Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
42 minuty temu, Ulman napisał:

Powinieneś i @mirro napisać że to co cytujesz nie ma nic wspólnego z tym co skomentowałeś.

Dlatego napisałem że "Polska owszem ma prawo , ale czy powinna". Widać Pan Premier nie zadaje sobie takich pytań, zanim coś palnie.😂

1 godzinę temu, jarecki napisał:

bo moze nie doczytałem ale chyba chodziło o inwestycje dodatkowe które polski operator rurociągu mniał  wykonać w celu polepszaniu  przesyłu i zabezpieczenia pmozliwosci przesyłu więc jesli o to chodzi to ruch w sumie ok . bo po co inwestować skoro rosjanie i tak nie będą korzystać z tego rurociągu .

Ale po kija wypowiadać umowę, kiedy można było walnąć pismo do strony drugiej z zapytaniem o dalsze plany przesyłowe a potem wysmarować odpowiedź np o wstrzymaniu inwestycji? Ja bym rżnął głupa do końca, na wzór Rosjan.😂

Opublikowano

Czyli reasumując odcieliśmy się na amen od Rosji, będziemy za to kupować ruski gaz od Niemiec i oprócz ruskich jeszcze oni będą na nas zarabiać. 

Baltic pipe jest nie gotowy ale podobno będzie na koniec roku z przesyłem 2-3 mld m3 podczas gdy zużywamy rocznie 20 mld m3 a od ruskich kupowaliśmy ponad 10 mld. Zadanie domowe - ile damy Niemcom zarobić na rewersie?

Palenie mostów - najnowsza metoda polityki gospodarczej i międzynarodowej naszej dzielnej władzy.

Opublikowano
8 godzin temu, lassie napisał:

J.Piłsudski gdyby żył i miał się dobrze doprowadziłby do paktu z Hitlerem i nie doszło by do paktu z Mołotowem.

Wolność i suwerenność ukradł Polakom Piłsudski, który w 1926 roku wyrwał przemocą narodowi Bank Centralny i przekazał polskiego złotego w dobre ręce. Musicie mieć zatem na uwadze to, że elity nie utożsamiają się już ze swoimi narodami i nie będą miały jakichkolwiek skrupułów. Dowodem na to są liczne, zorganizowane przez służby elit poszczególnych ataki terrorystyczne przeciwko własnym narodom, czy przebieg zarazy. Tak Piłsudski był niemieckim czpionem ale wówczas już rozgrywali amerykanie. Zaraz po przejęciu w prywatne ręce Reichsbanku rozpoczęto przygotowywanie narodu niemieckiego do wszczepienia mu faszyzmu, nakręcając wielką inflację. Niewielu wie, ale Donovan, szef OSS, poprzedniczki CIA już w 1920 roku rozmawiał z nikomu nie znanym kapralem Adolfem Hitlerem w jednym z pensjonatów w Berchtesgaden. Rozmowy widać były owocne, dyskutowali zawzięcie całą noc. Już wtedy knuto jak rozprawić sie z bolszewicką Rosją a Polska stała na drodze. Piłsudski był ich a po jego przedwczesnej śmierci 11 maja 1935 Józef Piłsudski doznał krwotoku żołądkowego, który osłabił serce. Zmarł na raka wątrobowokomórkowego (są materiały mówiące o raku żołądka z przerzutem do wątroby) w Belwederze 12 maja 1935 (w 9. rocznicę zamachu stanu), o godzinie 20:45. jego podkomendni na boku kombinowali z szwabami.

Opublikowano

działanie z wymówieniem umowy to bardziej chyba zaszkodzi niemcom  , bo zniknie im jedna z alternatyw w razie awari nord stream 1 chodz budując drugą nitke rurociągu pod dnem bałtyku zrezygnowali wtedy z usługi tranzytu gazu przez polskie więc z tym zaszkodzeniem to moze nie zaszkodzi ale ...... 

Opublikowano
mirro napisał:

42 minuty temu, Ulman napisał:

Powinieneś i @mirro napisać że to co cytujesz nie ma nic wspólnego z tym co skomentowałeś.

Dlatego napisałem że "Polska owszem ma prawo , ale czy powinna". Widać Pan Premier nie zadaje sobie takich pytań, zanim coś palnie.😂

1 godzinę temu, jarecki napisał:

bo moze nie doczytałem ale chyba chodziło o inwestycje dodatkowe które polski operator rurociągu mniał  wykonać w celu polepszaniu  przesyłu i zabezpieczenia pmozliwosci przesyłu więc jesli o to chodzi to ruch w sumie ok . bo po co inwestować skoro rosjanie i tak nie będą korzystać z tego rurociągu .

Ale po kija wypowiadać umowę, kiedy można było walnąć pismo do strony drugiej z zapytaniem o dalsze plany przesyłowe a potem wysmarować odpowiedź np o wstrzymaniu inwestycji? Ja bym rżnął głupa do końca, na wzór Rosjan.😂

Dla mnie to wygląda jakby nasi tam chcieli jakiś gaz wepchać zamiast ruskiego i sprzedać na zachód oraz na odnogach w kraju. Oczywiście mogloby też po czasie ustawić gazprom (po zmianach) w roli petenta... Ale chu go wi - patrząc po naszych jełopach to faktycznie popisy.

agromatik napisał:

co nie zmienia faktu, że jeden jest komikiem z zawodu a drugi z powołania

Który jest który bo obydwa z zawodu prawniki...

Opublikowano

Ano baltic pipa transportuje gaz. do Polski a Norwegia zwiększa wydobycie przy czym na złożach Norweskich pracuje też Polska o ile dobrze to zrozumiałem to jeden a dwa to wykorzystanie jej jako infrastruktury wewnętrznej.

Ulman napisał:

wyprzeć ruskich z rynku UE?

A poco? Wystarczy dopuścić inne podmioty...

Musisz Ulman zajarzyć iż gaz od ruskich nie był już taki zajebiscie tani bo jeszcze przed wojną stricte przebazowywano gazowce z Pacyfiku. Wojna zaczęła się przed 24 lutego..

Opublikowano (edytowane)

To baltic pipe już coś transportuje? 

Która droga te inne podmioty wpompujs gaz do europy i czy mają moce wydobywcze by z dnia na dzień pokryć  rynek  powstały w wyniku odcięcia od ruskich. No i wreszcie co będzie jak ruscy zrobią promocję i obniża ceny gazu?  Toż wtedy wygranym będzie ten kto od nich kupuję. Osobiście uważam że to tylko kwestia czasu jak NS2 zostanie uruchomiony. Ropą i gaz dalej będą plynac na zachód a my będziemy na ich łasce. Podobno dziś po naszych drakońskich krokach mających na celu osłabienie Rosji rubel zyskał prawie 10%?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Ulman napisał:

Która droga te inne podmioty wpompujs gaz do europy i czy mają moce wydobywcze by z dnia na dzień pokryć  rynek  powstały w wyniku odcięcia od ruskich. No i wreszcie co będzie jak ruscy zrobią promocję i obniża ceny gazu?  Toż wtedy wygranym będzie ten kto od nich kupuję. Osobiście uważam że to tylko kwestia czasu jak NS2 zostanie uruchomiony. Ropą i gaz dalej będą plynac na zachód a my będziemy na ich łasce bez. Podobno dziś po naszych drakońskich krokach mających na celu osłabienie Rosji rubel zyskał prawie 10%?

Ano conajmniej z kierunku Rumunii a i odtwarzane są plany zwiększenia zakupu od strony Afrykańskiej. Jesteśmy w takiej samej pozycji co Rosja w przypadku zwiększenia eksportu do Chin. Jeżeli ruskie będą robić turboprajsy przy mocnym rublu to szybko im się to znudzi. Można robić Ulmanie interesy z Rosją. Ja nie mam z tym problemu. Ruski jednak ma swoje problemy, które chciał przykryć wojną i sfinansować pieniądzem ze świata. Wojna mu się przedłużyła a kasa przestaje się zgadzać. Do tego rzeka przyniosła trupy ich własnych synów. Polacy istotnie wystawiają dupsko do zbicia tylko atlas nie kłamie i o ile Amerykańce broniliby Polski do ostatniego Polaka tak teraz my bronimy Ukrainy.

Opublikowano
31 minut temu, Ulman napisał:

ten rurociąg transportuje gaz już kilkanascie lat .             

32 minuty temu, Ulman napisał:

Która droga te inne podmioty wpompujs gaz do europy i czy mają moce wydobywcze by z dnia na dzień pokryć  rynek  powstały w wyniku odcięcia od ruskich. No i wreszcie co będzie jak ruscy zrobią promocję i obniża ceny gazu?  T

lepiej płacić troche drozej a mieć pewne i stałe kontrakty na gaz .  co dalej to chyba od 2029 r unia zaakaze montowania pieców  w domach  a ogrzewanie bedziez pomp ciepła lub cos  nowszego , niemcy i niderlandy od końca 2024r mają wprowadzić zakaz montowania pieców w domach 

Opublikowano

Bo wew domu robisz niską emisję a i sprzedaż gazu w rozległej sieci nie jest tanią sprawą o wymaga dotowania. Lepiej i korzystniej gaz wykorzystać przemysłowo w procesach produkcyjnych oraz do wytwarzania energii elektrycznej w ko- oraz trigeneracji - to są plany do których nasze WT 21dążą a więc z przedwojnia. Przyspieszyły zdziebko.

Opublikowano
58 minut temu, DTaras napisał:

Do tego rzeka przyniosła trupy ich własnych synów.

W zasadzie to ich wali czy i ile tych trupów płynie rzeką. 😂 Walczą z faszystami a wiadomo że faszysta to największy wróg.

Opublikowano

Ulman zacytuje z linku który wkleiłeś ,, Problem w tym, że gazociąg Baltic Pipe nie prowadzi bezpośrednio do norweskich złóż, tylko jest wpięty do istniejącego gazociągu Europipe 2, czyli magistrali prowadzącej gaz z Norwegii bezpośrednio do Niemiec.  .

11 minut temu, DTaras napisał:

Bo wew domu robisz niską emisję a i sprzedaż gazu w rozległej sieci nie jest tanią sprawą o wymaga dotowania. Lepiej i korzystniej gaz wykorzystać przemysłowo w procesach produkcyjnych oraz do wytwarzania energii elektrycznej w ko- oraz trigeneracji - to są plany do których nasze WT 21dążą a więc z przedwojnia. Przyspieszyły zdziebko.

a chyba w nowym budownictwie wielorodzinnym już od dawna nie ma przyłączy gazowych tylko kuchenki na prąd . jest gaz tylko jesli osiedla czy budynki mają własne kotłownie .

Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

A to bardzo dziwne bo tu pisza że dopiero jesienią może udać się go uruchomić. Ogólnie ciekawa lektura by zdać sobie sprawe co nas może czekać a nie ślepo ufać PISowskim kłamcom. Baltic Pipe niedługo startuje, wciąż nie wiadomo, kiedy popłynie nim gaz - Money.pl

Zaiste lektura ciekawa, A w świetle tego, to wypowiedź Premiera jawi się jeszcze durniejszą,  😂 Nawet mi się nie chce myśleć na temat scenariusza, bo ostatnio mam dużą sprawdzalność, tzn pomyślałem ale się go boję. Powiem tylko w krótkich żołnierskich słowach - jest piękna możliwość aby naszych wyruchać w tym rozdaniu i chyba zmierza to w tym właśnie kierunku.

Opublikowano

Ja wszystko rozumiem ale baltic pipe nie działa a ty twierdzisz że płynie nim gaz od kilkunastu lat. Ponadto będzie to odnoga od głównej magistrali która ma ograniczoną przepustowość i to że będzie rura nie oznacza że będzie gaz.  Oby się nie okazało że z tym projektem będzie jak z CPK albo z elektromobilnością. Oj będziemy prosić się niemca o ruski gaz z rewersu, oj będziemy.....😬 

Opublikowano

nord stream 1 ma obciążenie przepustowosci około 70 % i to przy ograniczeniu transportu przez polski i ukraine  , gazociąg z norwegi tez nie jest w pełni wykorzystany polska budując odnoge baltic pipe zarezerwowała też przepustowość rury głownej przez co niemcy nie mogą zwiekszyć importu to tak po skrucie 

Opublikowano

Skąd to info?

19 minut temu, galan99 napisał:

Po h*j ten gaz bez gazu da się żyć kuchnia węglowa i trociniak do ogrzewania i taniej będzie . Dziadki tak żyli i było dobrze .

Węgla też brakuje🤣

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.05.2022 o 23:34, many13 napisał:

Romek ty chyba siedzisz na kneflu i obserwujesz  taśmociąd wągla bo masz czas na kompa.

mam wolne bo się szkole 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Węgla też brakuje🤣

pamiętasz co ci kiedyś pisałem ?

@many13  pamiętasz co kiedyś pisałem o gościu i nagle ludzie dostawaj bany jest 

Dnia 1.01.2022 o 22:02, Ulman napisał:

@Roman176, U mnie węgiel przywożą z terminalu w Hrubieszowie i nikomu nie brakuje więc nie ma żadnego powodu żeby górnicy blokowali wywózkę pod pretekstem zapewnienia ilości indywidualnym. To jest bzdura ale jesteś w trudnej sytuacji i musisz to jakoś głupkowato wytłumaczyć.  Jak zablokują  dla elektrowni to jest ewidentnie na szkodę państwa  a do tego w fatalnym momencie bo gazu mało i olbrzymie podwyżki energii. 

idiotów nam nie brakuje w kraju ............. 😂

...Jak to sztucznie połączą z czymś rentownym albo kupują od nichwęgiel przez agencję rezerw materiałowych to jeszcze jakoś się na papierze zgadza.Węgiel będzie szedł z krajów o niższych kosztach pracy, niższych podatkach i tańszym wydobyciu z płytkich pokładów. Może będą krótkie cykle koniunkturaln.. po co mamy dopłacać ? 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Węgla też brakuje🤣

przywieź sobie taszy w czymś problem ? 🤣

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, nie napisał:

znowu fakty cię miażdżą i wdeptują w ziemię :D 

Twoje manipulacje faktami nie są wstanie nikogo zmiażdżyć ani wdeptać w ziemię. Są zbyt prymitywne. Dlaczego wyjaśniłem wcześniej. Naprawdę nie znajdziesz tu głupszego od siebie.

18 godzin temu, Denwer napisał:

Jedna  z tych  marionetek  jak  to nazwałeś   ( istoto  upadła)   Skutecznie  powstrzymała    tygrysa  ze  wschodu  z wielką  armią   a  druga   skutecznie  pomaga   sąsiadowi  w  potrzebie  jak  każdy  przyzwoity  człowiek. ;)

Nie ośmieszaj się. Gdyby nie pomoc zachodu od 2014 roku dostawy broni i szkolenia UA nikogo by nie powstrzymała. Oni od upadku ZSRR skutecznie rozkradali i niszczyli swój kraj w tym armię  A Duda więcej gada jak pomaga. USA dało więcej pieniędzy i borni. Wiele krajów Europy nawet mniejszych od Polski dało więcej broni i innej pomocy. Owszem Polski rząd coś tam pomaga ale to kropla. Nawet jeśli porównać to co dały inne kraje jak i to jaką pomoc zaoferowali Polacy jako indywidualni obywatele. Tak wiec jest to zdjęcie dwóch komików. Jak tu ktoś napisał. Jeden z zawodu drugi z powołania.

Atak w ogóle Duda jako prezydent to ma najmniejsze możliwości pomocy. Bo nawet pomoc państwa Polskiego przyznaje premier i rząd. A Duda może tylko dołożyć swoją komiczną gadkę .Jak do Kamali o przyjacielu w kutasie.

main_04czego_dalej_nie_rozumiecie.jpg

main_08jacek_odpu_.jpg

main_04ka_dy_toczy_swoje_walki.jpg

main_12ile_ten_nar_d_b_dzie_musia_jeszcze_wycierpie_.jpg

main_09to_kt_ry_w_ko_cu_mowi_prawd_ny_pic.jpg

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v