Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurna ludzie! na kłos nie daje się strobiluryny bo to moze nawet powodowac wieksze porazenie mykotoksynami niz bez ochorny. Niektorzy sluszanie uwazja ze Ci co daja strobiluryny na ochorne klosa to powinni mandaty dostawac... wystarczy dac 125 gram tebu i 40 gram metkonazoli ju jest bajka

Opublikowano

Pszenica  już tydzień temu w pełni wykłoszona na poniedziałek zapowiadają jakiś deszcz czy warto jeszcze dać z 100kg saletry na parametry ?? Czy to już za puzno ?? Dostała 1 marca 250kg i puzniej na początku kwietnia jak wkoncu popadało jeszcze 150kg saletry 

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

Zalecany to jest litr np. Kinto duo czy systivy. Ja daje 12l gotowego płynu.

U mnie to jest albo systiva i nawóz donasienny, albo kinto + systiva + nawóz donasienny i reszta wody.

Pryskam na niebieskiej dyszy.  U mnie wychodzi 1.2l/min, czyli 12l w 10 min, a w 10 minut przechodzi mi tona pszenicy.

nie waży Ci się taki roztwór ? Kiedyś próbowałem nawozów donasiennych i zawsze kasza z tego była

Opublikowano

Panowanie pytanie.. z racji że pogoda nie dała wjechać na terminowy wjazd z T2 na pszenica zaczęła się kłosić, więc poleci takie T2/T3 i pójdzie Elatus plus z Sakura. Do tego chce dać 10kg mocznika i NPK 10-52-8. No i pytanie czy taki zabieg może polecieć ? Nie przypali kłosów? Zastanawiam się również czy w tej fazie ma sens dorzucenie 5kg siarczanu magnezu.

Opublikowano
Valt144 napisał:

kurna ludzie! na kłos nie daje się strobiluryny bo to moze nawet powodowac wieksze porazenie mykotoksynami niz bez ochorny. Niektorzy sluszanie uwazja ze Ci co daja strobiluryny na ochorne klosa to powinni mandaty dostawac... wystarczy dac 125 gram tebu i 40 gram metkonazoli ju jest bajka

W 2014 roku na T3 szedł tebu + 0.5 l. Acanto. Co chwilę lało, nie było okna pogodowego by wjechać kombajnem, pszenica do końca miała kłosy "złote", podczas gdy inne były czarne jak sadza w kominie 😉

Opublikowano
5 godzin temu, kibix napisał:

nie waży Ci się taki roztwór ? Kiedyś próbowałem nawozów donasiennych i zawsze kasza z tego była

Robiłem Primus B + Kinto Plus i Primus B + Maxim Power w obydwu przypadkach nic się nie działo

17 godzin temu, Maślakowsky napisał:

200g azoksystrobiny + 165 tebukonazolu na t2/t3 nie będzie trochę za dużo? Chce zrobić dobry zabieg teraz, bez konieczności wjeżdżania z t3. 

@Kubawww a Ty co sądzisz?🙃

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Jak to ma się dawanie dolistnych nawozów w fazie kłoszenia i gdy wyrzuca pylniki pszenica ? Jedni pisza ze nie wolno inni ze nic się nie stanie , tak jak termin t3 to tez każdy co innego ? Tak rozkminiam . 

No właśnie.. dlatego wolałem spytać bardziej doświadczonych 😉

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Robiłem Primus B + Kinto Plus i Primus B + Maxim Power w obydwu przypadkach nic się nie działo

@Kubawww a Ty co sądzisz?🙃

Ja bym zmienił całkowicie substancje w tym zabiegu :) albo chociaż dać lepszy triazol, bo w mojej obserwacji tebu w tej fazie to końcówki żółte 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
13 godzin temu, mysza103 napisał:

Nie wiem jak ty tym litrem zaprawisz tonę ziarna , przepuszczając przez żmijkę , ale pewnie większa połowa tego ziarna nawet się z zaprawą nie zobaczy w tej żmijce , ale pomijając to , to ja jadę podobnie jak @yacenty czy to w betoniarce , czy żmijką to ustawiam na 10-12 litrów/tona . Jak w betoniarce to idzie 50 kg pszenicy i 0.5 -0.6 l zaprawy

Pomyliłem się z jednostkami, bo zawsze przeliczałem na 100kg, a tu yacenty podał na tonę ;).   Także mi też wychodzi 1,2l na 100kg lub 12l na tone.

Opublikowano

Od lat daje 0,5-0,6l azoksystrobiny 250g/l na kwitnienie i efekty są bardzo dobre. Żniwa w terminie, słoma i kłosy bez chorób, na skupie żadnych problemów z parametrami. 

Nie powielajcie bzdur. 

• Root Admin
Opublikowano
9 godzin temu, kibix napisał:

to zależy, jak stosowałem primusa to pierwsze wiadro spoko, drugie lekko przytykało, trzecie - zaklejony cały układ. Ale to za każdym szło jako dolewka do resztek. Jak to odkryłem to po każdej tonie przepłukiwałem układ i robiłem od nowa, wtedy jakoś szło.

Dziś używam innego nawozu (Vigor Power) i nie ma problemu z przytykaniem układu.

Opublikowano
16 godzin temu, boogie7 napisał:

Pewnie miał na myśli zaprawianie przeciwko zgorzeli podstawy, bo tego żadne opryski nie zwalczają. Jedynie zaprawy oparte na fluchinkonazolu (Galmano, Jokej) albo na siltiofamie (Latitude) Chociaż wątpię czy obecnie są osiągalne 🤔

fluchinkonazol wycofany kilka lat temu, a siltiofam praktycznie nieosiągalny. Może jest tylko dla bambrów w beczkach.

Opublikowano (edytowane)

a np do tej sustivy na 100kg daje sie 150ml. I do tego z pol litra wody?

Polecicie jakas tansza a dzialajaca zaprawe? Kinto? 

Funaben? Robiliscie nim na mokro? Jest ok?

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano

Panowie, oprysk na miotle był na jesieni i była zwalczona, ostatnio popadało, pszenica kończy się kłosić a inna odmiana wykłoszona i już wyrzucają obie odmiany pylniki. T2 robione elatus jakoś ok 20maja  na wychodzące kłosy, pęczniejące pochwy.

Czym można bezpiecznie miotle zwalczyć? Axial? Puma? Czy lepiej nie ruszać

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, boogie7 napisał:

W 2014 roku na T3 szedł tebu + 0.5 l. Acanto. Co chwilę lało, nie było okna pogodowego by wjechać kombajnem, pszenica do końca miała kłosy "złote", podczas gdy inne były czarne jak sadza w kominie 😉

Tak z ciekawości zapytam, jakie było ziarno z tych złotych kłosów? Bo czy u mnie czy u kogoś jak ma takie złote kłosy to jest poślad i nie ogarniam od czego tak się dzieje... Oczywiście z czarnych też poślad ale zawsze najładniejsze ziarno jest z roślin o zwykłtm matowym odcieniu.

Edytowane przez JD1052
Opublikowano
15 godzin temu, boogie7 napisał:

Tak, bo od tego ma być strobiluryna. Działa na grzyby czerniowe.

Dnia 1.06.2022 o 19:55, tytanowyJanusz napisał:

nie jestem znawcą tylko amatorem ale mimo wszystko dziękuję za komplement i uznanie🙋😃🍻 według mnie żeby protio zrobiło robotę to musi być przynajmniej 100g, noo chyba że jesteś jednym z tych co skąpą dawkę Unixa "wzmacniali" prochlorazem😉

A co do Twojej petardy w T3 to zostawię tylko to:

1575817258_t3substancje.PNG.5ef0c3c99211cea4f17d578217be9e96.png

Czy to są doświadczenia polowe, czy w laboratorium? 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 2.06.2022 o 09:15, Jarek22B napisał:

co to za chwast?  

sporo tego na poprzeczniakach - warto z tym walczyć i czym jak pszenica już się kłosi?  

chwast.jpg

Może amidosulfuron, jeśli gdzieś dostaniesz. Ale robisz to na własną odpowiedzialność. I oczywiście, po wykłoszeniu.

10 minut temu, Agra napisał:

Prosze o pomoc 10 % kłosów już widać z boku. Czy mogę zastosować modus. 

Tak, sam modus, oczywiście dawka w granicach rozsądku. 

Edytowane przez metrax12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v