Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Nawet bogacz by schował , nie napisze jak Cię nazwać, daj znać na jesień , przyjade zabiore co masz ,sam ponosze

On jest taki bogaty że śor nie chowa a w temacie mleka szczyci się że ma cenę poniżej kosztów produkcji. Szkoda klawiatury ma takiego gościa

• Like 2
Opublikowano

Przedplon rzepak dał 3.4t teraz mam pszenicę dostała 100n czy plon 5-6 ton jest osiągalny. Azot dawałem w nawozie NK 21-21. Oprócz tego poszło ok 300kg PK 12-24 klasa ziemi klasa 4a 4b. W planach jest jeszcze azotopower dostałem z pakiem na pszenicę (jako gratis)wiąże to niby azot atmosferyczny.  

Opublikowano
21 minut temu, Krzysiukov napisał:

No dobra więc co to jest waszym zdaniem ? Wszystko wyczyszczone dwuliścienne nic nie ma tylko to g... jest ;/ 

Miotla 2.jpg

Miotla 3.jpg

Miotla 4.jpg

Miotla.jpg

Mam tak samo po quelexie, wszystko wyczyściło tylko takie zostało jak u Ciebie. Takie krępę, i poskręcane liście, pewnie stokłosa. Ja jeszcze chwilę zaczekam czy oby na pewno to nie miotła. A jak jednak miotła to pójdzie axial.

Opublikowano
1 minutę temu, kellyq napisał:

Mam tak samo po quelexie, wszystko wyczyściło tylko takie zostało jak u Ciebie. Takie krępę, i poskręcane liście, pewnie stokłosa. Ja jeszcze chwilę zaczekam czy oby na pewno to nie miotła. A jak jednak miotła to pójdzie axial.

Dokładnie, jakby warunków do zabiegu wtedy nie było to by dwuliściennych tez nie wzięło. W zeszłym roku Quelex puscił mi stokłosę ale ona mi tak bardzo nie przeszkadza najgorzej jak okaże się to miotła to lipa trochę. 

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

On jest taki bogaty że śor nie chowa a w temacie mleka szczyci się że ma cenę poniżej kosztów produkcji. Szkoda klawiatury ma takiego gościa

Zaraz chwila , to są stare środki , często pół opakowania i po terminie albo już wycofane co roku przekładane tylko 

wszystko przydatne do użycia jest zabezpieczone jak należy 🤷🏼‍♀️ , paczki z Pakosa przychodziły zimą to od razu do piwnicy , dziś przyjdzie ostatnia narazie 

Teraz tylko czekać na pogodę 😉

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

Zaraz chwila , to są stare środki , często pół opakowania i po terminie albo już wycofane co roku przekładane tylko 

wszystko przydatne do użycia jest zabezpieczone jak należy 🤷🏼‍♀️ , paczki z Pakosa przychodziły zimą to od razu do piwnicy , dziś przyjdzie ostatnia narazie 

Teraz tylko czekać na pogodę 😉

A co nie tak z opryskami z Pakosa ? Przyszły Ci zimą i termin już im wyszedł ? 

Opublikowano
6 minut temu, Krzysiukov napisał:

A co nie tak z opryskami z Pakosa ? Przyszły Ci zimą i termin już im wyszedł ? 

To stare pozostałości mam z poprzednich lat 

Z Pakosa wszytko ok 👍

• Root Admin
Opublikowano
Damianek20 napisał:

Stosował ktoś medax max w połączeniu ze stabilanem lub modusem i ewentualnie w jakich dawkach ?

0.4 medaxu i 1l stabilnu. na drugi strzał 0.4 medaxu. pszenice 160-190n stały

Opublikowano

Pryskalem pszenicę dr green zboża 2kg/ha, jak zaczynałem na poprzeczce opryskiwacz wydał większe ciśnienie na długości 10m a zatem dawkę, dzisiaj zaobserwowalem takie coś na pszenicy

Wystopila to fitotoksycznosc na dużą dawkę miedzi czy inny powód jakiś jest? 

Reszta pola jest ok, opryskiwacz też był czysty. 

IMG_20220415_092513.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

0.4 medaxu i 1l stabilnu. na drugi strzał 0.4 medaxu. pszenice 160-190n stały

A twoim zdaniem połączenie medaxu i CCC dało lepszy efekt niż CCC i Modus ? Jakie odmiany ? 

Mam euforię po rzepaku i myślę żeby jej dać ok 0,6 kg medaxu samego na raz i nie wiem czy wystarczy czy trzeba doliczyć powtórkę modusem. Czy od razu łączyć CCC i medax choć pole nie równe i są różnice z dostępnością wody i nie chciał bym zbytnio ograniczać wzrost korzenia przy ccc

• Root Admin
Opublikowano

jak robiłem porównania to nie widziałem żadnej różnicy, oba produkty sa dobre. Nie pamietam, na jakich odmianach robiłem porównanie. W tym roku nie udało mi się kupić medaxa w październiku to kupiłem modus. Jęczmień zrobiłem medaxem a pszenice modusem.

Moim zdaniem 0.6 medaxa na pszenicę to extremalnie dużo. Mi się kojarzy ze w zaleceniach na pierwszą regulację pszenicy jest 0.4-0.5kg Ale niech sie wypowiedzą ci, którzy stosowali medax w tej odmianie.

• Like 1
Opublikowano

Na Euforie rok temu  dawałem R1 0,5kg medaxu i przy R2 Cuadro 0,25l. Nawożenie około 180kg N. Ustala mimo sporych deszczy w żniwa. Przy takiej samej regulacji Bataje zaczęło lekko wychylać ale też ustala. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Czyli tak czy inaczej wychodzi pełna dawka na hektar że trzeba dać 0,75 kg. A w jakiej fazie był pierwszy zabieg robiony w euforii ? Miała pierwsze kolanko czy drugie już ? 

1 kolanko pierwszy zabieg. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie na Euforię szło rok temu 1l Stabilan i 0,3 Moddus i na flagowy 0,2 Moddus i przy 180N również stała . W tym trochę inaczej bo już poszło 0,7CCC , i po świętach jak już w pełni kolanko będzie na te 1,5cm to poprawka 0,5l CCC i 0,3 Moddus i myśle na tym koniec

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
galan99 napisał:

Zakończone podawanie N2 na pszenice po 230 kg na 1 ha , koło 13 ma padać .

Jak kojarzę to jesteś gdzieś że wschodu, tak? w jakiej fazie masz pszenicę ze juz N2 dajesz?

yacenty napisał:

jak robiłem porównania to nie widziałem żadnej różnicy, oba produkty sa dobre. Nie pamietam, na jakich odmianach robiłem porównanie. W tym roku nie udało mi się kupić medaxa w październiku to kupiłem modus. Jęczmień zrobiłem medaxem a pszenice modusem.

Moim zdaniem 0.6 medaxa na pszenicę to extremalnie dużo. Mi się kojarzy ze w zaleceniach na pierwszą regulację pszenicy jest 0.4-0.5kg Ale niech sie wypowiedzą ci, którzy stosowali medax w tej odmianie.

w zeszłym roku na euforie dałem R1 0.45kg R2 0.3kg i dala ponad 7t i ustala 2 tygodnie desczu, medax jest droższy a wolę go bo nie wymaga słońca przy zabiegu i działa już w 5*C a jak pracuje na etacie to nie zawsze moge sobie pozwolić na wyjazd w południe w tygodniu

Opublikowano

Pszenicę jarą się sieje jak tylko da się w pole wjechać, jak dla mnie to już za późno, pszenica wschodzi 2 tygodnie. Moja siana w połowie marca jest już na wierzchu dawno, ta siana powiedzmy dziś wzejdzie Ci w maju.

Opublikowano
26 minut temu, polak97 napisał:

Panowie do kiedy można siać pszenice jara. Podkarpackie?

U mnie jeden dopiero po qq ma zaorane bo zawsze późno sieje i nawet ładne jare ma więc możesz siać jeszcze.

• Root Admin
Opublikowano
21 minut temu, Piffpaff napisał:

Jak kojarzę to jesteś gdzieś że wschodu, tak? w jakiej fazie masz pszenicę ze juz N2 dajesz?

w zeszłym roku na euforie dałem R1 0.45kg R2 0.3kg i dala ponad 7t i ustala 2 tygodnie desczu, medax jest droższy a wolę go bo nie wymaga słońca przy zabiegu i działa już w 5*C a jak pracuje na etacie to nie zawsze moge sobie pozwolić na wyjazd w południe w tygodniu

ale mi chodziło o 0.6 medaxa na raz podczas pierwszej regulacji.

łącznie stosowałem po 0.8-0.9 (0.45 i 0.4 najczęściej)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v