Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Romam 5% i 800% to jest na równi ?😂

i co chcesz zrobić zeby było taniej ? .... albo inaczej kto ma W EU taniej w Holandii szklarnie  przestały produkować bo gaz za drogi 

Opublikowano (edytowane)

DTaras piekarnia 4 km odemie  i znam tam sporo osób co pracuje tam chleb ten sam dla biedronki i na sięć firmową wysyła , ale dodam żę ceny chlebą  beda rosły nawet pomijająć  ceny energi . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
jarecki napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Coś wspomniałeś o zatrudnieniu i każdy garnie się do zawodu... Piec oczywiście bezawaryjny i nie trzeba go remontować a uzdatnianie wody do technologii to pikuś. Oczywiście w rachunku ekonomicznym rezerwy są niepotrzebne a każda piekarnia robi to pro bono. Mąka przywozi się za darmo... Twoja kalkulacja.. cóż prawda z ćwiercią kosztów tylko, że mąka i energia podliczając składniki kosztów to będzie jakieś 8% wszystkich pozycji. Jeżeli piszesz o tych 10 groszach na bochen to podaj ile ton chleba i innych produktów dziennie piekarnia ekspediuje.

, przy skali zatrudnionych 50 pracowników jest to skala sporo ale napisałem żę ta podwyżka możę być uzasasdniona  wzrostem innych kosztów ale nie obciążajmy zawszystko energi , jak w ubiegłym roku paliwo i gaz były tanie to były obniżki cen chleba ?  nie nie było jak dla mie artykół propaganda w celu zwiekszenia zysku 

Nie chodzi o skalę tylko brak ludzi. Nie trzeba mieć 50 pracowników aby zaszła konieczność zwiększenia funduszu płac. Piekarz to już specjalista.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

i co chcesz zrobić zeby było taniej ? .... albo inaczej kto ma W EU taniej w Holandii szklarnie  przestały produkować bo gaz za drogi 

Chleb to nie kwiatki w szklarniach. a górniki będą pracować za najniższą krajową 😁 dla dobra ojczyzny

lepiej niech na wszystkim obniżą vat do 22%

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Wiem , boś nieuk.😆

POWAŻNIE ULMAN ? nie wiesz tam je złodziejstwo  

Przed chwilą, racyl napisał:

albo inaczej kto ma W EU taniej

odp na te pytanie 

Opublikowano
jarecki napisał:

DTaras piekarnia 4 km odemie  i znam tam sporo osób co pracuje tam chleb ten sam dla biedronki i na sięć firmową wysyła , ale dodam żę ceny chlebą  beda rosły nawet pomijająć  ceny energi . 

Umowy z Biedronkami są specyficzne ale skoro ma sieć firmową to raczej klauzulę o przeciwdziałaniu konkurencji dobrze ogarnął? Niewiem, nie upieram się. Ile ton pieczywa robi Robson dziennie?

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

nie martw się jak będą piekli w starych piecach na fungiel to będzie cie stać .

Jak można pominąć wzrost cen energii o 600-800% ? nawóz który zdrożał o 300% też pominiesz ?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roman176 napisał:

POWAŻNIE ULMAN ? nie wiesz tam je złodziejstwo  

odp na te pytanie 

no przecie że Roman 🤣 Ty to Romek masz coś z g... .

Komuś wzrastają koszty 300, 400% to będzie latał i sprawdzał czy oby ktoś inny nie ma jeszcze więcej 😁

Edytowane przez racyl
Opublikowano
racyl napisał:

4 minuty temu, jarecki napisał:

nie martw się jak będą piekli w starych piecach na fungiel to będzie cie stać .

Jak można pominąć wzrost cen energii o 600-800% ? nawóz który zdrożał o 300% też pominiesz ?

Są jeszcze piece na olej - ten podrożał mniej. Z pieca na węgiel nie wytargasz więcej niż dwie tony na zmianę jak dobrze pamiętam.

* na dobę.

Opublikowano

Na emeryturę wyższą o 200 zł liczyć mogą  emeryci, którzy osiągnęli wiek emerytalny, a także służyli w Ochotniczej Straży Pożarnej, GOPR lub TOPR - mężczyżni 25latek a kobiety 20. Temat pilotuje MSW a wnioski składamy do Powiatowej Komendy  SP.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał:

Jak dla Biedronki to ile oni tirów dziennie wysyłają?

biedronka oprócz chleba z własnych pieców ma w ofercie pieczywo z lokalnych piekarni , tak samo jak dino , i topaz , akurat ta piekarnia robson wstawia chleb do lokanych 3 biedronek , prócz tej piekarni w tych samych biedronkach jest chleb innej piekarni lokalnej i tir jest nie potrzebny ale skoro pytanie padło to ma flote 14  samochodów do rozwozenia chleba takie jak lublin na wielkość  i nie wiem ile ton mąki przerabia ale zatrudnia około 50 osób na piekarni 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
16 minut temu, racyl napisał:

Romam 5% i 800% to jest na równi ?😂

Iedne procenty liczył na lewych palcach a drugie na prawych i setki mu nie weszły😂

5 minut temu, jarecki napisał:

biedronka oprócz chleba z własnych pieców ma w ofercie pieczywo z lokalnych piekarni , tak samo jak dino , i topaz , akurat ta piekarnia robson wstawia chleb do lokanych 3 biedronek , prócz tej piekarni w tych samych biedronkach jest chleb innej piekarni lokalnej i tir jest nie potrzebny ale skoro pytanie padło to ma flote 14  samochodów do rozwozenia chleba takie jak lublin na wielkość  i nie wiem ile ton mąki przerabia ale zatrudnia około 50 osób na piekarni 

Jak odbierałem odpady z lokalnej piekarni(raz w tygodniu) to do dino przy mnie pakowali zawsze ok 400 skrzynek chleba więc markety to raczej znacząca pozycja w obrotach.

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

No to podaj specyfikację Caracala dla Kuwejtu i dla nas to porównamy.

Nie może podać specyfikacji dla Kuwejtu i dla nas, bo nasi nie zdecydowali się na uzbrojenie.  Kuwejt dokupował te maszyny jako kolejne zamówienie. 

Słowa klucz artykułu który cytowałem i pogrubiłem. "sygnatura cieplna silników i przegrzewanie się w tamtejszych temperaturach".

Tłumaczę na język polski. " Okazało się że po założeniu systemy chłodzącego spaliny silników ( tak aby uniknąć zestrzelenia przy pomocy termowizji) układ chłodzenia silnika nie wyrabiał w tamtejszych warunkach. Takie układy stosuje się jako wyposażenie specjalne śmigłowców np kiedy leci się amerykańskimi śmigłowcami w Pakistanie załatwić Bin Ladena. 

Opublikowano
jarecki napisał:

9 minut temu, Ulman napisał:

Jak dla Biedronki to ile oni tirów dziennie wysyłają?

biedronka oprócz chleba z własnych pieców ma w ofercie pieczywo z lokalnych piekarni , tak samo jak dino , i topaz , akurat ta piekarnia robson wstawia chleb do lokanych 3 biedronek , prócz tej piekarni w tych samych biedronkach jest chleb innej piekarni lokalnej i tir jest nie potrzebny ale skoro pytanie padło to ma flote 14  samochodów do rozwozenia chleba takie jak lublin na wielkość  i nie wiem ile ton mąki przerabia ale zatrudnia około 50 osób

To jest spora piekarnia i odliczając kierowców i administrację to będzie z 15 piekarzy plus ciastowi i pomoc. To wyliczenie może mieć sens. Jak teraz przy kosztach stałych ustalić ma cenę chleba gminna piekarnia z trójką piekarzy? Przedsiębiorstwo tak samo potrzebne..

Opublikowano
32 minuty temu, DTaras napisał:

A czemuś Ty taki ograniczony? Jestem zaszczepiony i tylko na to się godziłem na nic innego. Ty jednak tego nie zrozumiesz i nawet gdyby doszło do walki i stanąłbym po twojej stronie to wzorem dobrego czekisty strzelił byś mi w potylicę...

Dobry towarzysz , oddany sprawie NKWDzista.😂

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

ludzie 

Jacy ludzie? Robotnicy na lewo śmigła wynoszą ? 

4 minuty temu, mirro napisał:

Nie może podać specyfikacji dla Kuwejtu i dla nas, bo nasi nie zdecydowali się na uzbrojenie.  Kuwejt dokupował te maszyny jako kolejne zamówienie. 

Słowa klucz artykułu który cytowałem i pogrubiłem. "sygnatura cieplna silników i przegrzewanie się w tamtejszych temperaturach".

Tłumaczę na język polski. " Okazało się że po założeniu systemy chłodzącego spaliny silników ( tak aby uniknąć zestrzelenia przy pomocy termowizji) układ chłodzenia silnika nie wyrabiał w tamtejszych warunkach. Takie układy stosuje się jako wyposażenie specjalne śmigłowców np kiedy leci się amerykańskimi śmigłowcami w Pakistanie załatwić Bin Ladena. 

I właśnie to było sednem całego wywodu. Nie da się porównać dwóch zupełnie innych specyfikacji mimo że jedno i drugie dla laika jest Caracalem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v