Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W takim wypadku koniec przyszłego tygodnia przyjdzie czas na T2 siara i kristalon.

Opublikowano
25 minut temu, miwigos napisał:

4 tyg . po T1 , faza nie istotna

To u mnie wczoraj i dzisiaj poszła dopiero 2 połówka T1 , i to po taniości bo wcześniej prochloraz , a teraz Tebu  , to za 4 tyg. będzie akurat się kłosić i pójdzie coś w tedy.

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Dobrze kojarzę że Ty uprawiasz metronoma?

tak, w tym roku mam metronoma, findusa i kariatyde

1 godzinę temu, mysza103 napisał:

To u mnie wczoraj i dzisiaj poszła dopiero 2 połówka T1 , i to po taniości bo wcześniej prochloraz , a teraz Tebu  , to za 4 tyg. będzie akurat się kłosić i pójdzie coś w tedy.

ja zrobilem najpierw unix + tern , teraz z regulacja jechalem niedawno  protiokonazol 150 g z modussem ,bo dopiero 1 kolanko bylo . I pszenice po pszenicy troche dtr bierze

Opublikowano
3 minuty temu, masa24 napisał:

ja zrobilem najpierw unix + tern , teraz z regulacja jechalem niedawno  protiokonazol 150 g z modussem ,bo dopiero 1 kolanko bylo . I pszenice po pszenicy troche dtr bierze

To u mnie  2 kolanka i 3 jakby się już zaczyna odrywać , jak na razie wygląda dobrze , a odmiany jakie mam to Findus , Linius  i Euforia . Ziemią kl 4a

IMG_20220507_154812.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, bennos napisał:

Panowie co stosujecie na odchwaszczanie jęczmienia jarego?

Granstar ultra

Opublikowano
32 minuty temu, mysza103 napisał:

To u mnie  2 kolanka i 3 jakby się już zaczyna odrywać , jak na razie wygląda dobrze , a odmiany jakie mam to Findus , Linius  i Euforia . Ziemią kl 4a

IMG_20220507_154812.jpg

Ładnie wygląda, końcówki przypalone?

Opublikowano

Pszenica 2kl pH 6,3 obsada 280 siew 3.10.21. Poli 6 200kg azot wiosna 165kg gleba zasobna t1 prochloraz, cyflufenamid, tebu, porządne mikro na chelatach. Co się stało???

IMG_20220507_114754.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Minkes napisał:

Pszenica 2kl pH 6,3 obsada 280 siew 3.10.21. Poli 6 200kg azot wiosna 165kg gleba zasobna t1 prochloraz, cyflufenamid, tebu, porządne mikro na chelatach. Co się stało???

IMG_20220507_114754.jpg

2 klasa pewnie tylko na papierze..

Może martwice wyrzuciłeś?

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kubawww napisał:

2 klasa pewnie tylko na papierze..

Poprzedni sezon ta sama działka 8,6t/ha przedplon raps.

Mam swoją teorię na tą anomalię ale chcę posłuchać innych...

Edytowane przez Minkes
Opublikowano
7 minut temu, Minkes napisał:

Poprzedni sezon ta sama działka 8,6t/ha przedplon raps.

Mam swoją teorię na tą anomalię ale chcę posłuchać innych...

Najlepiej zbadać glebę tylko z tego miejsca i będzie wiadomo czego tu brakuje 

Opublikowano
Przed chwilą, robercikj100 napisał:

Najlepiej zbadać glebę tylko z tego miejsca i będzie wiadomo czego tu brakuje 

Badana gleba 2019. Fosfor, potas wysoki magnez b.wysoki. takie puste plamy na 40% działki

17 minut temu, Tomek90 napisał:

Siane w mokre? 

Orka, tydzień przerwy, siew na sucho

Opublikowano (edytowane)

Po t1 (prochloraz, tebu, fenpropidyna) minimalnie występuje mączniak, bardzo mało ale jednak trafia sie łamliwości i zaczyna też pojawiac się dtr. Co będzie lepsze na t2 delaro, priaxor czy amistar pak?

Edytowane przez farmerjor
Opublikowano

Parę lat od badań minęło.

Może zaburzony stosunek K/Mg, może miejscami utopione ziarno w suchej glebie , i ulewy po siewie zrobiły klepisko.

Mam niedaleko pogląd na pszenicę z października. Mocna 3, siana bez zagęszczenia w orkę. Za kołami coś tam wyszło I się pokrzewiło bo gleba zagęszczona. Pomiędzy kołami obsada o 70% mniejsza blada, bez szans na plon. 

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

Jak gęsto siany? Mocno choruje po przedplonie zbożowym?

Opublikowano

Witam. Ma ktoś jakieś informacje że środek revysky z BASF nie można mieszać z inną środkiem grzybowym ? Na etykiecie nic nie pisze o tym . Wczoraj robiłem zabieg dodałem do revysky 150ml Kendo . A znajomy mi dzisiaj gada ze był na poletkach BASF i ktoś tam mówil mu że nie wolno mieszać. Ma ktoś jakieś informacje może o tym ? Jutro będę dzwonil do przedstawiciela 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v