Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Damianek20 napisał:

Mam spory problem. W wielki piątek zrobiłem ok 15 godz CCC 1 litr plus ok 0,3 Modus i niestety nie zadziałało. Po świętach 27 zrobiłem medax 0,5 kg ale niestety po ok 2 godz spadł bardzo obfity deszcz więc za dwa dni poprawiłem taka sama dawka medax i pszenica dalej jest wiotka. Widać że trochę wyhamowała ale to nie to co ma być. Jak sądzicie jak za ok 2 tyg dam jej ok 0,5 l modusu będzie ok ?

Matko bosko, zostaw już te pszenice w spokoju i nic jej nie rób sadysto 

• Haha 3
Opublikowano
30 minut temu, bbb131 napisał:

Mam złe dpświadczenia z medaxem, źle się rozpuszcz szczególnie w zimnej wodzie. To że przeleci przez sito to jeszcze nie znaczy że się rozpuścił i wtedy zapycha filtry. No i dawka, bez 0,5 kg/ha to można nie podchodzić. Wyleczyłem się już z tego środka , jadę modanem i jest ok.

W tym roku zrobiłem beczkę 2000l z medaxem.

Sypane nie na żadne sito ani w rozwadniacz tylko bezpośrednio do beczki. Sypane powoli . Poszło 6kg , żadnego gluta, żaden filtr nie zapchany,  żadna końcówka nie zapchana. Jęczmień chrupie pod butem, aż żal przechodzić.

Opublikowano

No u mnie nigdy nie było problemu z rozpuszczaniem medaxu, wrzucam na sitko na to leci woda zimna z kranu i powoli się rozpuszcza, na koniec zostaje parę procent takiej plasteliny to biorę gałkę, 2-3 razy przejadę po niej i znika, cały czas chodzą mieszadła. 

Opublikowano

ja wsypuje w rozwadniacz i nie przejmuje się co sie dzieje

Opublikowano

Tak samo robię że od razu sypie w beczkę medax, na filmikach z you tube to mieszadłami do gładzi rozpuszczają go ludziska. 

1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Matko bosko, zostaw już te pszenice w spokoju i nic jej nie rób sadysto 

Zobaczymy do tygodnia czasu jak będzie się zachowywać po nawozów i odżywce. Ciekawe czy głębszy siew ma wpływ na późniejszą regulacje. Bardziej chodzi mi o budowę rośliny 🤔

Opublikowano
leszczyk674 napisał:

Co polecacie na dokarmianie dolistne w pszenicy? Dostała 160 kg azotu w granuli i teraz chciałbym coś dolistnie zastosować. Pozdrawiam

standardowo siarczan magnezu i do tego do wyboru, do koloru: mocznik, saletra potasowa, pare litrów RSM, można też dać dobre mikro wspomniany wyżej Dr. Green, aminokwasy. Takie specyfiki jak Basfoliar odpuścił bym sobie- za mało wnoszą a kosztują nie mało

Opublikowano
8 minut temu, Michal014d napisał:

Np. Mocznik, siarczan magnezu, dr green, kristalon zielony

Kristalon to siarczan magnezu ze szczyptą mikro, lepiej piwka na majówkę kupić, to lepiej zabuja niż ten szit pszenice xD

• Like 1
Opublikowano

Damianek20

Nie przejmuj się, tym co inni piszą że się nie wykłosi itp. Jak dałeś przynajmniej te 150 N to nic jej nie będzie. Teraz już może tylko nie poprawiaj antywylegaczem, tylko w fazie liścia flagowego np. trineksapak + etefon.

• Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, Damianek20 napisał:

Mam spory problem. W wielki piątek zrobiłem ok 15 godz CCC 1 litr plus ok 0,3 Modus i niestety nie zadziałało. Po świętach 27 zrobiłem medax 0,5 kg ale niestety po ok 2 godz spadł bardzo obfity deszcz więc za dwa dni poprawiłem taka sama dawka medax i pszenica dalej jest wiotka. Widać że trochę wyhamowała ale to nie to co ma być. Jak sądzicie jak za ok 2 tyg dam jej ok 0,5 l modusu będzie ok ?

1 kg Medax na ha, jak tam dawkowanie jest od 0,4- 0.7/ ha, do tego Moddus i CCC i jeszcze coś? Tam chyba 15 ton ma sypać że te koszty się zwrócą.

Ja wszystko przeliczam jak głupi żeby cokolwiek zarobić, co prawda malutko tego jest ale jednak, nawet nie daję mikro bo stwierdziłem że jak nie ma azotu to i tak nic z tego nie bęzie, niezależnie ile pieniędzy pójdzie na odżywki. Tylko porządne podstawy!

Opublikowano
Agrest napisał:

13 minut temu, Tigon napisał:

Pryskalem axial komplet pak + 15g fundamentum w czwartek kiedy będzie widać jakieś objawy na chwastach? Bo dziś byłem na polu i nie widać by coś te chwasty brało

Według mnie jeszcze kilka dni nim kolor zaczną zmieniać.

Ale już nie rosną

Pryskalem axialem komplet Pak w zeszły czwartek a nad ranem -2 było. Dziś po 5 dniach zaglądam na pole a tam większość chwastow już żółknie więc tragedii nie ma, na razie widzę że miejscami wyrisnieta gwiezdnica zielona a tam gdzie mniejsza też czobki robią się żółte

Opublikowano
2 godziny temu, jajonasz napisał:

Kristalon to siarczan magnezu ze szczyptą mikro, lepiej piwka na majówkę kupić, to lepiej zabuja niż ten szit pszenice xD

Kristalon 

• azot ogólny - 18%
  • fosfor – 18% P2O5;
  • potas – 18% K2O;
  • magnez - 3% MgO;
  • siarka - 5% SO3;

Siarczan:

• 16 % tlenku magnezu (MgO) rozpuszczalnego w wodzie.
  • 30 % trójtlenku siarki (SO3 ) rozpuszczalnego w wodzie.

A dropfert zamiast kristalonu stosowal ktos?

Opublikowano
1 godzinę temu, Adi118 napisał:

Panowie podpowiecie co jej jest? Choroba czy niewłaściwe pH gleby? t1 wykonany zamirem + OSD micro + siarczan 8kg 27.04 

20220503_095446.jpg

20220503_095602.jpg

mam gdzie nie gdzie to samo, przypalenie po t1. Powinno minąć po pierwszym deszczu 

Opublikowano
44 minuty temu, camo napisał:

1 kg Medax na ha, jak tam dawkowanie jest od 0,4- 0.7/ ha, do tego Moddus i CCC i jeszcze coś? Tam chyba 15 ton ma sypać że te koszty się zwrócą.

Ja wszystko przeliczam jak głupi żeby cokolwiek zarobić, co prawda malutko tego jest ale jednak, nawet nie daję mikro bo stwierdziłem że jak nie ma azotu to i tak nic z tego nie bęzie, niezależnie ile pieniędzy pójdzie na odżywki. Tylko porządne podstawy!

Modusa i jednego zabiegu medax nie liczę bo przy 0,3 modusa to powinna być sztywna, stosowałem sporo lat Modus i widziałem efekt a w tym było go brak 🤷 po prostu za późno zrobiłem. A czy medax z odżywkami w 2 godz się wchłoną no trudno powiedzieć. Z +/- 50 M2 dachu zebrałem ponad 400 l wody. 

Też liczę koszty ale jak wylęgnie to liczysz jakie są straty. Mi deszcz poszedł jak zabieg wykonałem za łącznie 280 zł hektar a zrobiłem ich 4 h wtedy no i co mam zrobić 🤷 tak wyszło .

3 minuty temu, XTRO napisał:

mam gdzie nie gdzie to samo, przypalenie po t1. Powinno minąć po pierwszym deszczu 

Albo pokazała się choroba która była nie widoczna przed zabiegiem. 

Takie miejsca mam na polu które kupiłem 2 lata temu i mimo podwójnych dawek wapna czy npk oraz obornika na zbożu widać coś takiego. 

Opublikowano (edytowane)

Rozeztnij roślinę prawie przy korzeniu i zobacz czy źdźbła są pogrubione czy nie . A i jak kolanko pierwsze na ile jest cm ? Pisza dobrze skrócone pierwsze kolanko powinno być na 5cm około . No i czy źdźbła są wyrównane ? 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
36 minut temu, jajonasz napisał:

No i co nieprawdziwego napisałem, NPK w ogóle nie warto brać pod uwagę, a mikro tam tyle co kot napłakał 

No moze i nie warto. Ja jakos tak zawsze dorzucam 2-3 kg bo koszt zaden.

Opublikowano

Makro to się wprowadza w glebę. To nie jest za darmo, a psiukanie tym, to są jakieś śmieszne ilości. Nie powiem, owszem, stosuję tego typu specyfiki, ale w innym rodzaju upraw, i widzę efekty. Ale to są aplikacje w rodzajach i ilościach niewspółmiernych z tym co wprowadza się na pole.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v