Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

To gdzie bedzie ten pozytywny wzrost gospodarczy dla kraju jak ludzie z bidy wszystko ograniczą ??🤣 a jak na rowerki wsiąda to ile branż upadnie ??

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, DTaras napisał:

Ale wiesz, że oni wzniosą im pomniki a nasze tumany, szczególnie stadionowe, będą organizować wiece i palić opony przeciwko?

nawet diabeł jeśli broni słusznej sprawy na swój ogarek zasługuje i akurat przeciwko takim pomnikom występować sprawa diabelska. 

Zieliński nie nazwał zatopienia Moskwy wraz z załogą tragedią. O ile samo zatopienie to kwestia... sukces taktyczny to już niemożność uratowania załogi która jednak nie wytłukła tych z Wyspy Węży na jakiś szacunek ten utopiony w lodowatej wodzie majtek zasługuje nawet czysto żołnierski.
Utrata bodaj jednego argumentu negocjacyjnego, moralnego może zaważyć na losach tej wojny a przecież tu widać bezsens tej wojny gdzie obie strony już są przegrane.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Wzrost gospodarczy, Ty kolego twierdziles ze nie bedzie zle a migracja ludnosci to dla nas szansa...drogie paliwa to nie problem itp twierdzenia.

Spokojnie, jeszcze pare miechów, sie obraz wyklaruje.

6 minut temu, jarecki napisał:

ze pozytywny wzrost cen ? 

Edytowane przez V12
Opublikowano

naród który wymierał i bez wojny nie ma szansy na jakiekolwiek szanse
To jest szansa co najwyżej dla kraju ale nie narodu. To przymus dla narodu aby jednak zmienił wiele w samym sobie aby mieć bodaj cień jakichkolwiek szans na cokolwiek

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jarecki napisał:

szansa którą trzeba wykorzystać  . 

Ci co zatrudniaja ludzi to tak, 

Emeryt i etatowiec na tym nie zyska, gospodarstwo rodzinne małe średnie też nie... 

Edytowane przez V12
Opublikowano
dysydent napisał:

24 minuty temu, DTaras napisał:

Ale wiesz, że oni wzniosą im pomniki a nasze tumany, szczególnie stadionowe, będą organizować wiece i palić opony przeciwko?

nawet diabeł jeśli broni słusznej sprawy na swój ogarek zasługuje i akurat przeciwko takim pomnikom występować sprawa diabelska. 

Zieliński nie nazwał zatopienia Moskwy wraz z załogą tragedią. O ile samo zatopienie to kwestia... sukces taktyczny to już niemożność uratowania załogi która jednak nie wytłukła tych z Wyspy Węży na jakiś szacunek ten majtek zasługuje nawet czysto żołnierski. Ich mocodawcy to co innego.
Utrata bodaj jednego argumentu negocjacyjnego, moralnego może zaważyć na losach tej wojny a przecież tu widać bezsens tej wojny gdzie obie strony już są przegrane.

Ta krypa napiżdżała też rakietami i swoim OPLem chroniła inne ruskie łajby. Nie wytłukła pograniczników bo akurat nie miała bomb przeciw bunkrom. Zniszczyli im możliwość obrony ale tylko przypadkiem tamci przeżyli. Wojna to nie był nigdy sukces a statek, niezależnie ilu w nim siedzi ludzi, to jednostka. Czołg można obezwładnić dzialkiem 30 mm ale jest to niebezieczne. Lepiej zajebać mu z nlawa i niech się piecze załoga. Ot realia.

dysydent napisał:

naród który wymierał i bez wojny nie ma szansy na jakiekolwiek szanse
To jest szansa co najwyżej dla kraju ale nie narodu. To przymus dla narodu aby jednak zmienił wiele w samym sobie aby mieć bodaj cień jakichkolwiek szans na cokolwiek

Yyy ruskie też byli na minusie...

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Nooo Ci powiem, ta kasa idzie w rynek lepiej jak pincet...

gdzie ją widzisz ? przez to rozdawnictwo to nie wiadomo ile jest do końca zadłużenia

Opublikowano
43 minuty temu, dysydent napisał:

Zieliński nie nazwał zatopienia Moskwy wraz z załogą tragedią. O ile samo zatopienie to kwestia... sukces taktyczny to już niemożność uratowania załogi która jednak nie wytłukła tych z Wyspy Węży na jakiś szacunek ten utopiony w lodowatej wodzie majtek zasługuje nawet czysto żołnierski.

Załęski akurat nie musi tego nazywać tragedią, bo już wiele razy skłądał wyrazy współczucia rodzinom zabitych rosjan i mówił otwarcie iż będą ich zabijać w dalszym ciągu. Miało to oczywiście wymiar też odstraszający mieć dla kolejnych decydujących się na defaszyzację Ukrainy. Nie oczekiwałbym po mordowaniu ludności cywilnej, czy bezsensownym ostrzale miast ciężką artylerią współczucia dla operatorów broni pokładowej "Moskwy". Faceci bez mrugnięcia okiem rozpiździliby Odessę wpierając lądujące pododdziały.  Tyle że tym razem ileś tych rakiet leży na dnie Morza Czarnego a nie wali w bloki mieszkalne.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dejmian90 napisał:

Szansa na co? 

Własnie, pewnie odpowiedzi nie poznasz 🤣

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Szansa na to że zadłużone państwo bedzie się coraz bardziej zadłużać żeby socjalne bzdury wspierać. Na szczęście kurek z kasą jest coraz bardziej przykręcony  a lewicowe społeczeństwo zazna trochę biedy i otrzeźwieje. Socjalistyczne bzdury PISu koniec końców muszą się wysypać bo ile można żyć na krechę?  Mamy 11% inflacji, drogie kredyty które będą jeszcze droższe i władzę która za wszelką cenę będzie się chciała utrzymać przy korycie dalej się zapożyczając. Funduszy z UE może nie być, koszty  obsługi zadłużenia bardzo silnie wzrosły Polska płaci coraz więcej za zadłużanie się. Skąd rząd weźmie na to pieniądze? - Money.pl  a przedsiębiorcy są w niełasce bo śmią się dorabiać.

Jak z tego wszystkiego ma być wzrost gospodarczy i doganianie europy?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ukraina na zatopieniu " Moskwy "  wizerunkowo straciła by gdyby uniemożliwiła akcję ratunkową , a nawet ruski o tym nie wspominają .  Na wojnie żołnierzy  podczas walki zabija się legalnie , dowódca  posyłając żołnierzy ponosi za to  odpowiedzialność .W tej wojnie ja nie mam wątpliwości która strona za to odpowiada . 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, dejmian90 napisał:

Szansa na co? 

54 minuty temu, V12 napisał:

Własnie, pewnie odpowiedzi nie poznasz 🤣

na rozwój , nawet ostatnie podwyzki ceny najmu mieszkań to tez dzieki uchodzcom, budownictwo ogolne jest kołem napedowym gospodarki , przynajmiej zapełnią sie pustostany . Prawie wszystkie ,, cywilizowane '' państwa rozwijają się dzieki emigracji , do usa , niemiec  ,ciągle migrują ludzie i wykonują prace których nikt inny by nie chcial , od budowlanki , transportu w fabrykach w opiece . te dzieci za niedługo bedą wchodziły w rynek pracy kilka dni temu pojawił się raport żę w Polsce jest minmium 500 tys wolnych miejsc pracy o ile na peryferiach to są bardziej miejsca dla faceta o tyle w miastach to już pół na pół .             Prosty przykład Angli jak zamkneła sie troche na emigrantów to braki nastąpiły od transportu przez gastronomię po rolnictwo .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
racyl napisał:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Nooo Ci powiem, ta kasa idzie w rynek lepiej jak pincet...

gdzie ją widzisz ? przez to rozdawnictwo to nie wiadomo ile jest do końca zadłużenia

w sklepie...

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jarecki napisał:

na rozwój ,

Rozwój to konsumpcja jak rodakom zflaczeja portfele, to za co sie bedą budować?? Podróżować ?? to sieć naczyn połaczonych . komu beda usługi i produkty jak zacznie sie oszczedzanie, sam za przyklad dales nie kupione mieso w sklepie, ja w realu wiem jakie sa nastroje ludzi... w kwesti opału zrobił sie kwas ludzie szukaja drewna

to normalne ?? cofamy się...

pieniadze na drzewie nie rosna, nie każdy ma zdrowie i chęć za***rdalać wiecej bo w sumie w imie czego ?

Są ludzie co teraz kupuja duzo bo czuja pismo nosem, sam tak robie co potrza to teraz, nie bede zapierdalal na ten sam towar po wyzszej cenie, oszczedze to moje i moge sie za to byczyć niź zapiepszać za próznosc 

Edytowane przez V12
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

na rozwój , nawet ostatnie podwyzki ceny najmu mieszkań to tez dzieki uchodzcom, budownictwo ogolne jest kołem napedowym gospodarki , przynajmiej zapełnią sie pustostany . Prawie wszystkie ,, cywilizowane '' państwa rozwijają się dzieki emigracji , do usa , niemiec  ,ciągle migrują ludzie i wykonują prace których nikt inny by nie chcial , od budowlanki , transportu w fabrykach w opiece . te dzieci za niedługo bedą wchodziły w rynek pracy kilka dni temu pojawił się raport żę w Polsce jest minmium 500 tys wolnych miejsc pracy o ile na peryferiach to są bardziej miejsca dla faceta o tyle w miastach to już pół na pół 

Przecież na rynku budowlanym już masz potężny zjazd. Kto będzie budował drogie mieszkania z drogich materiałów, za drogie kredyty a potem kto będzie za drogie kredyty te mieszkania kupował?  To jest oczywiste że ten segment spadnie na pysk.

Dzięki uchodźcom to moze być co najwyżej bieda. Najechało się starych bab i matek z małymi dzieciakami i to z miast gdzie cięzkiej roboty nie nauczeni. Poza tym oni nie przyjechali tu bo są ambitni i chcą uczciwie i cięzko pracować tylko siedzieć na naszym garnuszku bo u nich wojna.

• Like 2
Opublikowano

a to tylko sie cieszyć że nie dają sie wykorzystać i pracować za 15 zł \ h .

6 minut temu, V12 napisał:

Rozwój to konsumpcja jak rodakom zflaczeja portfele, to za co sie bedą budować?? Podróżować ?? to sieć naczyn połaczonych . komu beda usługi i produkty jak zacznie sie oszczedzanie, sam za przyklad dales nie kupione mieso w sklepie, ja w realu wiem jakie sa nastroje ludzi... w kwesti opału zrobił sie kwas ludzie szukaja drewna

ale to rynki swiatowe , krowa w 2 klasie po 10 zł przecież to na eksort , przenica droga to tez dzieki eksportowi .  Komu będą budować po pierwsze to cena usług budowlano remontowych są zbyt drogie a takie chwilowe osłabienie jest co kilka lat potrzebne , KREDYT 5-6 % to normalna rzecz to w ubiegłym roku 1-2 % to była anomalia 

10 minut temu, Ulman napisał:

Przecież na rynku budowlanym już masz potężny zjazd.

Zjazd cen ? Puki co to mieszkania w stolicy sprzedawały się na pniu .

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jarecki napisał:

, przenica droga 

No w ch*j 🤣 obliczales zysk z nowymi cenami paliw, nawozow, oprysków , uslug , czesci, sprzetu i calej otoczki ?? Ostatnio mi chcial ze sasiedniej wioski za traktor o 10 tys wiecej jak dalem  10 lat temu,bo nic znalesc nie moze takie zlomy  troche sie potem z Ojcem zastanawialismy ze ciekawe czasy...

Edytowane przez V12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v