Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

New ten budżet my też  się składamy... nikt nam za darmo nic nie daje.

Tego akurat to nie musisz mi tłumacz bo doskonale wiem jak to działa. 

Opublikowano (edytowane)

to nie tylko olej rzepakowy , ale ma lninany bo troche sieje , ma z czarnuszki kupuje gryke ekologiczną troche a gryke ma po 8 zł ekologiczną nie paloną to wiem bo kupowałem ma chyba 4 rodzaje oleju rzepakowy kupowałem po 10 zł u niego .                     W tym wszystkim to najwazniejszy jest smak i jakość i dostosowanie ceny i jak to się spełni to da się sprzedać .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Mirek, sięgasz myślami w sezon owocowy 2023/24?

Jak widzisz w obliczu kryzysu energetycznego zakupy surowca przez zakłady przetwórcze?

Jako pesymista już widzę problemy ze zbytem... 

Opublikowano
14 minut temu, jahooo napisał:

ale to raczej małe gospodarstwa

a jest Chłoporobotnik  na forum to tez troche sprzedaje chyba jajek , kurczaków i królików wiec można troche dorobić .

Opublikowano
6 godzin temu, hubertuss napisał:

Co to za bełkot.  Myślisz nad tymi debilizmami, które tu wklejasz?

"debilizmami" to są wszystkie twoje wypowiedzi 

5 godzin temu, mirro napisał:

Potrafisz podać przyklady dla tej masy broni co kupowaliśmy od Niemców a teraz nie chcemy? Bo pewnie polska armia ma ją cały czas jeszcze na wyposażeniu.😂

jak zwykle ci co pierwsi plują na polskę to są pierwsi w kolejce do lizania niemieckich d*p 

to nie ja płaczę z tego powodu, że polska i europa środkowa nie chce niemieckiej broni (ja się cieszę :) ) tylko niemcy w swoich mediach, więc frajerzy swoje żale kierujcie do niemców

Opublikowano
32 minuty temu, nie napisał:
6 godzin temu, mirro napisał:

Potrafisz podać przyklady dla tej masy broni co kupowaliśmy od Niemców a teraz nie chcemy? Bo pewnie polska armia ma ją cały czas jeszcze na wyposażeniu.😂

jak zwykle ci co pierwsi plują na polskę to są pierwsi w kolejce do lizania niemieckich d*p

Nie chyba ale na pewno, jak byś był pod ręką Mirka to byś ją poczuł

Opublikowano

Nie samą wiśnią człowiek żyje. Po za tym biednie żyję i oszczędzam. Nawet baterię w telefonie🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Byłem tam kilka dni temu podziwiać ten cud architektoniczny.

Młody chłopak, płetwonurek wykonywał tam pierwsze pracę, teraz sprzedaje hot dogi w Jantarze ( rewelacyjne skąd inąd)

Powiedział mi tak - co po tym przekopie jak droga wodna do Elbląga nie pogłębiona, i długo jeszcze tak pozostanie...

Opublikowano

Nie ważne! Grunt że jest przekop. I to jest nasz przekop, przez nas zrobiony  My nim otwieramy oczy niedowiarkom i to nie jest nasze ostatnie słowo!. Wybudujemy sobie jeszcze CPK i elektryczne samochody🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Maruś ty już kupuj filcoki i widły bo jak tusek wróci do władzy to tacy jak ty nieroby będą zapie🤬 przy gnoju u takich jak ja. 😁

Możesz  się  takimi marzeniami dowartościowywać    gnojarzu,  ale  tacy  jak ja  będą  gonić  do roboty  takich  jak ty i to  za psi  grosz    taka  jest  prawda   ;)

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Byłem tam kilka dni temu podziwiać ten cud architektoniczny.

Młody chłopak, płetwonurek wykonywał tam pierwsze pracę, teraz sprzedaje hot dogi w Jantarze ( rewelacyjne skąd inąd)

Powiedział mi tak - co po tym przekopie jak droga wodna do Elbląga nie pogłębiona, i długo jeszcze tak pozostanie...

bo jest przepychanka kto ma robić  tor wodny , czy własciciel portu w elblągu czy miasto elbląg czy państwo polskie , chyba państwo Polska powinno ukończyć inwestycje 

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

Przyjebałeś się ( z całym szacunkem) z nudów , czy masz jakiś konkretny problem?😂

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Denwer napisał:

Możesz  się  takimi marzeniami dowartościowywać    gnojarzu,  ale  tacy  jak ja  będą  gonić  do roboty  takich  jak ty i to  za psi  grosz    taka  jest  prawda   ;)

Marzyciel marecek. 😂

Wy pisiorki to jednak jesteście oderwani od rzeczywistości która was otacza. 🤦‍♂️

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

bo jest przepychanka kto ma robić  tor wodny , czy własciciel portu w elblągu czy miasto elbląg czy państwo polskie , chyba państwo Polska powinno ukończyć inwestycje 

Jak kto? Wody Polskie.😂

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

gorsze jest to, że rząd nic nie robi z nawozem po 5 tys za tonę, natomiast starają się zbić a wszelką cenę stawki za produkty rolne, czyli to rolnicy podwójnie, albo nawet potrójnie mają płacić za nieudolność rządu - niskie ceny za płody rolne, wysokie za nawozy, wysokie za paliwa

tu akurat nic się nie zmieniło - zawsze w przypadku problemów na rząd nie można liczyć, niezależnie od opcji politycznej

Bo liczy się klasa społeczna co powie miasto na drogą żywność ? .

A co powie rolnik nic kupi i morda w kubeł .

Bo co ja nie nasypię , nie urodzi się powtarzam to już , któryś raz że chłop jest chłopem pierw  pracował u Pana . A teraz pracuje  na ziemi Pana za miskę ryżu .

Tylko taka różnica że nie dostaje batów i nie siedzi w kozie .

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Tylko taka różnica że nie dostaje batów i nie siedzi w kozie .

A widzisz. Czyli naszym rządzącym już udało się pożenić bat z d*pą, bo już nie odczuwasz że leją.😂

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

A teraz pracuje  na ziemi Pana za miskę ryżu .

masz kiepski rejon chyba gdzie mieszkasz i rolników nie udaczników , w moim regionie rolnicy dobrze sobie radzą widać jak sie rozwijaja .

Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał:

a ILE TY tych nawozów nakupiłeś na zapas ? 😂 na jeden sezon  i już czujesz się wygranym. pod rządami PIS to tylko egzekucja odroczona w czasie

Przedsiębiorca w świecie PIS nie istnieje, liczy się prosty wyborcza mający niewielkie potrzeby a nie to czy ktoś ogrzeje zimę za 3 tys czy za 12tys

W świecie PIS ważne żeby ukrainiec z traumą dostał 12 tys a to czy nawóz będzie kosztował 3tys/tona czy 5 tys w PIS nikogo nie obchodzi bo przecież mają sukcesy w rozdawaniu pieniędzy i rzeczy ukrainie

Oczywiście każdy rok to kolejna walka o przetrwanie. Jednak firmy państwowe wysprzedały swoje zapasy(bo przecież handel to dobry biznes) a teraz nie mają z czego produkować. To jest ten cały biznes w skali makro? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v