Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

a właśnie ci mówiący jidisz uważali się za jedynych prawych potomków izraelitów

Yyyyyyy to jakie w końcu mamy te korzenie judeo chrześcijańskie co je niby przejęliśmy? 🤣

Opublikowano

te korzenie judeochrześcijańskie to stary i nowy testament - to jedyny punkt wspólny, bo ani interpretacja ani główne prawdy wiary nie są za bardzo zbieżne, nawet 10 przykazań kościoła katolickiego różni się od tych , które wyznają żydzi

Opublikowano
jahooo napisał:

Przed chwilą, DTaras napisał:

i kucha bo jidisz wcale nie pochodzi od arabskiego czy perskiego jeno od 🤭germańskiego 🤭 a jak już wszedł na wschód to się dostosował dalej...

ale wcale nie napisałem, że pochodzi ze wschodu, a właśnie ci mówiący jidisz uważali się za jedynych prawych potomków izraelitów, w dodatku nadal w Izraelu są w konflikcie z miejscowymi.

Języków żydów jest tyle niemal ile diaspor. To jest zhebraiszczony lokalny język.

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

te korzenie judeochrześcijańskie to stary i nowy testament

O widzisz i tu udowodniłeś że najbardziej Żydowska to jest Polska, nie Izrael.😂

Opublikowano

im bardziej lokalny, tym bardziej lokalesi uważali się za "jedynych i niepodważalnych potomków izraelitów", naród wybrany

Sytuacja podobna jak z sarmatami i polską szlachta

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mirro napisał:

Dzięki, przypomniałeś mi że mam 1,5 ha jęczmienia jarego. Coś trza było posiać a teren wybitnie kombajnom warzywnym nie sprzyja. Pójdę obejrzeć co tam w nim słychać, bo siany na początku maja a z daleka tylko zielone widać.😂

no w jarówce z jakich 150 metrów z drogi było widać smugę w poprzek pola jak by szron był tak chlorofil cholerstwo "wylizało" z liści i tam oprysk to już bardziej zemsta a nie ratowanie plantacji bo plonu na pewno nie uświadczy jak flagowych praktycznie już nie ma, szczęściem tylko placem z dziesięć arów.
akurat na najodleglejszym polu podczas gdy na lustrowanych częściej bo bliżej domu sporadycznie się trafiają.
Nawet bym nie wiedział ale trzeba było plac ostu wypryskać plecakiem i... a i w jasnych portkach w łan ze skrzypionkami nie wchodzić
Nie do odprania albo nie wiem czym ... ohydne zielonobrunatne plamy, no tylko przemalować na khaki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 godzin temu, Denwer napisał:

FU4BfyFXsAArLFQ?format=jpg&name=small

NO i bardzo dobrze. Po pierwsze to nie oznacza, że tak już na bank się stanie bo to za 13 lat dopiero i takie przepisy mogą jeszcze 10 razy się zmieniać. A po drugie patrząc na stopień komplikacji dzisiejszych aut spalinowych coraz więcej ludzi sama bez żadnych przepisów będzie sięgać po elektryki.

11 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Miejmy nadzieję że już nie długo to towarzystwo zostanie pogonione przez wyborców , lewicowa Europa już sobie kopie grób właśnie takimi bydlęcymi ustawami jak ten cały projekt Fit For 55 który ma za zadanie zniewolić ludzi min. zakazem jazdy samochodami spalinowymi . Elektryki po kilku latach będą złomowane bo kogo będzie stać na nową baterię która może kosztować 30 000 zł .

Liberadzkiego bym nie zaliczał do tych zdradzieckich mordów ale też głosował za , no cóż trudno .

No właśnie chyba nie zostanie. Po tym jak okazało się, że europejska prawica chodzi na pasku Putina. To wyborcy mogą raczej pogonić takich ludzi jak Leppen, Salwini A i współpracujący z nimi pis w Polsce wg obecnych sondaży może stracić władzę. Także zachwyt europejczyków prawicą działającą na korzyść  Putina i za jego forsę już mija.

Tak po za tym gdzie ty słyszałeś o zakazie jazdy samochodami spalinowymi? Już tak was pis tumani?

10 godzin temu, Denwer napisał:

Na szczęście  projekt     który  popierał  H*jownia   i   tuski   upadł    projekt Fit For 55.   PiS  głosował  przeciw.

To właśnie pokazuje pogardę dla bliźniego u polskiego katolika.  Potem polecisz do spowiedzi nawet o tej pogardzie nie wspomnisz. Bo ty przecież żyjesz bez grzechów. Ksiądz wsadzi do dzioba wafelka i będziesz szczęśliwy.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, many13 napisał:

Chazarzy jak i inne plemiona koczownicze przemieszczali się , nigdzie w podręcznikach nie ma że kolebką ich powstania jest Ukraina tylko Palestyna . Dlaczego stalin ich tam nie przyjął , tylko Anglicy ich wsadzili między Arabów ? Wg. mnie nie zasiedlą tych terenów , przynajmniej za naszego życia , odbudowa tego terenu potrwa dziesięciolecia , Żydzi wolą robić szybsze biznesy nisz szukać teraz swoich korzeni .

Aczkolwiek Żyd działa lokalnie ale myśli globalnie to może coś tam prawdy w tym jest , ale to nie nasz problem .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

NO i bardzo dobrze.

Ty naprawdę  masz  pustostan  umysłowy   popierasz  wszystko  co  dzikie  lewactwo  wymyśli  :D  :D  :D  

FU8YuJNWQAAnbC7?format=jpg&name=small

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Chazarzy jak i inne plemiona koczownicze przemieszczali się , nigdzie w podręcznikach nie ma że kolebką ich powstania jest Ukraina tylko Palestyna . Dlaczego stalin ich tam nie przyjął , tylko Anglicy ich wsadzili między Arabów ? Wg. mnie nie zasiedlą tych terenów , przynajmniej za naszego życia , odbudowa tego terenu potrwa dziesięciolecia , Żydzi wolą robić szybsze biznesy nisz szukać teraz swoich korzeni .

Aczkolwiek Żyd działa lokalnie ale myśli globalnie to może coś tam prawdy w tym jest , ale to nie nasz problem .

Historia poszczególnych narodów jest tak zawiła pogmatwana i zmienna że nie warto tego ruszać należy przyjąć obecny porządek świata jaki istnieje .Jeżeli zacząć analizować co kiedy należało do kogo to o ile się cofnąć 500 czy 3000 lat? Historyczne każde państwo mogło by mieć roszczenia wobec sąsiedniego bo nie ma stałej granicy np od 1000 lat to zawsze się zmieniało .

Opublikowano
14 godzin temu, ws71 napisał:

Nabijemy kasę Holendrom i Niemcom?

- Obyśmy nie wpadli w pułapkę. Ja osobiście robię wszystko, żeby wesprzeć Ukrainę. To jest absolutnie polska racja stanu, bo Ukraińcy walczą również o naszą wolność. Jeżeli jednak ta żywność importowana do Unii Europejskiej bez cła, miałaby pozostać w Polsce, to będzie jednak tragedia dla polskiego rolnictwa. Cła były stosowane po to, żeby ten import trzymać w pewnych ryzach, a jeżeli chciała Unia jakiemuś krajowi pomóc, to wprowadzała kontyngenty bezcłowego dostępu, które były precyzyjnie wyliczane. Jeżeli teraz wszystko wpłynie bez cła, to ja się naprawdę zaczynam obawiać. Polska produkcja mięsa drobiowego jest wprawdzie największa w Europie, ale również Ukraińcy mają również potężna produkcję. Pytałem szefa ukraińskich izb rolniczych, czy to pomoże ukraińskim rolnikom. Odpowiedź była rozbrajająca. To nie pomoże rolnikom, ale potężnym agroholdingom międzynarodowym, które na Ukrainie maja potężne gospodarstwa po kilkadziesiąt tysięcy hektarów i ogromne fermy drobiu. O drobiu na Ukrainie decyduje właściwie jedna firma, która tam siedzi. Oby się nie okazało, że my przyjmując żywność z Ukrainy, nie będąc jej w stanie pchnąć dalej w świat, zniszczymy lub bardzo zaszkodzimy polskiemu rolnictwu. Jako Polska ponosimy ogromne koszty pomocy dla Ukrainy. Prawdopodobnie cyniczny Zachód nam w niczym nie pomoże. To są nasze koszty i musimy być tego świadomi. Nie dostaniemy pomocy tak jak Turcja w przypadku uchodźców z Syrii. Dlatego żeby pomagać Ukrainie, my musimy również zarabiać. Jeżeli przy okazji pomocy Ukrainy staniemy się dziadem i bankrutem, to nie będziemy w stanie im pomóc – stwierdził prezydencki doradca ds. rolnictwa.

Nie tylko to nam zaszkodzi ale dobije ludzi jeszcze to .

Ciepłowniom w Polsce grożą bankructwa. "Ludzie nie wytrzymają takich podwyżek"

Ceny opału dobijają klientów indywidualnych, dobijają też ciepłownie. Do tego stopnia, że wiele z nich może nie przetrwać najbliższego sezonu grzewczego. Żeby zrekompensować sobie straty, musiałyby podnieść ceny o 300 proc.

Będzie Polak tak biedny .

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Nie tylko to nam zaszkodzi ale dobije ludzi jeszcze to .

Ciepłowniom w Polsce grożą bankructwa. "Ludzie nie wytrzymają takich podwyżek"

Ceny opału dobijają klientów indywidualnych, dobijają też ciepłownie. Do tego stopnia, że wiele z nich może nie przetrwać najbliższego sezonu grzewczego. Żeby zrekompensować sobie straty, musiałyby podnieść ceny o 300 proc.

Będzie Polak tak biedny .

Jak na razie ci co im grzeją gazem mówią że nie było po zimie źle , już kilku pytałem i podwyżek nie odczuli , oczywiście indywidualni odbiorcy .

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Denwer napisał:

Ty naprawdę  masz  pustostan  umysłowy   popierasz  wszystko  co  dzikie  lewactwo  wymyśli  :D  :D  :D  

Ale ja ci dokładnie wytłumaczyłem co i jak i uzasadniłem. A ty po swojemu wyjąłeś z tego jedno zdanie i dyskutujesz. Jakie to pisowskie.

A codo tych z ośmioma gwiazdkami gdyby nie paragrafy i doby smak oni wiedzieli by jakich liter użyć zamiast gwiazdek. A ty gdybyś był mądrzejszy wiedział byś co w domyśle jest zamiast gwiazdek.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

@galan99 a u Ciebie tam nie szukaja zachodnie firmy miejsca na magazyny na ukraińskie zboże? Bo są już zapytanie o miejsca na zbiorniki albo powierzchnię magazynową, pod kątem najbliższych żniw. Chcą kosić i od razu przywozić do nas.

Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

@galan99 a u Ciebie tam nie szukaja zachodnie firmy miejsca na magazyny na ukraińskie zboże? Bo są już zapytanie o miejsca na zbiorniki albo powierzchnię magazynową, pod kątem najbliższych żniw. Chcą kosić i od razu przywozić do nas.

Już są zasypane magazyny Ukraińską pszenicą .

Opublikowano (edytowane)

W końcu nikt tak nie zadba o polskiego rolnika jak pis zasypując Polskę zbożem z Ukrainy. Czy podnosząc ceny paliwa i nawozów. A i u nas chyba obrodzi. To i ceny będą fajne.😄

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
galan99 napisał:

Nie tylko to nam zaszkodzi ale dobije ludzi jeszcze to . Ciepłowniom w Polsce grożą bankructwa. "Ludzie nie wytrzymają takich podwyżek" Ceny opału dobijają klientów indywidualnych, dobijają też ciepłownie. Do tego stopnia, że wiele z nich może nie przetrwać najbliższego sezonu grzewczego. Żeby zrekompensować sobie straty, musiałyby podnieść ceny o 300 proc. Będzie Polak tak biedny .

Ale robić górników w uja to było cacy podczas gdy wszyscy opierali się na ruskim. Gdyby Ukraina wygrała to starcie to węgiel zmieni narodowość tylko po co wówczas przekop?

hubertuss napisał:

23 minuty temu, mirro napisał:

A ja tu wietrzę PiSowski spisek.😂

Myślisz ,że jakiś znużony pisior wlazł do namiotu z papierosem i zasnął?😄

Etiopski żyd a zajęło się od blanta...

hubertuss napisał:

W końcu nikt tak nie zadba o polskiego rolnika jak pis zasypując Polskę zbożem z Ukrainy. Czy podnosząc ceny paliwa i nawozów. A i u nas chyba obrodzi. To i ceny będą fajne.😄

Nie do końca. Ukraińskie zboże jest Ukraińskie aż do momentu sprzedaży. Tu im nie zajumają po prostu no i zawsze to inny kraj i inne przepisy, obezwładnione uproszxzeniami...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v