Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawozy zapodane początkiem maca widać efekty w pszenicy .

Widzialem pszenicę co do tej pory nie podano N zaczyna robić się żółta braknie Azotu zanim teraz poda i zacznie działać azot straty w plonie są nie odwracalne .

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, STIG13 napisał:

chcesz zwalczać i odżywiać chwasty ?

Jakie odżywianie chwastow? Po zabiegu i wchłonięciu rozwój rośliny (chwastu) zostaje zatrzymany. 

Sam się zastanawiam nad mikro i fosforem z mustangiem, tylko ze na miedź już za późno wtedy trochę. 

5 godzin temu, Piffpaff napisał:

miedz mangan cynk i molibden

molibden 0.2l a reszta po 1l

Kiedy to tak były warunki? 2-3 dni przed i po zabiegu bez przymrozku i ciepło?? 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, STIG13 napisał:

albo jedno albo drugie

Weź łyżeczkę arszeniku i popij to witaminami lub red bulem. Po tygodniu pochwal się czy witaminy zneutralizowały ci truciznę. Nie raz dawałem odżywki razem z opryskiem na chwasty i nic się nie działo. Ale dawałem zawszę minimalne ilości.

• Like 1
Opublikowano
Tomek90 napisał:

5 godzin temu, Piffpaff napisał: miedz mangan cynk i molibden   molibden 0.2l a reszta po 1l   Kiedy to tak były warunki? 2-3 dni przed i po zabiegu bez przymrozku i ciepło??

2-3 dni nie było ale dobę wcześniej było +4 w nocy zabieg rano potem cały dzień słońce ok 10* i w prognozie zapowiadali kolejna noc z deszczem a nie śniegiem który już drugi dzień pada. na pewno coś roślina pobrała i ciekaw jestem jaki będzie efekt to przyszłym tygodniu po przejsci tego frontu.

Opublikowano
35 minut temu, monstercase457 napisał:

prochloraz tylko z siarczanem jednowodnym też się nie wymiesza?

To dytyczy miedzi w większej ilości, nie wszystko. Proleaf ma ponad 50 chelatu i się miesza.

Niby tak i niby nie z tym mieszaniem z herbu. Każdy niech miesza wedle uznania. Ja się dalej będę tego trzymał. Dr green gdzieś podaje że jeszcze jakieś aminokwasy tam są m.in.

Opublikowano
galan99 napisał:

Nasypało śniegu możliwy śnieg dziś w nocy w Zamojskim .

LBL od 30.03 do teraz bedzie już prawie pod 40 litrów spokojnego deszczu. dobrze zrobilem rozlewając rsm druga dawke N pod pszenice.

• Like 1
Opublikowano

W jakiej fazie pszenica? 

Ja się obawiam o zbyt dużo rozkrzewien 

W ubiegłym roku na pszenicę siana po qq+ gnojowica końcem listopada dałem ok 10.04 druga dawkę 110n w postaci saletry wcześniej dostała 80 z saletrosanu 8.03 na szpilkę i zrobiła się łąka wyglądała najlepiej a plon najniższy 7.1t 

Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej1988 napisał:

LBL od 30.03 do teraz bedzie już prawie pod 40 litrów spokojnego deszczu. dobrze zrobilem rozlewając rsm druga dawke N pod pszenice.

zależy jakie masz gleby, na lżejszych duże opady w krótkim czasie wypłukują azot, mam kilka ha piasku to żeby coś urosło muszę dawać kilka razy azot ale w mniejszych dawkach

Opublikowano

IVa klasa. zeby azot wypłukało to musiało by wpieprzyc te 40 litrow w ulewie a padało spokojnie. azot musi sie przemiescić w korzeń. przed deszczem źle siać, po deszczu zle siać to kiedy. najbardziej jak juz na wymywanie jest podatna forma azotanowa. amonowa i amidowa juz nie w takim stopniu.

Opublikowano

przez ostatnie 2 dni spadło wiecej sniegu niż przez całą zimę, a zapowiadają jeszcze dziś cały dzień. 20-25cm spokojnie jest a ciekawe ile stopniało na początku jak ziemia była ciepła. Tylko się cieszyć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v