Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, 1993michal napisał:

pszenica formacja o 9 rano z ręki 14.1 wilgotności mimo rosy ostroga jeszcze zielona. ile moze wzrosnąć wilgotnosc czystej pszenicy po przejściu przez kombajn??

W ubiegłym roku o 16 miała niższa wilgotność po kombajnie niż o 10 z ręki.

W tym upale zapewne będzie podobnie 

Opublikowano

Ja mam euforie 13.4% i przerwałem z powodu tego że leci zielone że ścieżek i dużo się tego wydawało jak kombajn wysypał, niektóre ziarna były przyczepione trochę do plew- żałuję bo teraz pogoda nie pewna, a potem jeszcze spadło 5l

Opublikowano

w eufori 7 z przodu powinna być a w arkadi zapowiada się na 8 . spróbowałem jedna i drugą czekam chwile i jadę w arkadie bo suchsza. lubekskie .może pszenica nadgoni rzepak bo tam deko ponad 2 t ulecialo

Opublikowano

Żniwa 2022 na półmetku Najlepsza działka z pszenicą, śmiało mogę powiedzieć, że plon kręci się koło 10 t/ha Wilgotność od 13.2% do 10%, woj. wielkopolskie - melduje Bartosz n Forum Okiem Rolnika .

Gdzie w Wlkp taki plon?? Z ilu ha zebrane? Zapraszamy do Stęszewa. Tutaj wszyscy max 4 ha. Jak powiesz jak zrobić 10 ha to my bierzemy z 8 a 2 są Twoje .

Głupi ten co się chwali ile t z ha zebrał. Takim to powinni płacić 800 zł za tonę. W mazowieckim 3 t z ha i zadowoleni. 

Tak się jebią na FB i gdzie tu szukać prawdy  ile sypie pszenica w Polsce .

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Opublikowano

Dlaczego nie możliwy , według mnie realny

43 minuty temu, Pawelek01111111 napisał:

Ile taka pszenica jeszcze potrzebuje górka sucha, a dołek taki i nie wiem co robić 

Screenshot_20220725-215804_Gallery.jpg

Jak jedno miejsce to zostawiam reszte kosze, zreszta zostawiałem na polu 10 ha 5 dołków , słome tne to nie problem

Opublikowano
36 minut temu, galan99 napisał:

Żniwa 2022 na półmetku Najlepsza działka z pszenicą, śmiało mogę powiedzieć, że plon kręci się koło 10 t/ha Wilgotność od 13.2% do 10%, woj. wielkopolskie - melduje Bartosz n Forum Okiem Rolnika .

Gdzie w Wlkp taki plon?? Z ilu ha zebrane? Zapraszamy do Stęszewa. Tutaj wszyscy max 4 ha. Jak powiesz jak zrobić 10 ha to my bierzemy z 8 a 2 są Twoje .

Głupi ten co się chwali ile t z ha zebrał. Takim to powinni płacić 800 zł za tonę. W mazowieckim 3 t z ha i zadowoleni. 

Tak się jebią na FB i gdzie tu szukać prawdy  ile sypie pszenica w Polsce .

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Jaki to szeroki heder?

Dnia 24.07.2022 o 22:24, miwigos napisał:

Trzeba robić ścieżki technologiczne przy siewie

Nieraz i ścieżki nie pomogą 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Mój artist z ręki 15+ w południe, teraz 14+ , findus podobnie , a keramik 19 

Mój artist z południa skoszony w zeszły piątek, na przyczepie miał 11.7, z ręki we wtorek 10.2. euforia we wtorek miała przeszło 17, w pt 13.4 z kombajnu w ścieżkach odbiła....

Opublikowano (edytowane)

Mój w czwartek miał 18, jak posypał u Ciebie i jak parametry ?

Poniżej fotki ,na pierwszej 3m pasek admont w artiscie  siany w połowie października gdzie artist miesiąc wcześniej , na innej działce 5ha admonta też stoi w 100%

IMG_20220725_125124.jpg

IMG_20220725_125436.jpg

Keramik , na 1 zdjęciu po trawie na świeżej działce 180n + obornik , na 2 przez miedze po lucernie 170n + obornik.

IMG_20220725_143040.jpg

IMG_20220725_142551.jpg

Findus , da się wybrać tą legę w 100% czy straty są nieuniknione ?

IMG_20220725_142048.jpg

IMG_20220725_142102_1.jpg

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano
jahooo napisał:

dziś wjechałem na próbę w pszenicę - no i żniwa najwcześniej za tydzień, jeszcze za wilgotna i słabo się omłaca

U mnie tak samo, pierwsi niecierpliwi obkosili piachy reszta czeka, zwłaszcza że zaczęło padać jakąś godzinę temu i nie zapowiada się żeby przestało a na weekend kolejna porcja deszczu. Niech pada oby spokojnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v