Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cyprodynil , Tebu , Tern , Azoksystrobina , Protiokonazol , Priaxor , Metkonazol , Duet na Start . Prochloraz na t3 przeważnie używałem . Revyflex jeszcze nie próbowałem . A i raz Elatus Era . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Procenty ok tylko na dole jest podana ilość substancji:  metkonazol - 72 g, prochloraz - 450 g, tebukonazol 125 g. Widać ewidentną przewagę tebukonazolu, prochloraz nie jest zły ale w tym zestawieniu król jest jeden co do kosztów zabiegu jak i działania.

Opublikowano
8 godzin temu, wojtek424517 napisał:

Działka po burakach 5,5 pH, wapno leży na pryzmie, jest sens rozsiewać zaraz po buraku, 2-3 t/ha ( węglanowe, reaktywność 60%) wymieszać gruberem, orka i siew tydzień max dwa później z polifoską ? Czy odpuścić, żeby wpływu na wschody nie było ? 

Wapno ma palić , ja sieje po rzepku , uprawa bezorkowa na 24 cm i nic się nie dzieje , a Ty chcesz orać i masz problem

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Wapno ma palić , ja sieje po rzepku , uprawa bezorkowa na 24 cm i nic się nie dzieje , a Ty chcesz orać i masz problem

Po rzepaku do zbóż masz długą przerwę, a u mnie tydzień, dwa max i npk. Myślisz, że będzie git ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Junak19 napisał:

Panowie LG keramik gdzie dostanę w świętokrzyskim? 

A dokładniejsza lokalizacja? bo ja sobie zamówiłem 4 odmiany i jutro jadę potwierdzić do Pińczowa u Jurka w ,,OGRODNIK'' i między innymi będzie też właśnie LG Keramik

Opublikowano

LG keramik , Liberia , Arewus, Wenecja - wszystkie z grupy B , i Opoka z grupy A  , Biorę każdej po trochu 150-200 kg , resztę 15 ha będę siał swoim Linusem 

12 minut temu, adrianooo1234 napisał:

@mysza103 a jakie dokładnie te 4 odmiany siejesz w tym roku?

Opublikowano

Ja azoto pawer będę stosował jesienią i daje go na rzepak razem z reeitalem i delia stop. Na weekend zapowiadają deszcze świec idealna pogoda wszystko pojedzie w glebę. Efekt wizualny był ale ważyć nie wazylep po prostu na jednakże całej długości pola jechałem z wyłączonym opryskiwaczem. 

Opublikowano

Jakie zaprawy stosujecie ? Tylko chodzi mi o to co sami sprawdziliscie. Konto plus, vibrance gold, czy zwykły funaben.... Itp. Bo u mnie taki sąsiad małorolny nie stosuje wcale (nigdy nie stosował) i nigdy nie ma problemu z chorobami, a sieje zboża od zawsze chyba. Dziwne trochę dla mnie są zawsze takie sytuacje i zastanawiam się nad sensem napychania kieszeni sprzedawcom

• Root Admin
Opublikowano
jezyk_nh napisał:

Jakie zaprawy stosujecie ? Tylko chodzi mi o to co sami sprawdziliscie. Konto plus, vibrance gold, czy zwykły funaben.... Itp. Bo u mnie taki sąsiad małorolny nie stosuje wcale (nigdy nie stosował) i nigdy nie ma problemu z chorobami, a sieje zboża od zawsze chyba. Dziwne trochę dla mnie są zawsze takie sytuacje i zastanawiam się nad sensem napychania kieszeni sprzedawcom

z czystej ciekawości wiesz ile sąsiad i ile by zbierał na tym samym polu gdyby zaprawił? sam sialem zboze prosto ze strychu i jakoś urosło, ale jak nie wiem. ustawiłem się na sianie w sobotę po południu. wysyłałem nasiona z poprzedniego roku. objechałem pole do koła a w siewniku czarno i się rusza. tyle robactwa jeszcze nie widziałem. wysyłałem ziarno w polu, do domu pod strych nasypalem siewnik do pełna. posiałem i coś urosło, ale żeby to był szalony plon to nie powiem. od tego czasu już nie trzymam nasion w stodole.

Opublikowano

To jakie substancje najlepiej sprawdzają się, w których zabiegach T1-T3, czy warto podawać te same ? 

Macie sprawdzoną jakąś późna odmianę, co by zasiać po kuku na ziarno ? 

Opublikowano

Ja znam ludzi którzy wogole nie pryskaja na grzyba ( jak są deszcze to jeden raz). Sam w tym roku waliłem dwa zabiegi na grzyba i nie widziałem niczego niepokojącego. Na pierwszą rundę robiłem bodajże metkonazol + azo, na drugą rundę ( jak zaczynała się klosic) poszedłem Aspikiem, czyli propikonazol + tebu. Zaraz mnie tu zlinczują forumowicze, ze dziadostwo i fuszerka, ale takie czasy idą, ze trzeba oglądać każdy grosz. Na przyszły rok też tak zrobię, chyba ze będzie jakaś tragedia z opadami na wiosne

Opublikowano

Jak to jest z tą śniecią cuchnącą? Jak po odmłynkowaniu pszenicy mam na garść ziarna 1-2 ziarnka w plewce to można to siać? Generalnie materiał bym z centrali, na systivie i pełna ochrona. Sąsiad miał wpadkę ze śniecią cuchnącą i tak wiecie.. Fakt, on dwa razy siał bez zaprawiania i dopiero za drugim razem takie kwiatki wyskoczyły ale  zawsze gdzieś z tyłu głowy to mam. Oczywiście bym to zaprawił kompletem zapraw - Kinto i Systiva

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

@BadwolfJakie odmiany sieją na jakiej kl ziemi i jakie plony mają?

Koszty trzeba ciąć ale raz chociaż trzeba prysnąć.

W tym roku były słabe opony bo susza. Sam zebrałem na jednym kawałku 5.9 t, na drugim 7. Ci co mało inwestują zebrali między 4/5 t. Przeważają Klasy 2/3, ziemię ciezkie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v