Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Jak rozpieprzają ci kraj to wolisz mieć jakakolwiek pomoc czy żadną?  W naszym interesie jest by wojna trwała bo osłabia Rosję i UPAinę która jest nam w gruncie rzeczy wroga ale nie chcemy tego widziec. Co do uchodźców to zgoda ale metoda jest prosta. Każdy uchodźca obowiązkowo 20 godzin robót społecznych w tygodniu a jak nie to nie dawać żadnych świadczeń. Niech na siebie zarobią.

Sęk w tym że dla części uchodźców ta wojna to przepustka na zachód, choćby w Polsce, prawie same Ukrainki z dziećmi, a jak zabiją jej chłopa, zniszczą dom, to po co tam wracać, czy nie lepiej brać się za Polaka?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Desperado napisał:

Sęk w tym że dla części uchodźców ta wojna to przepustka na zachód,

albo przeciągnięcie Polski na wschód ;)

siła zjednoczonych; Polski Ukrainy a z czasem i Białorusi to koniec hegemonii szwabów w Europie czyli szwaby za wszelką cenę zechcą do tego nie dopuścić

już to widać
Amerykanom to pasi a Chińczykom zwisa tak że jak to ostatnio modne stało się - "wszystkie opcje na stole"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał:

wymieniłem w przeżytkach samoloty załogowe  do tych i helikopter można zaliczyć. Przecież i samoloty łupią im Ukraińcy nowoczesnymi inteligentnymi rakietami "z ręki" odpalanymi

Oczywiście kacapy muszą strategię zmienić i pewnie zmienią
Tylko pewnie już dostarczone jankeskie drony kamikadze i w wersji przeciwpiechotnej, tak że "depopulacji" rusków to jeszcze nie koniec ;)

Tylko tam praktycznie nie ma piechoty, gdyby była to już nie jest tak łatwo załatwić czołg transporter opancerzony, wszystkie filmiki dostępne pokazują kolumny zmotoryzowane bez osłony piechoty, co do ilości samolotów pierwsze dni mówiły o 70 szt, obecnie to samo ministerstwo podaje ze od początku agresji strącono 40 szt, różne niezależne źródła mówia o 25-30 szt, temat straceń ponad 114 helikopterów to raczej fantastyka realnie 50-60 szt

Opublikowano (edytowane)

cały świat przyznaje zaskoczenie zdecydowaniem ukraińskiego oporu
Nikt się nie spodziewał, rosja też stąd nadzieja, niemal pewność na efektowny rajd sił zmotoryzowanych przez centra miast przy minimalnym oporze jak w 2014-ym.
Wszystko jest jak najbardziej zrozumiałe i nie wiem czy jakakolwiek inna armia by tego błędu nie popełniła. Fanatyczny opór bywa rzadkością w historii wojen a tam mamy z całym państwem fanatykiem. Nieciekawie to wróży na przyszłość jeśli kacapy to takie zakapiory jakimi się jawią publicznie ale to się okaże w najbliższych dniach... tygodniach i nie poważę się racjonalizować jaka taktyka na ten akurat przypadek...

wobec obu państw gwoli ścisłości

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
49 minut temu, dysydent napisał:

albo przeciągnięcie Polski na wschód ;)

siła zjednoczonych; Polski Ukrainy a z czasem i Białorusi to koniec hegemonii szwabów w Europie czyli szwaby za wszelką cenę zechcą do tego nie dopuścić

już to widać
Amerykanom to pasi a Chińczykom zwisa tak że jak to ostatnio modne stało się - "wszystkie opcje na stole"

Coś w tym jest, pewne przepowiednie mówią o tym że Polska będzie sięgać po Ural.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Desperado napisał:

Coś w tym jest, pewne przepowiednie mówią o tym że Polska będzie sięgać po Ural.

Polska tylko może być jednym i wcale nie największym składnikiem  jakiegoś konglomeratu zagospodarowującego ew przestrzeń po wpływach zdewaluowanej odium tego czym jest obecna rosja.
Zachód i tak w obecnej postaci nie przetrwa a to chwilowe ozdrowienie jest tylko na okoliczność.
Gdyby rosja zaatakowała Polskę i dalej po demoludach zamiast Ukrainy to mało prawdopodobne aby napotkała taki opór ale to już jest nie do naprawienia z punktu rosji bo chwilowo zachód się pozbierał. Co jednak nadgnite nie ucieknie przed upadkiem tylko w tej sytuacji trochę później.
PRzecież poziom nikczemności i tak jest odrażający wobec sytuacji Ukrainy a kunktatorstwa zachodu który jest niewiele mniej obrzydliwy w tym wszystkim od rosji
szkoda powtarzać co już pisałem choć Ty tu nowy i by wypdało  jednakowoż  wierzę że już rozumiesz o co mi chodzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

Nie wojenka tylko Kresy mu się marzą

Tylko kres jego może przyjśc z nieoczekiwanej strony.😂

8 godzin temu, galan99 napisał:

Tu nikt nikogo nie podbija Rosja jak przytuli ,w praktyce to już to zrobiła .

Jak zostanie Ukrainy tylko Lwów ten obszar to w takiej wielkości Ukraina jako Państwo nie może istnieć ktoś to przytuli jako Polska .

A próbowałeś przytulić kłąb drutu kolczastego?😂

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Desperado napisał:

Odpalą ze dwie atomówki to będziemy sięgać 😯 gdzie wzrok nie sięga. 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

8 godzin temu, Desperado napisał:

Odpalą ze dwie atomówki to będziemy sięgać 😯 gdzie wzrok nie sięga. 

Jebnięcie 1000 kiloton wew Warszaawe to wkurwiony Łukaszenka a przy niesprzyjających wiatrach także wszystkie kochanki moskiewskich generałów...

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

😂

Wystarczy się odpowiednio zabezpieczyć , i rzeczy nie możliwe stają się możliwe ☺️

Opublikowano
Denwer napisał:

Ośle bereszczaty. Cały świat został zrobiony w uja ba tej samej zasadzie włączając ruskie społeczeństwo. Albo to albo Putinowi po prostu odpieprzyło. A dlaczego społeczeństwo? Bo w Ukrainie gwałtów i morderstw nie dopuszcza się Włodzimierz a rosjanie..

Opublikowano
9 godzin temu, Desperado napisał:

a sprawdziła się kiedyś która? :D

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

Ośle bereszczaty. Cały świat został zrobiony w uja ba tej samej zasadzie włączając ruskie społeczeństwo. Albo to albo Putinowi po prostu odpieprzyło. A dlaczego społeczeństwo? Bo w Ukrainie gwałtów i morderstw nie dopuszcza się Włodzimierz a rosjanie..

Nie ładnie 🥴

Opublikowano
Ursus932 napisał:

2 godziny temu, mirro napisał:

😂

Wystarczy się odpowiednio zabezpieczyć , i rzeczy nie możliwe stają się możliwe ☺️

W sytuacji obecnej to my może i zapomnimy o wojnie ale Ukraińcy będą ją toczyć. Co prawda ja jestem z tych co polegną w działaniach kinetycznych pierwszego etapu ale liczę i wiem, że mogę polegać na działaniach niekinetycznych i kinetycznych młodszych następców. Rosja będzie potrzebowała Litwy oraz Suwalszczyzny dlatego w przypadku upadku Ukrainy i Mołdawii narobi bałaganu w Polsce na całym wschodzie aby ostatecznie zadowolić się tego rodzaju skoblem. Łotwa i Estonia to będzie akcja ochrony języka rosyjskiego bo taką ustawę właśnie wprowadzili.

Ursus932 napisał:

5 minut temu, DTaras napisał:

Nie ładnie 🥴

Nieładnie to jest teraz pompować do głów propagandę.

Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy napisał:

a sprawdziła się kiedyś która? :D

Nie znasz Historii , Polska była od morza prawie do 2 morza .

Polska i Litwa za panowania Jagiełły (fot. Poznaniak, lic. CC BY-SA 3.0)

Dostęp do Bałtyku zjednoczona po rozbiciu dzielnicowym Polska uzyskała dopiero w wyniku kończącego wojnę trzynastoletnią z Krzyżakami pokoju toruńskiego w 1466 roku, utraciła zaś w rezultacie pierwszego rozbioru w 1772 roku. Nigdy natomiast granice państwa polskiego nie sięgały bezpośrednio drugiego z owych mórz, czyli Morza Czarnego.

Opublikowano
11 minut temu, DTaras napisał:

W sytuacji obecnej to my może i zapomnimy o wojnie ale Ukraińcy będą ją toczyć. Co prawda ja jestem z tych co polegną w działaniach kinetycznych pierwszego etapu ale liczę i wiem, że mogę polegać na działaniach niekinetycznych i kinetycznych młodszych następców. Rosja będzie potrzebowała Litwy oraz Suwalszczyzny dlatego w przypadku upadku Ukrainy i Mołdawii narobi bałaganu w Polsce na całym wschodzie aby ostatecznie zadowolić się tego rodzaju skoblem. Łotwa i Estonia to będzie akcja ochrony języka rosyjskiego bo taką ustawę właśnie wprowadzili.

Nieładnie to jest teraz pompować do głów propagandę.

A co tam było , bo nie otwierałem tego linku ?

9 minut temu, galan99 napisał:

Nie znasz Historii , Polska była od morza prawie do 2 morza .

Polska i Litwa za panowania Jagiełły (fot. Poznaniak, lic. CC BY-SA 3.0)

Dostęp do Bałtyku zjednoczona po rozbiciu dzielnicowym Polska uzyskała dopiero w wyniku kończącego wojnę trzynastoletnią z Krzyżakami pokoju toruńskiego w 1466 roku, utraciła zaś w rezultacie pierwszego rozbioru w 1772 roku. Nigdy natomiast granice państwa polskiego nie sięgały bezpośrednio drugiego z owych mórz, czyli Morza Czarnego.

No , ale jakieś takie wąskie byliśmy. Kicha straszna  🤨

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v