Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
34 minuty temu, hubertuss napisał:

Po pierwsze ceny zaczęły spadać jak ogłosili, ze będzie import z UA między innymi przez PL w świat. Co do tych plonów i poprzedniego sezonu. Pamiętaj, ze żniwa były ciężkie. Wiele osób nie zebrało wszystkiego a w wielu wypadkach to co zebrali nadawało się ledwo na paszę. Sam kosiłem pszenżyto 15 września.

to cena wzrosła bo zadziałałało prawo podazy -popytu  czy ze wzgledu na spekulacje ?  co było powodem wzrostu cen zbóz w polsce ?

25 minut temu, mirro napisał:

Kiedy ogłosili "przewóz" z UA wszyscy jeszce myśleli że faktycznie będzie to tylko przewóz i to podlegający kontroli. Ale okazało się że to wwózka zboża i kontroli nie ma.

Skupy , które kupował np po 1800, teraz dostały zboże po 900 i zorientowały się że kontroli nad tym nie uświadczysz. Kiedy musieli kupić po 1800 to na przewalaniu mieli ch*j nie zarobek. Ale przy połowie ceny już zarobić idzie.😂 To teraz mają czekać na polskie żniwa żeby np kupić po 1500 kiedy dalej jest zboże po 900?😂

Proste? Ano proste i to jest właśnie cała tajemnica.

jako rolnik uwazam ze cena 5 tys za rzepak a 2 tys za przenice to była cena zbyt wygórowanajak na polskich konsumentów , tak samo jak gryka po 4 tys .

Opublikowano (edytowane)

Ależ wy kochacie ten pis. Nawet sobie od gęby odejmiecie byle by politycy tej partii mogli dalej chapać. Nawozy za tanie zboże za drogie a pis zbyt łaskawy dla rolnika. Morawietzky powinien wam całe majątki poodbierać a wy byście pieli z zachwytu, że tak trzeba bo przecież za dużo mieliście.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Prawda jest brutalna i boli. Na tym etapie przeprosiny nic nie znaczą. Na pohybel.

12 lipca 1943 r. w kol. Maria Wola pow. Włodzimierz Wołyński, Ukraińcy należący do UPA oraz okoliczni chłopi ukraińscy dokonali rzezi 258 Polaków.

30 osób żywych wrzucili do studni i przywalili kamieniami, 13 powiązanych mężczyzn spalili żywcem w stodole, uciekających wyłapywali jeżdżąc na koniach, torturowali, okaleczali i zabijali. Głównymi narzędziami mordu były siekiery, noże, widły, drągi itp. Gwałty, pisk torturowanych dzieci, krzyk matek i ojców okaleczanych i zabijanych niósł się daleko od wsi. Wyłapane w zbożu 18-cioro dzieci w wieku 3 - 12 lat, w tym synów Reginy Futyma: 5-letniego Zbigniewa i 3-letniego Ryszarda, ukraińscy siepacze załadowali na wóz drabiniasty i wywieźli do ukraińskiej wsi Czestny Krest, gdzie pomordowali ich przebijając widłami i rąbiąc siekierami. Zagrody ograbili i spalili.

Fragment wspomnień Wiktora Korniaka, syna Józefa i Anieli z d. Wasiewicz, mieszkańca kolonii Marii Wola gmina Mikulicze powiat Włodzimierz Wołyński, spisanych w 2007 r.:

"Gdzieś w oddali dały się słyszeć pojedyncze wystrzały. I nagle na podwórze wbiegła wujenka Wasilewiczowa z krzykiem, że wieś się pali. Wybiegliśmy z ojcem na podwórze i zobaczyliśmy, że na chutorach sieleckich pali się jedyny Polski dom Kozłowskich, a w naszej kolonii dom Mikołaja Turewicza. Nie mieliśmy najmniejszego pojęcia o tym, że jednocześnie mordują ludzi. O tych zbiorowych mordach nic nie słyszeliśmy, bo możliwość poruszania się była ograniczona do swojej wsi. Sąsiedzi Ukraińcy byli tak nastawieni, że jeżeli ktoś z Polaków wyszedł gdzieś poza wieś, to musieli meldować i w nocy też był zabrany i ginął. Z myślą, że tylko pożary postanowiliśmy ratować coś z dobytku. Tak więc krowy i konie były w polu na pastwisku – pasła je siostra Józia. Mama z Polą wynosiły z mieszkania co się dało, natomiast my z tatem poszliśmy do stodoły, żeby wyciągnąć młocarnię, wialnię, silnik spalinowy i sieczkarnię. Kiedy została do wyniesienia tylko sieczkarnia tato wyszedł ze stodoły przynieść drążek do podłożenia pod sieczkarnię, żeby łatwiej ją przenieść. I w tym momencie podjechała furmanka, a na niej furman i trzech uzbrojonych banderowców. Zobaczyli ojca, zeskoczyli z wozu i zawołali go do siebie jednocześnie repetując karabiny. Tato ruszył w ich stronę, ale po przejściu może dwóch kroków odwrócił się i szeptem powiedział do mnie: - Uciekaj. Ja cały czas nie pokazywałem się ze stodoły, a odległość od stodoły do drogi wynosiła może 10 – 15 metrów, bo stodoła była po drugiej stronie drogi w sośninie. Więc tato poszedł naprzód, a ci trzej za nim na podwórze. Co dalej się działo nie widziałem, bo tych dwóch i tato byli za mieszkaniem. Słyszałem tylko strzały i widziałem, jak jeden z nich strzelał z zapalających kul w strzechę domu, który po chwili zaczął się palić. Płonęły też pozostałe zabudowania. Obserwowałem to wszystko ze stodoły, ale gdy zaczęło się palić na dobre uciekłem ze stodoły w obawie, że mogą tu zaraz przyjść. Ze stodoły obiegłem poza zabudowaniami sąsiada Zwiernika i wbiegłem w innym miejscu do sośniny, przeskoczyłem przez drogę i znalazłem się w naszym zbożu, a był to spory zagon pszenicy. Skierowałem się w stronę małej dolinki z myślą, że tam będzie bezpieczniej. W tej dolince schroniła się też siostra Janina z Danusią. Siedziała na ziemi i zobaczyłem ją dopiero z odległości trzech kroków, aż się przestraszyłem. Powiedziała mi, że jak zobaczyła, że pali się od strony Sielca wzięła Danusię i ścieżką szła do nas. Dopiero w połowie drogi spojrzała i zobaczyła, że palą się nasze budynki, wtedy zawróciła i nie poszła z powrotem, tylko schroniła się w zbożu. Nie wiadomo było, co z siostra Józią, która w polu pasła krowy. Trochę chyłkiem, trochę, gdzie było gołe pole czołgając się dotarłem do niej. Siedziała przestraszona i zapłakana. Powiedziałem, żeby nie ruszała się z miejsca, że ja wrócę tu z siostrą Janiną. Po niedługim czasie przyszliśmy i już byliśmy razem, ale nie wiadomo było, co z rodzicami i siostra Polą, więc siostry zostały, a ja postanowiłem pójść na zwiady. I tak zbożami, a potem przez ogród czołgając się zbliżyłem się do pogorzeliska. Widok był straszny – budynki popalone, nie ma żadnej osłony, widać daleko. Sytuacja nie do zniesienia, jednym słowem zgroza. Zacząłem przybliżać się coraz bardziej nawołując rodziców, ale ani znaku życia. Kiedy byłem całkiem blisko zobaczyłem koło pogorzeliska coś czerwonego na ziemi. Wtedy podbiegłem i rzeczywiście była to czerwona bluzka siostry Poli. Siostra leżała martwa na ziemi, a tuż koło niej oboje rodzice. Wszyscy troje zginęli od kuli. Na ten widok zmartwiałem, zdrętwiałem, nie mogłem nawet zapłakać. Tak odrętwiały stałem jakiś czas, a potem strach wziął górę i uciekłem w pole do czekających sióstr. Kiedy powiedziałem im co się stało podniósł się wielki lament, ale już zbliżał się wieczór, więc ulokowaliśmy się na noc w życie. Dom siostry Janiny nie był jeszcze spalony, ale niebezpiecznie było tam się zbliżać w obawie przed zasadzką. Noc przesiedzieliśmy w życie, a raniutko ledwie się rozwidniało poszliśmy zobaczyć naszych drogich pomordowanych. Leżeli jak poprzednio. Pomodliliśmy się krótko i uciekliśmy z powrotem w zboże. Kłopot był z maleńką Danusią, bo nie było jak przegotować mleka, więc korzystając z tego, że krowy były w polu doiliśmy je i dziecko piło surowe mleko. Z piersi też nie mogło wyssać, bo mama nic nie jadła. Przed południem poszedłem do sąsiada Wasyla Hnatiuka z prośbą, żeby pochował rodziców i siostrę. Jego żona powiedziała mi, że za Bugiem Polacy mordują Ukraińców, więc oni mszczą się na Polakach, ale to była nieprawda. On niby poszedł do drugiego sąsiada, żeby mu pomógł, ale czekałem z godzinę i pomyślałem, żeby on czasem nie sprowadził banderowców, więc uszedłem z powrotem w zboże. Jednak ten sąsiad pochówku nie dokonał. Dopiero po kilku dniach rodziców pochował na miejscu drugi sąsiad z Czestnego Krestu Andrzej Nowosad z synem Wiktorem. My nadal siedzieliśmy w zbożu i od czasu do czasu podchodziłem w pobliże pogorzeliska, bo mieliśmy nadzieję, że wrócą brat Mieczysław i mąż Janiny – Antoni Jakubowski, którzy w dniu 12 lipca też byli na łące, tylko w innym miejscu. Niestety, nie doczekaliśmy ich, ani w dniu następnym, ani nigdy. Jak się później dowiedzieliśmy zostali zatrzymani na drodze, zamordowani i spaleni w stodole. W oczekiwaniu przesiedzieliśmy tak następną noc i dzień i trzeba było na trzecią noc też pozostać w zbożu. W nocy zaczął padać ulewny deszcz tak, że przemokliśmy do suchej nitki. Ale najgorzej było z Danusią, bo po surowym mleku miała rozstrój żołądka, a przy tym ten deszcz tak, że nie było suchej pieluszki, a więc i mokro i zimno. Gdy tylko zrobiło się szaro postanowiliśmy ratować się. /.../ I tak zakończyła się nasza bytność w Marii Woli. Straciliśmy co najdroższe – naszych rodziców, brata i siostrę, a Janina straciła męża. Straciliśmy dach nad głową, dorobek życia rodziców i po troszę nas – dzieci. Uciekliśmy tak, jak staliśmy i w tym co mieliśmy na grzbiecie - lichych codziennych ubraniach szczęśliwi, że unosimy życie, niepewni jutra, zdani na łaskę dobrych ludzi i stając przed wielką niewiadomą, co dalej. Straciliśmy dosłownie wszystko począwszy od chusteczki do nosa, poprzez bieliznę, pościel, ubrania i obuwie letnie i zimowe, naczynia, sprzęt domowy, meble, nakrycia stołowe i wszystko od najmniejszej rzeczy do zabudowań".

Edytowane przez many13
Opublikowano (edytowane)

Bo upaińce to niewdzięczna i podła swołocz i trzeba ich krótko za ryj trzymać i regularnie kopać po d*pie bo tylko do tego się nadają. Nimi zawsze zarządzano głodem i siłą i to się nie zmieni. Wczoraj debil Błaszczak się chwalił że wydaliśmy już 1,7mld euro na pomoc temu draństwu a oni co? Oni z wdzięczności wytypowali nas do odbudowy Donbasu🥴 a jak Banderę czcili tak dalej czcić będą. Frajerzy i miękiszony nami rządzą Pracowici idioci z poczuciem misji i bez jakiejkolwiek godności 

25 minut temu, hubertuss napisał:

Ależ wy kochacie ten pis. Nawet sobie od gęby odejmiecie byle by politycy tej partii mogli dalej chapać. Nawozy za tanie zboże za drogie a pis zbyt łaskawy dla rolnika. Morawietzky powinien wam całe majątki poodbierać a wy byście pieli z zachwytu, że tak trzeba bo przecież za dużo mieliście.

W sektach to normalne.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
19 minut temu, jarecki napisał:

to cena wzrosła bo zadziałałało prawo podazy -popytu  czy ze wzgledu na spekulacje ?  co było powodem wzrostu cen zbóz w polsce ?

jako rolnik uwazam ze cena 5 tys za rzepak a 2 tys za przenice to była cena zbyt wygórowanajak na polskich konsumentów , tak samo jak gryka po 4 tys .

Uprawiasz grykę? Wiesz jak jest zawodna?

Ile jesz kaszy? Gryka po 4zł to kasza po 12-16zł za kg. To daje zabójcze max 1,6zł za ilość na obiad dla jednej osoby.

Byle wafelek w papierku tyle kosztuje

Opublikowano

https://www.facebook.com/groups/736046746437432/posts/8887869111255114/?__

11 lipca 1943 rok... Szaleńcza rzeź nabierała rozpędu...

W lipcu 1943 r. zbrodnie ukraińskich szowinistów na Polakach na Wołyniu osiągnęły apogeum. W ciągu kilku tygodni wymordowano prawie 20 tys. osób. Zbrodnie o niesłychanym okrucieństwie nigdy nie zostały rozliczone, a ich sprawcy pozostali bezkarni.

293424568_5319003804844123_6795776799533

W nocy z 10 na 11 lipca 1943 roku trzej młodzi mężczyźni, pobici i okrwawieni, zostali przywiązani do koni za ręce i nogi. Ktoś krzyknął „wio”, albo „hej”, albo tylko strzelił batem. Konie ruszyły gwałtownie z miejsca. Wszystko trwało zaledwie kilka minut. Jednym z tych przywiązanych był ZYGMUNT RUMEL - polski poeta i żołnierz... Tę scenę mogliśmy obejrzeć w filmie "Wołyń" Smarzowskiego. Zygmunt Jan Rumel to żołnierz nieznany i poeta nieznany. Czas go wymienić w apelu poległych!

293186476_3225096947809687_3719148497465

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Uprawiasz grykę? Wiesz jak jest zawodna?

Ile jesz kaszy? Gryka po 4zł to kasza po 12-16zł za kg. To daje zabójcze max 1,6zł za ilość na obiad dla jednej osoby.

Byle wafelek w papierku tyle kosztuje

tak uprawiał ojciec  gryke  jak w wiosce jeden rolnik obrabiał czy łuskał nie wiem jak sie mówi fachowo ale tez w gospodarstwie były lata gdzie miesiecznie było przerabianej po 500 kg gryki miesiecznie i tez jej cena była rózna od 4 zł za kg do 8 zł przy zakupach w workach po 50 kg .              ostatnio na mazurach byłem to przed olsztynkiem  było sporo pól obsianych gryką i wiem z kąt w ,, Panu Tadeuszu ''  ,, gryka jak snieg biała ''  za***isty widok na moim terenie takich gryk sniezno białych nie uswiadczy 

Opublikowano
32 minuty temu, hubertuss napisał:

kochanie pis nie ma tu nic wspólnego , prócz tego ze jestem rolnikiem to jestem tez konsumentem .

Opublikowano (edytowane)

na pomorzu widzialem takie pole -kilkanascie hektarow, kawalek dalej nastepne.

omuca- co ciekawe w sputniku ?? jak pokazuja nastepny dzien sukcesow wojskowych armii czerwonej ??? 

manius od rana brandzluje sie rzezia wolynska....jedno mnie ciekawi skad takie dokladne opisy tych zbrodni ?? jesli wszystkich wymordowano, to kto to obserwowal ?? czemu nie uciekal jak najdalej ,zamiast sie chowac to wystawial glowe i patrzyl- schowaj sie w krzakach czy lesie i zobacz jak daleko i co widac przez nie....jesli kogos gdzie wywiezli to skad ktos inny wie gdzie- jechal za nimi ?? 

to wszystko kupy sie nie trzyma i zapewnie wiekszosc zostala zmyslona po latach..

jesli mam oglada olszanskiego to juz wole jego corke 🤣

https://www.xvideos.com/video18480319/michalina_olszanska_-_tiger_2014_

Edytowane przez jacus
Opublikowano

jacus wiem, że jesteś rolnikiem i to doceniam ale jesteś mentalnym ZEREM i musisz to sobie uzmysłowić inaczej będziesz skazany na ostracyzm czy to społeczny czy wśród ludzi walczących o tożsamość narodową nas Polaków.

Opublikowano

jak na razie to psychicznie chorzy sa skazani na ostracyzm-pewnie nieraz tego doswiadczyles,gdy zaczynales publicznie bredzic...

ilu tych walczacych jest ?? rzeszow to spore miasto a ilu ich bylo sluchac psychola ??  ty tak jak on dostales na starosc odpalu ?? on kiedys byl zupelnie normalny..

Opublikowano
1 godzinę temu, many13 napisał:

tożsamość narodową nas Polaków.

tak z ciekawości. ile jest takich polskich Polaków według Ciebie? tak w liczbach.

Opublikowano

Sri Lanka właśnie upada , ludzie wyszli na ulicę , brakuje wszystkiego a zaczęło się od reformy rolnictwa na ekologiczne i moment inflacja skoczyła na 50 % . Aż strach pomyśleć co czeka Europę jak się zmieni na zieloną .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

jako rolnik uwazam ze cena 5 tys za rzepak a 2 tys za przenice to była cena zbyt wygórowanajak na polskich konsumentów , tak samo jak gryka po 4 tys

a g..no mnie obchodzi konsument bo wśród tych konsumentów są i ci co podnieśli ceny nawozów o 400%, paliwa o 60% i coraz więcej strajkuje aby zarobki podnieść ile się da % a ja się mam rozczulać nad tymi którzy nade mną się nie rozczulają? Jeśli zgodzisz się na zbyt niskie ceny nie stać Cię będzie na należyte inwestycje na przyszłość zwłaszcza w to co podrożało najbardziej czyli nawożenie a to zmniejszy plony w przyszłości.
Gryka? to roślina nędzarzy co nic innego ich nie stać na polu posiać i akurat do gryki bym dopłaty zabrał jeśli zbyt często w zmianowaniu występuje. Jeszcze nikt gryką nikogo nie wyżywił i jest to jedynie urozmaicenie diety które może być nie musi i to czy będzie złotówkę za kilo czy dziesięć ... łukaszenka najwyżej popajacuje jaki to bogaty kraj ma co nadmiar gryki może zaoferować i poślednich odmian kartofli co się w zmianowaniu z tą gryką na pośniznach komponują. da się zedrzeć za pszenicę 3 ty to bez skrupułów żądać a naściągają z Ukrainy to posiać tylko minimum i na drugi rok zobaczymy po ile będzie.

Martw się konsumentem to to... "pomóż komuś to tobie zabraknie" i wtedy dopiero konsument będzie ... nawet nie miał przs..ane, bo po czym?

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

a g..no mnie obchodzi konsument bo wśród tych konsumentów są i ci co podnieśli ceny nawozów o 400%, paliwa o 60% i coraz więcej strajkuje aby zarobki podnieść ile się da %

to chłopy niech  przestaną gadać bzdury ze zwyzki cen rzepaku i przenicy były podyktowane wysokimi kosztami bo te były najnize z ostatnich 10 lat .

• Haha 1
Opublikowano

a czemu bzdury ? a grupa Azoty to ten nawóz po 6 tys to produkowała z drogiego gazu, czy tego tańszego w ubiegłym roku ?

tak samo rolnik - sprzedaje produkty po takiej cenie, aby na jesieni mógł odtworzyć produkcję

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

a ja się mam rozczulać nad tymi którzy nade mną się nie rozczulają

chyba na rolnictwo całe społeczeństwo robi zrzutkę i wiecej dają niz się Tobie wydaje 

7 minut temu, jahooo napisał:

a czemu bzdury ? a grupa Azoty to ten nawóz po 6 tys to produkowała z drogiego gazu, czy tego tańszego w ubiegłym roku ?

tak samo rolnik - sprzedaje produkty po takiej cenie, aby na jesieni mógł odtworzyć produkcję

na sezon 2020-2021 ON był po 3 zł a saletra po 1 tys , na minający sezon są dopłaty do nawozu , nie pokryły one całosci wzrostu kosztów nawozu wiem ale dopiero kolejny sezon bedzie kosztowny ten 2022-2023 r

Opublikowano

tak samo jak przy produkcji paliw trzeba tak kalkulować cenę za produkt, aby kupić surowiec na następny, przeciez ropa naftowa licytowana na giełdzie jest przetwarzana w rafinerii za pół roku.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jarecki napisał:

chyba na rolnictwo całe społeczeństwo robi zrzutkę i wiecej dają niz się Tobie wydaje

wiem o tym i wie o tym społeczeństwo co wcale nie znaczy aby zrezygnować z rynkowych zasad całkowicie w rolnictwie i przejść na komunistyczne których sugestia z Twoich coraz bardziej irracjonalnych tu wpisów wyziera.

jakoś ta "zrzuta" nie uchroniła przed inflacją drugą co do skali po energetyce akurat w żywności czyli coś z tą zrzutą nie tak i albo tak wysoka nie jest jak się wielu wydaje albo... ktoś podkrada; jak to w komuniźmie, na razie kartek jeszcze nie widać ale w energetyce... deja vu?
zatoczyliśmy koło i nawet gotowe filmy już mamy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

nie , to wolny rynek ma dydktować ceny i prawo podazy -popyt a czy tak jest Dysydent ?      ostatnio coraz czescie przegladając serwisy internetowe pojawia sie tytuł tekstu ,, paragony grozy '' jak kogos nie stać to niech nie kupuje tu działo prawo jak jest popyt na dany towar czu usługę to trzeba korzystać .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

zależy w jakiej skali
w lokalnej jeszcze działa rynek w globalnej polityka tylko owa globalna rozpada się na coraz mniejsze enklawy a nacjonalizmy tylko to przyspieszają.

powywracało się bo socjalizm protekcjonistyczny idzie tym razem z zachodu i to co było domeną komunistów sowieckich walczy teraz z krajem który ta domena omal nie wykończyła.

żeby nie rozpisywać na cyferki, klasykiem - "wszystko musi się pozmieniać aby było jak dawniej" tylko na razie jeszcze nic się nie zaczęło zmieniać a wręcz się usztywnia

Opublikowano

Nie będzie POJEDNANIA z Ukrainą, jeśli nie ZAKAŻĄ czczenia Bandery i UPA!

11.07.2022 prez. Duda i premier Morawiecki upamiętnili ofiary Wołynia, ale nie było tam przedstawicieli Ukrainy, kraju, któremu Polska tyle ostatnio pomogła, aż rujnuje sobie swój budżet na tę pomoc. Z jakiej racji rujnujemy się na pomoc krajowi, którego nie stać na zwykłe przepraszam! Nawet Rosjanie przeprosili nas za Katyń, jest tam pomnik, były uroczystości państwowe. A nasi przyjaciele Upadlińce  nie pozwolili dotąd ekshumować ofiar Wołynia. To na Upadlinie  kwitnie nacjonalizm, od 3 lat zabroniony jest język rosyjski i gnębieni są rosyjsko-języczni obywatele. Większość osób na Upadlinie mówi po rosyjsku.  O tym się milczy, Starsi ludzie nie nauczą się nowego języka. Jak Upadlińce  z Banderą chce wejść do UE? W demokracji szanuje się mniejszości narodowe.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v