Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zarządzanie, rządzenie uznać za jeden z rodzajów usługi czyli produktu to demokracją można nazwać gdy klienci tej usługi decydują, mają wybór "usługodawcy" a kadencyjność tylko "stabilizuje rynek" ale i wymusza rotację bezprzewrotową - najmniej kosztowną.

3 godziny temu, Ulman napisał:

Większosć jest głupia i nie ma racji ale w demokracji ma siłę głosu. Ciekawe czemu firmy nie są zarzadzane w sposób demokratyczny😆

w wolnym rynku jak najbardziej firmami rządzi demokracja zarówno od strony pracownika który ma wybór pracodawcy jak i klienta

jeśli jesteś przeciwko demokratycznej władzy jednocześnie jesteś przeciwko wolnemu rynkowi i nie udowodnij mi że nie jesteś w stanie tego zrozumieć bo tutaj nie jestem pewien czy nie przekracza to jednak wprawdzie Twych nieprzeciętnych i  mam nadzieję że nie tak nisko ograniczonych zdolności poznawczych.

z góry zastrzegam że nie będę referatów wyjaśniających pisał bo nie czas teraz na podobne

co do jednego wiem że się na pewno zgadzamy - cała praktycznie Europ niewiele ma wspólnego obecnie ni z demokracją ni z wolnym rynkiem std tak łatwo będzie przeforsować pogląd że demokracja jest złem bo pomieszano definicje czemu wielu uległo

tak - autorytaryzm doprowadzi i Chiny do upadku pomimo pozorów wolnego rynku jaki tm zaczął się tworzyć ale - jak to często powtarzam - to już temat na inną dyskusję

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Polityk to jednak stan umysłu, jemu 5 czy 20 zł za litr paliwa , to bez znaczenia- i tak podatnik zapłaci

" Marek Sawicki z PSL zaapelował o nałożenie kolejnych sankcji i embargo na rosyjskie surowce. – Jeśli przyjdzie płacić 20 zł za litr paliwa, to będę płacić. Wytrzymajmy rok, dwa, ale nie można pobłażać Rosjanom — zadeklarował."

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/7-dzien-tygodnia-apel-o-kolejne-sankcje-musimy-cofnac-rosje-do-epoki-kamienia/y14bwmt,79cfc278

• Thanks 1
Opublikowano

Jahoo , to nie takie proste co do trafnosci postu , nikt za alkoholizm niepłaci a te 18 lat wychowywania dzieci szybko mija ale jesli taka matka ma isc pracować za 2tys to lepiej niech idzie do mop-u bo w ten sposób bedzie wieksza korzyść społeczna niz by miała u janusza biznesu pracować .

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

I takie właśnie państwo dla takich ludzi buduje pis. Ludzie mają zapierdzielać na takich wyborców pis

Przecież to jakaś idiotka napisała , widziałeś kiedyś czwórkę dzieci w rodzinie i jakie to koszty pochłania ? 

Co za te 500 zł dziś kupisz ...

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

Jahoo , to nie takie proste co do trafnosci postu , nikt za alkoholizm niepłaci a te 18 lat wychowywania dzieci szybko mija ale jesli taka matka ma isc pracować za 2tys to lepiej niech idzie do mop-u bo w ten sposób bedzie wieksza korzyść społeczna niz by miała u janusza biznesu pracować .

zachodnia Europa zbudowała swój potencjał dzieki kulturze pracy, a nie pobierania zasiłków

zasiłki powinny pomagać tym, co chcą pracować ale z racji niskich kwalifikacji, niewiele zarabiają, aby mogli założyć rodziny i wychować dzieci, a nie służyć do utrzymania rodzin, które z założenia nie wnosza nic do społeczeństwa

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jacor73 napisał:

Polityk to jednak stan umysłu, jemu 5 czy 20 zł za litr paliwa , to bez znaczenia- i tak podatnik zapłaci

" Marek Sawicki z PSL zaapelował o nałożenie kolejnych sankcji i embargo na rosyjskie surowce. – Jeśli przyjdzie płacić 20 zł za litr paliwa, to będę płacić. Wytrzymajmy rok, dwa, ale nie można pobłażać Rosjanom — zadeklarował."

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/7-dzien-tygodnia-apel-o-kolejne-sankcje-musimy-cofnac-rosje-do-epoki-kamienia/y14bwmt,79cfc278

chyba tez jestem w stanie zaplacić drożęj za paliwo jesli to pomożę żeby naukrainie wrucił spokój 

5 minut temu, jahooo napisał:

zachodnia Europa zbudowała swój potencjał dzieki kulturze pracy, a nie pobierania zasiłków

ok , podaj mi kraj gdzie dobrobyt zbudowała ludność  miejscowa ? Od zakonczenia 2 wojny RFN masowo przyjmowali emigrantów , USA tak samo .        Pewnie to głupie ale i w Polsce ten lepszy dobrobyt budują emigranci opłacani mało .      Kultura pracy dla kogo , dla niemca , toć to biedne kraje budują dobrobyt innych swoimi rękoma .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

To chyba jesteś z tych naiwnych myśląc, że płacąc więcej za paliwo powróci spokój na Ukrainie. Samo paliwo to nic, pomyśl co stałoby się z cenami wszystkich artykułów jeśli paliwo skoczyłoby do 20 PLN.

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

ok , podaj mi kraj gdzie dobrobyt zbudowała ludność  miejscowa ? Od zakonczenia 2 wojny RFN masowo przyjmowali emigrantów , USA tak samo .        Pewnie to głupie ale i w Polsce ten lepszy dobrobyt budują emigranci opłacani mało .

dlatego piszę o kulturze pracy - zarówno ludność miejscowa jak i przyjezdni mogą liczyć na pomoc państwa w przypadku wykonywani pracy lub krótkotrwałej utraty pracy w formie zasiłków  - w Niemczech, UK czy też w USA

Opublikowano
3 minuty temu, jacor73 napisał:

Samo paliwo to nic, pomyśl co stałoby się z cenami wszystkich artykułów jeśli paliwo skoczyłoby do 20 PLN.

Od takiego paliwa po 20 PLN szybciej wtryski lecą.😂

Opublikowano

No tak ,i tak rodzą się jakieś teorię dla naiwnych

Opublikowano
31 minut temu, Ursus932 napisał:

Przecież to jakaś idiotka napisała , widziałeś kiedyś czwórkę dzieci w rodzinie i jakie to koszty pochłania ? 

Co za te 500 zł dziś kupisz ...

Zdaję sobie sprawę, że to satyra i sarkazm. Ale tak właśnie wielu żyje w PL.

1 minutę temu, witejus napisał:

A jełop uwierzył.

Sam jesteś jełop. Patrz wyżej.

Opublikowano (edytowane)

Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich  Polska z jednego układu przeszła do 2 teraz to jest NATO . Rosja chce te kraje do siebie odzyskać .

Ludowa Republika Albanii (zawiesiła współpracę w 1961 roku[7], wystąpiła z Układu 12 września 1968 roku)

Ludowa Republika Bułgarii

Czechosłowacka Republika Socjalistyczna

Niemiecka Republika Demokratyczna (w strukturach wojskowych od 1956 roku, wystąpiła z Układu 25 września 1990 roku)

Polska Rzeczpospolita Ludowa

Rumuńska Republika Ludowa (od 1965 Socjalistyczna Republika Rumunii)

Węgierska Republika Ludowa

czyli wszystkie państwa socjalistyczne ówczesnej Europy poza Socjalistyczną Federacyjną Republiką Jugosławii.

Członkowie Układu Warszawskiego mieli bronić się wspólnie w przypadku ataku na którekolwiek z państw-sygnatariuszy.

Członkowie Układu Warszawskiego mieli bronić się wspólnie w przypadku ataku na którekolwiek z państw-sygnatariuszy.

Art. 4 Układu:

W przypadku napaści zbrojnej w Europie na jedno lub kilka Państw Stron Układu, dokonanej przez jakiekolwiek państwo lub grupę państw, każde Państwo Strona Układu, realizując prawo do samoobrony indywidualnej lub zbiorowej, zgodnie z artykułem 51 Karty Narodów Zjednoczonych, udzieli państwu lub państwom, na które dokonana została taka napaść, natychmiastowej pomocy, indywidualnie i w porozumieniu z innymi Państwami Stronami Układu .

Doktryna Układu Warszawskiego, zgodnie z przyjętymi ustaleniami, miała oficjalnie charakter obronny. W praktyce traktowano jednak Układ jako przeciwwagę dla „imperialistycznego zagrożenia” ze strony NATO, a zwłaszcza Stanów Zjednoczonych Ameryki.

Reaktywacja Układu Warszawskiego – Dziś o godzinie 16:45 minister obrony Rosji, Siergiej Szojgu, ogłosił odrodzenie Układu Warszawskiego. Na razie składa się tylko z Rosji i Białorusi, ale Władimir Putin zachęca do wstępowania do sojuszu wszystkie kraje byłego bloku wschodniego. Myślicie, że powinniśmy tam wstąpić?

KOLOR_mapa_9_Europa_po_II_wojnie_swiatowej.jpg.jpg

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Zdaję sobie sprawę, że to satyra i sarkazm.

Ty bez emotek i kursywy nie łapiesz satyry,ironii i sarkazmu ,tobie trzeba łopatą kawe na ławe.Już zapomniałeś jak podskakiwałeś do Pedro2 że emotek nie wkleił?🤣.Od dawna ci piszą w różnych tematach żeś jełop

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, jacor73 napisał:

zatem PSL to zacofana jeszcze w dwudziestym wieku siedząca mentalnie partia Sawicki jest totalnym zaściankowym prostakiem co nie rozumie ni realiów wojny ani sytuacji przedwojennej rosji bo i bez sankcji ich gospodarka zmierzała w przepaść i nie są zgodni eksperci tylko czy w tym czy następnym roku by upadła.
Szczytem ignorancji zaś jest twierdzić że geografia gospodarcza planety ogranicza się obecnie do bloku wokół Amerykanów i sankcje owe tylko przyspieszą i tak nieuchronną marginalizację tzw zachodu a rosji i tak bez przebudowy gruntownej nie dało by się uratować nawet gdyby wojen nie wszczynała bo odeszła zarówno od demokracji jak i swobody gospodarczej już dawno temu , mój post wyżej nieco na ten temat choć trudno powiązać wnioski bo ni tam ani tu nie rozwinąłem w pełni jak ja rozumiem współczesność i tylko kolejny raz powtórzę - to dopiero początek procesów do całkowitego upadku porządku świata jaki znamy.

sankcje wojnom nie zapobiegaj, sankcje wojny poprzedzają tak że to co teraz kacapy wyprawiają w przyszłości żadną   wojną nie będzie nazywane gdy takie siojtki jak współcześni politycy będą wierzyć że sankcjami można osiągnąć cokolwiek pozytywnego.

Rosja  chce obrabować Ukrainę  bo tylko rabunek rosję przy życiu utrzymuje a oni sankcjami grożą
to tak jak by mi ktoś kury kradł z kurnika a ja bym jedyne co  robił to krzyczał że paszy dla   kur od niego nie będę kupował. Zostanę i bez kur i możliwości nowych sobie rozchodowania i jeszcze zmuszę aby złodziej się chowu sam nauczył a kiedy mnie głód przyciśnie  za jajka jeszcze pójdę do złodzieja za oborowego
Sawickch rządy niemcom oborowych przysporzyły  oni dalej swoje

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@witejusWeź mi lepiej napisz gdzie napisałem, że ta Kinga to autentyczny przypadek zamiast zmyślać swoje bajki;. Tego mam widziałem już z rok temu. I powtórzę jeszcze raz dla takich ludzi pis buduje socjalizm gdzie nierób ma żyć wygodnie a ten co pracuje na niego zapieprzać.

A jołopa to se daruj bo od takich ludzi jak ty wyzwiska mnie nie ruszają. Bo sam nie wielki poziom prezentujesz. A frustrację u ciebie widać, że tak ni z tego ni z owego z jołopem wyjechałeś do mnie choć się nie kłóciliśmy. Tak mają sfrustrowani ludzie o niewielkim poziomie intelektualnym.

PS ta całą resztą co to niby gdzieś mi pisali się też nie przejmuje. Bo większość tak samo rozgarnięta jak i ty.

A @pedro2 się po prostu wydurnił pisząc o aktualnej sytuacji w Polsce z uchodźcami, ze jest fajnie a Niemcy nie radzą sobie..

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

W przypadku napaści zbrojnej w Europie na jedno lub kilka Państw Stron Układu, dokonanej przez jakiekolwiek państwo lub grupę państw, każde Państwo Strona Układu, realizując prawo do samoobrony indywidualnej lub zbiorowej, zgodnie z artykułem 51 Karty Narodów Zjednoczonych, udzieli państwu lub państwom, na które dokonana została taka napaść, natychmiastowej pomocy, indywidualnie i w porozumieniu z innymi Państwami Stronami Układu .

Doktryna Układu Warszawskiego, zgodnie z przyjętymi ustaleniami, miała oficjalnie charakter obronny. W praktyce traktowano jednak Układ jako przeciwwagę dla „imperialistycznego zagrożenia” ze strony NATO, a zwłaszcza Stanów Zjednoczonych Ameryki.

Taaaaaa obronny. szczególnie gdy polskim kompaniom specjalnym wyznaczono rejony działania w okolicach Kanału La Manche.😂

Choć może i obronny bo w pasie na wysokości Poznania przewidziane były "miny" z ładunkami jądrowymi. ( to taka ciekawostka)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mirro napisał:

Taaaaaa obronny. szczególnie gdy polskim kompaniom specjalnym wyznaczono rejony działania w okolicach Kanału La Manche.😂

Choć może i obronny bo w pasie na wysokości Poznania przewidziane były "miny" z ładunkami jądrowymi. ( to taka ciekawostka)

Akurat LWP miało zdobywac Danię i dalej na Norwegię, a w ramach działań zaporowych jedna i druga strona planowała zbombardowac atomem pas między Wisłą a Bugiem

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

Ale jajca.😂

https://wiadomosci.wp.pl/wiemy-kto-zaprosil-oskarzonego-o-szpiegostwo-na-spotkanie-z-agata-duda-6746830710180416a

Nawet nie wiesz jakie fajne kwity mozna było znaleźć bibliotece ZMECHU, a szczególnie czytając prace dyplomowe podchorążych.😂

bo te prace miały być co do zasady "TAJNE" jak opierały się na tajnych planach, ale burdel był wszędzie, poza tym Kukliński wywiózł te plany na zachód

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v