Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, tobago napisał:

Tak jest u mnie. Nie było typowego T2 bo zawsze robie T2/T3 jak kwitnie. 
To jeszcze nie jest ten moment ale przyszły tydzień zapowiada się z różną pogodą. Ma popadywac. Raz ze ryzyko infekcji a dwa ze może być ciężko się wstrzelić z zabiegiem. 
Górki bardziej wykloszone, prawie w 70%, na dołkach dopiero się pojawia kłos. 

Robic już czy zaryzykować i czekać? 
Azoksystrobina i protiokonazol plus dodatek morfoliny bo wyszło trochę mączniaka. 

To miałby być ostatni zabieg. 

e227f1a8b84d0.jpg

4c176998ee0ec.jpg

Do morfoliny i azoksy na t 3 warto dodać jeszcze unixu

Opublikowano

To była ironia , naoglądacie się tych głupot i lecicie z azoksy na kłos żeby był efekt zieloności o którym mówi jeden magik z internetow. Mączniaka powinieneś zwalczać wcześnie a nie teraz 

obejrzalem te nawozy eu. Tez dobry czarodziej . Po 15 l rsm nie wiadomo po co , sklejacz na kłos , asahi na flagę a liście flagowe popalone w tej pszenicy 

Opublikowano (edytowane)

Kurde robiłem wieczorem ostatnio zabieg Tebu z Metkonazol patrzę dzisiaj nosz k.. m..ć przypalone a w dzień było około 20/21C , wieczorem już poniżej 20C . Tak ten z nawozy.eu to jest magik . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
5 godzin temu, metrax12 napisał:

Tak, płaskostrumieniową podwójną. A czy to będzie eżektor, czy zwykła, od Ciebie zależy. Sam chciałem kupić 2-strumieniowe zwykłe, lecz w porównaniu do 2-strumieniowych eżektorów, znoszenie przy małym wietrze jest nie do zaakceptowania. 

To według Ciebie eżektor dwustrumieniowy taki jak na załoczonym linku https://www.zenox.pl/product/rozpylacz-ezektorowy-dwustrumieniowy-110-agrotop/670TDHS110-03?gclid=EAIaIQobChMI-uv1gYqS-AIV6xJ7Ch2MkAsFEAQYAyABEgJUcPD_BwE

Jest lepszy niz zwykła szczelinówka , chodzi o oprysk T3 na kłos

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, masa24 napisał:

To była ironia , naoglądacie się tych głupot i lecicie z azoksy na kłos żeby był efekt zieloności o którym mówi jeden magik z internetow. Mączniaka powinieneś zwalczać wcześnie a nie teraz 

obejrzalem te nawozy eu. Tez dobry czarodziej . Po 15 l rsm nie wiadomo po co , sklejacz na kłos , asahi na flagę a liście flagowe popalone w tej pszenicy 

Było czysto ale przez ostatnie dwa tygodnie spadło ok 50l i podobne historie z mączniakiem pojawiają się u wielu. Na pytanie handlowca czy morfolina teraz to dobry pomysł powiedział ze sam tak robi bo tez ma klientów którym wylazł mączniak. 

@SawekBraczyk ile tego tebu dałeś? 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

U mnie na podobną fazę z moich zdjęć planują 1l Kiera..200g azoksy i po 125g difeno i tebukonazolu. Jak dla mnie sporo i dosyć ryzykownie. 

Ja chce zrobić nieco podkręcony Amistar Pack, nie po 0,4 a po 0,5l obu plus trochę morfoliny. 
Moze przypalić? 

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

Każdy ma swoje technologie, rozumiem rsm bo ciecz tak nie odparowuje z liścia, asahi w warunkach stresowych też, sklejacza nie. 

Ja stosuje RSM, ty saletre i też nie rozumiem czemu bawisz się w tą granule 🙈

Opublikowano (edytowane)

Weź Aditens Max , teraz jak pryskalem to fajnie rozmywała się ciecz po liściu . Ten sklejacz dawałem czyli Spodnam na pszenzycie bo miałem problem ze porastało w kłosie i jeden raz na skupie mi nie wzięli . Teraz bo nie sieje pszenzyta , tylko pszenica . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

To według Ciebie eżektor dwustrumieniowy taki jak na załoczonym linku https://www.zenox.pl/product/rozpylacz-ezektorowy-dwustrumieniowy-110-agrotop/670TDHS110-03?gclid=EAIaIQobChMI-uv1gYqS-AIV6xJ7Ch2MkAsFEAQYAyABEgJUcPD_BwE

Jest lepszy niz zwykła szczelinówka , chodzi o oprysk T3 na kłos

Może nie koniecznie aż taki jak ze zdjęcia, coś w tym stylu. Jak nie masz kilkudziesięciu ha, wystarczą AVI TVIN lub CVI TVIN od Albuza. I będą lepszym rozwiązaniem w większości zastosowań od zwykłych płaskostrumieniowych, nie tylko przy T3 na kłos.

Opublikowano
7 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Weź Aditens Max , teraz jak pryskalem to fajnie rozmywała się ciecz po liściu . Ten sklejacz dawałem czyli Spodnam na pszenzycie bo miałem problem ze porastało w kłosie i jeden raz na skupie mi nie wzięli . Teraz bo nie sieje pszenzyta , tylko pszenica . 

Ja myślałem ze mówicie sklejacz na adiuwant. A to chodzi o konkretny preparat na bazie silikonów czy innych podobnych.. 

Rozumiem ze zwykle adiuwanty można stosować. 

Opublikowano

Jara Harenda z lutego. Deszcz przyszedł za późno. Redukcja pędów i pięterek. Będzie biednie.

20220604_175031.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Każdy ma swoje technologie, rozumiem rsm bo ciecz tak nie odparowuje z liścia, asahi w warunkach stresowych też, sklejacza nie. 

Ja stosuje RSM, ty saletre i też nie rozumiem czemu bawisz się w tą granule 🙈

Jakoś nie widzi mi się rsm na pierwsze dawki w pszenicy i rzepaku 

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Ja mam tylko kawałeczek co 3 raz po sobie i jak na razie widze lepsza niż ta co 2 raz . Ciekawe . 

no wlasnie zrobie chyba na probe - bo rzepak duzo wieksze naklady a ceny szalone. ew ciekawe czy cos polepszy jak na 4 raz pojdzie pszenzyto.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, tobago napisał:

Było czysto ale przez ostatnie dwa tygodnie spadło ok 50l i podobne historie z mączniakiem pojawiają się u wielu. Na pytanie handlowca czy morfolina teraz to dobry pomysł powiedział ze sam tak robi bo tez ma klientów którym wylazł mączniak. 

@SawekBraczyk ile tego tebu dałeś? 

Tej wody to pozazdrościć , u mnie cały maj 15 litrów i dzisiaj 5litrów.

4 godziny temu, masa24 napisał:

Ja z tego wszystkiego co podałeś to rsm  też dodaje , wiadro 10-15 litrów na opryskiwacz(2ha), ale oczywiście nie jako odżywka, bo taka ilość to nic dodaję jako adjuwant bo jako że rsm jest tłusty , to ciecz lepiej się lepi do liścia i nie odparowuje tak szybko 

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Jakoś nie widzi mi się rsm na pierwsze dawki w pszenicy i rzepaku 

czemu ci się nie widzi , ja tam uważam że same plusy z tego płyną .

Findus , przedwczoraj poszło T2/3

IMG_20220604_185003.jpg

Edytowane przez mysza103
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v