Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.11.2022 o 19:51, farmer1111 napisał:

Patras siany miesiąc temu. Z doświadczenia jakaś opine o odmianie bo mam ją dopiero drugi raz  

20221108_101519.jpg

Fajne grube ziarno plon zadawalajacy jak na moja IVa/b klase ziemi. W tym roku przyoszczedziłem z nawożeniem N to ziarno ładne, ale już nie sypała 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.11.2022 o 15:46, Lukasz123321 napisał:

Co mysliscie dać azot w jednej dawce w postaci saletrosanu 26 , probowal ktoś?

w tym roku wiosna, a dokładnie ostatni tydzień marca rozsypałem jednorazowo 300 kg saletrosan 30. nie chciałem wcześniej bo była ładnie rozkrzewiona, a po drugie czakalem na deszcz. plon wyszedł 7.6 . nie zaobserwowałem niczego niepokojącego w porównaniu da dwukrotnego przejazdu. być może,gdyby była za rzadka, to do polepszenia rozkrzewienia należałoby podać azot w małej dawce wcześniej .

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano (edytowane)

Chciałbym sobie zrobić próby glebowe na dwóch działkach . I mam pytanie czy mogę bo jest tam pszenica posiana bez npk przedsiewnie . Tylko wapno po żniwach szło . Czy czekać i tuz przed żniwami zrobić ? 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

tak jak napisałeś, zalezy jakie próby będziesz robił npk nie będzie przekłamane, bo nie podałeś granulowanego nawozu. natomiast pH, może być zafałszowane, ale to zalezy od rodzaju wapna, jego ilości, w jakiej postaci, czy by tło dobrze wymieszane z gleba, ale również od ilości opadów jakie spadły do dzisiaj od rozsypania.

• Root Admin
Opublikowano

rób tak jak zwykle żeby porównywać jabłko do jabłka. ja zawsze biorę w lutym, przed sezonem. teraz były próbki sponsorowane przez rząd to przyszli i sobie wzięli tuż po wapnowaniu i tuż po npk. wyniki aż absurdalne

• Haha 1
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

Dnia 8.11.2022 o 15:46, Lukasz123321 napisał:

Co mysliscie dać azot w jednej dawce w postaci saletrosanu 26 , probowal ktoś?

w tym roku wiosna, a dokładnie ostatni tydzień marca rozsypałem jednorazowo 300 kg saletrosan 30. nie chciałem wcześniej bo była ładnie rozkrzewiona, a po drugie czakalem na deszcz. plon wyszedł 7.6 . nie zaobserwowałem niczego niepokojącego w porównaniu da dwukrotnego przejazdu. być może,gdyby była za rzadka, to do polepszenia rozkrzewienia należałoby podać azot w małej dawce wcześniej .

Ja na wiosne planuję podać jednorazowo RSM w dawce 110 N i nic więcej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Cheesburger napisał:

Teraz go czyms atakowac czy na wiosne? Czym najlepiej? Mam tak z 2 metry od miedzy. Troche go wiezlo po doglebowce ale nadal ma potencjal gdzieniegdzie.

IMG_20221111_150144.jpg

Ja na wiosnę daje tribenuron metylowy,

• Thanks 1
Opublikowano
21 godzin temu, Gryzli2000 napisał:

Mam problem z pszenicą, w kilku miejscach jakby traciła kolor, ma ewidentnie jaśniejszy odcień. Czego mogą być to niedobory, macie jakieś sugestie ??

IMG-7899.jpg

IMG-7901.jpg

Różnica w zagęszczeniu gleby i podsiąkanie wody. Na razie obserwować 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v