Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Zakręcenie gazu i ropy od ruskich w tej sytuacji nie wiadomo co przyniesie. Efekty dla gospodarki, która nie wiadomo jak zareaguje po obecnych słusznie nałożonych sankcjach będą nieznane. Dlatego ktoś musi zahamować głupotę pisu i Morawieckiego.

Wiadomo co przyniesie, nie wiadomo tylko jak zakręcić "przyjaźń" tylko do nas. 

Niebywałe, do czego posuwają się rosyjscy żołnierze. To się nagrało - o2 - Serce Internetu 

Chyba na prawdę nie mają co jeść, skoro doszło do polowania na kurę kołkiem. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe, po ile lat maja Ci tutaj "odważni" co taki sie wyrywaja , może licza ze ich by nie siegla mobilizacja niech młodzi padaja jak muchy .

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Przyjaźń nie ale Jamał już tak. A jeśli Niemcy mają inne ropociągi to i z Przyjaźń sobie poradzą. i Paliwo na stacji masz po 10 zł. O ile kupisz bo ludzie zaczną już w kapcie lać. Patrząc na to co się zadziało w czwartek dwa tygodnie temu. Jak ludzie do baniek po wodzie 5 l leli.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Pytanie było KIEDY ,po jakich wydarzeniach przystąpiły do wojny w Europie a nie z kim trzymały sztamę.Nie migaj się

Wojnę w Europie USA rozpoczęły od desantu na Sycylię w 1943 roku, jeśli o to ci chodzi. A od 1941 roku flota i lotnictwo USA chroniły konwoje do Anglii i ZSRR.

w listopadzie 1942 roku USA rozpoczęły kampanię w Afryce przeciwko wojskom OSI

3 minuty temu, V12 napisał:

Ciekawe, po ile lat maja Ci tutaj "odważni" co taki sie wyrywaja , może licza ze ich by nie siegla mobilizacja niech młodzi padaja jak muchy .

ja jestem jeszcze w wieku poborowym, trzech braci mam w wojsku - myślisz, że życzę sobie konfliktu z ruskimi ?  Tylko jak już do niego przyjdzie, nie mam zamiaru, jak większość z was , sp***rzać z kraju . Tylko zgłoszę się w razie W do wojska, o ile nie będę potrzebny w pracy, bo pracuję w strategicznej dla państwa dziedzinie gospodarki i firmie.

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

Przyjaźń nie ale Jamał już tak. A jeśli Niemcy mają inne ropociągi to i z Przyjaźń sobie poradzą. i Paliwo na stacji masz po 10 zł. O ile kupisz bo ludzie zaczną już w kapcie lać. Patrząc na to co się zadziało w czwartek dwa tygodnie temu. Jak ludzie do baniek po wodzie 5 l leli.

to teraz polacy którzy mieszkają przy zachodniej granicy po paliwo bedą jezdzić do niemiec bo tam jest tańsze , produkowane z taniej rosyjskiej ropy 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, V12 napisał:

Ja Tu za wielu nie widzę co się wyrywa, jedności nie ma...a gdyby wróg staną u bram pewnie jeszcze część  by uciekła. A Ci co szczekają żeby  cicho siedzieć swoje budy pierwsi by zostawili. Postawa Ukraińców i ich prezydenta powinna być  dla nas wzorem.

A szczanie po kostkach się zacznie jak UA upadnie osamotniona i nowe granicę CCCR będziemy mieli na rzece Bug.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A ile u nas bedzie znasz juz kwote graniczna 🤣

8 minut temu, hubertb napisał:

ta tanie ponad 2 euro. litr za dyszkę

6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ja Tu za wielu nie widzę co się wyrywa, j

to Ci co sobie uroili ze nastepni my, bez chłodnej analizy faktów także z ostatnich lat . 

Ja mam inne zdanie do "tezy nastepni my" i proste.

A na podlasiu to z kim mamy granice ?? jedno i to samo i jakos od lat z ta granica żyjemy'

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, hubertb napisał:

Popatrz na te mapy. Jamał można spokojnie zakręcić. Ropa trochę gorzej ale da się PL ominąć. Nie wiemy jaka jest moc przesyłowa ropociągu przez Czechy. Ale zakładając ,że Niemcy będą stopniowo odchodzić od ruskiej ropy to Przyjaźń można zakręcić lub przykręcić by narobić nam problemów. Wszystkiego z Przyjaźni nie będziemy mogli zabrać.

Przed wczoraj było nfo nie wiem czy prawdziwe, że Jamał będzie tłoczył mniej gazu. Dlatego zawieszono cenniki azotów i poszły podwyżki. Dzisiaj było info, że ruscy zaczęli tłoczyć więcej gazu przez Czechy i Słowację oraz Ukrainę. Czyżby posłuchali Morawieckiego i nakładają nam tak wypraszane przez Pinokia sankcje?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

To żadna tajemnica ile u nich kosztuje paliwo. 

Ja pytałem czy masz wizje ile u nas dojdzie paliwo 

Opublikowano
25 minut temu, jahooo napisał:

Wojnę w Europie USA rozpoczęły od desantu na Sycylię w 1943 roku, jeśli o to ci chodzi. A od 1941 roku flota i lotnictwo USA chroniły konwoje do Anglii i ZSRR.

w listopadzie 1942 roku USA rozpoczęły kampanię w Afryce przeciwko wojskom OSI

ja jestem jeszcze w wieku poborowym, trzech braci mam w wojsku - myślisz, że życzę sobie konfliktu z ruskimi ?  Tylko jak już do niego przyjdzie, nie mam zamiaru, jak większość z was , sp***rzać z kraju . Tylko zgłoszę się w razie W do wojska, o ile nie będę potrzebny w pracy, bo pracuję w strategicznej dla państwa dziedzinie gospodarki i firmie.

Bo młody jeszcze jesteś, jak Ci chłopcy w Powstaniu Warszawskim. Stracili życie i ich miasto zostało zrównane z ziemią a ci co ich namawiali do walki sprzedali wszystko Sowietom z uśmiechem na twarzy

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ja Tu za wielu nie widzę co się wyrywa, jedności nie ma...a gdyby wróg staną u bram pewnie jeszcze część  by uciekła. A Ci co szczekają żeby  cicho siedzieć swoje budy pierwsi by zostawili. Postawa Ukraińców i ich prezydenta powinna być  dla nas wzorem.

A szczanie po kostkach się zacznie jak UA upadnie osamotniona i nowe granicę CCCR będziemy mieli na rzece Bug.

z doswiadczenia z małolata napisze ze ci na których najmniej mogłem liczyć okazali sie pierwsi do pomocy .

Opublikowano

Fabryki VW we Wrześni i Antoninku stoją. Nikt nie wie czy 6 tygodni czy 6 miesięcy. Nie ma wiązek produkowanych na Ukrainie. A Morawiecki jeździ po UE i woła by jeszcze dobić nasza gospodarkę z którą już nie wiadomo co będzie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

myślisz, że życzę sobie konfliktu z ruskimi ? 

Ja odnosze sie do pomysłow, wychylania przed szereg i "draźnienia" jesli bedzimy tak robić to czarne chmury nadejda , Wiara że nam pomoga inne nacje... tak kiepsko to widzę historia kołem sie toczy 

Ja się już kilka osób pytam skąd pomysł ze nastepni my ?? Fakty nie emocje .

Trzeba/mozna pomoc ale ważąc ryzyko'. 

Ja osobiscie, to bym nigdzie nie spier... jak mam żyć na czyjeś łasce w poniewierce  i zostawić to na co robiłem lata i moi poprzednicy' to wole postawić vabank .

Edytowane przez V12
Opublikowano

Kobra nie prowokowana - nie atakuje. A wku.... ją wszystko. Tak samo jest teraz z Ruskimi. Oni chcą mieć sukces za wszelką cenę, bez względu na sensowność działań i koszty.

Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

Ło matko, to Tuskowe 7PLN już przebite. nawet nie zauważyłem.😂

oficjalna hurtowa ON z Orlenu 8,32zl na wczoraj wieczór

a miały być obniżki bo podatki zmniejszyli

oj coraz gorsza gorsza passa temu rządowi, coraz gorsza i cieszyć się nie ma z czego bo "rząd zawsze się wyżywi" gorzej z podwładnymi

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

A Morawiecki jeździ po UE i woła by jeszcze dobić nasza gospodarkę z którą już nie wiadomo co będzie.

Nic nie będzie. Glapiński wczoraj mówił że jest cacy.😂

3 minuty temu, dysydent napisał:

oj coraz gorsza gorsza passa temu rządowi, coraz gorsza

Przygotowani zawsze mają lżej, a durni zawsze pod górkę. (że tak pozwolę sobie zacytować @Ulmana)😂

5 minut temu, dysydent napisał:

a miały być obniżki bo podatki zmniejszyli

Obniżka podatków miała tylko spowodować obniżkę podatków. Niczego innego poza propagandą w tym nie było.😂

A to przy tych cenach paliwa, to życzę powodzenia plantatorom np marchewki gdzie cena dalej będzie 23 grosze za kg.😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Przy tych cenach paliw  to wszycy dla ktorych jest ono surowcem do produkcji i sa zdani na  łaske wycen odbiorów (nie moga sami podnieśc cen za towar,wzgledem kosztow artykułow do produkcji ) beda mieli przej...

Edytowane przez V12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v