Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, livebird napisał:

Panowie mam dwa zabiegi do zrobienia w pszenicy i pszenzycie odchwaszczanie i regulacja z t1  który wykonac pierwszy? Kolanko zaczyna uciekac a do odchwaszczania mam axial komplet  i jaki odstęp od zabiegów 4 dni wystarczą? 

2 dni 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, melepeta napisał:

Dodawałeś adiuwent ?

Na 90 procent nie, bo nie ma nic w zapiskach. Też pomyślałem o adiuwancie ale nigdy nie dodawałem do jesiennych zabiegów i nigdy nie było takiego bałaganu czy to po snajperze czy expercie z dff.

Edytowane przez jogus
Opublikowano

Panowie jechać z T1 (prochloraz + fenopropidyna) + R1 (Medax Max) + mikro biorąc pod uwagę, że najbliższe noce mają być z temperaturą od 2-5 stopni, a w ciągu dnia 15-16?

Czy medax w dawce 0,35 wyrządzi dużą szkodę roślinie, która jeszcze nie ma 1 kolanka? Mam na jednej działce miejsce gdzie było mokro i zboże jest w tyle w porównaniu do reszty pola, gdzie kolanko jest na wysokości około 1-1,5 cm

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, livebird napisał:

Panowie mam dwa zabiegi do zrobienia w pszenicy i pszenzycie odchwaszczanie i regulacja z t1  który wykonac pierwszy? Kolanko zaczyna uciekac a do odchwaszczania mam axial komplet  i jaki odstęp od zabiegów 4 dni wystarczą? 

Zabieg axialem to również w pewnym stopniu regulacja dlatego leć pierwsze z chwastami

2 minuty temu, Fugeo napisał:

Panowie jechać z T1 (prochloraz + fenopropidyna) + R1 (Medax Max) + mikro biorąc pod uwagę, że najbliższe noce mają być z temperaturą od 2-5 stopni, a w ciągu dnia 15-16?

Czy medax w dawce 0,35 wyrządzi dużą szkodę roślinie, która jeszcze nie ma 1 kolanka? Mam na jednej działce miejsce gdzie było mokro i zboże jest w tyle w porównaniu do reszty pola, gdzie kolanko jest na wysokości około 1-1,5 cm

Nie ale jedz najlepiej koło 12

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, isentor napisał:

@Cheesburger Wiesz, to dużo zależy od innych czynników. Pogoda, odmiana, płodozmian to wszystko ma wpływ. U mnie rzepak/pszenica(pszenżyto) to rzucając 300g prochlorazu łamliwość ze zgorzelą mnie wyśmieją

lepiej wyjdzie tebu+azoksy np?

Opublikowano
11 godzin temu, the_kure napisał:

Czy zastosowanie Moddusa po godzinie 20.00 jak zaszło słońce ma sens?

Oczywiście że ma sens, przy słońcu można zmniejszyć dawkę. Nie wierz w często powtarzaną tu bajke, że moddus tylko w środku dnia, po nocy też będzie dzień i będzie działał normalnie 

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam do rozsiania n-2 i do wykonania zabieg t1+skracanie w pszenicy. Chce to polaczyc tak:

Zaksan następnie soligor (tebukonazol: 148g/l , protiokonazol: 53g/l ,spiroksamina: 224g/l) i windsar 0.3l/ha + micro. Ewentualnie polaczyc windsar z jakims antywylegaczem. Czy najpierw nawoz a pozniej wjazd z opryskiem nie uszkodzi roslin czy zachowac jakis odstęp między tymi zabiegami?

Co myslicie o takim polaczeniu na t1?

Edytowane przez Rolmlo
Opublikowano

Przy tych cenach saletry ktoś wgl będzie myślał sypać dawkę na kłos? Ostatnio wielkiej różnicy nie widać w konsumpcja/pasza, u nas 80 zł/t różnicy. Przy np 8 t/h różnica 640 zł , a przynajmniej te 100-125 kg * 400 zł to te 500 zł na hektar wyjdzie hm??

Opublikowano
4 minuty temu, Rolmlo napisał:

Panowie mam do rozsiania n-2 i do wykonania zabieg t1+skracanie w pszenicy. Chce to polaczyc tak:

Zaksan następnie soligor (tebukonazol: 148g/l , protiokonazol: 53g/l ,spiroksamina: 224g/l) i windsar 0.3l/ha + micro. Ewentualnie polaczyc windsar z jakims antywylegaczem. Czy najpierw nawoz a pozniej wjazd z opryskiem nie uszkodzi roslin czy zachowac jakis odstęp między tymi zabiegami?

Imo nie ma przeciwwskazań żebyś rozsiał nawóz i tego samoego dnia nawet zrobił oprysk. Z soligorem nie miałem styczności, ale cholernie mało tam protiokonazolu jest. Jak masz problemy z poduszkami to może puścić. 
Jeżeli nie wrzucasz  jakichś dużych ilości azotu i masz sucho to 0,3-0,4 będzie okej. A jeżeli odmiana potrafi wylegać, dałeś jej trochę papu czy stanowsisko dobre to wrzuć te 0,5-0,6 ccc

Opublikowano

Też się zastanawiam czy posiewac saletrą na kłos pszenicę, czy można zyskać w ogóle przy tych cenach zboża/nawozu. Póki co dobry worek saletrzaku dostała w dwóch dawkach i zrobione t1, regulacja i mikro.

Opublikowano
30 minut temu, isentor napisał:

Imo nie ma przeciwwskazań żebyś rozsiał nawóz i tego samoego dnia nawet zrobił oprysk. Z soligorem nie miałem styczności, ale cholernie mało tam protiokonazolu jest. Jak masz problemy z poduszkami to może puścić. 
Jeżeli nie wrzucasz  jakichś dużych ilości azotu i masz sucho to 0,3-0,4 będzie okej. A jeżeli odmiana potrafi wylegać, dałeś jej trochę papu czy stanowsisko dobre to wrzuć te 0,5-0,6 ccc

Isentor dzieki za odpowiedź. Na n1 poszlo 200kg saletrosanu i na n2 zamierzam rozsiac 100kg zaksanu.Mam 2 odmiany arkadie i belisse i Nigdy nie mialem do czynienia ze skracaniem zatem to moj pierwszy taki zabieg wiec jestem zielony w tych sprawach.  Wiec mysle ze moze bezpieczniej bedzie mniejsza dawke dac niz mialbym to schrzanic :)

Opublikowano
44 minuty temu, Rolmlo napisał:

A kiedy zacznie działać ta saletra? Rób wszystko w jeden dzień. 

40 minut temu, wojtek424517 napisał:

Przy tych cenach saletry ktoś wgl będzie myślał sypać dawkę na kłos? Ostatnio wielkiej różnicy nie widać w konsumpcja/pasza, u nas 80 zł/t różnicy. Przy np 8 t/h różnica 640 zł , a przynajmniej te 100-125 kg * 400 zł to te 500 zł na hektar wyjdzie hm??

Jak będzie wilgoć na pewno będę sypał, bo tu zwiększyć można gęstość, a co za tym idzie więcej kg z ha. 

Opublikowano

Nie ma opcji zeby zadziałało. Zresztą te chwastoxy to okant d..y rozbić. W idealnych warunkach polowe zostawiaja a co dopiero w takich jak piszesz. Chwastoxy potrzebuja ciepła a i tak duzo chwastow niby traci a potem rosna w najlepsze. Ja juz wyleczylem sie z chwastoxów.

Opublikowano
2 godziny temu, EmilPlayP napisał:

Też się zastanawiam czy posiewac saletrą na kłos pszenicę, czy można zyskać w ogóle przy tych cenach zboża/nawozu. Póki co dobry worek saletrzaku dostała w dwóch dawkach i zrobione t1, regulacja i mikro.

Ja od paru lat już odpuszczam dawkę na kłos. 

Opublikowano
Michal014d napisał:

Nie ma opcji zeby zadziałało. Zresztą te chwastoxy to okant d..y rozbić. W idealnych warunkach polowe zostawiaja a co dopiero w takich jak piszesz. Chwastoxy potrzebuja ciepła a i tak duzo chwastow niby traci a potem rosna w najlepsze. Ja juz wyleczylem sie z chwastoxów.

Mam presję mniszka lekarskiego w pszenicy jest tego dużo, co w takim razie zastosować żeby go zwalczyć w takiej temperaturze w nocy? Mam jeszcze kupiony lancet i Mustang.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v