Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Agra napisał:

Mam podobną sytuację . Pszenica się krzewi. Planuję za około tydzień wysiać azot. Dobrze by było aby kolanko zaczęło się odrywać. Tak robiłem wcześniej i wszystko było ok.

W ubiegłym roku wysiewałem 22 Maj fazy raczej podobne plon również.

Co proponujesz do odchwaszczania pszenicy jarej.   Został mi Gold oraz Puma . Chciałbym to wykorzystać.

W poniedziałek odchwaszczałem samym tribenuronem. W zeszłym sezonie też. Co do n2 to w zeszłym sezonie dawalem 19 maja, ale i tez sialem pszenice poźniej.

Opublikowano
16 minut temu, Agra napisał:

Jak uważasz czy N2    w tej fazie nie spowoduje powstania nadmiernych rozkrzewień.

W jakim terminie będzie N3

Niech się krzewi. N3 nie będzie. Podałem o tej porze bo zasilałem i tą siana 19 lutego.

Późniejsze podanie u mnie stoi pod znakiem zapytania z uwagi na notoryczny coroczny brak opadów.

Po za tym jara goni z fazami względem ozimej, więc uważam że lepiej wcześniej by azot został skonsumowany a nie został pod roślinę następczą

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Agrest napisał:

Niech się krzewi. N3 nie będzie. Podałem o tej porze bo zasilałem i tą siana 19 lutego.

Późniejsze podanie u mnie stoi pod znakiem zapytania z uwagi na notoryczny coroczny brak opadów.

Po za tym jara goni z fazami względem ozimej, więc uważam że lepiej wcześniej by azot został skonsumowany a nie został pod roślinę następczą

Ja potrzebuję na już fungicyd . Czy w fazie krzewienia nic się nie uszkodzi. Czym odchwaszczasz jarą ??

Edytowane przez Agra
Opublikowano

Już odchwaszczona.

Jeden kawałek axial komplet pak na 3 liść.

Ten ze zdjęcia  mustang forte i zamiennik pumy 

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał:

Już odchwaszczona.

Jeden kawałek axial komplet pak na 3 liść.

Ten ze zdjęcia  mustang forte i zamiennik pumy 

Jaką dawkę Mustanga oraz Pumy stosujesz??

Opublikowano

Na pszenżytach zatrzęsienie.

Pszenicę mniej, jęczmień ozimy nie spotkałem 

Opublikowano (edytowane)

Doradźcie panowie... 

Pszenica, słabo przezimowala,miała być orka ale zostawiłem. I teraz pytanie.. Jakiś oprysk na wzmocnienie tego i bujnięcie co polecacie? Bo odżywek milion tylko nie wiem co wziąć... 

Azotu poszlo 2 dawki planuje przed deszczem w piątek jeszcze się wstrzelić z 3 a teraz chciałbym odżywkę jakąś dać żeby kopnąć trochę, 

I jeszcze czy warto w rzadką pszenicę jechać Modusa, czy liczyć że wystoi? :)

Edytowane przez Maniek4
Opublikowano
17 minut temu, PanPawel napisał:

Czym będziesz atakował ja? Ogólnie jaki jest prób szkodliwości?

2maja na późnym pszenżycie do T1 dałem cyperkil  

Na resztę też chyba cyperkil będzie z t2. Specjalnego zabiegu nie planuję

Opublikowano

A powiedzcie kiedy robicie T2, tzn patrzycie tylko na fazę rozwojową czy liczycie okres działania T1, żeby była ciągłość? W ogóle ile można przyjać czas działania fungicydów, dajmy na to protio, prochlorazu, tebu.

Opublikowano

Byłem na lustracji pszenicy jarej  - masakra z ilością skrzypionki. Dosłownie ganiają się po polu. Jak żyję tyle nie widziałem

Opublikowano
2 godziny temu, Maniek4 napisał:

Doradźcie panowie... 

Pszenica, słabo przezimowala,miała być orka ale zostawiłem. I teraz pytanie.. Jakiś oprysk na wzmocnienie tego i bujnięcie co polecacie? Bo odżywek milion tylko nie wiem co wziąć... 

Azotu poszlo 2 dawki planuje przed deszczem w piątek jeszcze się wstrzelić z 3 a teraz chciałbym odżywkę jakąś dać żeby kopnąć trochę, 

I jeszcze czy warto w rzadką pszenicę jechać Modusa, czy liczyć że wystoi? :)

Pokaż fotkę tej pszenicy.

Opublikowano

Od odchwaszczania mija 6 dzień czy mogę jechać z  T1 czy poczekać do następnego tygodnia od jutra już opady deszczu do końca tygodnia.

Opublikowano
47 minut temu, 3kusy3 napisał:

Od odchwaszczania mija 6 dzień czy mogę jechać z  T1 czy poczekać do następnego tygodnia od jutra już opady deszczu do końca tygodnia.

Spokojnie

Opublikowano
9 godzin temu, tobago napisał:

Na pewno bym ją zwalczył jak było 8-10st i przymrozki w nocy. 

Wiesz..niektórzy myślą ze ziemia jest płaska.. 

Nie było okienka  bez przymrozków ,

Opublikowano
5 godzin temu, rafal3939 napisał:

Ile do axial komplet dodać tribenuronu, 10g wystarczy? Nie powinno to zaszkodzić pszenicy? Dużo przytulii i chce ją dobić.

Triberunon na przytulię to raczej średnie rozwiązanie. Florasulam z axialu przytulię do 8 okółka powinien pogonić. Jak przytulia większa to można starane dodać.

Opublikowano
Papkin napisał:

47 minut temu, 3kusy3 napisał:

Spokojnie

żadne spokojnie. 6 dni to wystarczający okres po ostatnim stresie. do końca tygodnia będziesz miał deszcze, potem przyjdą zimni ogrodnicy i wszystko mocno przeciągnie się w czasie. pryskaj

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v