Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.04.2022 o 13:18, Broody napisał:

Regulacja a mikro czy makro w niczym sobie nie przeszkadzają. Co innego biostymulanty gdzie są auksyny czy gibereliny a regulatorem je zbijamy.  

Green ma w innej formie mikro stąd różnica w dawkowaniach. Chelaty w wysokich dawkach  przy ostrym słońcu i wysokiej temp mogą przypalać 

Kolego a mieszales u siebie Medax z dr green? Chciałem dziś w dzień takie coś na pszenice dać tylko myśle czy można i ile odżywki by było bezpiecznie w dzień. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

rozumiem że nie chcesz powtarzać substancji. jeśli nie chcesz tebukonazolu to pozostaje Ci metkonazol

A właściwie to duza krzywda by sie stała gdybym powtórzył protio? Akurat też zapas jeszcze mam, a jak nie bardzo to ile metkonazolu z azoksy ?

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

Kiedyś ojciec na początku kwitnienia w rzepaku chloropyrifos późnym wieczorem, pól metra od łanu pasieka dziadka - żaden ul nie padł. 

To jak to? 

Skoro późnym wieczorem to oblot pszczół był zakończony i wystawione na bezpośrednie działanie nie byly. U mnie też się zdarzało w pobliżu pasieki pryskać i bezpośredniego wpływu było brak. Wszytko jest dla każdego tylko trzeba podchodzić z głową i rozumem 🙂  

Pszczoły jak każdy organizm żywy jakaś tolerancję na chemię również mają, inaczej w miodzie nie wykrywanoby śladów śor 😏 no temat rzeka po prostu. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Broody napisał:

Mieszałeś 😉 ja teraz kilogram daje , bo już wcześniej  mikro pszenica dostała.  Myślę że półtora kg możesz dać spokojnie.

U mnie dopiero pierwsze mikro. W sumie wszystko do zrobienia mam w tej pszenicy.. regulacja, mikro i grzyb. :( 

Myśle dzis: Medax 0,5kg + dr green 1kg

A pojutrze (w niedziele nie robie ;)) : Artemis 2l + mikro w chelacie + siarczan Mg 3% + Tytanit. 

W miarę dobrze rozplanowane? 

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Broody napisał:

Eee no nie takie wszystko skoro chwastu już nie robisz 😀 można i tak polecieć 

Chwastów zero. Bacara na jesień robi robotę. 

Jak w dzień przez chmury będzie wychodzić słońce to miedź z greena nie uszkodzi zboża? Temp ma dziś być 16-20st. Wilgotność 55-70..

Edytowane przez tobago
Opublikowano
Dnia 27.04.2022 o 19:08, tytanowyJanusz napisał:

bardzo dobrze. prochloraz działa ale bardzo słabo na podstawę źdźbła, w połączeniu z wycofanym już epoksykonazaolem np duett star robił bardzo ładną robote. prochloraz jest trzykrotnie słabszy w działaniu na podstawę źdźbła od 

A jak dodam 10 kg mocznika , 7.5 kg siarczanu magnezu , 0,15 regullo + trend  w 300 litrach na hektar to nie bedzie za mocny mix ?

Opublikowano
1 godzinę temu, tobago napisał:

Chwastów zero. Bacara na jesień robi robotę. 

Jak w dzień przez chmury będzie wychodzić słońce to miedź z greena nie uszkodzi zboża? Temp ma dziś być 16-20st. Wilgotność 55-70..

Nie. Ok warunki 😎

Opublikowano
4 godziny temu, Broody napisał:

Skoro późnym wieczorem to oblot pszczół był zakończony i wystawione na bezpośrednie działanie nie byly. U mnie też się zdarzało w pobliżu pasieki pryskać i bezpośredniego wpływu było brak. Wszytko jest dla każdego tylko trzeba podchodzić z głową i rozumem 🙂  

Pszczoły jak każdy organizm żywy jakaś tolerancję na chemię również mają, inaczej w miodzie nie wykrywanoby śladów śor 😏 no temat rzeka po prostu. 

Wsio normalno. Chodziło mi ze taki szkodliwy chloropyrifos. 

Zabiegi po oblocie pszczół. 

Opublikowano

Ale gafę strzeliłem. Miałem zerwana etykietę i zamiast Ternu dodałem jeszcze raz Moddusa tak że wyszło na regulację 1l CCC + 0,6 moddusa.

Może coś nie tak być z pszenicą?

Opublikowano
18 godzin temu, 1993michal napisał:

jesienny oprysk expert met +legato przepuscil rumian, ktos ma podobnie? nigdy nie bylo z nim problemu. czym budżetowo poprawke??

Helm 75 wg.tez to samo mam tylko po rexade. 22z/h

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v