Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, hubertuss napisał:

Ja nie mam zamiaru nigdzie zaglądać. Pokazałem po raz kolejny hipokryzję i cynizm pisowców. Przyczepiają się do WOŚP a ich oligarchowie tak samo mogli by przyjąć. 

Masz rację, kościół nawet się nie zająknie w sprawie pomocy Ukrainie. Coś tam po cichutku Caritas działa w niektórych diecezjach, ale władze kościelne w kraju tego nie popierają - bo to przecież prawosławni głownie, a dla nich prawosławny gorszy niż diabeł.

Opublikowano

Właśnie prawosławni sa teraz w kropce . Holenderski kościoł prawosławny odszedl od ruskiego Cyryla a inne państwa też to zapowiadaja  w Polsce na razie cisza W interneie pojawiają się wypowiedzi popów w Rosji to aż strach  o czym mówią  aż się przypoinają duchowni co widly święcili  

Opublikowano
45 minut temu, jahooo napisał:

Masz rację, kościół nawet się nie zająknie w sprawie pomocy Ukrainie. Coś tam po cichutku Caritas działa w niektórych diecezjach, ale władze kościelne w kraju tego nie popierają - bo to przecież prawosławni głownie, a dla nich prawosławny gorszy niż diabeł.

Nie maja interesu w popieraniu bo im upaińce na tace i tak grosza nie dadzą

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Co Ty opowiadasz, może nie głoszą tego ale u mnie w parafii ksiądz  ogłosił że przyjmuje na plebanię bo ma miejsca 

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Co Ty opowiadasz, może nie głoszą tego ale u mnie w parafii ksiądz  ogłosił że przyjmuje na plebanię bo ma miejsca 

to wyjątki, mam trochę rozeznania w sytuacji i takie przypadki to tylko indywidualne podejście księży

Opublikowano
16 minut temu, Ursus932 napisał:

ale przyjął czyt tylko ogłosił ? znam parafie gdzie ksiądz co trzy lata ogłasza zbiórke na ogrzewanie koscioła i ani ogrzewania nie ma ani zwrotu kasy zapłaconej .

Opublikowano

No i niejaka Ursula v... ogłosiła że Polska żadnych pieniędzy na pomoc ukraińcom nie dostanie.

A co tam bogaci jesteśmy, zasponsorujemy im opiekę zdrowotną, edukację, zasiłki nadamy pesel, wy***iemy z roboty Nowaka i Kowalskiego  żeby dać pracę przyjaciołom z Ukrainy. 

Jeszcze państwo przejmie lokale kupione pod wynajem bo sytuacja kryzysowa i w uju rząd będzie miał prawo obywatela do posiadania własności 

A forsowany przepis o możliwości naginania prawa w celu pomocy równie debilny kretyński i destrukcyjny jak zwolnienie lekarzy z odpowiedzialności za błędy.

Gdzie jest granica tego absurdu?

Niemcy powiedzieli tymczasowo dość pociągom z ukraińcami.

Im wolno.

Może skoro grozi nam niedobór żywności zwolnimy rolników z odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywnościowe i będziemy stosować co się da i ile da? Mogła być sól drogowa w wędlinach, to kupmy na Ukrainie chloropiryfos, diazinon,  owadofos, symazin, atrazynę i cały pakiet fungi.

Ech...🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Zaraz pewnie ktoś zarzuci mi brak empatii, ale niech tam. 

Oj zabolą nas te decyzje w przyszłości, zabolą.

Opublikowano
47 minut temu, jarecki napisał:

ale przyjął czyt tylko ogłosił ? znam parafie gdzie ksiądz co trzy lata ogłasza zbiórke na ogrzewanie koscioła i ani ogrzewania nie ma ani zwrotu kasy zapłaconej .

Nie wiem dokładnie , ja mieszkam 8 km od kościoła , a w tamtom  niedzielę tylko mówił że zgłosił chęć przyjęcia ,

Jarek my już kilka lat mamy ogrzewanie i to podłogowe 🙂 , ogólnie już trzeci proboszcz przez ostatnie lata i każdy dużo robi a przed nimi był taki Czesiek  to zbierał i zbierał  na malowanie kościoła 🤷

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

No i niejaka Ursula v... ogłosiła że Polska żadnych pieniędzy na pomoc ukraińcom nie dostanie.

A co tam bogaci jesteśmy, zasponsorujemy im opiekę zdrowotną, edukację, zasiłki nadamy pesel, wy***iemy z roboty Nowaka i Kowalskiego  żeby dać pracę przyjaciołom z Ukrainy. 

Jeszcze państwo przejmie lokale kupione pod wynajem bo sytuacja kryzysowa i w uju rząd będzie miał prawo obywatela do posiadania własności 

A forsowany przepis o możliwości naginania prawa w celu pomocy równie debilny kretyński i destrukcyjny jak zwolnienie lekarzy z odpowiedzialności za błędy.

Im wolno.

Może skoro grozi nam niedobór żywności zwolnimy rolników z odpowiedzialności za bezpieczeństwo żywnościowe i będziemy stosować co się da i ile da? Mogła być sól drogowa w wędlinach, to kupmy na Ukrainie chloropiryfos, diazinon,  owadofos, symazin, atrazynę i cały pakiet fungi.

Ech...🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Jeszcze ta pomoc bokiem nam wyjdzie, a ludzie będą z dala Ukraińców mijać

• Like 1
Opublikowano

To aby móc tak powiedzieć to musisz teraz bardzo pomóc. Gdy już będzie Ci owym bokiem wychodziło będziesz miał miejsce w pierwszym rzędzie pomstujących. Zatem - do dzieła!

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał:

Im wolno.

Ech...🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

To urwy unijne 

Czy tam germańskie 

Opublikowano
marks50 napisał:

Właśnie prawosławni sa teraz w kropce . Holenderski kościoł prawosławny odszedl od ruskiego Cyryla a inne państwa też to zapowiadaja  w Polsce na razie cisza W interneie pojawiają się wypowiedzi popów w Rosji to aż strach  o czym mówią  aż się przypoinają duchowni co widly święcili  

To nie jest dziwne skoro brzuchaty, a im większy brzuch tym większa funkcja, kaznodzieja nawołuje do wojny wzorem ISISu.

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Nie wiem czy to prawda, że nie dadzą forsy na pomoc uchodźcom z UA. Nie chce mi się wierzyć. No ale cóż PL ni e pomagała krajom południa UE gdy one miały problemy z uchodźcami podczas wojen w Libii i Syrii. Wszystko możliwe.

Przepis dla rządu nie byl taki debilny. Po pierwsze rozgrzeszał wszystkie wały zrobione za pandemii. Po drugie miał umożliwiać kolejne wały zrobione na uchodźcach. Dla ludzi takich jak Sasin to bardzo ważny przepis bo np zdejmował z niego odpowiedzialność za wybory kopertowe. A innym ludziom z pisu dawał pole do kolejnych nadużyć.

Opublikowano
galan99 napisał:

Nad Niemcami już nikt nie trzyma bata żeby nie mogli się zbroić .

Niemcy chcą kupić amerykańskie myśliwce F-35

Rząd RFN chce zastąpić swoje starzejące się samoloty bojowe Tornado nowszymi maszynami, prawdopodobnie amerykańskimi myśliwcami F-35 – poinformowała agencja Reutera, powołując się na źródło w niemieckich władzach.

Za kilka lat będą Niemcy zagrożeniem dla świata .

To przejściowe. Budowany jest nowocześniejszy samolot choć ostatnio z tematu wypisali się Brytole. Olaboga, Galan, co to wtedy będzie? Trzeba będzie wyprzedzająco, normalnie, na nich uderzyć

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DTaras napisał:

To aby móc tak powiedzieć to musisz teraz bardzo pomóc. Gdy już będzie Ci owym bokiem wychodziło będziesz miał miejsce w pierwszym rzędzie pomstujących. Zatem - do dzieła!

Pomoc nie zawsze musi być bezpośrednia, jeżeli pieniądze z moich podatków idą na tę pomoc, to ja też pomagam. Wiesz ile ludzi w Polsce żyje w biedzie? I jakoś takiego hura! nie ma. Wiesz ile wynosi emerytura z KRUS- mniej niż oferują za pomoc udzieloną przybyszom.

Wyjdzie bokiem wszystkim poprzez jeszcze wyższe podatki, wyższe ceny w sklepach, niższe zarobki, brak dostępu do służby zdrowia, wyższe ceny komunikacji publicznej i wiele innych kosztów, które będziemy musieli ponieść. Nie ma darmowej służby zdrowia, nie ma darmowej komunikacji publicznej, za to wszystko ktoś musi zapłacić. Sawicki jest gotów zapłacić za paliwo 20 zł, ja nie.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano

Chiny też muszą liczyć się z sankcjami. Jeśli tylko pomogą Rosji

Chiny "bezwzględnie poniosą konsekwencje", jeśli pomogą Moskwie ominąć sankcje związane z wojną w Ukrainie — ostrzegł w niedzielę przedstawiciel Białego Domu. A według doniesień zachodnich mediów reżim Putina poprosił też Chińczyków o wsparcie wojskowe w inwazji na Ukrainie.

Cały świat okłada się sankcjami ktoś nie wytrzyma i coś pierdolnie .

Opublikowano

Chińczyki już rozdają karty, reszta może ich cmoknąć, kontenery w rekach Chińczyków, przemysłu w Europie brak, cały przeniesiony do Chin. . Mają tyle wykupionych obligacji USA, że mają w garści nie tylko Europę , a również i stany

Opublikowano
Agrest napisał:

Im wolno.

Ech...🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

dobrze mądrego posłuchać nigdy nie popieralem ucieczki z swojego kraju i nigdy nie poprę wole napluc ruskiemu w oczy i niech mnie zabije niz uciekać. ojczyznę cenie najwyzej a z takiego tłumu jaki przyjechala nigdy ale to przenigdy nic dobrego nie powstało. Rząd nie może nic nie robić bo by zjedli ich noi robią co muszą

jacor73 napisał:

Chińczyki już rozdają karty, reszta może ich cmoknąć, kontenery w rekach Chińczyków, przemysłu w Europie brak, cały przeniesiony do Chin. . Mają tyle wykupionych obligacji USA, że mają w garści nie tylko Europę , a również i stany

co im po obligacjach? proponuję obejrzeć wykład pana Dylewskiego na yt odnosnie potrgi chin

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, robi57362 napisał:

co im po obligacjach? proponuję obejrzeć wykład pana Dylewskiego na yt odnosnie potrgi chin

Przecież nie po to skupowali obligacje żeby stanom dobrze zrobić.

Opublikowano (edytowane)

37 minut temu, galan99 napisał:

Cały świat okłada się sankcjami ktoś nie wytrzyma i coś pierdolnie .

Zapłaca najbiedniejsi, zasada stara jak świat

49 minut temu, jacor73 napisał:

brak dostępu do służby zdrowia, 

Ano ba! , dwuletni trend będzie kontynuowany ...

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie wiem czy to prawda ale wcale bym sie nie zdziwił. Od 6 lat pisowskie chujki ciągle jątrzą i plują na UE więc kop w d*pę się należy.  Nie chcieli nawet 100 uchodźców przyjąć ani dać na nich grosza to czemu UE ma dawać na tych cośmy ich bezmyslnie nawpuszczali. Śmiali sie że Niemcy wpuszczali kogo popadnie bez żadnej kontroli a sami zrobili to samo. Ot zaprzańcy.

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Nie wiem czy to prawda ale wcale bym sie nie zdziwił. Od 6 lat pisowskie chujki ciągle jątrzą i plują na UE więc kop w d*pę się należy.  Nie chcieli nawet 100 uchodźców przyjąć ani dać na nich grosza to czemu UE ma dawać na tych cośmy ich bezmyslnie nawpuszczali. Śmiali sie że Niemcy wpuszczali kogo popadnie bez żadnej kontroli a sami zrobili to samo. Ot zaprzańcy.

ale lepiej na tym wychodzą jak PO.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

W RMF podali że Polska nie otrzyma pomocy bo pomoc będzie udzielana bezpośrednio Ukrainie.  No i ileś mln  dostanie mołdawia.

Ale nie Polska.

A żeby było ciekawiej to nieoficjalnie ponoć niezgłosiliśmy chęci otrzymania takowej pomocy.

Tak zrozumiałem. Pracowałem ciągnikiem mogłem coś przekręcić. Ale raczej nie.

Wiem że w chwili jak tego słuchałem to ciśnienie mi wzrosło.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Przykręcą kurek z kasą to zaczną PISowskie lewaki falsetem śpiewać. Tak się kończy polityka dwóch wrogów - jednego sie panicznie boją a drugi ma nas głęboko w d*pie. Wstawanie z kolan, odzyskiwanie godności  i naleznej pozycji a'la Paranoja I Socjalizm

Opublikowano
jacor73 napisał:

Pomoc nie zawsze musi być bezpośrednia, jeżeli pieniądze z moich podatków idą na tę pomoc, to ja też pomagam. Wiesz ile ludzi w Polsce żyje w biedzie? I jakoś takiego hura! nie ma. Wiesz ile wynosi emerytura z KRUS- mniej niż oferują za pomoc udzieloną przybyszom. Wyjdzie bokiem wszystkim poprzez jeszcze wyższe podatki, wyższe ceny w sklepach, niższe zarobki, brak dostępu do służby zdrowia, wyższe ceny komunikacji publicznej i wiele innych kosztów, które będziemy musieli ponieść. Nie ma darmowej służby zdrowia, nie ma darmowej komunikacji publicznej, za to wszystko ktoś musi zapłacić. Sawicki jest gotów zapłacić za paliwo 20 zł, ja nie.

Piękna wymówka. Pomoc to pomoc - pomagaj Polakom w biedzie. Jeżeli uważasz iż coś aktualnie idzie z podatków to musisz po prostu ruszyć dupsko i wyjść na dwór... albo na pole. Niewiem co tam jest u Ciebie.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v