Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, pablo6234 napisał:

Jedziesz taka samą mieszanka jak ja tylko ja dodaję siarczan magnezu i plonovit jeszcze

Też tak planuje wszystko razem, czyli t1, ccc, Siarczan i plonvit.

Nie przypali?

Opublikowano (edytowane)

Soligor 425 da rade zastosowac na T1 czy czekac do T2? Pszenica kolanko 1cm nad wezlem krzewienia. Pytam bo mam z zeszlego roku butelke w ktorej sie konczy waznosc w kwietniu a wcisneli mi to na owies. Szkoda byloby wyrzucic pieniadze w błoto 

Edytowane przez Rolmlo
Opublikowano
4 godziny temu, dżordż2 napisał:

można połączyć na t1?:

prochloraz 0,5l

tebukonazol 0,5l

antywylegacz płynny 1,2l

siarczan miedzi 0,8kg

siarczan manganu 0,8kg

siarczan cynku 0,5kg

proszę o opinie.

Uważaj na siarczan miedzi w mieszaninach a w szczególności z CCC, może być fitotoksyczność!

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, alik07 napisał:

Uważaj na siarczan miedzi w mieszaninach a w szczególności z CCC, może być fitotoksyczność!

Fito to chyba miedz +prochloraz, bo CCC to powiedziałbym że jest raczej neutralny na mieszaniny

• Like 1
Opublikowano

Mam mały dylemat. 

W zbozu czas na regulacje bo kolanko idzie ale temperatury znowu nie zachwycają. Planuje jutro z rana pojechać. Dziś noc ok 6-7st, jutro dzień 13, natomiast kolejna noc już chłodniejsza 3-5st. Przy gruncie nie wiadomo jak będzie, może koło zera a może i nie. Ogólnie kolejne dni dosyć chłodne po 10-11st w dzień. 

Mam w sumie każdą opcje do wyboru, Moddus, ccc i Medax. 

Mysle czy w tej sytuacji, mimo większych kosztów nie postawić na Medaxa. Przy niższych temperaturach są większe szanse na skuteczność. Dobrze planuje? 

Boje się tylko czy ta noc po zabiegu nie będzie mocno chłodna. O przymrozkach nikt nie mówi. Ale 0 czy 1 przy gruncie tez zrobi szkody w roślinie? 

Opublikowano

Czy można jeszcze pryskać huzar activ czy Jest już za późno? Do zwalczenia miotła.

Czy można jeszcze dodać do huzara 0,8 l Mepiku 300 SL (Chlorek mepikwatu ). Żeby nie jechać 2 razy

Opublikowano
Dnia 20.04.2022 o 15:26, Zetix napisał:

U mnie unix + fenpropidyna + tebu

Dnia 20.04.2022 o 17:31, batman17 napisał:

Witam czy już można siać druga dawkę n na pszenicę w formie saletry

Ja mam kupiony turbo pak plus unix na pierwszy zabieg. Wczoraj podałem drugą dawkę azotu i akurat dzisiaj pięknie popadło cały dzień. Zastanawiam się jedynie czy dawać CCC na skracanie. Czy lepiej zastosować o,45 modusa...,?

Opublikowano

Jak popadalo i mokro to dlaczego boicie sie dawać CCC , najlepiej z medaxem , bo na modus za zimno

Opublikowano

A kto wie jak będzie później z wodą? To że jest teraz to jedno a co będzie później? Zrobi się ciepło i sucho, nie wiem sam. Ja na razie nie wykonam zabiegu bo nie ma pogody, dopiero może przyszły tydzień.

Opublikowano (edytowane)

Teraz najlepszy moment kolanko 0,5 cm do 2 cm oderwane w zależnościod odmiany, zapowiada sie w miare mokro

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
44 minuty temu, miwigos napisał:

Teraz najlepszy moment kolanko 0,5 cm do 2 cm oderwane w zależnościod odmiany, zapowiada sie w miare mokro

U mnie na Pomorzu deszczu dawno nie było. Ostatni ok 10l jakieś dwa tygodnie temu albo i lepiej. 

Skracanie, przyznaje się dotyczy zyta bo pszenice u nas jeszcze nie gotowe, ale zasady są te same dlatego pozwoliłem sobie tutaj zapytać. 

Chlodno sie zapowiada a bardziej martwią mnie noce po kilka stopni. 
Prognozy nie mówią o przymrozkach ale przy gruncie może koło zera być. Jest sie czego bać? 

Myslalem dać ok. 0,6kg Medaxu (etykieta mowi 0,75kg lub 2x0,5kg) a potem jak będzie mało to na flagę trineksapak lub etefon. Zboze nie jest bardzo gęste. Planuje ok 120-130N. 

Moze być na start te 0,6kg? 

Wydaje mi sie ze przy obecnych temperaturach efekt i tak będzie lepszy jak po 1l ccc+ 0,3 moddusa. 

Opublikowano
32 minuty temu, Valt144 napisał:

ktos jest w stanie ocenic po tym zzdjeciach co to za chwast?

Prawdopodobnie miotła, bardzo silnie rozkrzewiona.

Ale niech ktoś jeszcze potwierdzi. Bo nie dam sobie ręki uciąć...

Opublikowano
37 minut temu, Valt144 napisał:

ktos jest w stanie ocenic po tym zzdjeciach co to za chwast? 

Zdjęcia zrobione tak, żeby nie rozpoznać 😉

To może być stokłosa, ale też wyczyniec czy miotła.

Opublikowano

Pytanie: w jakich wysokościach kolanka można zastosować CCC ,jakie mogą być szkody z zastosowania za późno? Jak wychodzi sam Modus w porównaniu do CCC , granice stosowania są trochę większe ? Dziękuję za odpowiedź 

Opublikowano

ja rok temu juliusa miałem on podatny jest na wyleganie. dawałem 0,4 lub 0,5kg medax max i aby miejscami leżało ale ta odmiana ma to w sobie że lubi się położyć ale plon koło 8t może powyżej ale nie ważyłem to nie bede pisał ile. Fenomen przy tej dawce medax maxu stał do końca. A i juliusa też położyło jakoś 2-3tyg przed żniwami i też nie za mocno więc pewnie na plon to już nie miało wielkiego wpływu.

Opublikowano

Valt 144 tak wygląda pszenica porażona przez wirus żółtej karłowatości BYDV pewnie termin siewu był wczesny i  nie było zabiegu na mszyce ,miałem coś podobnego kilka lat temu i od tego czasu nie sieję wcześnie 

Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał:

Valt 144 tak wygląda pszenica porażona przez wirus żółtej karłowatości BYDV pewnie termin siewu był wczesny i  nie było zabiegu na mszyce ,miałem coś podobnego kilka lat temu i od tego czasu nie sieję wcześnie 

E no trochę pojechałeś😉

To stokłosa.

Opublikowano

W tym sezonie mam pszenicę po rzepaku siana bezorkowo w 2 fazach rozwojowych a to dlatego że jedna wzeszła zaraz po siewie na początku października a druga po około 2 miesiącach po deszczach i źle to wygląda nie może dogonić tej pierwszej ale wczorajsze nocne i dzisiejsze deszcze dały jej kopa.

Opublikowano

witam. czy mogę wykonać jutro t1 I r1 moddus i turopack jeśli dziś jest pochmurno i około 13 stopni w dzień A w nocy 2. jutro ma być niby około 15 w dzień 4 w nocy też pochmurno bez słońca. Czy lepiej poczekać jeszcze na lepszą pogodę?

Opublikowano (edytowane)

Ten duet na start to w miarę przyzwoita mieszanka na t1 ? Czy szukać czegoś innego , np turbo pak od syngenty ? Odmiana Euforia , w większości siana po pszenicy .

Edytowane przez mj23
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v