Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja stosowałem adiuwant Elvita Normaton/Plus, zmiękcza wode i obniża pH, jak szedł bor na rzepak. Na chwasty w zbożach szedł Olemix 84, lub Faster z intermagu, Na grzybówki w zbożach lałem Proaqua ale wizualnie nie różnił sie niczym od Fastera. Ktoś może stosuje Inex-a i czy drogo to wychodzi? 

Opublikowano

Witam mam pytanie czy na poniższych zdjęciach to jest objaw przypalenia czy może jest to spowodowane czymś innym

t1 prochloraz + tebukonazol + 1,6l ccc

t2 priaxor 1l /ha + difenokonazol 0,3l/ha + siarczan magnezu 4,5kg

jakieś tydzień po t2 było ok łan zieleniutki dopiero jak przyszło załamanie pogody kilkudniowe deszcze to zaczęły się pojawiać takie chlorozy na liściach, a co najciekawsze tam gdzie opryskiwacz mi nie sięga 50cm pas tam jest ok nie ma takich objawów, przez to podejrzewam że czymś ją podpaliłem tylko nie wiem czym, podobnie było po t1 ale to krótko bo zaraz łan zarósł zazielenił się i nie było śladu po tym, dodam że nie jestem expertem w pszenicy nie uprawiam jej na co dzień, więc proszę was o pomoc.

20220609_191720[1].jpg

20220609_191717[1].jpg

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Adam521 napisał:

Witam mam pytanie czy na poniższych zdjęciach to jest objaw przypalenia czy może jest to spowodowane czymś innym

t1 prochloraz + tebukonazol + 1,6l ccc

t2 priaxor 1l /ha + difenokonazol 0,3l/ha + siarczan magnezu 4,5kg

jakieś tydzień po t2 było ok łan zieleniutki dopiero jak przyszło załamanie pogody kilkudniowe deszcze to zaczęły się pojawiać takie chlorozy na liściach, a co najciekawsze tam gdzie opryskiwacz mi nie sięga 50cm pas tam jest ok nie ma takich objawów, przez to podejrzewam że czymś ją podpaliłem tylko nie wiem czym, podobnie było po t1 ale to krótko bo zaraz łan zarósł zazielenił się i nie było śladu po tym, dodam że nie jestem expertem w pszenicy nie uprawiam jej na co dzień, więc proszę was o pomoc.

20220609_191720[1].jpg

20220609_191717[1].jpg

Na fitotoksyczność troche za późno, to raczej septorioza, czesto w tym roku się o tym mówi ze pryskane zboża mają większą presję grzyba i czasami tak jest bo to jednak chemia a flagowy jest delikatny, moim zdaniem jak jest potencjał w pszenicy to T3 konieczne po wykłoszeniu

Edytowane przez huzieba
Opublikowano
Przed chwilą, GABBER85 napisał:

WIDZISZ jakis lepszy efekt po stosownaiu  difenokonazolu? sprawdzone?

dodałem bo zauważyłem podczas tych deszczy że zaczął się pojawiać też mączniak od spodu, a difenokonazol, przynajmniej w co niektórych uprawach działa dość silnie wyniszczająco na mączniaka

Opublikowano

Odnośnie adiuwantów. Może ktoś wytłumaczyć czym różni się nowy kondycjoner Intermagu Proaqua Trio od starego? 

Mam wrażenie ze firmy chemiczne coraz bardziej nas robią w ch.. 

9ca594058aeb4.jpg

Ich Faster obniżający napięcie powierzchniowe tez jakoś średnio poprawia pokrycie liścia. 

Macie coś sprawdzonego co działa na twardą wodę z kranu? 

Opublikowano
4 godziny temu, 3kusy3 napisał:

Tebu też dam 125g i mam trochę azoksy i myślę jej dać 62.5g  i nie wiem czy zmniejszyć jej dawkę czy taką zostawić?Żeby nie było efektu zieloności podając ja w t3.

No właśnie jak to jest z tą azoksystrobiną? Czy faktycznie słoma po niej jest tak długo zielona? Ja myślałem zastosować na T3 około 100g azoksy w połączeniu z około 150g tebukonazolu zarówno w pszenicy jak i w pszenżycie. Mogło by pójść coś takiego?

Opublikowano
43 minuty temu, tobago napisał:

Może ktoś wytłumaczyć czym różni się nowy kondycjoner Intermagu Proaqua Trio od starego? 

Mam wrażenie ze firmy chemiczne coraz bardziej nas robią w ch.. 

z intermagu stosuje  tylko tytanit... moim zdaniem są lepsze środki porównując cena/jakość...z basfoliaru tez sie wyleczyłem

Opublikowano
13 minut temu, Sim95 napisał:

No właśnie jak to jest z tą azoksystrobiną? Czy faktycznie słoma po niej jest tak długo zielona? Ja myślałem zastosować na T3 około 100g azoksy w połączeniu z około 150g tebukonazolu zarówno w pszenicy jak i w pszenżycie. Mogło by pójść coś takiego?

Stosowałem na pszenicę po wykłoszeniu, aby wydłużyć okres nalewania ziarna, do tego dałem jeszcze 15 kg siarczanu magnezu na ha. Kosiłem tydzień później niż pszenżyto. Słoma normalnie doszła. 

Opublikowano

po azoksy + tebu w zeszłym roku w żniwa rżysko zielone, plon ok, ja słomy nie zbieram więc dla mnie może być. co do axiala na miotłę w kloszacej się pszenicy, stosowałem w zeszłym i musiałem w tym roku, dawka 0,6 zatrzymuje miotłę mimo zaawansowango stadium, bez przypalen w pszenicy

Opublikowano

Czy stosował ktos wapno Eko-calcium z PGE w Bełchatowie, sprzedają to jako czarna kreda, jest to kreda 07a. Wiem ze to zle miejsce ale jest tutaj wiecej osób.

Opublikowano
16 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Tak patrzę to chyba kolega co fungi nie stosował będzie miał w tym roku najbardziej zielona pszenica 😀 

To jaka dawka według Ciebie była by odpowiednia?

Opublikowano

pierwsze pylnik już widać dziś na klosie pszenicy, ale t2 robione 18 dni temu 1l priaxor + 0.5l tebu więc środek dość mocny i widać że rośliny zdrowe. W poniedziałek będę miał dopiero czas na ewentualne t3 czyli 0.6tebu czyli rowno 3 tygodnie. Myślicie ze t2 już nie działa i jechać z t3 czy poczekać jeszcze tydzień?

Opublikowano

Robiłem wczoraj od wieczora t3 niestety nie udało się skończyć i możliwość wieczornego pryskania będzie w poniedziałek po 19 . Robić jutro od 7 do 8 rano czy czekać do poniedziałku?

Opublikowano
21 godzin temu, Agra napisał:

U mnie sprawdza  się 1l Soligor  lub 0,7-0,8 l Priaxor + 0,4l Tebu

Na soligor to narzekali ludzie z tego co pamiętam ze względu na znikomą ilość protiokonazolu, nie stosowałem nigdy Soligora ale skoro daje radę może i warto spróbować ?  U mnie jara dopiero gdzieniegdzie zaczyna wychodzić z pochw. Dobry to moment na T2 ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v