Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, DTaras napisał:

I tu jest kłopot. Gdyby Niemiecka ochrona ruskich interesów była tak znaczącą zabraniam bombardowania Niemiec bo dopiero dom pobudowałem i nie chce mi się sp***rzać na sloneczne wyspy przed koniecznością doskonalenie ruskogo jazyka. Z dwojga złego- lepiej jednak ruskiemu doj**ć ile się da na Ukrainie.

powiedz to Niemcom bo na tych pajaców żabojadów.... oni sami ze sobą nie dają rady że aż żal patrzeć co z dawnej Francji zostało a tym bardziej do czego zmierza.
 Jeśli szkopy się skumplują z kacapami to Polska zniknie z map kolejny raz i tym razem być może już na zawsze, jeśli Polska i Niemcy zdołają konglomerat wokół siebie stworzyć każdy swoich do stada i razem otwartą gospodarkę budować coś na kształt unii to tak dogadanym narodom północy nikt w regionie nie podskoczy z zamorzanami włącznie którzy co najwyżej się przyłączą a z czasem i podtresowane na ludzi kacapy i jak na razie to ten ostatni scenariusz jest jeszcze najbardziej realny ale szkopki się deko pogubili komu cześć komu chwała i coraz bardziej realna opcja jednak bajzlu w samym środku starej Europy, kolejny raz i z identycznych jak zawsze powodów - bo się standardy życia obniżą i zamiast pracy receptą będzie rabunek kogo się da

jeszcze dwa lata temu moje przestrogi że powodem skonfliktowania Europy wewnątrz będzie nędza
Uznawano to za niedorzeczną bzdurę a mnie za głupka

no a teraz ja wam w dziobach?

to ostatnie to już nie do Ciebie @DTaras a ogólnie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

aleś ty głupi nie można wszystko chiny wchłaniają , rus zablokował wszystkie dostawy drogą kolejową z Europy chodzi mi o Kazachstan i inni dopłynecie statkiem do dokoła kosztuje dużo drożej 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
4 godziny temu, Roman176 napisał:

POLSKA 7,94 7,94
Niemcy 1,95 9,09

ciężko było sprawdzić ? 

Co ty mi tu wstawiasz za durnoty. 

Mam obecnie kuzyna w południowych Niemczech i mi mówił jake ceny są tam.

Opublikowano
dysydent napisał:

4 godziny temu, DTaras napisał:

I tu jest kłopot. Gdyby Niemiecka ochrona ruskich interesów była tak znaczącą zabraniam bombardowania Niemiec bo dopiero dom pobudowałem i nie chce mi się sp***rzać na sloneczne wyspy przed koniecznością doskonalenie ruskogo jazyka. Z dwojga złego- lepiej jednak ruskiemu doj**ć ile się da na Ukrainie.

powiedz to Niemcom bo na tych pajaców żabojadów.... oni sami ze sobą nie dają rady że aż żal patrzeć co z dawnej Francji zostało a tym bardziej do czego zmierza.
 Jeśli szkopy się skumplują z kacapami to Polska zniknie z map kolejny raz i tym razem być może już na zawsze, jeśli Polska i Niemcy zdołają konglomerat wokół siebie stworzyć każdy swoich do stada i razem otwartą gospodarkę budować coś na kształt unii to tak dogadanym narodom północy nikt w regionie nie podskoczy z zamorzanami włącznie którzy co najwyżej się przyłączą a z czasem i podtresowane na ludzi kacapy i jak na razie to ten ostatni scenariusz jest jeszcze najbardziej realny ale szkopki się deko pogubili komu cześć komu chwała i coraz bardziej realna opcja jednak bajzlu w samym środku starej Europy, kolejny raz i z identycznych jak zawsze powodów - bo się standardy życia obniżą i zamiast pracy receptą będzie rabunek kogo się da

jeszcze dwa lata temu moje przestrogi że powodem skonfliktowania Europy wewnątrz będzie nędza
Uznawano to za niedorzeczną bzdurę a mnie za głupka

no a teraz ja wam w dziobach?

Tylkooo że ta nędza może być jeno pokłosiem a i Twe przestrogi inne podłoże miały. Niemiec kluczy bo boi się stracić. Kombinuje jak zrobić aby zamorskie wpływy ukrócić. To dobre podejście dla Niemca. To pragmatycy, Ulman powinien ich lubić.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DTaras napisał:

Tylkooo że ta nędza może być jeno pokłosiem a i Twe przestrogi inne podłoże miały. Niemiec kluczy bo boi się stracić. Kombinuje jak zrobić aby zamorskie wpływy ukrócić. To dobre podejście dla Niemca. To pragmatycy, Ulman powinien ich lubić.

a niejaki Stoltenberg wszem i wobec ogłosił że wojna ukraińsko ruska na lata czyli mur wojenny na niemiecko chińskim szlaku se jeszcze postoi
Jak na razie to niemiaszki ze swymi strategijkami przegrywają i to przy swojej miedzy. Kolejny etap gdy uznają siebie za pokrzywdzonych

no jota w jotę sprawdza się już nie pamiętam czyja sentencja - "Jeśli Niemcy poczują się pokrzywdzeni to wielkie kłopoty mają ich sąsiednie narody"

a ja od siebie dodam - i w ostatecznym rachunku szkopki też

jak zwykle

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ostatnio przyrzedł mi rachunek za prąd taryfa c11 bo przeciesz my sadownicy jesteśmy przedsiębiorstwem bo mamy chłodnie ,przez dwa miesiące prąd zdrozał o 30 gr na kilowacie.Poszedłem do Zakładu eneregtycznego się coś dowiedzieć to powiedziano mi że od czerwca znowu 20 gr do góry.Miła pani przedstawila mi oferte na 24 miesiace ze stawką 1.67 brutto.Czy wy też macie takie stawki?Przeciesz to się chłodni nie będzie kalkulować włanczać przy tej cenie.

Tak opisuje sadownik co ma komorę .

Opublikowano
34 minuty temu, Roman176 napisał:

aleś ty głupi nie można wszystko chiny wchłaniają , rus zablokował wszystkie dostawy drogą kolejową z Europy chodzi mi o Kazachstan i inni dopłynecie statkiem do dokoła kosztuje dużo drożej 

Taaa a na giełdzie w Rotterdamie to węglem z innej galaktyki handlują?  Możesz sobie tam zakontraktować węgiel z  australii bez problemu. 

Cieszę sie że przyznałeś że sankcje na ruskich na razie bardziej szkodzą nam niż im. 

Opublikowano
galan99 napisał:

powiedziano mi że od czerwca znowu 20 gr do góry.Miła pani przedstawila mi oferte na 24 miesiace ze stawką 1.67 brutto.Czy wy też macie takie stawki?Przeciesz to się chłodni nie będzie kalkulować włanczać przy tej cenie.

już dawno powinieneś mieć fotowoltaike... jako przedsiębiorca

Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Taaa a na giełdzie w Rotterdamie to węglem z innej galaktyki handlują?  Możesz sobie tam zakontraktować węgiel z  australii bez problemu. 

ta daj linka 

7 minut temu, Ulman napisał:

Cieszę sie że przyznałeś że sankcje na ruskich na razie bardziej szkodzą nam niż im. 

nam nie tylko 

Opublikowano

„Karmi Pan społeczeństwo, komunałami o sprowadzaniu węgla z zagranicy. Którędy? Bo zdolności naszych portów, są dramatycznie niewystarczające. Skąd? Bo cały świat chce teraz kupować węgiel. Czym Pan ten węgiel przewiezie, bo cały świat, obecnie walczy, o coraz bardziej ograniczone frachty. I najważniejsze pytanie, po ile, ten węgiel, którego i tak nie mamy czym przewieź, gdzie rozładować i skąd kupić” - zaznacza związek w liście do premiera. Jak na razie te pytania pozostają jednak bez odpowiedzi. Jak poradzimy sobie na rynku węglowym okaże się już najbliższej jesieni i zimy.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, RU68 napisał:

A jak to jest zdrożało 50% i dalej najtaniej w EU (z wyjątkiem węgier)  to ile to tam wcześniej kosztowało? W lutym w Austrii ON kosztował nie całe 10 zł fakt w drodze na narty ale teraz ile kosztuje ?coś to się nie klei 

Serio nie rozumiesz? Jednak o pisowskim ciemnym ludzie prawdę mówią. Sam to dobitnej potwierdzasz. Naprawdę nie rozumiesz o co tu chodzi? Ropa naftowa drożej jednakowo na całym świecie. Jeśłi w jakim ś kraju paliwo podrożało o 20 % np to można przyjąć, że to skutek drożenia ropy wzrostu pensji i innych kosztów produkcji i dystrybucji. Jeśli w innym kraju przy tych samych kosztach ropy naftowej na całym świecie paliwo podrożało o 50 %. To znaczy, że jego przemysł petrochemiczny postanowił skorzystać z okazji i wyrąbać obywateli z kasy. Morawiecki nazwał to żerowaniem. Dlaczego wy pisiory nie rozumiecie tak prostych rzeczy? Ze są kraje gdzie petrochemia podniosłą ceny o tyle o ile wzrosły koszty np ropy naftowej itd. I są kraje jak nasz gdzie rząd zarządzający petrochemią skorzystał z okazji by wydymać obywateli tłumacząc im, że to Putin.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v