Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
robert2329 napisał:

Witam.Pomóżcie postawić diagnozę co to jest w pszenicy i czym to prysnąć?rdza? Pryskane było 22.04. unix+tern.

IMG20220506200343.jpg

IMG20220506200256.jpg

IMG20220506200135.jpg

Unix na podstawe zdzbła a tern na mączniaka. Czemu nic nie dałes na rdze ? Przynajmniej tebukonazolu było dac.

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Fugeo napisał:

miało dziś tak u mnie w lubelskim padać, saletra wysiania i może że trzy krople spadły... lipa

Ja też rozsialem i już myślałem że będzie du.... a ale przyszła burza i 15 litrów napadało. 

13 godzin temu, poderwa napisał:

U mnie też żółto w spodzie-duet na start,modus,stabilan,mocznik,siarczan

U mnie niecały tydzień od zabiegu i niema żadnego fito. Tylko że bez mocznika i siarczanu a duett w zwiększonej dawce 

Opublikowano

U mnie żółto bo poszedł adob mikro zboże który ma azot+ medax max 0?5kg i input triple 1l... 160N w W dawkach w rsm do połowy kwietnia. Rok temu bez mikro z azotem i czysciutko

Opublikowano
3 godziny temu, Turok napisał:

można axial mieszać z chwastox ? bo mam 0.5ha pszenicy jarej do pryskania a na tym kawałku występuje głuchy owies

Można. Mieszkałem w zeszłym roku i było ok. 

Co do duettu i regulatora. Robiłem w zeszłym roku w dawce 140procent plus 0.3 zamiennika modusa plus CCC i nic nie było. Więc te przypalenia to wynik nienajlepszych warunków.  

Opublikowano

Przysnalem tak kiedyś kawałek pszenicy i miałem klin bez regulacji zostawiony. Różnica w wysokości około 10 cm , a więc regulacja była ok. Ale był to słoneczny dzień i następny również. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jan88 napisał:

co myślcie o deszczowaniu pszenicy ? 

Kilka godzin temu wyjechałem na słabsze działki. Zrobiłem odkrywkę i do 20cm zero wilgoci. Deszczownie w pszenicy  dookoła.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mostowiak napisał:

2dni

a u mnie po 2 tyg wyszlo.

1 godzinę temu, androproteam napisał:

Można mieszać dr green zboża 1 kg+ 3kg siarczanu magnezu+ 0,2 moddusa? 

Ja tak zmieszalem + kristalon to mam chyba fito 🥳

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano
30 minut temu, jacek1296 napisał:

Kilka godzin temu wyjechałem na słabsze działki. Zrobiłem odkrywkę i do 20cm zero wilgoci. Deszczownie w pszenicy  dookoła.

czyli jak jest możliwość to podlewać , plon wtedy będzie i się zwróci za podlewanie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v