Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

W Polskich szkołach ale ukraińskich klasach i ukraińskich nauczycielach ,na pewno będą mieli wpływ i nie pozwolą by ,,zatruwano" im umysły prawdą o historii i Wołyniu

Nie mam dzieci już w szkołach , to napiszcie jak przebiega nauczanie w szkołach jak z Ukraińcami .

Opublikowano

U nas to nie potrzebne bo w razie konfliktu co chcący powszechnego dostępu nic by z tej broni nie zrobili. Części społeczeństwa powszechny dostęp do broni jest potrzebny po to by mieć i się chwalić. Ci co chcą strzelać i umieją strzelać broń mają

Opublikowano
18 godzin temu, dysydent napisał:

jeśli pracę powiążemy z kinetyką to zmiany wyłącznie energtyczne w środowisku zwłaszcza polegające na rozproszeniu energii tylko powiększają entropię układu.
Aby uznać pracę za wykonaną trzeba by zdefiniować że entropia układu nie wzrosła o całość zużytej, utraconej energii części składników wewn tego układu. Owa różnica jest miarą wykonanej pracy

tak pokrótce bo nie chce mi się czytać o co Oni się dokładnie sprzeczają

Przez trzy semestry na Warszawskiej obliczaliśmy tą entropię z profesorem Bronkiem Purą tylko, że ten wspaniały pedagog prawa reką malował kredą a lewą zaraz ścierał a ja do dzisiaj nie wiem co to jest ta entropia - może parę słów w temacie?

Opublikowano (edytowane)

Ulman ,twój problem polega na tym że ( bezpodstawnie )  zafiksowałeś się na tylko jednym przejawie pracy wykonanej ( lub nie ) podczas próby przesuwania tej ściany  .

Skupiając się tylko na tej ścianie można moim zdaniem wykazać przejaw wykonanej pracy . Siła którą student " napierał " na ścianę wywołała jej odkształcenie ( domyślam się że sprężyste )  . Każdemu ruchowi tej ściany towarzyszy tarcie . A to już jest praca . 

Edytowane przez peugeot
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jakiej sprężystej? Jakie tarcie? Czego tarcie? 

Z czego są sprężyste ściany które się odkształcają? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ja pitolę dyć to jak stany nieustalone w elektroenergetyce gdzie wynik końcowy zależy od impedancji lub konduktancji - ładnie pchacie tą ścianę ale tam będzie więcej składowych niż tarcie - niestety to wymaga odswieżenia informacji a tu trzeba orać?

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Jakiej sprężystej? Jakie tarcie? Czego tarcie? 

Z czego są sprężyste ściany które się odkształcają? 

Tak myślałem , nie zdajesz sobie sprawy z odkształceń .  Zainteresuj się projektowaniem maszyn , budynków czy mostów , tam obliczenia takie są oczywistością . 

Opublikowano

PODZIAŁ UKRAINY I STWORZENIE UKRO-POLIN POTWIERDZAJĄ USA ROSJA POLSKA I UKRAINA opór = więzienie. Naród śpi, w d*pie ma co się juz stało!!! Będzie lament za pózno! a oni przesuwają stara ścianę?

280145657_5566733510026729_7653768674949847913_n.jpg

Według członków Batalionu Ochotniczego „Bractwo” Dmytra Korczyńskiego, jednego z liderów ukraińskich nacjonalistów, Ukraińcy nie będą brać rosyjskich żołnierzy do niewoli, poza wysokimi rangą oficerami, a "wszystkich innych" będą rozstrzeliwać. „Dla was jest cmentarz, a nie więzienie”.

Dmytro-Korczynski-i-batalion-Bractwo.-Fo

Opublikowano
14 minut temu, many13 napisał:

Ja pitolę dyć to jak stany nieustalone w elektroenergetyce gdzie wynik końcowy zależy od impedancji lub konduktancji - ładnie pchacie tą ścianę ale tam będzie więcej składowych niż tarcie - niestety to wymaga odswieżenia informacji a tu trzeba orać?

No zgadza się , ale wystarczy jedno aby wykazać wykonaną pracę . 

Opublikowano

Dziś mija kolejna rocznica Zbrodni w Odessie  o której pisałem wcześniej i tylko Ulman zareagował a reszta ciemna masa obojętna na rogi faszystowskie upadlińców– Środek Europy, Odessa i ukraińscy nacjonaliści i kibole palą żywcem 48 rosyjskojęzycznych mieszkańców. Podano oficjalnie ale ogladałem filmik, ze połowę zabitych cichaczem gdzieś wynoszono.

W polskich mediach głównego nurtu to tabu. Ta zbrodnia kładzie się cieniem na współczesnej Ukrainie i kłaść się będzie dopóki winni nie zostaną wykryci i ukarani. Zbrodnia w Odessie była jednym z dwóch aktów założycielskich pomajdanowej Ukrainy. Pierwszym była masakra na kijowskim Majdanie 20 lutego 2014 roku. Dzisiaj już wiemy, że prowokatorami i sprawcami tej masakry byli nacjonaliści ukraińscy, którzy w przewrocie politycznym na Ukrainie w 2014 roku odegrali kluczową rolę, a nie formacja milicyjna „Berkut”, jak podały wtedy polskie media. Tragiczne zajścia w Odessie – tak samo jak secesja Krymu i Donbasu – stanowiły pokłosie przewrotu na Majdanie oraz pierwszych decyzji nowych władz ukraińskich wymierzonych w ludność rosyjskojęzyczną Ukrainy, w tym próby delegalizacji języka rosyjskiego.

Źródło: http://www.mysl-polska.pl/1898

279857141_525635832405691_5758421650707508697_n.jpg

Opublikowano

Many13 , podejzewam ze ci co popierają walkę ukrainców z rosjanami doskonale znają historię i dzieje powszechne ukrainy i zeby ten naród opanować to trzeba wyeliminować oligarhów w pierwszej kolejnosci dopóki oni tam bedą to historia zatoczy koło aczkolwiek w tym prezydencie załenckim jakiś promyk pomysłu widziałem tylko czy  było to oderwanie sie sie od oligarchicznych wpływów tam czy zabetonowanie to coraz bardziej sie zastanawiam . 

Opublikowano
35 minut temu, peugeot napisał:

Tak myślałem , nie zdajesz sobie sprawy z odkształceń .  Zainteresuj się projektowaniem maszyn , budynków czy mostów , tam obliczenia takie są oczywistością . 

Z czego jest ściana która się odkształca i wraca do stanu sprzed odkształcenia? 

Opublikowano (edytowane)

Przestań go już męczyć ,jeśli trzepot skrzydeł motyla w Amazonii wywołuje lawinę w Himalajach  to napierający na ścianę student w jakimś stopniu odkształca ścianę🤣

Edytowane przez witejus
  • Haha 1
Opublikowano

Ja tylko pytam o materiał z którego jest odkształcająca się ściana. Skoro wie że takie ściany istnieją to pewnie wie też z czego są zbudowane. Choć w sumie to w desperacji doszedł do momentu w którym twierdzi że nie wiesz co i jak się dzieje ale na pewno się dzieje czyli ściana się nie odkształca ale się odkształca. Zupełnie jak w TVPis 🤣

Opublikowano

Jeśli już takie ciekawe tematy poruszacie, to ze szkoły pamiętam jak nauczyciel fizyki twierdził, że napierając na ścianę na nią oddziałujemy. Tylko tego nie widzimy, i nawet nie jesteśmy wstanie zbadać, ale ściana się odkształca. Choćby tylko na poziomie molekularnym. Wzorów oczywiście nie pamiętam, więc nie pytajcie. Poza tym chyba każdy materiał ma jakąś sprężystość. Nigdy to nie jest wartość zerowa.  

Opublikowano
3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Ja tu będę się chwalił i pokazywał co mam...

Żyrandol już chyba wszyscy widzieli to może czas na telewizor 🤔 :ph34r: ?

3 godziny temu, many13 napisał:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3216108111990674&set=gm.8559683134073715&__H-R

Proszę oto dokumenty znalezione w niemieckim internecie Michalik Duda dziadek obecnego prezydenta RP oficer w UPA oto dokumenty, Proszę czytać ,Był u Oetrulu następnie u Suchewycza UPA i potężny sympatyk Bandery. Polacy jestem w szoku, To jest z niemieckiego Telegramu, To są zdrajcy.

Zostaliśmy sprzedani.. ale czy w narodzie nie ma siły żeby obalić tych upadlińskich zaprzańców? Chyba nie spuścimy głów i nie damy się wyrzucić z naszego kraju? Zamykają usta tym co mówią prawdę wyprowadzając z sądu jak jakiegoś mordercę chcąc tym samym zastraszyć resztę pchają nas w wojnę z ruskim a niebawem też w domową. 

280026032_3216108138657338_2225676019536257695_n.jpg

Z całym szacunkiem do Ciebie ale to już Żydzi nas nie atakują 🤔 ?

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ukraina stanowi dla nas zagrożenie bo ma pretensje terytorialne. Jest zagrożeniem bo ich bohaterem narodowym jest Bandera a oni z lubością stawiają mu pomniki i nazywają ulice odmawiając uznania rzezi wołyńskiej i rozliczenia sie z tej zbrodni. Są zagrożeniem bo mamy ich w kraju ponad 3 mln i ciągle przybywa. Wreszcie sa zagrożeniem bo mając powyzsze na uwadze oraz fakt że są coraz lepiej dozbrajani , z łatwościa mogą za niedługi czas zwrócić się przeciw nam.

Rzeź wołyńska a rodziny mieszane. Dlaczego ukraińscy mężowie mordowali swoje polskie żony? - WielkaHistoria

Czechy mają do nas pretensje o Zaolzie, Niemcy o Śląsk czy Pomorze. Jedynie chyba Morze Bałtyckie nie ma do nas żadnych pretensji 🤣.

Gdzie Ci ich przybywa ? Nasz kraj to tranzyt na zachód a teraz bez wiz mogą swobodnie się przemieszczać jako uchodźcy.

Przed chwilą, jarecki napisał:

A co byscie powiedzieli na powszechny dostęp do broni , jak w szwajcari , usa , izraelu ?

Patrząc na to co się tu wyprawia na ostatnich stronach w żadnym wypadku.

Przed chwilą, many13 napisał:

Dziś mija kolejna rocznica Zbrodni w Odessie  o której pisałem wcześniej i tylko Ulman zareagował a reszta ciemna masa obojętna na rogi faszystowskie upadlińców– Środek Europy, Odessa i ukraińscy nacjonaliści i kibole palą żywcem 48 rosyjskojęzycznych mieszkańców. Podano oficjalnie ale ogladałem filmik, ze połowę zabitych cichaczem gdzieś wynoszono.

W polskich mediach głównego nurtu to tabu. Ta zbrodnia kładzie się cieniem na współczesnej Ukrainie i kłaść się będzie dopóki winni nie zostaną wykryci i ukarani. Zbrodnia w Odessie była jednym z dwóch aktów założycielskich pomajdanowej Ukrainy. Pierwszym była masakra na kijowskim Majdanie 20 lutego 2014 roku. Dzisiaj już wiemy, że prowokatorami i sprawcami tej masakry byli nacjonaliści ukraińscy, którzy w przewrocie politycznym na Ukrainie w 2014 roku odegrali kluczową rolę, a nie formacja milicyjna „Berkut”, jak podały wtedy polskie media. Tragiczne zajścia w Odessie – tak samo jak secesja Krymu i Donbasu – stanowiły pokłosie przewrotu na Majdanie oraz pierwszych decyzji nowych władz ukraińskich wymierzonych w ludność rosyjskojęzyczną Ukrainy, w tym próby delegalizacji języka rosyjskiego.

Źródło: http://www.mysl-polska.pl/1898

279857141_525635832405691_5758421650707508697_n.jpg

Dlaczego Ukraina nie odbiła jeszcze do tej pory Krymu na przykład ?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Ulman napisał:

Czyli że co? Atomy ściskamy? 

a skąd ja mam wiedzieć co tam się ściska. Atomy, wiązania miedzy nimi, czy między cząsteczkami. Jednak w sumie jakby uderzył młotem w tą ścianę to mogą zagrzechotać szpargały na półce obok. Drgania się rozchodzą. Jak są drgania to jest sprężystość. Dźwięk to też jakieś drgania, rozchodzą się przez powietrze wodę, ale i przez cienkie ściany również. 

Jak jeszcze głębiej byśmy się zagłębili w te ciekawostki fizyczne to może się  okazać, że na wszystko w otoczeniu oddziałujemy na poziomie grawitacyjnym. Bo wszystko co ma masę ma jakaś siłę grawitacyjną. Oczywiście to jest nieistotne z naszego punku widzenia i naszych potrzeb, ale występuje.  

Edytowane przez Leszy
Opublikowano

O jest i on podpierdalaz z rudym kotem .. 🤣

Romuś to ten cie kapuje 

15 godzin temu, Roman176 napisał:

jak przychodzi ten z obrazkiem rudego kota tak się dzieje ....   za co hmm  miałem podany prowokowanie do kłótni 1 ... a ja tylko żartem waliłem 

Opublikowano
2 godziny temu, many13 napisał:

tylko, że ten wspaniały pedagog prawa reką malował kredą a lewą zaraz ścierał a ja do dzisiaj nie wiem co to jest ta entropia - może parę słów w temacie?

W podstawówce miałem takiego asa z matematyki. Albo rozwiązywał jakiś przykład na tablicy a w połowie mówił "nie to jest głupie" ścierał i walił następny.😂

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, dsbh napisał:

Gdzie Ci ich przybywa ? Nasz kraj to tranzyt na zachód a teraz bez wiz mogą swobodnie się przemieszczać jako uchodźcy.

Ilu Ukraińców rzeczywiście jest w Polsce? Według tych danych liczba ludności w niektórych miastach wzrosła o połowę | NCZAS.COM

Z pewnością wszyscy są tu tranzytem.

18 minut temu, Leszy napisał:

a skąd ja mam wiedzieć co tam się ściska. Atomy, wiązania miedzy nimi, czy między cząsteczkami. Jednak w sumie jakby uderzył młotem w tą ścianę to mogą zagrzechotać szpargały na półce obok. Drgania się rozchodzą. Jak są drgania to jest sprężystość. Dźwięk to też jakieś drgania, rozchodzą się przez powietrze wodę, ale i przez cienkie ściany również. 

Jak jeszcze głębiej byśmy się zagłębili w te ciekawostki fizyczne to może się  okazać, że na wszystko w otoczeniu oddziałujemy na poziomie grawitacyjnym. Bo wszystko co ma masę ma jakaś siłę grawitacyjną. Oczywiście to jest nieistotne z naszego punku widzenia i naszych potrzeb, ale występuje.  

Czyli nie wiesz co się ściska ale się ściska?  

Możesz znaleźć opracowanie które potwierdzi ze materiał musi być sprężysty by przenosił falę -  np. dzwięk, prąd  czy światło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v