Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, jacor73 napisał:

Nie wiem skąd  oni te statystyki odnośnie wzrostu płac biorą, w swoim otoczeniu jakoś nie widzę tych wzrostów powyżej 10%. Chyba, że prezesowi płaca wzrosła o 100% 9 robotnikom nic i średnia  jest te 10%.

nikt się nie chwali podwyżką, bo takie są ostatnio zasady przyznawania - masz i morda w kubeł, żeby reszta się nie rzucała

u mnie w firmie zaproponowali "wzrost funduszu płac o około 3%" przy czym pracownik może dostać podwyżkę raz na dwa lata (50% pracowników rocznie) w wysokości max 200zł brutto

ludzie wkurwieni na maxa, zobaczymy, jak się to skończy, bo fundusz płac to nie tylko pensje, ale też inne składniki, co oznacza, że realnie 50% pracowników dostanie podwyżkę o 1,5% za dwa lata, no k.... łaskawcy

Opublikowano

Jeśli dają podwyżki po cichu to pewnie dlatego ze nie każdemu. Żeby wyszła średnia 11% to jeden powinien dostać 2% a inny 20%. Nie wiem skąd sa takie cyfry przy drożejącym pieniądzu i zwiększonych przez Polski Ład obciążeniach i 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ulman napisał:

wjedzie do nas ok 4 mln ludzi czyli nieco ponad 10% 

Na tej liczbie  sie nie skonczy...

mam nadzieje że dalej będa osiedlać w wiekszosci duże miasta. 

Edytowane przez V12
Opublikowano
54 minuty temu, jahooo napisał:

nikt się nie chwali podwyżką, bo takie są ostatnio zasady przyznawania - masz i morda w kubeł, żeby reszta się nie rzucała

u mnie w firmie zaproponowali "wzrost funduszu płac o około 3%" przy czym pracownik może dostać podwyżkę raz na dwa lata (50% pracowników rocznie) w wysokości max 200zł brutto

ludzie wkurwieni na maxa, zobaczymy, jak się to skończy, bo fundusz płac to nie tylko pensje, ale też inne składniki, co oznacza, że realnie 50% pracowników dostanie podwyżkę o 1,5% za dwa lata, no k.... łaskawcy

Nie przejmuj się , mleczarze też narzekają 🤷 

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, jahooo napisał:

Pracuje teraz na systemie zależnym od zysku firmy. To dopiero czasem jest masakra.

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

Uwaga podaje przepis jak w nieuczciwy sposób wzbogacić się na dopłacie nawozowej . Potrzebujemy firmy produkującej ekologiczny nawóz naturalny (kopalnia torfu)  która na fakturze wystawi że jest to ;Nawóz ekologiczny nie wapienny . Oczywiście musimy zapłacić za tą fakturę podatek + odsyp dla firmy za "lewa" fakturę . Tym sposobem nabywamy teoretycznie nawóz po cenie np. 8000 zł tona (ekologia musi kosztować) . Składamy wniosek że zastosowaliśmy nawóz 1 tona na hektar (dyrektywa azotanowa nie została przekroczona ) i oczekujemy  pełnego zwrotu na hektar . Gdyby wyliczenia rządowe ulegały zmianie zawsze można na fakturze zwiększyć cenę za nawóz by wykorzystać na maksa dopłatę . Oczywiście żadnego torfu nikt nie zamierza stosować bo by biznes się nie opłacał . Podobnie można zrobić z nawozem naturalnym tylko  rolnik musi być na VAT i mieć możliwość sprzedaży nawozu naturalnego czyli wystawiać faktury . Według przepisów tylko wapno nie podlega dotowaniu a wszystkie inne nawozy tak . Tak więc szykuje się nam przekręt roku . Na normalnych nawozach z dopłaty zostają grosze ale marszałkowscy rolnicy będą stosować naturalne nawozy na mulczowane łąki  w pełnych dawkach, inni natomiast będą składać na maksymalną stawkę zakupy nawozów naturalnych . Będą też pojawiali się magicy z cud preparatami w pięciolitrowymi  zbiornikami na hektar które będą sprzedawane za kosmiczne pieniądze byle by faktura była wysoka i służyła do odliczenia pełnej stawki na hektar bo kto zabroni rolnikowi przepłacić za nawozy na hektar a potem złożyć wnioski o dopłatę . Najśmieszniejsze jest to że  pomoc ma być w ramach covida 19 (projekt  z ministerstwa ) czyli nawet jak UE zgodzi się na ten system to pieniądze mają pochodzić ze środków UE które Polska miała dostać w ramach pomocy odbudowy po świrusie a te pieniadze są zablokowane bo UE twierdzi że jesteśmy niepraworządni .

Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Jak będziemy prowadzić polityke dwóch wrogów to moze sie tak skończyć. Nawet teraz widać że za to ciagłe ujadanie zachód ma nas gdzieś i bedziemy sie sami użerać z upaińcami. Dziś w radiu usłyszałem ze są szacunki które mówią że do Świąt Wielkanocnych  wjedzie do nas ok 4 mln ludzi czyli nieco ponad 10% populacji. Aby było bardziej obrazowo - co dziesiąty na ulicy będzie upaińcem. Turków w Niemczech też jest 4 mln ale kraj dwa razy wiekszy. No i te 4 mln przyjeżdżało przez kilkadziesiąt lat a nie w dwa miesiące. W Polsce 90% ludzi włacznie z politykami nie ma pojecia jakie będą konsekwencje.

Co byś powiedział jakby powstało państwo Polin , Ukraińscy żydzi , żydzi z Izraela , część uchodżców , taki kadłub na płd- wsch  Polski i Ukrainy .

Opublikowano

Tylu mądrych ludzi jest , jak zakończy się dla Ukrainy ta wojna ? .

Będą mieli ludzie do czego wracać do danych miast obecnie równanych czy zagarnie to Władek na wieczne czasy .

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Tylu mądrych ludzi jest , jak zakończy się dla Ukrainy ta wojna ? .

Będą mieli ludzie do czego wracać do danych miast obecnie równanych czy zagarnie to Władek na wieczne czasy .

Dla obu stron w tej chwili nie ma dobrego wyjścia by ogłosić zwycięstwo . Ja cały czas bym był za tym żeby Żełeński w imię przerwania walk i stopniowego wycofania wojsk ruskich oddał Ługańsk i Donieck i dostęp do Krymu .

Opublikowano (edytowane)

Powiadasz by  oddał  Ługańsk i Donieck i dostęp do Krymu .

A co z tymi ludźmi ich majątkami przepadną ludzie na wygnanie .

A za 5 lat dalej Rusowi się zamarzy następne miasta w raz z Lwowem .

Nie ma dobrego rozwiązania to samo było z  Polakami z kresów wygnani .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Fiutin wcieli wojska z tamtych okregow i będzie zdobywał Kijów , za miesiąc powiemy oddajmy mu Kijów -znów wcieli wojska do ruskiej armii i ruszy dalej, sami rosjanie przyznają że taki był plan wcielenia do wojska ukrainy . Nie wiem o co chodzi ruskim ale widząc dziwne zachowanie Niemiec i Francji daje do myślenia czy przypadkiem jeszcze  Merkel w imieniu UE nie podpisała jakiegoś porozumienia że oddaje np. Ukraine Rosji   Pod koniec kadencji tak latała po całym świecie i podpisywała porozumienia np. z Chinami o wolnym handlu, z Merkosul , ze wspólnota Azjatycką choć nie miała do tego mandatu . Może i z Putinem coś podpisała i dlatego niemcy się tak dziwnie zachowują .

Edytowane przez marks50
Opublikowano
19 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ja cały czas bym był za tym żeby Żełeński w imię przerwania walk i stopniowego wycofania wojsk ruskich oddał Ługańsk i Donieck i dostęp do Krymu .

Bardzo cenne rada, kiedy oddaje się nie swoje.😂

W imię przerwania walk? A kto powiedział że walki zostaną przerwane? Jak będą się tak wycofywać jak Armia Czerwona z Polski, to im się trochu zejdzie. No i pytanie, gdzie ma być granica za którą się mają wycofać?

• Like 1
Opublikowano

To moje zdanie jak zdobędzie Ukrainę że padnie Kijów to w praktyce oznacza upadła Ukraina cała .

Przyjdzie czas na inne kraje jak Łotwa , Estonia , Mołdawia i na końcu Litwa tylko już cały świat nie będzie protestował przeciwko Rosji .

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

To moje zdanie jak zdobędzie Ukrainę że padnie Kijów to w praktyce oznacza upadła Ukraina cała

No właśnie. Skoro chce tylko Donbas, Krym i coś tam jeszcze. to po kija atakuje Kijów? Przecież mógł spokojnie rozszerzyć te republiki do granic administracyjnych, okopać się i ogłosić koniec tej specjalnej operacji. 

Opublikowano (edytowane)

No tak, tylko to przeczy tezie że zatrzyma się tylko na części Ukrainy, albo na samej Ukrainie.

No i na kogo zmieni władze ukraińskie? Na Kadyrowa?😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

No tak, tylko to przeczy tezie że zatrzyma się tylko na części Ukrainy, albo na samej Ukrainie.

No i na kogo zmieni władze ukraińskie? Na Kadyrowa?😂

I jak utrzymać taki kraj jak Ukraina? Ile tam musiało by stacjonować wojsk? 

Opublikowano

Albo jak stalin tych z zachodu przewiezie do kurortu zimowego w syberii a na ich miejsce przywiezie trochę azjatów z wschodu. No nie wiem jak ten władek sobie wyobrażał utrzymanie takiego kraju w którym partyzantka ma raj. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v