Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał:

A wrzuć mi linka parafia św Trójcy Lipsko n/Wisłą. 

Może kiedy poczytam😉

taki przypadek -moja pod takim samym wezwaniem, chco u na z internetem na biezaco,nie tak jak u was, z 19 wiadomosci,, ladna ta zakonnice macie🤣.

internet mi sie zawiesza i dlugo mieli-moze wieczorem sprawdze czy da sie sprawdzic na poziomie parafii.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Powinno być dużo matematyki. ekonomii, logiki i filozofii. Inaczej wyrosną nam zastępy głupków nie rozumiejących najoczywistszych podstaw.  Nie ma się co dziwić ze potem nie rozumie co czyta albo co ogląda skoro nie ogarnia podstaw. Taką tłuszcza można manipulować jak się chce. 

Noooo wczoraj przyjęli lex Czarnek. Teraz PiSowscy kuratorzy z całą pewnością pójdą drogą którą wskazujesz.😂

27 minut temu, Ursus932 napisał:

ja mam hodowle to do leżenia mi daleko ...

A nie poleżę bo mnie zaraz plecy bolą i muszę się przekręcać. Tak że łączę się w bólu z Tobą.😂

Opublikowano
32 minuty temu, agromatik napisał:

Wytłumacz fenomen tego budynku że ma monopol na obecność Boga. Na łące czy też brzegu jeziora go nie ma, że trzeba poginać do tej kupy stali cegieł i betonu żeby się pomodlić i mieć z nim "łączność"?

To chyba nie odpowiednie miejsce na takie tłumaczenia  , ale przede wszystkim jest najświętszy sakrament , chyba osobie wierzącej nie muszę tłumaczyć  

5 minut temu, mirro napisał:

Noooo wczoraj przyjęli lex Czarnek. Teraz PiSowscy kuratorzy z całą pewnością pójdą drogą którą wskazujesz.😂

A nie poleżę bo mnie zaraz plecy bolą i muszę się przekręcać. Tak że łączę się w bólu z Tobą.😂

Taka mała różnica że mnie nie bolą 😊 ,  widać od leżenia masz ten ból 😛 

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

taki przypadek -moja pod takim samym wezwaniem, chco u na z internetem na biezaco,nie tak jak u was, z 19 wiadomosci,, ladna ta zakonnice macie🤣.

internet mi sie zawiesza i dlugo mieli-moze wieczorem sprawdze czy da sie sprawdzic na poziomie parafii.

Stronę internetową mieli jak był taki ksiądz  Szymon z metra cięty😁. No ale jakiż on był obrotny, wszędzie było go pełno, ludzi przyciągnął do kościoła, młodzież umiał zaangażować do scholi, występów, akcji charytatywnych, organizator pielgrzymek, wycieczek, .

Ogarnął parafię w internecie, na bieżąco śluby, chrzty, zdjęcia, zorganizował audycje w lokalnym radio.

No ale dostał probostwo w Wysokim Kole. Pewnie też dlatego tam, że to miejsce pielgrzymek i większej  komercji.

Teraz ostatnio odwiedziłem stronę, myślę znajdę godzinę pogrzebu. A tam nic .

4 batmanów, kilka zakonnic i nikomu się nie chce.

Ale że zdjęcia zakonnic ?🤔

Jedna gdyby habit zrzuciła to faktycznie może...

Opublikowano
16 minut temu, PRIMO napisał:

To co za zwody wywijał ?

Wiesz chodzi o takie ogólne podejście do ludzi, jakby patrzenie na nas z góry. Widać, że nie lubi jak ktoś ma odmienne zdanie i nie boi się go powiedzieć. Odprawianie mszy za zmarłych na Ukrainie. Teraz z rada parafialna wymyślili opłatę za śmieci na cmentarzu na 5 lat do przodu. Jak dla mnie najlepszy był ks. Darek CZ, poprzedni proboszcz niestety wóda go zniszczyła.

Opublikowano
4 minuty temu, thor1984 napisał:

Wiesz chodzi o takie ogólne podejście do ludzi, jakby patrzenie na nas z góry. Widać, że nie lubi jak ktoś ma odmienne zdanie i nie boi się go powiedzieć. Odprawianie mszy za zmarłych na Ukrainie. Teraz z rada parafialna wymyślili opłatę za śmieci na cmentarzu na 5 lat do przodu. Jak dla mnie najlepszy był ks. Darek CZ, poprzedni proboszcz niestety wóda go zniszczyła.

Jego matka taka sama. Narzuca swoje zdanie innym i ogólnie nie ma szaczunku. 

Zanim objął waszą parafię to wcześniej był w Zwoleniu kilka lat a jeszcze wcześniej na Ukrainie kilka lat też był. 

Łasy na kasę bo to rodzinne 😔 niestety bo to siostrzeniec mojego ojca. 

Nie dajcie sobie narzucać jego woli bo to cwaniak pełną gębą. 

Opublikowano
7 minut temu, PRIMO napisał:

Jego matka taka sama. Narzuca swoje zdanie innym i ogólnie nie ma szaczunku. 

Zanim objął waszą parafię to wcześniej był w Zwoleniu kilka lat a jeszcze wcześniej na Ukrainie kilka lat też był. 

Łasy na kasę bo to rodzinne 😔 niestety bo to siostrzeniec mojego ojca. 

Nie dajcie sobie narzucać jego woli bo to cwaniak pełną gębą. 

Widzę primuś ty to plotuch że hoho jak stara baba 🤭 

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Po drugie, nie tam nie protestuje z powodu podatków ani socjalu.

podatków ani socjałów ale o ceny energii ... teraz odp ile ten wolno Rykowiec jest wart ? 

Amsterdam -  a co ty możesz wiedzieć? Musisz dopowiadać i kłamać bo intelekt i nie pozwala na więcej. PIS dobrze cie w tym wytresował.

myślisz ze ty tylko podróżujesz ? gratuluje myślenia 

Jesteś socjalistycznym zaprzańcem, konfabulujesz i kłamiesz. Do tego nieudolnie boś idiota. Wczoraj wszyscy to widzieli. Samozaorałeś się pieknie.

na pewno ?  brakuje ci argumentów .. odpowiedz czemu tam jest tak źle ? widocznie o to samo walczysz ...

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Bujaj się leszczu. 😡

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Bujaj się leszczu. 😡

Opublikowano
mirro napisał:

2 godziny temu, DTaras napisał:

Najprostszy chleb będzie kosztować 3,90 ale bez VAT 😁

No i co? Premier kazał obniżyć sklepikarzom artykuły spożywcze o 5PLN a Ty dalej robisz pod górę władzy?😂 

Jeszcze myślę rolety stalowe pomontować...

Opublikowano
31 minut temu, Ursus932 napisał:

To chyba nie odpowiednie miejsce na takie tłumaczenia  , ale przede wszystkim jest najświętszy sakrament , chyba osobie wierzącej nie muszę tłumaczyć  

Czyli mocno upraszczając, chodzi ci o materialne odzwierciedlenie Boga. No cóż, jedni muszą dotknąć by uwierzyć, inni niekoniecznie. Jednych i drugich Jezus miłował tak samo.

I na tym koniec bo sprawa wiary jest rzeczą osobistą i według mnie nie podlegającą rostrzasaniu publicznemu.

Opublikowano
2 godziny temu, agromatik napisał:

Gazu dał do odciny i soft mu zawiesiło😂

2 godziny temu, agromatik napisał:

Najpierw mu wytłumacz co to przychód.

A k..... szkoda wysiłku.

ile twoja stara musiała wp***dolić śniegu zeby urodzić takiego bałwana jak ty 

Opublikowano
7 minut temu, PRIMO napisał:

Bujaj się leszczu. 😡

Bujaj się leszczu. 😡

Cio wstyd, aż się czerwony zrobiłeś 😛

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Cio wstyd, aż się czerwony zrobiłeś 😛

Nie wiesz o co chodzi a wp🤬 się między wódkę a zakąskę krótko mówiąc nie interesuj się tym. 🤨

Opublikowano

Premier każe wypatrywać obniżek cen żywności. Wyskakują jednak rachunki grozy

Premier Mateusz Morawiecki wezwał Polaków do obserwowania cen żywności w sklepach. Jego zdaniem handlowcy wkrótce powinni je obniżyć, a to w następstwie zmniejszenia do zera stawki podatku VAT na żywność. Już się wydawało, że premier słowami poskromił drożyznę, gdy ta zaatakowała z zupełnie innej strony.

290 procent podwyżki rachunku za prąd u znanego producenta warzyw i dostawcy produktów dla sieci handlowych oraz 100 procent podwyżki za dostawy jedzenia do szpitala w Radomiu. To przykłady nowych "rachunków grozy", które wbrew słowom premiera zapowiadają wzrost cen żywności w 2022 roku.

Według szacunków Polskiej Izby Handlu obniżka VAT na żywność przyniesie groszowe korzyści w cenach wyrobów mleczarskich i warzyw, a w przypadku mięsa obniży jego cenę o złotówkę za kilogram. VAT na te produkty wynosi 5 proc. i ma niewielkie znaczenie dla ceny, jaką płaci konsument. Po zmniejszeniu stawki podatku do zera żywność i tak może zdrożeć, bo horrendalnie rosną koszty producentów.

Przykład podał Łukasz Gębka z Farmy Świętokrzyskiej. To znane w branży gospodarstwo produkujące ekologiczne warzywa. Współpracuje z dużymi sieciami handlowych. Dostawca energii do gospodarstwa wystawił nowy rachunek za prąd opiewający na 157 tys. zł. Wcześniej firma wpłaciła niewiele ponad 50 tys. zł miesięcznie. "Jestem w ciężkim szoku. 18 lat ciężkiej pracy, czasem po 12 nawet 16 godzin na dobę, płacenia podatków. Stworzenie 250 miejsc pracy, a tu taki prezent od państwa - napisał na Facebooku rozżalony przedsiębiorca.

- Przedsiębiorcy są aktualnie w trudnej sytuacji, bo nie chcą podnosić cen produktów i potencjalnie tracić konsumentów. Na szczęście w naszej branży mamy lojalnych klientów, którzy mają świadomość wysokiej wartości żywności ekologicznej. Żeby utrzymać konsumentów, którzy nie chcą podwyżek cen, musimy szukać oszczędności w inny sposób, choć będzie to bardzo trudne - powiedział WP Łukasz Gębka, prezes zarządu Farmy Świętokrzyskiej.

290 procent podwyżki rachunku za prąd u znanego producenta warzyw i dostawcy produktów dla sieci handlowych oraz 100 procent podwyżki za dostawy jedzenia do szpitala w Radomiu. To przykłady nowych "rachunków grozy", które wbrew słowom premiera zapowiadają wzrost cen żywności w 2022 roku.

Według szacunków Polskiej Izby Handlu obniżka VAT na żywność przyniesie groszowe korzyści w cenach wyrobów mleczarskich i warzyw, a w przypadku mięsa obniży jego cenę o złotówkę za kilogram. VAT na te produkty wynosi 5 proc. i ma niewielkie znaczenie dla ceny, jaką płaci konsument. Po zmniejszeniu stawki podatku do zera żywność i tak może zdrożeć, bo horrendalnie rosną koszty producentów.

Przykład podał Łukasz Gębka z Farmy Świętokrzyskiej. To znane w branży gospodarstwo produkujące ekologiczne warzywa. Współpracuje z dużymi sieciami handlowych. Dostawca energii do gospodarstwa wystawił nowy rachunek za prąd opiewający na 157 tys. zł. Wcześniej firma wpłaciła niewiele ponad 50 tys. zł miesięcznie. "Jestem w ciężkim szoku. 18 lat ciężkiej pracy, czasem po 12 nawet 16 godzin na dobę, płacenia podatków. Stworzenie 250 miejsc pracy, a tu taki prezent od państwa - napisał na Facebooku rozżalony przedsiębiorca.

Opublikowano

2,7 mln więcej za jedzenie. To podwyżka dla szpitala

Jak dowiaduje się WP, cztery mazowieckie szpitale doświadczyły już wzrostu cen żywności i usług dostarczania gotowych posiłków.

Bożena Pacholczyk, prezes Mazowieckiego Szpitala Specjalistycznego w Radomiu, rozważa ponowne otwarcie szpitalnej kuchni. Firma, która dostarczała szpitalowi żywność i gotowe posiłki złożyła ofertę o 2,7 mln wyższą niż w poprzednim kontrakcie (wzrost z 2,6 na 5,3 mln zł rocznie).

- Jak dotąd w trakcie czterech lat trwania umowy dostawca negocjował podwyżkę cen odpowiadającą wzrostowi płacy minimalnej w kraju - poinformowała prezes Pacholczyk.

Więcej za żywność zapłaci też spółka Mazowieckie Centrum Rehabilitacji Stocer, zarządzająca trzema szpitalami w regionie. Szpital w Konstancinie - Jeziornej zapłaci 4,3 mln zamiast dotychczasowych 3,5 mln. Szpital Barska w Warszawie zapłaci o prawie milion zł tych więcej, a Szpital Kolejowy w Pruszkowie ma zapłacić za żywność 3,7 mln zł (podwyżka o milion)

Rachunek grozy za żywność. Podwyżka o 2,7 mln zł rocznie za dostawy do szpitala

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Nie wiesz o co chodzi a wp🤬 się między wódkę a zakąskę krótko mówiąc nie interesuj się tym. 🤨

Nie no piszesz publicznie to chiba mogę się odnieść  😊  

Widać kuzyn nie dał z tacy na nowego Jona 🤭

Opublikowano

Premier każe obserwować ceny w sklepach i donosić (ja to znam). W każdym sklepie powinna być widoczna informacja ile było za prąd i gaz, a ile jest teraz. Trzeba będzie robić zdjęcia i wysyłać do PANA PREMIERA (uprzejmie donoszę)

Opublikowano
1 godzinę temu, agromatik napisał:

Wytłumacz fenomen tego budynku że ma monopol na obecność Boga. Na łące czy też brzegu jeziora go nie ma, że trzeba poginać do tej kupy stali cegieł i betonu żeby się pomodlić i mieć z nim "łączność"?

Kościół gromadzi wszystkich ludzi na modlitwie więc łączy wszystkie wspólnoty Wspólnotą nazywa się zjednoczonych przez jedną wiarę, modlitwę i posługę chrześcijan. Łacińskim odpowiednikiem „wspólnoty” jest „communio”, dlatego wspólnotę można także określić jako komunię wierzących. Wzorem każdej wspólnoty jest jedność Trójcy Świętej.

czemu Obrze nie mieszkasz ? 

Opublikowano

Elektrowni atomowej jak nie było tak nie ma ale jest za to zbudowanie i rozebranie elektrowni węglowej w Ostrołęce, jest parę mld złotych wydanych dla zarządu CPK który siedzi od 5 lat na polu kapusty i nic nie robi, i jest cała banda pociotków pisowych w tysiącu innych państwowych firm dojących kasę, a których jedyną umiejętnością jest dłubanie w nosie. To musi się źle skończyć dla normalnych polaków te szybujące ceny po kilkanaście procent, które zaraz zobaczycie są wynikiem nieudacznictwa i intelektualnej miernoty pisowców.

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

powinna być widoczna informacja ile było za prąd i gaz, a ile jest teraz. Trzeba będzie robić zdjęcia i wysyłać do PANA PREMIERA (uprzejmie donoszę)

dobry pomysł na akcję obywatelskiego nieposłuszeństwa zasypać skrzynki URM kopiami rachunków za energię

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v