Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jacor73 napisał:

A może zaczęli racjonalnie myśleć ? Nie da się tak po prostu uniezależnić od rosyjskich surowców, najpierw trzeba zapewnić sobie inne źródła do uzupełnienia braków, a nie na hura blokujemy import surowców z Rosji. Pisałem już to wcześniej, napiszę jeszcze raz: jeśli nawet zablokują ten import z Rosji to i tak ten rosyjski gaz czy ropa dla nas będą sprzedane, tylko za odpowiednio wyższą cenę i przypłyną tankowcami za pośrednictwem chińskich i amerykańskich firm. One zarobią więcej, bo Rosja sprzeda im taniej a my niestety zapłacimy duuużo więcej i tak będziemy sponsorem "zabaw" Putina i spółki

problem że i bez pośredników sama rosja nigdy jeszcze tak wysokich cen za swoje surowce i tak dużych wpływów nie miała i ta wojna jej służy najbardziej.
Przecież oni tam nie mają ani dylematu skąd nawozy, paliwa, surowce a i jeszcze wewnętrznych złodziei oligarchów im zachód kosi z czego sam putin bardziej się cieszy niż Ukraina.
Jeśli ma głowę na .... albo nie. Nie zamierzam rad dawać kacapom byle znali granice chociaż i tak gdy nędza szwabów, żabojadów i resztę nacji dawno ogołoconej z surowców Europy przyciśnie to zaatakują rosję bo co im pozostanie.
Im bardziej biedniejące nacje tym bardziej będą się radykalizować; Przecież już widać że francja staje się coraz bardziej nazistowska, pisowskiemu rządowi też bliżej do nazizmu niż POprzednikom, węgry, austria... rosja już jest a kto wie na kogo wyrośnie Zieliński gdyby obronił Ukrainę?
Niemcy zdają się najracjonalniej zachowywać z punktu widzenia ekonomii ale bezdusznie z punktu humanizmu.
Sytuacja jest patowa bo nędza czeka Europę niezależnie od tego jak potoczy się ta wojna a nawet gdyby jej nie było.

ja nadal podtrzymuję że błędem było nie współuczestniczenie w nordsream-ach z jednoczesnym podpinaniem i norweskich złóż ..... w zasadzie nic straconego byle nie pożarli się zbytnio nasze kacyki z niemcami (o ironio; najbardziej antynazi. z narodów okolicznych) a Ukrainy jeśli nie uda się obronić militarnie to gospodarczo tym bardziej a że tam sobie krzyczą Ukraińcy jakoby sankcje gospodarcze co dały.... eksperty od gospodarki się znalazły

ten rok pojedziemy na rezerwach ale co dalej? przy takich kosztach rolnych chleb powinien być co najmniej po 15zł już w 2023-im przy zarobkach takich lub niższych jak obecnie. Możemy mieć rewolucje na terenie całej Europy a nie widać aby ktoś nad tym panował jakkolwiek

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

pewnie tak , spory udział ma tez popyt i brak pracowników nadpodaż pieniadza głownie ,  choc nadpodaz pieniadza sprawia ze sprzedawcy mogą sobie pozwolic na mniejszą marże bo nadrobią  iloscią .

Opublikowano

Ciebie Jarecki chyba ten drogi prąd pier...nął. Marże chcesz ucinać? A jak się mi coś spierniczy w lipcu to mi do usługi dołożysz? Ja już muszę wliczyć tegoroczny sezon grzewczy... A do tego jadę sobie na Terespol.

Opublikowano

to że wszyscy popełnili błąd nademisji pieniądza nikogo pojedynczo z tego błędu nie usprawiedliwia i inflacja, wysoka inflacja jest już zjawiskiem globalnym tak że o nadrabiania obrotem inflacji przy niskiej marży mówi co najwyżej samobójca gospodarczy i @jareckiemu się nie dziwię bo tylko powtarza za tymi których uważa za ekspertów i w tym też pół biedy gdyby rzeczywiści decydenci tych samych idiotów ekspertami nie nazywali i - co gorsza - słuchali.

Teraz niezależnie od ilości towaru nie ma najmniejszego sensu schodzić z marży bo lepiej przytrzymać towar ograniczając produkcję aby na samej inflacji zyskać beznakładowo a deficyty budżetowe państw i tak je zmuszą do emisji kolejnych pustych pieniędzy na same odsetki z długu czyli dodatnie sprzężenie zwrotne tylko potęgujące inflację przy presji na ograniczanie produkcji. Elementarny mechanizm procesu stagflacyjnego.
dużo by .... tylko referata to nie tutaj i mi o konkluzję tylko chodziło - nastaje czas zasobów materialnych i niefinansowych metod nimi zarządzania a ten wyjdzie na tym najlepiej kto ma najmniej długów i najsilniejszą armię ;) cóż komu po marży gotówkowej jeśli moda nastaje co wolno i od kogo kupować a od kogo nie?

nawet to co mogę kupić na pewno podrożeje a nie wiem o ile to skoro już coś muszę sprzedać (bo się np przeterminuje) to z możliwie najwyższą marżą aby mieć jak największą szansę bodaj za inflacją nadążyć i obrót utrzymać no i jeszcze dobrze by było aby na zapasy co trwalszych dóbr starczyło choćby i ponad miarę potrzeb wszak sam czas posiadania w warunkach inflacji już daje marżę. Ucieczka od pieniądza to też i nieracjonalna psychologia a skoro się zaczęło to niełatwo będzie przełamać

Opublikowano

Platforma Obywatelska @donaldtusk

Chcę, byśmy dziś przyjęli decyzję o wniesieniu 3 projektów ustaw:

- 20% podwyżki dla tzw. sfery budżetowej,

- ustalenia maksymalnej raty kredytu hipotecznego na poziomie z końca zeszłego roku

- emisji obligacji antydrożyźnianych.

wszyscy ekonomiści po nim pojechali, np.: "Ręce opadają... Ja wszystko rozumiem (polityka), ale są jakieś granice ignorancji niewiedzy".

powinni zmienić nazwę na partia głąbów ekonomicznych :D 

platforma z tuskiem zaciągnęła ok. 500mld długu, dostała 300mld z eu, podniosła podatki i wiek emerytalny czyli zmarnowali prawie bilion złotych (bezrobocie wzrosło do 13%) i prawie doprowadzili polskę do bankructwa; uratowało ich przed tym zajumanie pieniędzy z ofe i przelanie do budżetu

piniendzy nie ma i nie będzie :D 

• Haha 1
Opublikowano

a pinokio w dwa lata dużo ponad dwa biliony. I szczepalki już kolejne zamówił. 25 mln w magazynach to jeszcze 65mln ma dojść. 

naród zacznie szumieć i od razu cowidowy i lokdawn. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Teraz niezależnie od ilości towaru nie ma najmniejszego sensu schodzić z marży bo lepiej przytrzymać towar ograniczając produkcję aby na samej inflacji zyskać beznakładowo a deficyty budżetowe państw i tak je zmuszą do emisji kolejnych pustych pieniędzy na same odsetki z długu czyli dodatnie sprzężenie zwrotne tylko potęgujące inflację przy presji na ograniczanie produkcji. Elementarny mechanizm procesu stagflacyjnego.

co zyska firma jak ograniczy produkcje ? jesli marza jest na poziomie 8 % to jak ma drozsze pół produkty to wezmie drożęj za efekt końcowy , jak nie bedzie stać klienta na tak drogie towary to się ogranicza produkcje , celowe ograniczenie produkcji z chęci uzyskania wyzszego zarobku jest karalne .  dobrym przykładem takiej głupoty jest grupa azoty choć da się to wyjasnić ale drozejący nawóz w jeden dzień o 1tys na tonie to jest wykorzystywanie przewagi rynkowej .

Opublikowano

Albo wizję porąbanych dopłat... Chciałem Ci uświadomić iż są granice - także jebnięcia biznesem i popłynięcia z innym prądem. Ja wiem, że niektórym marzy się powrót niemal monopolu ale to społeczeństwu nie będzie odpowiadać.

za Siedlcami to też takie miary jak pod Krakowem? Największy kawałek jaki z drogi widać to ma może ze dwa hektary...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

celowe ograniczenie produkcji z chęci uzyskania wyzszego zarobku jest karalne .

Ty to wiesz czy sobie tego życzysz?
za taki przepis kazał bym rozstrzelać.

pytam bo praktyka pokazuje że najbzdurniejsze przepisy są możliwe

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Ty to wiesz czy sobie tego życzysz?
za taki przepis kazał bym rozstrzelać.

Czyli Dopuszczasz  zmowe cenową takżę  ?      Tylko firma która nie produkuje tez ma koszty stałe , jak pensje pracownika , podatek od nieruchomosci i głownie o to mi chodziło bo co innego jest przetrzymać pszenice u rolnika a co innego wstrzymać produkcje , bo z Twojego posta wywnioskowałem żę chodziło o wstrzymanie produkcji  

3 godziny temu, dysydent napisał:

Teraz niezależnie od ilości towaru nie ma najmniejszego sensu schodzić z marży bo lepiej przytrzymać towar ograniczając produkcję aby na samej inflacji zyskać

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

co zyska firma jak ograniczy produkcje ? jesli marza jest na poziomie 8 % to jak ma drozsze pół produkty to wezmie drożęj za efekt końcowy , jak nie bedzie stać klienta na tak drogie towary to się ogranicza produkcje , celowe ograniczenie produkcji z chęci uzyskania wyzszego zarobku jest karalne .  dobrym przykładem takiej głupoty jest grupa azoty choć da się to wyjasnić ale drozejący nawóz w jeden dzień o 1tys na tonie to jest wykorzystywanie przewagi rynkowej .

A nie wstawanie z kolan przypadkiem?😂

Opublikowano
43 minuty temu, galan99 napisał:

Turcja mierzy się z 61-proc. inflacją i nie podnosi stóp procentowych.

Nie umacnia swej waluty .

Dlaczego w całej Europie i na świecie podrożały nośniki energii i paliwa kopalne , to one napędzają inflację , miało być odbicie po covidowe teraz wojna i kolejne podwyżki .

Zobaczymy ceny na nowe płody rolne , jeśli wzrosty będą o 10 % to klapa .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

Czyli Dopuszczasz  zmowe cenową takżę  ?      Tylko firma która nie produkuje tez ma koszty stałe , jak pensje pracownika , podatek od nieruchomosci i głownie o to mi chodziło bo co innego jest przetrzymać pszenice u rolnika a co innego wstrzymać produkcje , bo z Twojego posta wywnioskowałem żę chodziło o wstrzymanie produkcji  

dobrze wnioskowałeś. dokładnie o to mi chodziło. wstrzymanie lub ograniczenie produkcji aby zapobiec spadkowi ceny poniżej poziomu uznawanego przez przedsiębiorcę za godziwie opłacalny. Praktyka powszechnie stosowana np rynek kart graficznych minionych dwu lat a z rolniczego podwórka wręcz nakazowe limitowanie produkcji np cukru, mleka rożnymi ograniczeniami odgórnymi aby nie doprowadzić do nadprodukcji i załamania rynku.
Przepis nakazujący produkcję? Tobie "się coś na głowę spadło?" bronić czegoś takiego?
kolejny to już chyba przymus pracy czyli niewolnictwo

a jakże, praktyka zna takie przypadki ale żywym ogniem takie wypalać nie propagować

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
26 minut temu, dysydent napisał:

Praktyka powszechnie stosowana np rynek kart graficznych minionych dwu lat a z rolniczego podwórka wręcz nakazowe limitowanie produkcji np cukru, mleka rożnymi ograniczeniami odgórnymi aby nie doprowadzić do nadprodukcji i załamania rynku.

no i wiadomo ze z limitowania unia zrezygnowała , i to przynosiło odwrotny skutek , to w czasie limitowania mleka był najwiekszy spadek opłacalnosci .   to fabryka mebli ma magazynować meble bo płyty wiórowe drożeją , wysłać  pracownikow na urlop ?  ja niczego nie nakazuje tylko na szczescie biznesmeni myslą inaczej i jak drozeje półprodukt to podnoszą cene swojego produktu ale utrzymują ciągłość produkcji . dlatego w krajach postkomunistycznych jest najwieksza inflacja bo wiekszosc biznesmenow tak mysli , potrzymam towar to wiecej zarobie ale to jest głupie myslenie , jak ma sie monopol nadany produkt to mozna tak robić , przykład gazu z rosji i takiego myslenia to zaczął wpływać tanszy gaz do portów z usa i kataru .

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał:

przykład gazu z rosji i takiego myslenia to zaczął wpływać tanszy gaz do portów z usa i kataru .

To zły przykład. Bo jeśli myślisz o LNG to sam koszt rozgazowania go na miejscu powodował straty dystrybutora.

Opublikowano

we wszystkich krajach gdzie jest nazbyt wysoka inflacja jeszcze się zdziwisz jakie praktyki najpoważniejsze firmy będą stosować

no co racja to racja

15 minut temu, jarecki napisał:

no i wiadomo ze z limitowania unia zrezygnowała , i to przynosiło odwrotny skutek , to w czasie limitowania mleka był najwiekszy spadek opłacalnosci

to też był chory przepis bo sztucznie sterujący podażą przez urzędników

pamiętam czasy pokomunistycznej inflacji i gdy jakiś towar był nazbyt drogi u jednego handlowca względem innych to przynajmniej było wiadomo że ma największe szanse na ciągłość sprzedaży
tak mi się przypomniało a pamiętam różne czasy i metody gospodarowania tak że raczej mało co mnie może zaskoczyć i obecnie nazbyt dużo widzę analogii aby nie przestrzegać przed popełnianiem tych samych błędów bodaj w czasie jednego pokolenia

Opublikowano
58 minut temu, dysydent napisał:

Przepis nakazujący produkcję?

Znowu samospełniająca się przepowiednia? Warunki już są, teraz tylko czekać na mały kamyczek.😂

Opublikowano
19 minut temu, witejus napisał:

Krążownik rakietowy ,,Moskwa" przepoczwarzył się w okręt podwodny😜

takiej techniki to nawet amerykanie nie mają :D 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v