kwestia jakie trawy trzeba zwalczyć i pod tym kątem możemy dobierać środki. Pinoksaden w zależności od dawki życice wyczyniec. Stokłosa, kostrzewa Atlantis

Edytowane przez STIG13
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v