Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, tobago napisał:

U mnie T1 idzie pełna dawka 2l Artemisa ( tebukonazol, prochloraz i fenpropidyna). Po zeszłym roku jestem zadowolony. Tu nic nie zmieniam. 

Zastanawiam się jednak jak podejść do regulacji. 

Akurat sytuacja z zyta ale pszenicy tak samo dotyczy. 
Mega mocny i zagęszczony łan. Szczota po rzepaku. Faza 1 kolana minęła bo warunkow nie było. Dostało 0,75kg Medaxu i ustało z plonem ponad 8t. 

W tym roku jest słabsze i wydaje się ze udałoby sie zrobić ccc+ Moddus jednak nie wiem czy tez nie zrobić Medaxem ale w nieco mniejszej dawce 0,5-0,6kg. 
Różne czyta sie zdania o CCC i kilku doradców tez jakiś czas temu już mówiło ze niektórzy odchodzą dlatego sie mocno zastanawiam. 

Wiadomo zabieg ccc + jakieś 75g trineksapaku to pewnie ze 50-60zl, Medax ponad 100.. 

Jak masz wilgoć w glebie to idź w ccc + moddus, jak nie to albo solo moddus albo w medax

50 minut temu, batman17 napisał:

Witam czy już można siać druga dawkę n na pszenicę w formie saletry

Jak skończyła Ci się krzewić a masz wodę to leć.

Opublikowano

Panowie, temperatura przez najbliższe 5-6 dni w dzień ma oscylować w przedziale miedzy 10-12 stopni a w nocy 5-6 stopni warto  wykonać zabieg odchwaszczania axialem i mustangiem? Po 26.04 nadają przymrozki, a presja dosyć duża.

Opublikowano
8 godzin temu, TakeItEasy napisał:

Witam!  Co powiecie na takie środki przy T1:Prokarb-0,8l, tebu-0,45l , tern-0,4l i do tego stabilan. Pszenica euforia siana częściowo po pszenicy i częściowo po rzepaku. I co byście polecili na T2? 

Jedziesz taka samą mieszanka jak ja tylko ja dodaję siarczan magnezu i plonovit jeszcze

Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Dr. green zboża z czym można mieszać? Wiem że z prochlorazem nie można a chciałbym ograniczyć ilość przejazdów i mam axial i fundamentum.

Lepiej nie łączyć z herbicydem. Dr green jest skoncentrowanym nawozem a niektore mikroelementy bywają antagonistami do pewnych substancji herbicydowych.

Opublikowano
12 godzin temu, rolnikos25 napisał:

Panowie, temperatura przez najbliższe 5-6 dni w dzień ma oscylować w przedziale miedzy 10-12 stopni a w nocy 5-6 stopni warto  wykonać zabieg odchwaszczania axialem i mustangiem? Po 26.04 nadają przymrozki, a presja dosyć duża.

Nie czekaj, ja bym robił.

Opublikowano
12 godzin temu, rolnikos25 napisał:

Na co czekać ,wystarczająca temp. ja pojade CCC +medax + input, do tego siarczan magnezu,mangan,molibden i bor, technopyt

Opublikowano

6 minut temu, Dastan napisał:

Mam kupiony modus 0,3l na ha ile dodać do tego CCC? Nawożenie jakieś 150N niby nie dużo, ale w tamtym roku nie skracałem i po wichurach 20ha było wbite w ziemie.

Rok temu dawałem 0,25 moddusa i 1l ccc, wywaliło tylko na poprzeczniakach gdzie mi się grubo posypało nawozu. Normalnie było 180kg N

Opublikowano
27 minut temu, miwigos napisał:

Na co czekać ,wystarczająca temp. ja pojade CCC +medax + input, do tego siarczan magnezu,mangan,molibden i bor, technopyt

Ile CCC dajesz do medaxa? Też wziąłem i planuje taka regulacje. 

Opublikowano
39 minut temu, Dastan napisał:

Mam kupiony modus 0,3l na ha ile dodać do tego CCC? Nawożenie jakieś 150N niby nie dużo, ale w tamtym roku nie skracałem i po wichurach 20ha było wbite w ziemie.

przy 160kgN 0,2 moddusa i 0,8ccc + 0,15 na dokłosie stało rok temu

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Tomek90 napisał:

Ile CCC dajesz do medaxa? Też wziąłem i planuje taka regulacje. 

1 + 0,4, na gęściejszą 1,3 + 0,4 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

W zeszłym roku 0,3l trineksapak + 1l CCC, 176kg N. Kilimanjaro, tacitus i hondia leżały, Euforia ustała. Przedplon soja/ziemniaki. Na obniżoną skuteczność myślę że miało wpływ duże zachmurzenie w trakcie zabiegu i stosunkowo niska temp.

Opublikowano

Panowie co wybrać żeby poprawić kondycję  pszenicy sianej po wieloletniej łące.

Ph 6.1 fosfor sredni, potas bardzo niski.Poszło przedsiewnie 200kg poli 6

DOB ProFit 4+12+38+Mikro

Solucat NPK 0-19-37+MgO+ME

Compo Expert Basfoliar SP 7-12-40

Co wybrać ??

Opublikowano

Temat o pszenicy ale być może uzyskam odpowiedź. Jęczmień jary posiany około 20 marca. Problem w tym że siany po nocy i nie przestawiłem docisku na redlice z jesieni. Skutek taki że posiany na ponad 8 cm. Poschodził ładnie bo padało przy okazji dostał trochę przymrozkami ale niw wygląda źle ale mam obawy że będzie problem z krzewieniem i ķłoszeniem?

Opublikowano (edytowane)

18 minut temu, dżordż2 napisał:

można połączyć na t1?:

prochloraz 0,5l

tebukonazol 0,5l

antywylegacz płynny 1,2l

siarczan miedzi 0,8kg

siarczan manganu 0,8kg

siarczan cynku 0,5kg

proszę o opinie.

Dodaj 0,3-0,4  andros i będzie lux grzybówka

Edytowane przez kamil2509
Opublikowano
5 minut temu, kamil2509 napisał:

Dodaj 0,3-0,4  andros i będzie lux grzybówka

we wcześniejszych latach było robione grzyb plus regulacja bez tych siarczanów i było ok

Opublikowano

Witam, po wielu latach przerwy za sialem pszenicę, odmiana euforia na dobrych gruntach po łąkach, dwie dawki azotu już poszły w formie saletrzaku, łącznie 135kg N i planuje t1 niebawem - duet na start + mikro, ile dołożyć moddusa? Sam myślałem o 0,4, a jęczmień i żyto 0,6 ale wolę się upewnić, a może lepiej dzielić te dawki na T1 i T2?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v