Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Piffpaff napisał:

Jak kojarzę to jesteś gdzieś że wschodu, tak? w jakiej fazie masz pszenicę ze juz N2 dajesz?

w zeszłym roku na euforie dałem R1 0.45kg R2 0.3kg i dala ponad 7t i ustala 2 tygodnie desczu, medax jest droższy a wolę go bo nie wymaga słońca przy zabiegu i działa już w 5*C a jak pracuje na etacie to nie zawsze moge sobie pozwolić na wyjazd w południe w tygodniu

Jak kojarzę to jesteś gdzieś że wschodu, tak? w jakiej fazie masz pszenicę ze juz N2 dajesz?

Tak ze wschodu końcówka krzewienia ale teraz będą opady przez kilka dni i bez upału .

Maju może już tak często nie padać i będzie  za późno na  nawóz a ziemia gliniasta .

Opublikowano
8 godzin temu, kellyq napisał:

Mam tak samo po quelexie, wszystko wyczyściło tylko takie zostało jak u Ciebie. Takie krępę, i poskręcane liście, pewnie stokłosa. Ja jeszcze chwilę zaczekam czy oby na pewno to nie miotła. A jak jednak miotła to pójdzie axial.

Moim zdaniem to jest miotła

Opublikowano

Panowie przez niedopatrzenie i mój błąd zastosowałem 0,4moddusa za wcześnie tz kolanko jeszcze się nie oderwało lub oderwało się ale minimalnie, jak podejść do tego dalej . Jaki będzie efekt skrócenia,miał ktoś taki przypadek?

Z tego co wyczytałem 0.1l modusa działa około tygodnia więc i tak będzie krążył w roślinach dość długo więc powinno się skrócić, lub usztywnić. 

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Opublikowano

@luki08 zdarzało się u mnie tak, że na jednej części było widoczne kolanko, a na drugiej tego kolanka nie było i w przypadku MEDAX'u nic niepokojącego się nie działo. Nie zauważyłem jakiegoś gorszego efektu regulacji czy kondycji rośliny.

Opublikowano (edytowane)

Ja tak samo przy CCC z Moddus ile razy pryskalem to gdzie miejsca słabsze i nie było w fazie 1 kolanka to żadnych złych rzeczy nie zaobserwowałem . Ale za to jak raz na pszenzycie przegapiłem to później wszystko mi leżało . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)

Ja jeszcze poza n1 w pszenicy nie mam nic zrobione totalny brak warunków dziś pierwszy dzień bez przymrozków, ale rano wiało a o 12 spadł deszcz 1 kolanko jest gdzieś 0,5 cm myślę wszystko zrobić praktycznie w jeden czas, chce poczekać 48h po herbycydzie(axial pak + fundamentum) i jechać z t1 r1, starczy taki odstęp?,  w weekend ma być jeszcze do -5, przesrany ten rok 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

@galen99 u mnie też kończy się krzewienia ale mam po 3 rozkrzewienia zimowe i ok 2-4 wiosenne i zastanawiam się co z tym fantem zrobić, jechać normalnie z azotem czy opóźnić

Opóźnić zawsze można tylko aby były opady deszczu . Jak podskoczy sucho na 2 tygodni to rozkrzewienia na wiosnę mogą odpaść .

U mnie są gliny górki szybko wysychają wiec Azot podany , bo jak po świętach zapowiada się ciepło słonecznie może być nie ciekawie .

Maj za pasem wegetacja przyspieszy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Tigon napisał:

Ja jeszcze poza n1 w pszenicy nie mam nic zrobione totalny brak warunków dziś pierwszy dzień bez przymrozków, ale rano wiało a o 12 spadł deszcz 1 kolanko jest gdzieś 0,5 cm myślę wszystko zrobić praktycznie w jeden czas, chce poczekać 48h po herbycydzie(axial pak + fundamentum) i jechać z t1 r1, starczy taki odstęp?,  w weekend ma być jeszcze do -5, przesrany ten rok 

jeśli nie ma warunków to innego wyjścia nie ma, najlepiej zachować odstęp 3 dni

galan99 napisał:

2 godziny temu, Piffpaff napisał:

@galen99 u mnie też kończy się krzewienia ale mam po 3 rozkrzewienia zimowe i ok 2-4 wiosenne i zastanawiam się co z tym fantem zrobić, jechać normalnie z azotem czy opóźnić

Opóźnić zawsze można tylko aby były opady deszczu . Jak podskoczy sucho na 2 tygodni to rozkrzewienia na wiosnę mogą odpaść .

U mnie są gliny górki szybko wysychają wiec Azot podany , bo jak po świętach zapowiada się ciepło słonecznie może być nie ciekawie .

Maj za pasem wegetacja przyspieszy .

U mnie centralny wschód, w pszenixy dopiero pokazuje się kolanko ale po świętach muszę dobrze pilnować terminów

Opublikowano

Ja pólnocny zach. bardziej ku centróm ,siew koło20 września i kolanko oderwane na 3 mm, po 20 będzie idealny termin

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

Po co dawać do axial pak jeszcze fundamentum? Sam axial powinien wszystko wyczyścić przynajmniej u mnie się sprawdza.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, tommy66692 napisał:

Południowy wschód pszenice siane końcem wrzesnia jeszcze płożą się po ziemi więc do kolanka jeszcze dluugo

Nie zawsze ;) u mnie taka ma już oderwane kolanko, po świętach będzie pilnowanie i T1/R1

Do axial paka najprościej dodać solo fluroksypyru

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Ja N1 dalem 10.03, N2 5.04 tak zeby wilgoc byla lub opady. Poki co do kolanka 1 cm od ziemi daleko. Zobaczymy jak wyjdzie. Przy tej samej agrotechnice mam rozne plony w roznych latach wiec ogolnie to duzo zmiennych jest w tym fachu i ciezko o powtarzalnosc.

Opublikowano

Ja miałem 7mm kolanko, tylko 4 rozkrzewienia  ale za to grube i pewnie stąd to kolanko, pryskałem wczoraj T1 i R1 bo pewnie przy tej temperaturze to w poniedziałek by był dobry termin ale zrobiłem wcześniej bo pogoda pasowała. Zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Cheesburger napisał:

Ja N1 dalem 10.03, N2 5.04 tak zeby wilgoc byla lub opady. Poki co do kolanka 1 cm od ziemi daleko. Zobaczymy jak wyjdzie. Przy tej samej agrotechnice mam rozne plony w roznych latach wiec ogolnie to duzo zmiennych jest w tym fachu i ciezko o powtarzalnosc.

15 kwietnia dziś , od 19 kwietnia bardzo ciepło te pszenice co pełzają wystrzelą błyskawicznie w źdźbło wegetacja nadrobi w kilka dni co zazwyczaj trawa tygodnie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Z tą prognoza to oszukali.mialy być mrozy  zimno na święta a tu cieplo,i.mozna było pryskać herbicydami.Zastanawia mnie czemu nikt nie mówi tu o zastosowaniu Lancet plus? Niszczy chwasty dwuliścienne i miotle przy jednym zabiegu.I raczej drogo nie wychodzi.

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

15 kwietnia dziś , od 19 kwietnia bardzo ciepło te pszenice co pełzają wystrzelą błyskawicznie w źdźbło wegetacja nadrobi w kilka dni co zazwyczaj trawa tygodnie .

Z jakiej prognozy Ty korzystasz ? na Podkarpaciu 19 kwietnia ma być 7 stopni  

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v