Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Szacowanych zasobów, tylko jeszcze trzeba go wydobyć

Za moich czasów w kopalni Murcki 200 poborowych odrabiało wojsko na grubie z WKU Ostróda (chłopaki z Starej i Nowej Jabłoni) - do 2 latek wytrzymało około 40 - pomagali nam naparzać hanysów.

Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

Jeśli  PiS  wycofa  się  z unijnych  idiotyzmów  klimatycznych  i   postawimy  na jego wydobycie  to  z powrotem  będziemy  jego  eksporterem   za 2-3  lata.  

Yyyyyyy w sensie że odkopią szyby w kopalniach co je tak ochoczo sami zasypywali?😂 Najpierw musieliby sobie łby wymienić żeby wpaść na takie rozwiązanie.🤣

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Denwer napisał:

Jeśli  PiS  wycofa  się  z unijnych  idiotyzmów  klimatycznych  i   postawimy  na jego wydobycie  to  z powrotem  będziemy  jego  eksporterem   za 2-3  lata. 

Masz fantazję. Już widzę jak duda -związkowiec fedruje, aby poprawić wyniki wydobycia.

Opublikowano

Potrzeba minimum 2-3 lat, by w Polsce zwiększyć wydobycie węgla. Konieczne są inwestycje i wzrost zatrudnienia. Rozmawiamy z KE, że przez jakiś czas będziemy musieli wydobywać więcej węgla ze względu na bezpieczeństwo narodowe - poinformował wiceminister aktywów państwowych Piotr Pyzik

Opublikowano

atom będzie przez dłuższy czas tylko na papierze tylko po to by odpowiedni ludzie mogli się nachapać na odpowiednich stanowiskach do następnych wyborów a później zamiana stołków ,poczytajcie ile kosztował nowy blok w Kozienicach a ile kosztowałby atom od zera 

40 minut temu, Strongman napisał:

Ja tam za atomem jestem zero gazów cieplarnianych zero emisji,samo zdrowie i niezależność od wschodu.

czy na pewno niezależność od wschodu ? jak paliwo jądrowe będzie tańsze ze wschodu to i tak wypadałoby się przecież uniezależnić kosztem przepłacenia jak dziś z paliwami konwencjonalnymi

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Yyyyyyy w sensie że odkopią szyby w kopalniach co je tak ochoczo sami zasypywali?😂 Najpierw musieliby sobie łby wymienić żeby wpaść na takie rozwiązanie.🤣

Im się dawno w głowach pojebało. Już u Sowy Mateuszek mówił że jedni będą rowy kopać a drudzy je zasypywać więc odkopanie szybów będzie dla nich zupełnie normalne. To są chorzy ludzie.

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

Potrzeba minimum 2-3 lat, by w Polsce zwiększyć wydobycie węgla. Konieczne są inwestycje i wzrost zatrudnienia. Rozmawiamy z KE, że przez jakiś czas będziemy musieli wydobywać więcej węgla ze względu na bezpieczeństwo narodowe - poinformował wiceminister aktywów państwowych Piotr Pyzik

I znowu władują masę kasy bez żadnego sensu a my będziemy coraz więcej do górnictwa dokładać tylko żeby mić swój wungiel który będzie drogi ze względu na zaspokajanie związków nierobów zawodowych, drogą energię , wysokie podatki i trudne w eksploatacji cieniutkie pokłady ponad 1 km pod ziemią.  Cała Polska żyje problemami z węglem, ministerstwo i rząd poruszone,  ministrowie przeprowadzają konsultacje, tworzą plany , wyliczają , uchwalają jakieś bzdury o dopłatach do węgla, potem jakaś grupa debili będzie ten projekt wdrażać o ile znajdą sie firmy które będą chciały w tym cyrku uczestniczyć. Rozwiązanie całego problemu jest proste jak słońce - należy po prostu tak jak dotychczas kupować węgiel od ruskich. Kropka.

• Haha 1
Opublikowano

Żeby namierzyć wnuków przebywających w Polsce musimy rozpracować ich dziadów.

Iwan Łytwyńczuk, ps. Dubowyj, urodził się w 1917 roku. Studiował w prawosławnym seminarium duchownym. Od 1937 do 1939 przebywał w więzieniu za działalność w OUN. W 1943 roku był organizatorem oddziałów UPA na terenach północno-wschodniego Wołynia. Dowodził okręgiem wojskowym UPA „Zahrawa”, jednym z trzech okręgów wchodzących w skład grupy UPA-Północ. Obok m.in. Dymytra Klaczkowskiego – dowódcy UPA-Północ – Łytwyńczyk był jednym z głównych organizatorów zbrodni na polskiej ludności Wołynia. Napady dowodzonego przez niego oddziału cechowały się szczególną brutalnością. Łytwyńczuk kierował m.in. zbrodnią na ok. 170 Polakach, popełnioną przez UPA w nocy z 26 na 27 marca 1943 roku we wsi Lipniki. Dowodził także pacyfikacją osiedla Janowa Dolina 23 kwietnia 1943 r. – w wyniku przeprowadzonych przez UPA w Wielki Piątek mordów życie straciło ok. 600 Polaków. Od 1945 roku zarządzał Północno - Zachodnim Krajem OUN "Chmelnyćkyj". Zginął na przełomie 1951 i 1952 roku wysadzając się w bunkrze, otoczonym przez siły NKWD.

uio.jpg?itok=y2RCOpsx

Opublikowano

a to temu jestes samotnym starym przegrywem 🤣, taka szwajcaria jest tego dowodem ..

miales podac swoje nazwisko zebym znalazl odpowiedniego upowca.. moze byc panienskie matki i babki 

Opublikowano
14 godzin temu, mirro napisał:

A Pan Premier dzisiaj był raczył oznajmić, że na razie to nie bardzo kto chce sprzedawać ten węgiel po ustawowej cenie ale to w zasadzie nie jest problem, bo nie ma czego sprzedawać i nie wiadomo czy będzie. Ot taka moja parafraza wypowiedzi Pana Premiera.😂

W zeszłym tygodniu premier własno ustnie na spotkaniu w okolicy wskazał winnego w brakach węgla w Polsce.

"Dzisiaj największym problemem jest to, że nie ma węgla i ekogroszku w wystarczającej ilości. Bo ten węgiel ścigaliśmy z Rosji, a na Rosję zostało nałożone embargo przez UE."

Wystarczyły niespełna 2 miesiące i już jest inna narracja. Nie wiem kto jest głupszy, ja bo pamiętam kto wtedy najgłośniej  darł paszczę o wprowadzenie sankcji na surowce energetyczne, czy oni myśląc że ja nie pamiętam? 

• Like 1
Opublikowano

Taka sama sytuacja jest z upaińskim zbozem. Bezmyślnie i bez planu zaczeli wpuszczać a teraz wielkie zdziwienie co się dzieje i plany na interwencję i zrównoważenie rynku. Dzielnie będą rozwiązywać problem który ze swej głupoty sami stworzyli. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Taka sama sytuacja jest z upaińskim zbozem. Bezmyślnie i bez planu zaczeli wpuszczać a teraz wielkie zdziwienie co się dzieje i plany na interwencję i zrównoważenie rynku. Dzielnie będą rozwiązywać problem który ze swej głupoty sami stworzyli. 

Tego problemu tak szybko nie da się rozwiązać.

Opublikowano
1 godzinę temu, agromatik napisał:

W zeszłym tygodniu premier własno ustnie na spotkaniu w okolicy wskazał winnego w brakach węgla w Polsce.

"Dzisiaj największym problemem jest to, że nie ma węgla i ekogroszku w wystarczającej ilości. Bo ten węgiel ścigaliśmy z Rosji, a na Rosję zostało nałożone embargo przez UE."

Wystarczyły niespełna 2 miesiące i już jest inna narracja. Nie wiem kto jest głupszy, ja bo pamiętam kto wtedy najgłośniej  darł paszczę o wprowadzenie sankcji na surowce energetyczne, czy oni myśląc że ja nie pamiętam? 

Pisowcy już się gubią w tym wszystkim. Kaczyński kilka dni temu w Płocku przyznał, ze tarcze kowidowe były impulsem inflacyjnym. Więc przyznał sie, że pis przyczynił się do inflacji.

Opublikowano (edytowane)

Dawali kasę bezmyślnie prawie bez żadnych warunków. Nawet tu się jeden zwolennik pisu chwalił, że żonie nowego suva kupił. Ludzie kupowali mieszkania samochody. Czym kto miał lepsza firmę i prężniej działająca to więcej dostawał. Nawet moja firma dostała i to ciężkie miliony.  Prezes ze śmiechu pękał. Znajomy co miał tiry które cały czas jeździły też się śmiał. A cierpieli ci co najbardziej cierpieli przez koronę i najmniej dostali.

Tak naprawdę celem tarczy było kupno głosów dla Dudy, który lordów wygrał. Dlatego dawali komu popadło i dlatego korzystały najbardziej największe firmy najmniej cierpiące przez kowid.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Dawali kasę bezmyślnie prawie bez żadnych warunków. Nawet tu się jeden zwolennik pisu chwalił, że żonie nowego suva kupił. Ludzie kupowali mieszkania samochody. Czym kto miał lepsza firmę i prężniej działająca to więcej dostawał. Nawet moja firma dostała i to ciężkie miliony.  Prezes ze śmiechu pękał. Znajomy co miał tiry które cały czas jeździły też się śmiał. A cierpieli ci co najbardziej cierpieli przez koronę i najmniej dostali.

Tak naprawdę celem tarczy było kupno głosów dla Dudy, który lordów wygrał. Dlatego dawali komu popadło i dlatego korzystały najbardziej największe firmy najmniej cierpiące przez kowid.

Większość tych co dostali to PO ale jak się PIS wykończy to i oni padną bo ludzie pieniędzy mieć nie będą , nic dwa razy się nie zdarza także niech się śmieją z darmowej kasy .

2 godziny temu, galan99 napisał:

Kto nakazał zamykać bary , hotele  i inne bo Covid , kto na kazał . 

To rząd musiał zapłacić , każdy kraj płacił .

Galan po ile maliny ? bo AF malinowe milczy żeby nie zapeszać .

Opublikowano (edytowane)

Milczą bo nie ma maliny i boja się że trzeba będzie zapłacić za malinę po 40 zł . Mowa o malinie jesiennej .

Wszystkie kraje na zachodzie usmażyło i smaży dalej teraz do Polski dochodzi i ma być 50 na słońcu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

MI się wydaje, że był poważny chociaż może z czasem zwolennictwo malało. Pisze o Damianie oczywiście.

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Większość tych co dostali to PO ale jak się PIS wykończy to i oni padną bo ludzie pieniędzy mieć nie będą , nic dwa razy się nie zdarza także niech się śmieją z darmowej kasy .

Akurat nie było podziału dostawali wszyscy. Choć może więcej przedsiębiorców popiera po to nie wszyscy głosowali na kogo kolwiek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v