Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie co się może stać jeśli pomieszało się saletrę wapniową a siarczanem magnezu i opeyskalo tym pszenicę? teraz się dowiaduje ze nie wolno mieszać...

Opublikowano
25 minut temu, MaXtzTS napisał:

panowie co się może stać jeśli pomieszało się saletrę wapniową a siarczanem magnezu i opeyskalo tym pszenicę? teraz się dowiaduje ze nie wolno mieszać...

Nic, zupełnie nic złego. Wzorowo. Ja daję 3 litry ActiCal plus 5 kg siarczanu i do tego coś tam dorzucę co jest pod ręką i jest ślicznie.  (Stare zapasy mam) 

Opublikowano (edytowane)

Jak już temat azoksystrobiny to po ile gram substancji w połączeniu np z tebukonazolem ?

Dodam że T3 nie robię, a na T1 była fenpropidyna, prochloraz I tetrakonazol. Pszenica dostała około 135kg N

Edytowane przez Slawek393
Opublikowano

Wiem , że nie ten temat , ale tu się najwięcej dzieje . Czym prysnąć od ziela przedwschodowo słonecznik ozdobny na kwiat ? 

Opublikowano
Slawek393 napisał:

Jak już temat azoksystrobiny to po ile gram substancji w połączeniu np z tebukonazolem ?

Dodam że T3 nie robię, a na T1 była fenpropidyna, prochloraz I tetrakonazol. Pszenica dostała około 135kg N

125g azoksystrobiny. nie mniej, nie więcej.

Dastan napisał:

A w połączeniu z protio (100g) też  150 azo czy wystarczy 125?

zamiast podkręcać azoksy (125g w zupełności wystarczy) lepszym wyjściem było by zainwestowanie w większą ilość protio

Tomek90 napisał:

A co to flaga juz idzie? 

tu nie chodzi o umowny czas na T2 tylko o walczenie z już będącą DTRką, do flagi jeszcze hoho

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

zamiast podkręcać azoksy (125g w zupełności wystarczy) lepszym wyjściem było by zainwestowanie w większą ilość protio

A czy jest sens mieszać tu jeszcze np. Metkonazol ?

Miałem dawać z metkonazol z azoksy, ale dam protio chociaż tez poszło na T1.

Edytowane przez Dastan
Opublikowano
20 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

tu nie chodzi o umowny czas na T2 tylko o walczenie z już będącą DTRką, do flagi jeszcze hoho

Maczniaki tez zaczną wchodzić w późniejszej fazie i co morfoliny dawac? 😬🙉

Opublikowano

Jest sens jeszcze robić jakieś zabiegi fungi ? W zbożach ozimych nie było t1 ani żadnego dokarmiania dolistnego , tylko dwa razy azot i herbicyd  . Teraz to już musztarda po obiedzie 🤔

Opublikowano
4 godziny temu, lebek5 napisał:

Jakie dawki dać na pszenice ozima na poprawkę bo jesiennym zabiegi  na ostrożnia i przytulia?. Mam Triben Super i Starane 333

że co? jesli triben zalezy jaka duza jest jak ma powyzej 7cm to dawka x2albo x3 , starane tak jak pisze spokojnie zalatwi ją

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 9.05.2022 o 03:20, SawekBraczyk napisał:

A gdzie kolega mieszka ? Jak takie temp to się nie dziwie ze nic nie dało zrobić i dobrze ze kolega nie robił bo nic by z tego nie było . 

Powiat starogardzki woj pomorskie. 

Opublikowano

Panowie taka ciekawostka, pszenica pryskana Axial komplett Pak 28.04 ok godz 17 a rano skrobałem szyby w aucie bo było-2 dziś zaglądam na pole a tu miła niespodzianka. Nowa działka 0.4ha nie pryskana na jesien więc nie dziwcie się że herbapol był, trochę poligon w tym roku na tej dzialce

20220510_143510.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932bis napisał:

Jest sens jeszcze robić jakieś zabiegi fungi ? W zbożach ozimych nie było t1 ani żadnego dokarmiania dolistnego , tylko dwa razy azot i herbicyd  . Teraz to już musztarda po obiedzie 🤔

Moim skromnym zdaniem, gdybym wziął od Ciebie taki łan, to pierwsze co bym zrobił to skrócił i zabezpieczył. To chyba jest sens. 

Opublikowano
18 minut temu, ravoj napisał:

Moim skromnym zdaniem, gdybym wziął od Ciebie taki łan, to pierwsze co bym zrobił to skrócił i zabezpieczył. To chyba jest sens.

Ale czy to jest sens jeszcze , podstawę może już poraziło 🤔

Opublikowano
Dastan napisał:

A czy jest sens mieszać tu jeszcze np. Metkonazol ? Miałem dawać z metkonazol z azoksy, ale dam protio chociaż tez poszło na T1.

protio lepsze, nie patrz na powtarzanie się substancji. metkonazol zostaw na ewentualne T3

Tomek90 napisał:

Maczniaki tez zaczną wchodzić w późniejszej fazie i co morfoliny dawac? 😬🙉

noo skoro tak będziemy wydumywać...🙆 jeśli plantacja była okej przed T1, sama T1 była zrobiona dobrze to w możliwym stanie powinna dotrwać do T2

jarekvip99 napisał:

a czy 140g protiokonazol 120g trifloksystrobina i 7.5g cyflufenamid bedzie dobre? chodzi mi o polaczenie delaro i kendo

będzie dobrze 👍

Hubert10624 napisał:

Szybkie pytanko, 100g piraklostrobina 50g fluksapyroksad 125g tebukonazolu czy może 125g azoksystrobiny + 150 protiokonazolu? Pszenica 120N

jeśli podkręcił byś Priaxora do 0.8L to był by bardzo dobry zabieg

Ursus932bis napisał:

litr tebukonazolu 250EW na flage, przez 70zł/ha nie zbiedniejesz a dużo poprawi

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v