Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 12.01.2022 o 10:09, poosa21 napisał:

W zeszłym roku na T1 poszedł imput triple w tym roku na lepsze pola też. Na T2 pójdzie Priaxor, a na T3 to co wcześniej i na kawałek metkonazol z prochlorazem. 

U mnie 2020 był bardzo suchy ale mieszkam 20km od morza i często były wiary z północy i była wilgoć od morza. 

Witam, mam do was pytanie kiedy najlepiej rozsiać siarczan magnezu z siarkopolu na pszenice? 

Opublikowano

Siać można ale nie jest to tak efektywny zabieg. Najlepsze efekty uzyskać można wysiewając siarczan magnezu dużo wcześniej od azotu. Chociaż te minimum 2tyg.Wpływa to na lepsze jego wykorzystanie przez roślinę. Oczywiście później też coś zadziała ale nie w takim stopniu jak powinno. Ale to jest teoria, a w praktyce nie zawsze się uda wcześniej wysiać. 

Opublikowano (edytowane)

Dobra ale w tym roku mam Saletrosan i za jednym przejazdem jest azot i siarka . To jak rozumieć ze nie wykorzysta , może ze magnez musi więcej czasu mieć jeśli by się siało Kizeryt ? 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/siarczan-magnezu-doglebowo-w-oziminy-czy-to-juz-czas,76691.html

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/kizeryt-na-start-ozimin,75983.html

Mowa była o siarczanie magnezu. Siarka z saletrosanu oczywiście zadziała korzystnie na rośliny w wielu aspektach ale nie wspomoże na czas działania azotu.  Najważniejszą zaletą siarki jest jej wpływ na pobieranie i wykorzystywanie azotu ale by tak się stało musi być podana odpowiednio wcześnie. W późniejszej aplikacji też będzie działąć ale na inne elementy. To jest temat rzeka i dużo tu można dyskutować. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano

Sądzę że każdy w tym sezonie zastanawia się nad cięciem dawek azotu. Oczywiście trzeba to robić w miarę rozsądnie i w miarę możliwości. 

Osobiście nigdy nie schodziłem z dawkami poniżej 180 N/ha. Stanowiska mocne, po rzepakach, fasoli, warzywach. Gleby 2-4 klasa. Pełna agrotechnika. Plony 8-9t. 

Zawsze uważałem, że można jeszcze zejść w dół biorąc pod uwagę przedplon i stanowisko.

Korci mnie żeby w tym roku zejść do 150 kg N/ha (w ramach oszczędności). Jak sądzicie, czy przy optymalnym przebiegu pogody, przy przedplonie z rzepaku i fasoli plon mocno nie poleci w dół ? Jak wiadomo azot nie jest w pełni wykorzystywany i ,,lekka,, górka zawsze rekompensowała jego straty. Liczby mówią swoje a doświadczenie swoje. 

Opublikowano

kiedyś gdzieś czytałem, że dawka azotu do 120kg/ha wpływa na wielkość plonu, powyżej tego zwiększa się już głównie jego jakość. standardowo daje w okolicach 180kg

Opublikowano
3 minuty temu, Zigi94 napisał:

kiedyś gdzieś czytałem, że dawka azotu do 120kg/ha wpływa na wielkość plonu, powyżej tego zwiększa się już głównie jego jakość. standardowo daje w okolicach 180kg

Ja zauważyłem to w kukurydzy, że powyżej 140kgN/ha nie różnicy w plonie

Opublikowano

Ciekawe właśnie gdzie jest ta granica, do tej pory raczej każdy z nas aż tak bardzo nie przywiązywał do tego wagi ale sytuacja zmusza do myślenia. 

Mam wuja który zawsze sypie N kiedy mu się podoba, nie za wiele, sieje po 300 kg pszenicy na ha i robi byle jaka ochronę. Fakt plony 6-7 ton ale zawsze ma parametry. Sądzę że w którym momencie za duża ilość azotu bardzo nam komplikuje sytuację, trzeba mocniej skracać i chronić. Może wystąpi taki paradoks że mniejsza ilość azotu wpłynie dobrze na ziarno, przez ostatnie 2 lata miałem ogromny problem z fuzarium. 

Opublikowano
Zigi94 napisał:

po pierwsze to ziemia, podkład na którym rośnie, po drugie to zredukuj sume azotu o 50% do tych 120N kg/ha mogę się założyć że nie miło się zaskoczysz ilością plonu. jakość plonu zrobi Ci ostatnia dawka azotu -N3

Opublikowano
15 godzin temu, Aroo22 napisał:

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/siarczan-magnezu-doglebowo-w-oziminy-czy-to-juz-czas,76691.html

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/kizeryt-na-start-ozimin,75983.html

Mowa była o siarczanie magnezu. Siarka z saletrosanu oczywiście zadziała korzystnie na rośliny w wielu aspektach ale nie wspomoże na czas działania azotu.  Najważniejszą zaletą siarki jest jej wpływ na pobieranie i wykorzystywanie azotu ale by tak się stało musi być podana odpowiednio wcześnie. W późniejszej aplikacji też będzie działąć ale na inne elementy. To jest temat rzeka i dużo tu można dyskutować. 

siarka powinna być obecna w glebie. To, o czym piszesz, to przypadek ekstremalny bez zawartości siarki. Nawożąc systematycznie siarką i magnezem nie powinno mieć znaczenia, kiedy wysypiesz siarczan . Po prostu rośliny będą pobierać z magazynu glebowego. Azot w niskich temperaturach też nie przejdzie przemiany od razu i nie będzie w pełni dostępny. Gdybyś sypał pierwszą dawkę N w maju, to zgoda.

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

po drugie to zredukuj sume azotu o 50% do tych 120N kg/ha mogę się założyć że nie miło się zaskoczysz ilością plonu. jakość plonu zrobi Ci ostatnia dawka azotu -N3

w teorii tak. a że w życiu różne metody nawożenia stosowałem to coś o tym wiem, i tak zaczynałem od 75kg N w jednej dawce to plon 4-4.5, później zwiększyłem na 120kg N w dwóch dawkach i tu już plon był w okolicach 7 ton, teraz profesjonalne podejście 180N i plon 7-8.5 w zależności od tego co z nieba spadnie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kamil2963 napisał:

Sądzę że każdy w tym sezonie zastanawia się nad cięciem dawek azotu. Oczywiście trzeba to robić w miarę rozsądnie i w miarę możliwości. 

Osobiście nigdy nie schodziłem z dawkami poniżej 180 N/ha. Stanowiska mocne, po rzepakach, fasoli, warzywach. Gleby 2-4 klasa. Pełna agrotechnika. Plony 8-9t. 

Zawsze uważałem, że można jeszcze zejść w dół biorąc pod uwagę przedplon i stanowisko.

Korci mnie żeby w tym roku zejść do 150 kg N/ha (w ramach oszczędności). Jak sądzicie, czy przy optymalnym przebiegu pogody, przy przedplonie z rzepaku i fasoli plon mocno nie poleci w dół ? Jak wiadomo azot nie jest w pełni wykorzystywany i ,,lekka,, górka zawsze rekompensowała jego straty. Liczby mówią swoje a doświadczenie swoje. 

Jak masz stabilne plonowanie na takim poziomie to bezsensu schodzić. I tak zarabiasz dobrze. 

Poszukać oszczędności może w chemii bo dobre przedplony. 

Po strączkach można zejść z azotu. 

Edytowane przez Tomek90
  • Root Admin
Opublikowano

w naszym regionie to przede wszystkim deszcz rozdaje karty i nawożenie ma tutaj drugo, a wrecz wydaje mi się ze trzeciorzędne znaczenie,

jak spadnie 500+ to plony są fajne, jak jest 400-450 to choćbym nasypał 240kg N to i tak g... z tego

image.png

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Jak masz stabilne plonowanie na takim poziomie to bezsensu schodzić. I tak zarabiasz dobrze. 

Poszukać oszczędności może w chemii bo dobre przedplony. 

Po strączkach można zejść z azotu. 

Po strączkach zejdę, po rzepaku zobaczę, oczywiście wszystko kręci się wokół ilości opadów. Co do chemii sądzę, że i tak jest już okrojona. Na pewno ochrona grzybowa to podstawa, można zejść z nawożenia dolistnego itp. ale z fungicydów nie ma opcji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v