Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to głupio zabrzmi , ale jak chodziłeś i liczyłeś te chabry , to nie mogłeś ich od razu wyrywać , i byś miał po problemie , a tak serio to 20sztuk na 20 arów to raczej nie wiele i można to raczej pominąć , chyba że jak piszesz że może wyskoczyć kilka razy tyle 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

Może to głupio zabrzmi , ale jak chodziłeś i liczyłeś te chabry , to nie mogłeś ich od razu wyrywać , i byś miał po problemie , a tak serio to 20sztuk na 20 arów to raczej nie wiele i można to raczej pominąć , chyba że jak piszesz że może wyskoczyć kilka razy tyle 

20 szt na 0,2 ha to tak poglądowo - przeszedłem jedną ścieżkę od początku do końca i tyle naliczyłem i uśredniłem - pole ma 7 ha i resztę obleciałem tak już bez schematu trochę z jednej strony trochę na środku i trochę na końcu

Opublikowano
1 godzinę temu, bennos napisał:

W jakiej fazie macie pszenicę i jakie regiony 

Południe Mazowieckiego Bosporus pełny podflagowy, języczek flagi się pokazuje

20220515_154828.jpg

Opublikowano

Ja w tym roku ryzykuję. Nie skróciłem przy około 150N

Opublikowano
melepeta napisał:

Można jeszcze chwilę przed flagowym dać medax max czy lepiej  etefon ? Na r1 poszło 0,4 medaxa

w zeszłym roku dałem 0.3 kg medaxu na w połowie rozwinięty liść flagowy I było wszystko ok. jeśli popada w najbliższych 10 dniach to też polecenia z 0.3 medaxu. Wszystko zależy od deszczu...

Opublikowano
21 minut temu, melepeta napisał:

Można jeszcze chwilę przed flagowym dać medax max czy lepiej  etefon ? Na r1 poszło 0,4 medaxa

medax z godnie z etykietą można stosować w zbożach ozimych nawet do fazy BBCH 49 (widoczne pierwsze ości)

pewnie nie jest to już zalecany termin i skuteczność słaba ale wnioskowałbym że medax jest bezpieczny do stosowania w fazie liścia podflagowego flagowego

Opublikowano
5 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Będzie leżał. ;)  

Mam to w głowie🤭

W miejscu ze zdjęcia najładniejszy i tu jest obawa. Na większości pola jednak rzadszy i niższy.

Ale odmiana o dość cienkich łodygach.

Myślę o medaxie jak wyjdzie flaga. Tylko czy coś da?

W bbch31 był lichy i odpuściłem R1.

Medax na podflagowy można czy teraz jest ten Wielki okres, czy jakoś tak?

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Myślę o medaxie jak wyjdzie flaga. Tylko czy coś da?

W bbch31 był lichy i odpuściłem R1.

Medax na podflagowy można czy teraz jest ten Wielki okres, czy jakoś tak?

lichy nie lichy jak aura pozwala to w bbch31 robi się regulację i jest z głowy  - regulacja dużo bardziej efektywna niż w późniejszych fazach

w Twojej sytuacji nie myśl czy coś da regulacje na flagę tylko ją zrób może coś pomoże - możesz dla kontroli zostawić mały kawałek to pochwalisz się później efektami bo jeszcze nie słyszałem aby ktoś odpuszczał R1 aby później regulować w fazie flagi

Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

150 g azoksystobiny i 150g tebukonazolu na ha będzie ok ? czegoś dołożyć coś ująć ? i na próbę mam priaxor. ile go dać na hektar i ile dodać tebu ?

ujmij azoksy na 125g. Priaxor jeśli solo to 1L, jeśli wspomagany tebu to 0.7-0.8L Priaxor + 125-150g tebu

Piffpaff napisał:

Panowie, na T1 unix tebu i fenpropidyna T2 planuje w tym tygodniu na podflagowy 1l priaxor a co polecacie na T3? poszło 150kg N pole 4a-b

tebu solo 200-250g albo 270g prochlorazu + 125g tebu

Opublikowano (edytowane)

9 godzin temu, Jarek22B napisał:

lichy nie lichy jak aura pozwala to w bbch31 robi się regulację i jest z głowy  - regulacja dużo bardziej efektywna niż w późniejszych fazach

w Twojej sytuacji nie myśl czy coś da regulacje na flagę tylko ją zrób może coś pomoże - możesz dla kontroli zostawić mały kawałek to pochwalisz się później efektami bo jeszcze nie słyszałem aby ktoś odpuszczał R1 aby później regulować w fazie flagi

U mnie poszło po 1,5 l CCC  jak się odrywało 1 kolanko , pszenica wydaje się skrócona , ale jak by się opuściły to deszcze na weekend , to te mocniejsze pszenicę trzeba na liść flagowy pojechać po 0,2 l Modus . Linus

Azotu dostała 180kgN

spacer.png

IMG_20220515_175421.jpg

IMG_20220515_175421.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Ło kurna, gdzie mnie do takiej pszenicy.

I jakie deszcze? Pokazuje mi 9mm przez 4 dni

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v